Second hand: Το καινούριο είναι... πολυτέλεια!

Σε εποχές που έχουμε μάθει από πρώτο χέρι τι σημαίνει ακρίβεια, ανανεώνεται το ενδιαφέρον μας για το… δεύτερο χέρι. Δείτε πού θα βρείτε ρούχα, βιβλία, συσκευές, CD και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε σε τιμές που μπορείτε να αντέξετε.
Second hand: Το καινούριο είναι... πολυτέλεια!
του Γιώργου Κόκουβα

Κάποτε οι αγορές μεταχειρισμένων ειδών θεωρούνταν είτε «φτηνή» -με την κακή έννοια- λύση είτε πρακτική μόνο των παράξενων hip τύπων που ενθουσιάζονται με βόλτες σε παλαιοπωλεία και second hand καταστήματα. Οι περιστάσεις, όμως, μας κάνουν ευτυχώς να αναθεωρήσουμε την κυρίαρχη λογική και να μην υποτιμούμε τις ευκαιρίες που μπορεί να μας δώσει ένα «δεύτερο χέρι».

Γιατί, άλλωστε, να πληρώνουμε 20 ευρώ για ένα βιβλίο που μπορούμε να βρούμε στο 1/10 της τιμής του; Ή να δώσουμε ένα μηνιάτικο για το βοηθητικό laptop που χρειαζόμαστε για τα απολύτως απαραίτητα; Συσκευές, ρούχα, βιβλία και «παντοπωλεία» μεταχειρισμένων ειδών μας περιμένουν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους δρόμους του διαδικτύου για αγορές που αξίζουν.

Αγορές από δεύτερο… κλικ
Από μικρά διακοσμητικά αντικείμενα και ρούχα μέχρι υπολογιστές και αυτοκίνητα, όλα τα μεταχειρισμένα είδη βρίσκονται στην «βιτρίνα» του υπολογιστή σας, χάρη στα ειδικά sites που φροντίζουν για συμφέρουσες αγοραπωλησίες.

- Ανεβείτε στο Patari:
To Patari.gr κρύβει μεταχειρισμένους θησαυρούς, ήτοι ευκαιρίες για τους χρήστες του, που μπορούν να πουλήσουν ή να αγοράσουν σε καλές τιμές από μικροαντικείμενα και ηλεκτρονικές συσκευές, μέχρι και ακίνητα. Το ηλεκτρονικό πατάρι προσφέρει τις υπηρεσίες του χωρίς χρέωση και χωράει… τα πάντα.

- Γνωρίστε τον Ricardo:
Αγορές ειδών second hand, συμμετοχές σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες που ξεκινούν από 1 ευρώ και προσφορές σε σταθερή τιμή που μπορείτε να βρείτε στο Ricardo.gr έχουν βοηθήσει στο να γίνει ευρύτερα διαδεδομένο και στην χώρα μας το ηλεκτρονικό εμπόριο.

- Adoos.gr
Δεν είναι ένα απλό site αγγελιών. Είναι ένας ηλεκτρονικός «πολυχώρος», όπου ένα παρατηρητικό μάτι μπορεί να εντοπίσει ευκαιρίες για το σπίτι και τον κήπο, την εμφάνιση και τον εξοπλισμό για κάθε σας δραστηριότητα. Ένας τετραθέσιος καναπές στην τιμή των 100 ευρώ, κοσμήματα από 1 ευρώ και μουσικά όργανα σε χαμηλές τιμές είναι μερικά από τα ευρήματά μας στα διαδικτυακά «adoos».

- Xariseto.gr
Φυσικά, ακόμα πιο συμφέρον από το να σας πουλήσουν μεταχειρισμένα καλούδια, είναι να σας τα χαρίσουν. Αυτό συμβαίνει σε μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες ηλεκτρονικών ανταλλαγών της Ελλάδας, το Xariseto.gr. Αν επιλέξετε να μπείτε στην ιδιαίτερα ενεργή κοινότητα μελών του site, πρέπει να θυμάστε πως, όπως σε όλες τις σχέσεις, έτσι κι εδώ δεν μπορείτε μόνο να παίρνετε, αλλά πρέπει και να δίνετε. Ανακοινώστε ότι χαρίζετε όποιο αντικείμενο δεν χρειάζεστε και ξεκινήστε ενδιαφέρουσες ανταλλαγές.

eBay
Η μεγαλύτερη διεθνής «αγορά» δεν χρειάζεται συστάσεις. Και εδώ τα μεταχειρισμένα αντικείμενα κάθε είδους βρίσκονται σε πολύ καλές τιμές και είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι πιθανότητες να «χτυπήσετε» κάποιο προϊόν που δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στην Ελλάδα.

