Πήγαμε για ψώνια στα outlets

Και γυρίσαμε με καλές και κακές εντυπώσεις, συμπεράσματα και συμβουλές, προτάσεις για το τι αξίζει ή τι δεν αξίζει να ψωνίσει κανείς από αυτά, και φυσικά με χέρια γεμάτα τσάντες. Γιατί σε περιόδους κρίσης, η ακρίβεια παύει να είναι "της μόδας".
Πήγαμε για ψώνια στα outlets
της Έλενας Μπούλια

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της αγοράς τους τελευταίους μήνες που τα περισσότερα καταστήματα ενδυμάτων και οι πολυτελείς μπουτίκ βιώνουν σημαντικές απώλειες, τα εκπτωτικά καταστήματα (τα λεγόμενα outlets, η αναβάθμιση δηλαδή του «στοκατζίδικου») δείχνουν να αυξάνουν τα κέρδη τους, αποκτώντας, καθώς φαίνεται, όλο και μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό.

Ο συνδυασμός χαμηλής (ή χαμηλότερης) τιμής και «φίρμας» στα προϊόντα των outlets είναι σαφώς ο λόγος που κανείς τα προτιμά από άλλα κατεξοχήν φθηνά και ανώνυμα είδη. Όταν, δηλαδή, μπορεί κανείς να αγοράσει ένα τζιν γνωστής μάρκας με 80 ευρώ, ενώ η αρχική του τιμή είναι 200 ευρώ, φαίνεται «ευκαιρία». Είναι όμως; Για να ανακαλύψουμε ιδίοις όμμασι κατά πόσο μπορεί κανείς πράγματι να βρει ευκαιρίες στα outlets, επισκεφθήκαμε τα πιο γνωστά της Αθήνας, ψάξαμε ανάμεσα στα χιλιάδες προϊόντα τους, συγκρίναμε τιμές και καταλήξαμε σε συμπεράσματα και συμβουλές που αξίζει να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε να τα επισκεφθείτε.

Factory Outlet
(- Factory Outlet Φαλήρου: Πειραιώς 76, τηλ. 210 4833926, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 9.00 – 21.00 και Σάββατο 9.00 – 20.00
- Factory Outlet Αεροδρομίου – Εμπορικό Πάρκο Αεροδρομίου, τηλ. 210 3541800, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00 – 21.00 και Σάββατο 10.00 – 20.00).

Με το σλόγκαν «The Shopping Therapy», τα δύο Factory Outlets ήταν τα πρώτα discount shops-in-a-shop της ελληνικής αγοράς, φιλοξενώντας στις γιγαντιαίες εγκαταστάσεις τους αμέτρητες μάρκες με προϊόντα (ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ) από παλαιότερες κυρίως συλλογές σε έκπτωση που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το -50%.

Τι είδαμε: Το ισόγειο του Factory, στο Φάληρο τουλάχιστον το οποίο επισκεφθήκαμε, φιλοξενεί τις πιο mainstream μάρκες για άνδρες γυναίκες και παιδιά. Εκεί είδαμε Replay τζιν παντελόνια με 45-50 ευρώ (από 175 ή 180 ευρώ), Calvin Klein τζιν παλιά με 39 ευρώ (από 247 ευρώ) και νέα με 90 ευρώ (από 240 ευρώ), μπουφάν Nautica με 90 ευρώ (από 240 ευρώ) καθώς και άλλα ρούχα της εταιρίας στην μισή τιμή, Diesel τζιν με 60 ευρώ (από 140 ευρώ) αλλά και νέα σχέδια με 180 ευρώ (από 300 ευρώ), όλα σχεδόν τα Levi’s είναι στην μισή τιμή, τα Pepe Jeans σε έκπτωση που φτάνει το -40%, τα Tommy Hilfiger (παλαιότερα μόνο σχέδια) με έκπτωση -30%, ενώ στον ίδιο όροφο θα βρείτε και το κιόσκι της Folli Follie με την καλοκαιρινή συλλογή της εταιρίας κοσμημάτων και αξεσουάρ σε έκπτωση από -30% έως -50%.

