Εκπτώσεις – Καλοκαίρι 2010: Τι αγοράζουμε τώρα;

Με τις οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών μειωμένες όσο ποτέ ξεκίνησαν σήμερα οι θερινές εκπτώσεις. Το In2life «οργώνει» την αγορά της Αθήνας και ανακαλύπτει τα φθηνά και ποιοτικά, στα οποία αξίζει να επενδύσουμε.
Εκπτώσεις – Καλοκαίρι 2010: Τι αγοράζουμε τώρα;
της Έλενας Μπούλια

Μπορεί επίσημα οι εκπτώσεις στην χώρα μας να ξεκίνησαν από σήμερα, όμως στην πραγματικότητα έχουν ήδη ξεκινήσει σχεδόν έναν μήνα με την μορφή (υπερ)προσφορών. Το πιθανότερο είναι, λοιπόν, ότι πολλοί από εσάς έχετε ήδη προχωρήσει σε κάποιες απαραίτητες καλοκαιρινές αγορές, κυρίως ρούχων και αξεσουάρ, ενώ οι περισσότεροι έχετε απλά κάνει τις πρώτες αναγνωριστικές βόλτες προκειμένου είτε να αναζητήσετε κάτι πραγματικά συμφέρον είτε να συγκρίνετε παλιές με νέες τιμές. Το σίγουρο είναι ότι η κίνηση στο εμπορικό κέντρο της πόλης δεν προβλέπεται να αυξηθεί ιδιαίτερα σήμερα, συγκριτικά τουλάχιστον με προηγούμενες χρονιές, κάτι που δεν έχει μόνο μειονεκτήματα καθώς ο έχων που θα βρεθεί σήμερα στα καταστήματα θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις αγορές του πιο ήρεμα και ενδεχομένως με μεγαλύτερες ελπίδες στο «παζάρεμα».

Οι φετινές θερινές εκπτώσεις έχουν πολλές ιδιαιτερότητες. Η οικονομική κρίση δεν είναι κάτι νέο, όμως, με καταστήματα και πολυκαταστήματα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο σε κεντρικούς -ακριβούς- δρόμους της Αθήνας (βλέπε: βιτρίνες Βουκουρεστίου και διακοπή λειτουργίας αλυσίδας FNAC), η ψυχολογία εμπόρων και πωλητών δεν επιτρέπει σκέψεις για κερδοσκοπίες και οι τιμές επιβάλλεται να μειωθούν δραματικά. Από την άλλη, ο πρόσφατος ειδικός φόρος σε είδη πολυτελείας σε συνδυασμό με την παράλληλη αύξηση της αξίας του χρυσού απομακρύνουν φέτος ακόμα περισσότερο τις βλέψεις των πολλών για απόκτηση π.χ. κάποιας πανάκριβης τσάντας από δέρμα πύθωνα ή κάποιου κοσμήματος από χρυσό και πολύτιμες πέτρες, καθώς οι τιμές στα είδη αυτά έχουν προσαυξηθεί κατά τουλάχιστον 10%. (Μάθετε περισσότερα για τα είδη πολυτελείας στα οποία υποβλήθηκε ειδικός φόρος εδώ.)

Τι να αγοράσετε τώρα
Το σωστό ερώτημα είναι «Τι θα φορέσετε τώρα;», γιατί τι νόημα έχει να αγοράσετε βραδινά φορέματα και αμπιγέ κοστούμια, όσο οικονομικά κι αν τα βρήκατε, αν δεν έχετε σκοπό να παραβρεθείτε άμεσα σε μία αντίστοιχη εκδήλωση. Σκεφτείτε πού συχνάζετε τους τελευταίους μήνες, πόσο καιρό έχετε να πάτε π.χ. σε ένα ακριβό εστιατόριο για φαγητό και ότι πιθανότατα ετοιμάζεστε για διακοπές, που σημαίνει ότι χρειάζεστε περισσότερο casual είδη που θα σας χρησιμεύσουν μέχρι το τέλος της σεζόν. Η λογική «το αγοράζω φέτος για να το φορέσω του χρόνου» δεν βρίσκει έδαφος στις μέρες μας. Φορέστε φέτος αυτά που αγοράσετε πέρσι και επικεντρωθείτε σε αγορές που πραγματικά κρίνετε απαραίτητες. Άλλωστε, έχετε πραγματικά όρεξη για ακατάσχετο shopping;

Έρευνα που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάιο το ενημερωτικό site News247 σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών Focus Bari, με θέμα «Νέοι και Οικονομική Κρίση» έδειξε ότι 9 στους 10 νέους έχουν αλλάξει κάποια καθημερινή τους συνήθεια προκειμένου να μειώσουν προσωπικά τους έξοδα, ξεκινώντας από είδη όπως ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ –με το 79% να επιλέγει πλέον φθηνότερα είδη πρώτης ανάγκης. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που στην άλλοτε πανάκριβη Γρηγορίου Λαμπράκη της Γλυφάδας αρκετές πολυτελείς μπουτίκ έχουν πλέον αντικατασταθεί από υποκαταστήματα οικονομικών αλυσίδων ρούχων και αξεσουάρ, όπως Bershka και H&Μ. Αφήνοντας το ακριβό και ποιοτικό σε περασμένες εποχές, η πλειοψηφία των καταναλωτών, ειδικά των νεώτερων, έχει υιοθετήσει πλέον την λογική «όσο φθηνότερο τόσο το καλύτερο» -και ποιος να τους κατηγορήσει;

