Bάπτιση: 10 ιδέες για τα πρώτα τους δώρα

Ξεχωρίσαμε δέκα -και πλέον- υπέροχα, χρήσιμα και διασκεδαστικά δώρα για το νεοφώτιστο και τους γονείς του, προκειμένου να αποφύγετε τα τετριμμένα και να τους εκπλήξετε με το γούστο σας.
Bάπτιση: 10 ιδέες για τα πρώτα τους δώρα
της Έλενας Μπούλια

Αν είναι μία φορά δύσκολο να επιλέξει ο καλεσμένος δώρο για έναν γάμο, για μία βάπτιση η διαδικασία είναι πολύ πιο περίπλοκη, ειδικά για όσους δεν έχουν ακόμα αποκτήσει δικά τους παιδιά ώστε να έχουν μία σχετική εμπειρία. Εκτός αν έχετε άμεση σχέση με το μωράκι που πρόκειται να βαπτιστεί, είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζετε ακριβώς τι μπορεί να χρειάζεται. Από την άλλη, η εύκολη λύση του φακέλου με χρήματα στην προκειμένη περίπτωση δείχνει ιδιαίτερα… ψυχρή. Κι όμως, ιδέες για δώρα βάπτισης υπάρχουν αμέτρητες. Αρκεί να συνεχίσετε να διαβάζετε…

Ρούχα από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων
Η πρώτη εναλλακτική στην οποία στρέφονται οι περισσότεροι είναι η αγορά κάποιου ρούχου για το μωράκι. Καταστήματα με εξαιρετικής ποιότητας παιδικά ρουχαλάκια υπάρχουν αμέτρητα και είναι πολύ εύκολο για κάποιον να επιλέξει αυτό που προτιμά ανάλογα με το γούστο και το… πορτοφόλι του. Ωστόσο, πριν πραγματοποιήσετε την αγορά σας, σκεφτείτε τα εξής:

- Να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με την ηλικία του παιδιού. Μπορεί το παιδάκι που βαπτίζεται να είναι 6 ή 8 μηνών αλλά να είναι αρκετά μεγαλόσωμο, οπότε τα ρούχα που αντιστοιχούν στην ηλικία του να μην του κάνουν. Μπορεί, επίσης, να μην χρειάζεται άλλα ρούχα για την τωρινή του ηλικία και να είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα ρούχο μεγαλύτερου μεγέθους που να μπορεί να το φορέσει αργότερα, όταν θα μεγαλώσει.
- Αγοράστε του κάποιο ρούχο μόνο από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς εύκολα να το αλλάξουν, χωρίς να χρειαστεί να βρεθούν στην δική σας περιοχή. Τέτοιες αλυσίδες είναι Lapin (φωτο), Mothercare, BenettonAllouette κ.ο.κ.
- Σιγουρευτείτε ότι υπάρχει κάρτα αλλαγής στο δώρο σας, η οποία έχει διάρκεια μεγαλύτερη των δεκαπέντε ημερών.

Δωρεά σε φιλανθρωπικό ίδρυμα
Αν πάλι πιστεύετε πως σας είναι αδύνατο να επιλέξετε το κατάλληλο δώρο για το μωράκι, για να αποφύγετε να του πάρετε κάτι εντελώς άστοχο, μία καλή ιδέα είναι να κάνετε δωρεά το ποσό που θα ξοδεύατε για δώρο σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα, το οποίο -κατά προτίμηση- να βοηθά παιδιά. Ενδεικτικά, τέτοια ιδρύματα είναι το Χαμόγελο του Παιδιού και το Χατζηκυριάκειο. Να είστε βέβαιοι ότι και οι γονείς του παιδιού θα το εκτιμήσουν, αλλά και περισσότερο τόπο θα πιάσει από το να τους δωρίζατε ένα ακόμα φορμάκι.

Τραπεζικό ή ασφαλιστικό πρόγραμμα αποταμίευσης
Αν είστε στενός συγγενής -ή νονός- του μωρού που βαπτίζεται, μία εξαιρετική ιδέα για «δώρο» είναι ένα τραπεζικό ή ασφαλιστικό πρόγραμμα αποταμίευσης για μελλοντική χρήση από το παιδί. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι το εξής απλό: Απευθύνεστε σε οποία τράπεζα ή ασφαλιστική εταιρία προτιμάτε -όλες διαθέτουν τέτοια προϊόντα- και ζητάτε το συγκεκριμένο αποταμιευτικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αυτό έχει δικαιούχο το παιδί, κάτι που σημαίνει πως όταν κλείσει τα συγκεκριμένα χρόνια που έχουν συμφωνηθεί στο συμβόλαιο, το παιδί θα μπορεί να εισπράξει ποσό αντίστοιχο με το κεφάλαιο που έχετε καταβάλλει συν τους τόκους. Ανοίγετε, λοιπόν, ουσιαστικά έναν λογαριασμό στο όνομα του παιδιού και «βάζετε» σε αυτόν κάποια χρήματα –το minimum ποσό είναι συνήθως 50 ευρώ μηνιαίως, ενώ μπορείτε να επιλέξετε τριμηνιαία, εξαμηνιαία ή ετήσια προγράμματα και έτσι να δώσετε εξαρχής παραπάνω χρήματα. Βασική προϋπόθεση του συμβολαίου που θα υπογράψετε, προκειμένου αυτό να ισχύει, είναι ότι θα συνεχίσετε να το «τροφοδοτείτε» με χρήματα κάθε φορά που ορίζει η συνδρομή, ενώ μπορείτε αν θέλετε να κάνετε και έκτακτες εισφορές.

