Shopping με 10€: Τα… ψώνια του λαού

Κόβεται το shopping; Σε κατάσταση οικονομικής πολιορκίας, κόβεται. Ή τουλάχιστον περιορίζεται σε οικονομικές διευθύνσεις και μικρά δωράκια, που αναλαμβάνουν να μας φτιάξουν τη διάθεση και να κρατήσουν τις επάλξεις της οικονομίας.
Shopping με 10€: Τα… ψώνια του λαού
των Ηρώς Κουνάδη, Έλενας Μπούλια

«Το φαινόμενο της μάσκαρα» το ονόμασαν οι εξ Αμερικής μαρκετίστες, που αρέσκονται να βρίσκουν ονομασίες για τα πάντα. Το φαινόμενο της μάσκαρα, λοιπόν, είναι το παράδοξο της κατακόρυφης αύξησης των πωλήσεων μάσκαρα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. «Και γιατί συγκεκριμένα μάσκαρα;» θα αναρωτηθεί δικαίως ο ανυποψίαστος αναγνώστης.

Γιατί, σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, όπου οι βόλτες στα μαγαζιά και το άνευ λόγου και αιτίας shopping είναι το πρώτο έξοδο που περικόπτεται, η ανάγκη –πραγματική ή επίπλαστη, αυτό είναι αντικείμενο άλλων αναλυτών– του καινούριου παραμένει. Η μάσκαρα, ως οικονομικό, μικρό και πανταχού διαθέσιμο αντικείμενο με κάποια χρηστική αξία, επιτελεί τέλεια τον σκοπό της, που δεν είναι άλλος από το να ξεγελάσει έστω και για λίγο την ψυχολογία της πάλαι ποτέ «καταναλώτριας». Όσοι έσπευσαν να δηλώσουν υπεράνω καταναλωτικών ενστίκτων διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, καλούνται να περάσουν δύο μήνες χωρίς να αγοράσουν τίποτα, πέρα από τρόφιμα.

Μια μικρή προσωπική αγορά, ένα χαριτωμένο δωράκι, μια καινούρια υφασμάτινη τσάντα για τα ψώνια μπορεί να είναι τρία ευρώ μείον στο μηνιαίο budget. Είναι, όμως, πολύ περισσότερο, ένας τρόπος να ξεχάσουμε έστω και στιγμιαία την κακή οικονομική μας κατάσταση, να φτιάξουμε τη διάθεσή μας και να μην παρεκκλίνουμε, τελικά, σε έξι μήνες από το ετήσιο πλάνο που με τόσο κόπο φτιάξαμε.

Επειδή όπως ακριβώς η αυστηρή δίαιτα έτσι και η αυστηρή οικονομία μακροπρόθεσμα δημιουργεί την αίσθηση της στέρησης, που κάποια στιγμή θα ξεσπάσει σε μια τεράστια τούρτα παγωτό ή αντίστοιχα σε μια αλόγιστη σπατάλη, ψάξαμε και βρήκαμε οικονομικά μαγαζάκια που θα ικανοποιήσουν το στερητικό σύνδρομο, όπως θα το έκανε μία μαύρη σοκολάτα κάθε δεύτερη εβδομάδα δίαιτας.

Comicon - Σόλωνος 128, Αθήνα
Κόμιξ από 1,5 ευρώ
Οι συστάσεις μάλλον περιττεύουν: είναι το βιβλιοπωλείο με τα μικρά διαμαντάκια της Μαμούθ Κόμιξ που παλαιότερα αγοράζαμε από τα περίπτερα. Τα ράφια του φιλοξενούν οτιδήποτε κυκλοφορεί στα ελληνικά σε κόμικς, αρκετές επιλογές βιβλίων χιουμοριστικών, τρόμου και φαντασίας και τα αντίστοιχα «παιχνίδια» –φιγούρες, επιτραπέζια κλπ. Οι τιμές ξεκινούν από 1,50 ευρώ και «ανεβαίνουν» στα 4-6 ευρώ για τις εκδόσεις της Μαμούθ.