Στον πρώτο όροφο του Factory Outlet θα βρείτε γυναικεία και ανδρική ενδύματα, παπούτσια και αξεσουάρ από ελληνικές αλλά και ξένες μάρκες σε ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση. Ενδεικτικά, τα Toi & Moi πωλούνται στην μισή τιμή, μπορείτε να βρείτε φορέματα Fidele με 20 ευρώ, στα Attrativo τα πάντα είναι στην μισή τιμή (ακόμα και κάποιες νέες παραλαβές), τα Artisti Italiani πωλούνται στην μισή τιμή, ενώ στα Benetton είδαμε όλα τα καλοκαιρινά της περασμένης αλλά και παλαιότερων συλλογών από 5 έως 15 ευρώ, μικρότερη αλλά αξιόλογη η έκπτωση στα Navy & Green, της τάξης του -30%, με πολλά ανδρικά μπουφάν από 109 ευρώ (αρχική τιμή: 156 ευρώ), σημαντικά χαμηλότερες τιμές (που φτάνουν και το 1/3 της αρχικής) στα προϊόντα του VARDAS, ενώ είδαμε επίσης μία τεράστια συλλογή από τσάντες Kem (σχέδια της προηγούμενης σεζόν) με έκπτωση περίπου -30%. Στον ίδιο όροφο ακόμα θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε ανδρικά και γυναικεία παπούτσια σε πραγματικά χαμηλές τιμές.

Τέλος, στον τελευταίο όροφο του Factory θα βρείτε όλες τις γνωστές μάρκες παιδιών ενδυμάτων (Lapin, Grant, Allouette, Bambineria, Benetton Kids) με έκπτωση που φτάνει το -60%, στον ίδιο όροφο μπορείτε να κάτσετε και για έναν γρήγορο καφέ, ενώ στο υπόγειο του πολυκαταστήματος θα βρείτε όλες σχεδόν τις μάρκες αθλητικών, με ρούχα και παπούτσια, καθώς και αμέτρητες σχολικές σάκες με 20 ευρώ το πολύ. Σχετικά με τα αθλητικά, η έκπτωση κυμαίνεται ανάλογα με την εταιρία από -20% έως -50%.

Αξίζει / Δεν αξίζει: Αξίζει οπωσδήποτε να ψωνίσετε από εκεί παιδικά. Η ποικιλία είναι τεράστια και οι τιμές πραγματικά χαμηλές. Αξίζει επίσης για τζιν παντελόνια (ειδικά το ισόγειο του Factory μοιάζει με τον πλανήτη του τζιν) και για casual ανδρικά. Μας ενθουσίασε το κατάστημα της Kem και της Folli Follie, ενώ σχετικά απογοητευτικά ήταν τα καταστήματα Morgan, Yzatis και Artisti Italiani καθώς τα σχέδια ήταν πολύ παλιά. Δεν αξίζει ο χώρος της καφετέριας, είναι πραγματικά απεριποίητος και με άσχημη θέα από τα παράθυρα. Πηγαίνετε μόνο αν είναι ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να αγοράσετε απλά, καθημερινά ρούχα για την δουλειά, σας προτείνουμε το Factory Outlet ανεπιφύλακτα (στα συν και ο δωρεάν χώρος στάθμευσης)

Empoli Outlet
( - Ιφιγενείας 73, Ν. Ιωνία, τηλ. 210 2797111-2
- Κωνσταντινουπόλεως 35, Περιστέρι, τηλ. 210 5755500)

Αντίστοιχης φιλοσοφίας με το Factory Outlet είναι και το νεώτερο Empoli, αφού στο πολυόροφο κτίριο φιλοξενούνται αμέτρητες γνωστές φίρμες με έκπτωση έως -60% στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν και μικρότερο από το Factory, το Empoli (αυτό της Νέας Ιωνίας τουλάχιστον, στο οποίο βρεθήκαμε) έχει στριμώξει στους τρεις ορόφους του μάρκες όπως Diesel, Gant, Lapin House, Lacoste, Columbia, Moschino, Adidas, Admiral, Fila, Lumberjack, Guy Laroche, Camel Active, Oxford Company, Timberland, Camper, και άλλες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται κανείς να αναζητήσει κάποιο ρούχο ανάμεσα στις στοιβάδες.