Αυτά που αξίζει πραγματικά να αγοράσει κανείς στις καλοκαιρινές εκπτώσεις, πέρα ίσως από κάποιο καινούργιο μαγιό, είδη περιποίησης και καλλυντικά, ψάθινο καπέλο και μία-δύο πουκαμίσες (ό,τι πρόκειται να χρειαστεί στις διακοπές δηλαδή), είναι πράγματα για το σπίτι. Για τον χώρο που στις μέρες μας απολαμβάνουμε περισσότερο από κάθε άλλον και στον οποίο θα επιστρέψουμε μετά τις -περιορισμένες για πολλούς- φετινές καλοκαιρινές διακοπές, για να υποδεχθούμε από εκεί έναν βαρύ κι ασήκωτο χειμώνα.

Περιορίστε, λοιπόν, στο ελάχιστο τα άσκοπα έξοδα σε ρούχα, παπούτσια και είδη πολυτελείας και, εφόσον έχετε την δυνατότητα, αφιερώστε ένα ποσό σε μικρο-έπιπλα και αξεσουάρ σπιτιού, τα οποία μπορούν να μετατρέψουν τον προσωπικό σας χώρο σε ζεν περιβάλλον.

Τέλος, αξίζει εδώ να αναφέρουμε την προτροπή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου προς τους Έλληνες καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα από οργανωμένα εμπορικά καταστήματα και όχι από το παραεμπόριο και να συμβάλλουν στην εκστρατεία «Αγοράζω όσο και όσα Παράγω», με την έννοια ότι συμφέρον της ελληνικής οικονομίας είναι να προτιμά ο καταναλωτής ελληνικά προϊόντα έναντι εισαγόμενων και φυσικά να μην ξοδεύει για τις αγορές του περισσότερα από αυτά που αντέχει η τσέπη του.

Τι είδαμε στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας
Τα καταστήματα επίπλων και αξεσουάρ σπιτιού, βέβαια, δεν περιμένουν την 15η Ιουλίου για να ξεκινήσουν εκπτώσεις. Όλα σχεδόν έχουν ήδη ξεκινήσει σημαντικές προσφορές, οι οποίες δεν μας αφήνουν αδιάφορους.

Συγκεκριμένα, αν σκέφτεστε αυτές τις μέρες να ανακαινίσετε το γραφείο σας, τα καταστήματα Sato Basic (Λ. Κηφισίας 69, Παράδεισος Αμαρουσίου, τηλ. 210 617100, Πειραιώς 18, Μοσχάτο, τηλ. 210 4890190 και Λ. Γεωργικής Σχολής 48, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 486180) πραγματοποιούν εκπτώσεις από 30% έως 40% σε καθίσματα εργασίας, δερμάτινους καναπέδες και αξεσουάρ γραφείου. Ενδεικτικά, στα καταστήματα Sato Basic θα βρείτε δερμάτινο τριθέσιο καναπέ γραφείου με 299 ευρώ, διευθυντική καρέκλα με 199 ευρώ αλλά και διευθυντικό γραφείο με 199 ευρώ, ενώ τα απλά καθίσματα εργασίας με πλάτη και χερούλια ξεκινούν από 69 ευρώ. Στα καταστήματα ΕΝΤΟS θα βρείτε όλα τα έπιπλα εσωτερικού χώρου με απίστευτες εκπτώσεις έως -60% καθώς και όλα τα έπιπλα κήπου με εκπτώσεις -30%, ενώ στα υπόλοιπα είδη για το σπίτι η έκπτωση φτάνει το -50%. Ακόμα, για πρώτη φορά, όλα τα προϊόντα παραδίδονται εντελώς δωρεάν στον χώρο του πελάτη. Πολύ οικονομικότερες είναι και οι τιμές των επίπλων Sato που θα αποκτήσει κανείς από το ολοκαίνουργιο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρίας e-sato.gr.

Στην μισή τιμή θα βρείτε από σήμερα όλα τα είδη των καταστημάτων Ανδρεάδης Homestores, τα οποία διένυσαν, άλλωστε, ένα πολύ συμφέρον δεκαήμερο προσφορών στα έπιπλα εξωτερικού χώρου τον περασμένο Ιούνιο, με την έκπτωση να φτάνει το 50%. Τα καταστήματα με αξεσουάρ σπιτιού Sia έχουν μειώσει κατά 40% και 50% στα παιδικά είδη τις τιμές τους, ενώ έως -50% φτάνει η έκπτωση στα καταστήματα με είδη σπιτιού Διάφανο, στα καταστήματα με λευκά είδη Bianca, στα Bed & Bath και στα Palladium.