Bartolucci - Σόλωνος 36, Αθήνα
Ξύλινα παιχνίδια και διακοσμητικά από 2,5 ευρώ
Περνάς δίπλα από το ξύλινο παγκάκι με τον Πινόκιο, που κοσμεί εδώ και λίγο καιρό το πεζοδρόμιο της Σόλωνος, μπαίνεις μέσα και νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε παιδικό όνειρο. Ρολόγια, κρεμάστρες, θερμόμετρα, φωτιστικά, μαγνητάκια, σελιδοδείκτες, μολύβια, ξύστρες, μανταλάκια, μπρελόκ, όλα ξύλινα, ζωγραφισμένα με ζωηρά χρώματα και happy σχέδια που περιλαμβάνουν ζωάκια, μπαλαρίνες, μικρούς Πινόκιο και αγγελάκια. Μια επίσκεψη και μόνο σου φτιάχνει το κέφι εγγυημένα.

Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης - Μητροπόλεως 59, Μοναστηράκι
Πόστερ από 5 ευρώ
Αν πιστεύετε ότι οι παλιές διαφημίσεις του Λουμίδη, της Kolynos ή των ταινιών του Κακογιάννη θα δείχνουν τέλειες στους τοίχους του σπιτιού σας, ήρθατε στο σωστό μέρος. Ρετρό πόστερ κινηματογράφου, θεάτρου και διαφημιστικά, από την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, εκτίθενται στο ισόγειο του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης, και πωλούνται σε υψηλής ποιότητας αντίγραφα προς 5 ευρώ το καθένα. Μετά το shopping, θα κάνετε και μία στάση για ελληνικό καφέ στη χόβολη ή ουζοποικιλία στο ατμοσφαιρικό καφενείο «Η Ωραία Ελλάς».

Best Book Hunters – Σόλωνος 47, Αθήνα
Βιβλία από 7 ευρώ
Ένας design χώρος με άποψη και μια ομάδα… κυνηγών, που αναζητά διαρκώς νέες, ενδιαφέρουσες προτάσεις βιβλίων για την τέχνη, την επιστήμη, την ιστορία και την ψυχολογία, μεταξύ άλλων, συνθέτουν ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα βιβλιοπωλεία της Αθήνας. Οι τιμές του συγκαταλέγονται άνετα μεταξύ των καλύτερων της αγοράς, ενώ σχεδόν πάντα «τρέχει» και κάποια προσφορά, όπως το Yellow Sale που ρίχνει τις τιμές έως και -50%, αλλά και η προσφορά Μαΐου- Ιουνίου που εγγυάται εκπτώσεις της τάξης του 30-40%. Τα ράφια του φιλοξενούν κυρίως ξενόγλωσση βιβλιογραφία.

Fresh Line – αλυσίδα καταστημάτων (δείτε τις διευθύνσεις εδώ)
Χειροποίητα σαπούνια από 5 ευρώ
Και όχι μόνο σαπούνια, αλλά και κρέμες, αρώματα, αφρόλουτρα, αρωματικά για τα συρτάρια σας, όλα φτιαγμένα με φυτικά συστατικά, χωρίς parabens και άλλες «ύποπτες» χημείες, και το καθένα με τις δικές του ιδιότητες –θεραπευτικές, ενυδατικές, χαλαρωτικές κλπ. Τα Fresh Line τα έχετε σίγουρα «μυριστεί» περνώντας έξω από κάποιο από τα καταστήματά τους, που σκορπίζουν υπέροχες μυρωδιές σε όλη τη γειτονιά. Μπαίνεις μέσα, διαλέγεις –μετά κόπων– εκείνο που μυρίζει πιο ωραία, ζητάς συγκεκριμένα γραμμάρια και σου το κόβουν επιτόπου. Η πρόκληση είναι να μην παρασυρθείτε και αγοράσετε τρία κιλά σαπούνι.