Βιβλία και δίσκοι
Η αξία του βιβλίου δεν μειώνεται όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα ζευγάρια μάτια κι αν το διαβάσουν. Ίσως να αυξάνεται. Γι’ αυτό και μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία με πολυδιαβασμένους θησαυρούς είναι πάντα γοητευτική. Ξεκινήστε από το «Old Books» των Εξαρχείων (Μαυρομιχάλη 20), όπου αν ψάξετε αρκετά, θα ξεθάψετε σπάνιες εκδόσεις, αντίτυπα με αφιερώσεις και παλαιότατες συλλογές σε πολύ χαμηλές τιμές.

Στο «Second Hand Books» στου Γκύζη (Ραγκαβή 53)  θα βρεθείτε μπροστά σε έναν μικρό, αλλά σύγχρονο χώρο με όμορφα κατανεμημένες τις διάφορες κατηγορίες βιβλίων για να εντοπίσετε εύκολα όσα σας ενδιαφέρουν. Λογοτεχνία, φιλοσοφία, θέατρο, κόμικς, ιστορία, μέχρι και εξειδικευμένες μελέτες, όλες πέρασαν από διάφορα χέρια και κατέληξαν σε αυτό το χαριτωμένο μαγαζάκι.

Βιβλία θα βρείτε και στο «Δεύτερο χέρι» (Φειδίου 14-16), το charity shop της ΜΚΟ Καραβάνι Αλληλεγγύης, που συλλέγει μεταχειρισμένα είδη, τα ελέγχει προσεκτικά και τα πουλά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στο «Παλαιοβιβλιοπωλείο Νίκος Χρυσός» (Ιπποκράτους 135) η αναζήτηση παλιών τυπωμένων θησαυρών γίνεται βιβλιοφαγική ιεροτελεστία, καθώς οι υπεύθυνοι και οι πελάτες γίνονται μία παρέα, πρόθυμη να συζητήσει για λογοτεχνία και να φυλλομετρήσει σπάνιες εκδόσεις σε τιμές που ξεκινούν από 1 ευρώ.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το Μοναστηράκι. Ο «Νασιώτης» (Ηφαίστου 24) είναι σταθερή αξία εδώ και δεκαετίες, με παλιά –έως παμπάλαια- συλλεκτικά βιβλία (μερικά από αυτά αρκετά ακριβά, λόγω σπανιότητας) και προηγούμενα τεύχη περιοδικών του ελληνικού και ξένου τύπου. Τέλος, ο «Βιβλιοχαμός» (Γ. Γενναδίου 5) δίπλα από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής έχει καινούριες και παλιές εκδόσεις σε προσφορές που δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε.

Όσο για τους δίσκους, τα CD και τα DVD που δεν θέλετε να χρυσοπληρώσετε για να τα πάρετε με την… ζελατίνα τους, θα τα βρείτε στα «δεύτερα σπίτια» τους σε χαμηλές τιμές και σε ποιότητα που πιστοποιεί ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην αναπαραγωγή τους.

Μία «όαση» παλιών δίσκων θα βρείτε σε ένα υπόγειο στο 14 της οδού Καπλάνων στο Κολωνάκι. Ο χώρος εντοπίζεται μόνο από διάδοση από στόμα σε στόμα ή εντελώς τυχαία, καθώς δεν έχει όνομα ή κάποιο διακριτικό που να σε οδηγεί στην «πηγή των παλιών albums» ανάμεσα στα κολωνακιώτικα café.

Για πλούσια γκάμα βινυλίων, τα βήματά σας πρέπει να περάσουν από το Γκάζι, όπου το independent record store «Θρι Σίξτι» (Ελασιδών 29) αγοράζει, πουλά και ανταλλάσσει δίσκους και μετατρέπει τις αγορές σας σε μουσικό workshop. Από Hip hop μέχρι house και από dubstep μέχρι reggae, εδώ θα βρείτε τους πιο ψαγμένους τίτλους.

Στους πεζόδρομους στο Μοναστηράκι τα CD αλλά και οι μεταχειρισμένες ταινίες δημιουργούν ένα ατελείωτο παζάρι. Στον «Ζαχαρία» στο 20 της οδού Ηφαίστου θα βρείτε τίτλους από 1 ευρώ. Στην οδό Νορμανού, μέσα στο αθηναϊκό Flea Market θα βρείτε επίσης πολλές κλασικές ταινίες σε πολύ καλή κατάσταση. Φυσικά, second hand DVD μπορείτε να προμηθευτείτε και από όλα τα video clubs, στο ταμείο των οποίων θα βρείτε τις σχετικές προσφορές. Τέλος, στο ηλεκτρονικό κατάστημα UsedRecords μπορείτε να αποκτήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες ή δίσκους με μερικά κλικ, ενώ τα καταστήματα Public διαθέτουν ειδικό τομέα για μεταχειρισμένα videogames