Τα χρήματα που καταθέτετε τοκίζονται με ποσοστό που ορίζει ο τραπεζικός ή ασφαλιστικός οργανισμός και έχει προσυμφωνηθεί εξ αρχής. Σημαντικό να γνωρίζετε είναι το πότε θα μπορείτε να «σπάσετε» το συμβόλαιό σας, σε περίπτωση που χρειαστεί ώστε να μην χάσετε το κεφάλαιό σας, καθώς κάποιες εταιρίες έχουν ένα minimum όριο. Μετά από αυτό το όριο -αν υπάρχει- όσο νωρίτερα «σπάσει» το παιδί το συμβόλαιο τόσο λιγότερα χρήματα θα πάρει.

Σχετικά με το χρονικό εύρος του συμβολαίου, οι τραπεζικοί σύμβουλοι συνιστούν πως για να έχει ο δικαιούχος κέρδος, αυτό θα πρέπει να είναι άνω της δεκαετίας. Τα μικρότερα της δεκαετίας προγράμματα δεν έχουν ουσιαστικά καμία διαφορά από το να καταθέτει κανείς χρήματα σε έναν απλό, ανοιχτό λογαριασμό. Επιπλέον, συστήνεται να ζητήσει αυτός που θα «αγοράσει» το πρόγραμμα να έχει προσαύξηση η δόση του κάθε χρόνο ανάλογα με τον πληθωρισμό, ώστε τα χρήματα που θα καταθέτει στο πέρασμα των χρόνων να διατηρήσουν την αξία τους.
Περισσότερες και ακριβέστερες πληροφορίες θα σας δώσει η τράπεζα ή η ασφαλιστική εταιρία στην οποία θα απευθυνθείτε.

«Έξυπνη μηχανή» από τα ELC για παιδάκια ηλικίας 10 έως 24 μηνών
Αν πάλι σκέφτεστε κάτι σε παιχνίδι, χαρίστε του μία «μηχανή» που θα το «μεταφέρει» για πολλούς μήνες καθώς με τις πέντε θέσεις ύψους που διαθέτει μπορεί να μεγαλώνει μαζί με το παιδί. Στα επιπλέον αξεσουάρ της έχει αποσπώμενη πλάτη, σκίαστρο και θέση για να ξεκουράζονται τα πόδια, ενώ με τον ειδικό διακόπτη μπορείτε να μετατρέψετε την λειτουργία πεντάλ σε ελεύθερη κίνηση. Έχει ακόμα αποθηκευτικούς χώρους καθώς και χερούλι γονέα.

Θα βρείτε την «μηχανή» στα καταστήματα ELC – δείτε τις ακριβείς διευθύνσεις εδώ.
Τιμή: 120 ευρώ.

Στράτα Mothercare Baby Bubbies για παιδάκια ηλικίας 6 έως 15 μηνών
Είναι κατάλληλη για παιδιά που δεν περπατάνε ακόμα μόνα τους αλλά που μπορούν να σταθούν χωρίς βοήθεια. Έχει δίσκο με παιχνιδάκια για να περνά το παιδάκι δημιουργικά την ώρα του, το ύψος του καθίσματος ρυθμίζεται ανάλογα με το ύψος του παιδιού και οι ρόδες μπλοκάρουν για να μην αναπτύσσεται ταχύτητα.

Θα βρείτε την στράτα στα καταστήματα Mothercare – δείτε τις ακριβείς διευθύνσεις εδώ.
Τιμή: 119 ευρώ.

Σετ τραπεζάκι και καρεκλάκι για παιδιά έως 5 ετών από τα Sia
Δώστε χρώμα και χαρούμενη διάθεση στο δωμάτιό του με αυτό το πανέμορφο σετ από τραπεζάκι και καρεκλάκι, στο οποίο μπορεί να καθίσει για να ζωγραφίσει ή να παίξει. Διατίθεται σε γαλάζιες και ροζ αποχρώσεις, ανάλογα αν το θέλετε για αγοράκι ή κοριτσάκι με σχέδιο τον πειρατή ή την πριγκίπισσα. Το ύψος της καρέκλας είναι 65 εκατοστά και του τραπεζιού 50 εκατοστά. Φυσικά, μαζί με το σετ αυτό μπορείτε να αποκτήσετε και άλλα ασορτί μικροέπιπλα.