«Αμπατζόγλου» - Μιαούλη 10, Ψυρρή
Τσάντες από 3 ευρώ
Στην μικρή επιχείρηση της οικογένειας Αμπατζόγλου βασικά θα βρείτε τσάντες και άλλα υλικά συσκευασίας. Πρόσφατα, όμως, στο κατάστημα εμφανίστηκε μία σειρά από υφασμάτινες τσάντες με πολύχρωμα, girlie σχέδια και χρώματα που θα μπορούσατε να κρατήσετε στην πρωινή σας βόλτα στην πόλη ή στην παραλία. Στο ίδιο κατάστημα πωλούνται και τσάντες σε σχέδιο «ταχυδρόμου», είτε υφασμάτινες είτε πλαστικές, σε μεταλλικές αποχρώσεις. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 2 έως 4 ευρώ.

«Μαύρος» - Ευριπίδου 17, Αθήνα
Εσώρουχα από 4 ευρώ
Σίγουρα δεν πρόκειται για το πιο κομψό κατάστημα εσωρούχων που θα μπορούσατε να φανταστείτε, αλλά όταν αναζητάτε κάτι πολύ απλό και πρόχειρο -π.χ. ένα σλιπ, μία φανέλα, ένα νυχτικό- γιατί να το πληρώσετε παραπάνω από 10 ευρώ; Το κατάστημα «Μαύρος» μετρά δεκαετίες στην Ευριπίδου και πουλά σλιπ και σουτιέν από 4 ευρώ, αλλά και ζαρτιέρες, πυτζάμες και νυχτικά που δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ.

Σταματόπουλος – Ευριπίδου & Αιόλου 64, Αθήνα
Σαγιονάρες από 8 ευρώ
Άλλο ένα κατάστημα που μετρά κοντά έναν αιώνα και που είναι γνωστό τοις πάσι για την τεράστια ποικιλία του σε ανδρικά και γυναικεία υποδήματα και μάλιστα σε ασυναγώνιστες τιμές. Απλά μπαίνετε στο κατάστημα, βρίσκετε το stand με το νούμερο που φοράτε και ξεκινάτε ανασκαφές. Όλο και κάτι «φορέσιμο» θα βρείτε που να μην ξεπερνά τα 20 ή 30 ευρώ. Οι σαγιονάρες των 8 ευρώ, πάντως, είναι εξαιρετικός «κράχτης» για το συγκεκριμένο μαγαζί.

Downtown Elena – Αγίου Μάρκου 29
Ρούχα από 6 ευρώ
Η βιτρίνα του μαγαζιού αποκαλύπτει την «γιάφκα» του οικονομικού γυναικείου ντυσίματος: Μπλούζες από 5 ευρώ, φούστες από 6 ευρώ, φορέματα που δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ. Η ποικιλία είναι τεράστια, τα χρώματα και τα σχέδια πλεονάζουν, και είναι σίγουρο πως με την πρώτη ματιά θα εντοπίσετε δύο ή τρία «κομμάτια», τα οποία δεν θα χρειαστεί καν να δοκιμάσετε για να τα αγοράσετε.

Ricardo – Αγίου Μάρκου 34
Χειροποίητα δαχτυλίδια με 10 ευρώ
Στο εσωτερικό του καταστήματος θα βρείτε τεράστια ποικιλία σε χάντρες και αξεσουάρ φτιαγμένα από αυτές σε πολύ χαμηλές τιμές –ξεκινούν από 3 ευρώ. Αυτό που τραβά το ενδιαφέρον, όμως, είναι τα ασημένια δαχτυλίδια στην είσοδο, τα οποία είναι φτιαγμένα στο χέρι, με «πολύτιμους» λίθους, και που κοστίζουν 10 ευρώ. Για τους πολύτιμους λίθους θα διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας, τα σχέδιά τους πάντως είναι άκρως εντυπωσιακά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v