Second hand ρούχα
Οι διευθύνσεις που θα σας «εξοπλίσουν» με τις μεγαλύτερες ενδυματολογικές ευκαιρίες που… αλλάξανε χέρια είναι οι παρακάτω:

Preloved (Ασκληπιού 20): Γυναικεία κυρίως ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ που έχουν υπάρξει… αγαπημένα των προκατόχων τους, σας περιμένουν για να γίνουν τα δικά σας αγαπημένα σε έναν όμορφο χώρο με πολύ «μεταχειρισμένο» στιλ.
Studio Shop (Φρύνης 35, Παγκράτι): T-shirts, τσάντες, ζώνες και αξεσουάρ για κάθε ηλικία και φύλο διατίθενται εδώ… με το κιλό.
Yesterday Bread (Καλλιδρομίου 87-89): Το ενδυματολογικό «χτεσινό ψωμί» δεν είναι καθόλου μπαγιάτικο, καθώς τα vintage pop κομμάτια που μπορείτε να εντοπίσετε εδώ κοστίζουν λίγα ευρώ και αποτελούν για τα έμπειρα μάτια στιλιστικό θησαυρό.
Αμερικάνικη Αγορά: Τρεις οι χρήσιμες διευθύνσεις που θα σας οδηγήσουν στην πηγή των αμερικανικών εισαγωγών στο κέντρο της Αθήνας: Στο 19 της Σοφοκλέους, στο 30 της οδού Αθηνάς και στο 48 της Ερμού οι τρεις μεγάλες «αποθήκες» ρούχων και οικιακών ειδών θα σας μεταφέρουν σε στιλ αλλά και σε τιμές… άλλων δεκαετιών.
«Τα πρώην αγαπημένα ρούχα»: Το «Περιβολάκι» που υποστηρίζει τα ψυχικά κακοποιημένα παιδιά διοργανώνει bazaar μεταχειρισμένων ρούχων στην Παιανία (Αναπαύσεως 37) το δεύτερο σαββατοκύριακο του Απριλίου. Χαμηλές τιμές, ανανέωση γκαρνταρόμπας και φυσικά βοήθεια στα παιδιά που το έχουν ανάγκη καθιστούν την βόλτα από το bazaar ξεχωριστή.

Δεύτερα χέρια… στην Θεσσαλονίκη
Βιβλία, αντίκες, δίσκοι και second hand ευρήματα για τους Θεσσαλονικείς περιμένουν υπομονετικά τους επόμενους ιδιοκτήτες τους στις παρακάτω διευθύνσεις: 

Χ. και Ν. Καββαδάς (Μπακατσέλου 9 και Ιουστινιανού): Δεν είναι ένα απλό παλαιοβιβλιοπωλείο. Το συγκεκριμένο κατάστημα ενδιαφέρεται για κάθε αρχειακή αποτύπωση με γεύση παλιάς Ελλάδας και έχει συγκεντρώσει βιβλία, φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα και αντικείμενα που αποκρυσταλλώνουν την δραστηριότητα των Ελλήνων στον 20ο αιώνα.

Exlibris (Αλ. Σβώλου 55): Παλιά αντικείμενα, γραμματόσημα, βιβλία, εφημερίδες και σπάνιο υλικό από πολύ χαμηλές τιμές μέχρι υψηλές για τα πιο συλλεκτικά κομμάτια. Όλα βρίσκονται στο υπόγειο κατάστημα της οδού Σβώλου αλλά και στο online shop Εxlibris.

Παλαιοβιβλιοπωλείο (Ιασονίδου, δίπλα από τον κινηματογράφο Φαργκάνη): Ένα από τα παλαιότερα καταστήματα μεταχειρισμένου υλικού, το μικρό κατάστημα στο στενό δρομάκι λίγο πριν την Καμάρα διαθέτει βιβλία, φωτογραφίες και παλιά περιοδικά για… νοσταλγούς.

Πάρε-Δώσε (Γούναρη 17, πλ. Ναυαρίνου): Εδώ θα βρείτε βιβλία και δίσκους λιγότερο συλλεκτικά αλλά πολύ ενδιαφέροντα και κυρίως, σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αρχική τους αξία.

Ζαχαρίας (Γούναρη 12, πλ. Ναυαρίνου): Λίγο πιο πάνω, βρίσκεται η πηγή της παλιάς και φρέσκιας μουσικής από δεύτερο χέρι. CD, δίσκοι βινυλίου και 78 στροφών προσελκύουν τους μουσικόφιλους που γοητεύονται από την καλή μουσική και όχι απαραίτητα από τις «σφραγισμένες συσκευασίες».

Μπιτ Παζάρ: Στην γνωστή παλαιά αγορά του κέντρου της Θεσσαλονίκης, λίγο πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους, τα παλαιοπωλεία κρύβουν εκπλήξεις για όσους αναζητούν αντίκες, μεταχειρισμένα αντικείμενα και όμορφα διακοσμητικά παλιάς εποχής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v