Θα το βρείτε στα καταστήματα Sia – δείτε τις ακριβείς διευθύνσεις εδώ.
Τιμή: 117 ευρώ το τραπέζι και 75 ευρώ η καρέκλα (υπολογίστε έκπτωση -50% αν το αγοράσετε έως τα τέλη Αυγούστου).

Chicco ενδοεπικοινωνία με κάμερα Video Digital για παιδάκια μεγαλύτερα των 5 μηνών
Αν δεν έχουν ήδη σύστημα ενδοεπικοινωνίας οι γονείς του μωρού που βαπτίζεται, μόλις βρήκατε το τέλειο δώρο. Το συγκεκριμένο σύστημα ενδοεπικοινωνίας της Chicco αποτελείται από μία ασύρματη κάμερα επιτήρησης, η οποία επιτρέπει την συνεχή επαφή με το μωρό. Το μοντέλο διαθέτει οθόνη 2 ιντσών με ειδική λειτουργία ψηφιακού ζουμ ώστε να μεγεθύνεται η εικόνα στο διπλάσιό της. Η συσκευή διαθέτει, επίσης, υπέρυθρη κάμερα νυχτερινής λήψης, στην οποία ρυθμίζεται η γωνία και η απόσταση λήψης, καθώς και φωτεινά led που δηλώνουν το επίπεδο του ήχου στο δωμάτιο του μωρού. Η εμβέλεια της συσκευής χωρίς εμπόδια φτάνει στα 250 μέτρα.

Θα την βρείτε σε όλα τα καταστήματα Chicco – δείτε τις ακριβείς διευθύνσεις εδώ.
Τιμή: Περίπου 200 ευρώ.

Beaba Babycook – Babyfood Maker για παιδάκια από 6 μηνών και άνω
Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι γονείς που έχουν δοκιμάσει τα προϊόντα της γαλλικής σειράς Beaba, η οποία έφτασε πριν λίγο καιρό στην Ελλάδα. Η σειρά Babycook έχει σκοπό να διευκολύνει τους γονείς στο μαγείρεμα των παιδικών τροφών με συσκευές όπως το Babyfood Maker, το οποίο μαγειρεύει στον ατμό, πολτοποιεί, ξεπαγώνει και ξαναζεσταίνει όλες τις φρέσκες και υγιεινές τροφές που το μωρό σας πρέπει να καταναλώνει. Έτσι οι γονείς αποφεύγουν την χρήση συσκευασμένων σε βαζάκια τροφίμων και μπορούν να ετοιμάσουν εύκολα και γρήγορα το φαγητό του μωρού τους (σε 15 λεπτά). Οι τροφές διατηρούν έτσι τις βιταμίνες και τη νοστιμιά τους, ενώ όσο φαγητό περισσέψει μπορεί μετά να καταψυχθεί και να ζεσταθεί στο ίδιο σκεύος.

Προϊόντα Beaba θα βρείτε στα καταστήματα AlouetteΗΡΑ και στο κατάστημα bon bon by Pouc (Χάρητος 36, Κολωνάκι).
Τιμή: Περίπου 150 ευρώ.

Βιβλία για νέους γονείς
Ακόμα και στην εποχή του Διαδικτύου η αξία ενός καλογραμμένου βιβλίου με αξιόπιστες πληροφορίες για το μεγάλωμα του παιδιού έχει απαράμιλλη αξία. Ιδίως αν το βιβλίο αυτό έχει να κάνει με θέματα υγείας του παιδιού, τα οποία απασχολούν τακτικά τους νέους γονείς. Έτσι, όσοι το έχουν διαβάσει υποστηρίζουν πως ένα εξαιρετικό βιβλίο είναι το «Φροντίδα του μωρού και του μικρού σας παιδιού – Από τη γέννηση έως τα πέντε του χρόνια», το οποίο έχει συνταχθεί από εβδομήντα πέντε κορυφαίους παιδιάτρους της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας. Μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ (ελληνική έκδοση) και η τιμή του είναι 29 ευρώ. Άλλα αξιόλογα βιβλία για νέους γονείς είναι τα «Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών» και «Το βιβλίο της φροντίδας του μωρού».

Σετ πετσέτες και είδη μπάνιου
Χρήσιμο και χαριτωμένο, ένα σετ με μπουρνούζι, πετσέτα και διάφορα άλλα αξεσουάρ για το μπάνιο θα εκτιμηθεί δεόντως από τους γονείς. Στα καταστήματα Λητώ θα βρείτε τεράστια ποικιλία από πετσέτες και μπουρνούζια σε τιμές που κυμαίνονται στα 20 με 25 ευρώ για το μπουρνούζι και στα 10 με 15 ευρώ για την πετσέτα, ενώ στα καταστήματα Imaginarium θα βρείτε παιχνίδια για το μπάνιο που επιπλέουν, όπως το χαρούμενο χταπόδι της φωτογραφίας, το οποίο κοστίζει 23 ευρώ.

Περισσότερες ενδιαφέρουσες ιδέες δώρων για το μωράκι θα βρείτε ακόμα στα online καταστήματα trikyklo.comκαι mamaka.eu.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v