Τα καταστήματα Bo Concept έχουν ξεκινήσει εκπτώσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι, με -45% σε όλη την συλλογή επίπλων, τα καταστήματα ΝΕΟΚΑΤΟΙΚΕΙΝ, στα οποία υπάρχει έκπτωση -20% εδώ και έναν μήνα, μειώνουν περαιτέρω τις τιμές τους από σήμερα κατά -30% και -40% σε συγκεκριμένα είδη, ενώ με ένα διστακτικό -10% στα ετοιμοπαράδοτα είδη θα ξεκινήσουν οι εκπτώσεις στα πολύ ακριβά καταστήματα επίπλων Roche Bobois.

Ρούχα και αξεσουάρ
Κατά τα άλλα, οι εκπτώσεις στα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα από σήμερα και μέχρι τα τέλη Αυγούστου είναι από μέτριες έως καλές. Συγκεκριμένα, στις καλές εκπτώσεις συμπεριλαμβάνουμε αυτές των καταστημάτων με ρούχα και αξεσουάρ Lakis Gavalas, TrussardiDKNY και Carouzos, τα οποία έχουν μειώσει όλη την καλοκαιρινή τους συλλογή κατά 50%. Στα δε Lakis Gavalas, κατά την… απομάκρυνσή σας από το ταμείο, παίρνετε μία δωρoεπιταγή με το 20% του ποσού που ξοδέψατε, για να την χρησιμοποιήσετε σε κάποιο άλλο κατάστημα Lakis Gavalas, .LAK, Burberry ή Vilebrequin. Εξαιρετικό και το -50% σε όλες σχεδόν τις τσάντες, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ Coach, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που πωλούνται με έκπτωση -40%, ενώ και στα Gucci θα βρείτε ορισμένες τσάντες με -50%, με τα υπόλοιπα είδη βέβαια να πωλούνται με -30% έκπτωση. Πολλά καταστήματα ξεκινούν τις εκπτώσεις τους μετριοπαθώς, με -30% και -40% με σκοπό να φτάσουν στο -50% κατά τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού. Αυτά είναι τα καταστήματα StefanelNine Below και Emporio Armani.

Οι λάτρεις των hip & trendy ρούχων και αξεσουάρ θα ενθουσιαστούν με το -50% και στους τέσσερις ορόφους του Observatory Attitudes (DKNY, Seven, Etro, Marchesa), το οποίο «τρέχει» όμως εδώ και μερικές ημέρες, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη «φύγει» πολλά κομμάτια. Το ίδιο ισχύει και για τους πιστούς των υπερ-οικονομικών H&M, τα οποία με τις τιμές τους να μην ξεπερνούν σε κάποιο είδος τα 15-20 ευρώ εδώ και μερικές ημέρες, μοιάζουν ήδη σχεδόν βομβαρδισμένα. Αντιθέτως, τα καταστήματα Zara θα ξεκινήσουν σήμερα, επίσημα και ανεπίσημα, τις εκπτώσεις τους, οι οποίες θα κυμαίνονται από -30% έως -50% στα καλοκαιρινά είδη –στην συγκεκριμένη αλυσίδα, λοιπόν, σήμερα, αναμένεται μία σχετική «σφαγή».

Συμπαθητικές οι εκπτώσεις και στα fashion-aware Sotris, με -40% στα παπούτσια (καλοκαιρινά αλλά και της περσινής χειμερινής σεζόν), -50% στα ρούχα και -30% σε ορισμένα άλλα αξεσουάρ (π.χ. τσάντες). Τέλος, για τις λάτρεις της υψηλής ραπτικής, κάποιες λίγες προσφορές της τάξης του -30% γίνονται στην μπουτίκ Christian Dior και Prada, ενώ καλύτερες είναι οι εκπτώσεις στο Attica, οι οποίες φτάνουν σε πολλές εταιρίες -εδώ και μερικές ημέρες- το -50%.

Έως 50% και 60% φτάνει η έκπτωση στα περισσότερα καταστήματα υποδημάτων, όπως Moschoutis, Rollini και Tsakiris Mallas -ξεκινώντας, ωστόσο, από 20% και 30% για αρκετά ζευγάρια. Τα Mango έχουν μειώσει τις τιμές της καλοκαιρινής τους κολεξιόν κατά 70% και ο Fokas κατά 50% με 60%.

Τέλος, ήδη άδεια -ή με εξαντλημένα αποθέματα- αναμένονται τα ράφια στα καταστήματα των ελληνικών βιοτεχνιών γυναικείων ρούχων και αξεσουάρ YzatisBSB και Attrativo, οι οποίες έχουν εδώ και αρκετές ημέρες μειώσει κατά το ήμιση τις τιμές τους. Κάντε, λοιπόν, μία βόλτα σε αυτά γιατί οι τιμές είναι γενικά πολύ οικονομικές σε ό,τι έχει μείνει αλλά... κρατήστε μικρό καλάθι.

Καλές αγορές!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v