Τι είδαμε: Στο ισόγειο του καταστήματος είδαμε Tommy Hilfiger ρούχα, παλαιότερων σεζόν, με έκπτωση -30% έως -40%, Camel Active με έκπτωση έως -50%, αλλά οι πολύ καλές προσφορές ήταν στα πουκάμισα Oxford Company, αφού στην σπορ σειρά οι τιμές κυμαίνονταν από 10 έως 25 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα πωλούνταν με έκπτωση έως -30%. Ακόμα, μεγάλο χώρο καταλαμβάνει και το κατάστημα Stock Shop με μάρκες όπως Miss Sixty και Fornarina σε έκπτωση -50%, σε μικρή όμως ποικιλία. Ο πρώτος όροφος φιλοξενεί πιο «ακριβές» μάρκες, με αποκορύφωμα τα Zilly και τα Pinko, περσινά και φετινά δείγματα των οποίων πωλούνται σε έκπτωση -50%. Αλλά και το κατάστημα Simple με αρκετά αξιόλογα, και χειρερινά, ρούχα (σε μάρκες όπως Trussardi και D&G) με έκπτωση από -30% έως -50%. Προς τα παρόν, βέβαια, τα περισσότερα καταστήματα έχουν ακόμα καλοκαιρινά ρούχα, πέραν λίγων περσινών χειμωνιάτικων.

Ο τελευταίος όροφος φιλοξενεί κυρίως μάρκες αθλητικών, αλλά η ποικιλία εδώ είναι σχετικά μικρή και η έκπτωση ακόμα μικρότερη, οπότε αμφιβάλλω για το πόσο αξίζει να ψωνίσει κανείς κάτι από εδώ, ενώ εντύπωση μας έκανε η χωρο-διάταξη του υπογείου του Empoli με τα παιδικά ρούχα στην μία πλευρά (σε τρομερά χαμηλές τιμές ομολογουμένως) και τα είδη σπιτιού στην άλλη. Απέναντι δηλαδή από το Lapin House βρίσκονται με ηλεκτρικές συσκευές, άγνωστης μάρκας οι περισσότερες, ενώ στο τέλος της αίθουσας θα βρείτε μία αξιόλογη ποικιλία από βαλίτσες Delsey σε έκπτωση έως και -50%.

Αξίζει / Δεν αξίζει: Αξίζει να επισκεφθείτε τα Oxford Company για πουκάμισα, τον όροφο με τα πολύ φθηνά παιδικά αλλά και τα καταστήματα Pinko και Zilly, που έχουν ήδη φέρει κάποια δείγματα από τις χειμερινές συλλογές. Κατά τα άλλα, το Empoli Outlet, ιδιαίτερα απεριποίητο, με τον τρίτο όροφο του Bazaar υπό κατασκευή σε κοινή θέα και με τα άτσαλα στοιβαγμένα ρούχα και παπούτσια αριστερά και δεξιά, δεν μας ενθουσίασε. Είναι σημαντικό, πάντως, να αναφέρουμε ότι διαθέτει υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Fokas Stock Center
(14ο χλμ. Εθν. Οδού Αθηνών – Λαμίας, Ερμού 100, Γέφυρα Λυκόβρυσης, τηλ. 210 3257770).
Το Stock του Foka στην είσοδο της Λυκόβρησης, στην άνοδο της Εθνικής Οδού, δείχνει να έχει πολύ συγκεκριμένο σκοπό ύπαρξης, και γι’αυτό μας άρεσε. Πρώτον, τα casual ανδρικά. Θα βρείτε τεράστια ποικιλία και μεγέθη σε πουκάμισα και παντελόνια, ειδικά Esprit και Gant, και μάλιστα σε πολύ συμφέρουσες τιμές, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα Camper παπούτσια στα ανδρικά, με παλιά σχέδια μεν αλλά σε πολύ έκπτωση (π.χ. στα 80 ευρώ από 130 ευρώ). Δεύτερον, θα βρείτε επίσης μεγάλη ποικιλία σε παιδικά, στο υπόγειο, όπως Matou France και Esprit, ενώ μην αμελήσετε να ρίξετε μια ματιά και στα λευκά είδη Epavlis, αφού είναι πιθανό να βρείτε εξαιρετικές προσφορές σε πετσέτες, σεντόνια και κουρτίνες. Τέλος, επίσης στο υπόγειο, είδαμε εξαιρετικές τιμές σε βαλίτσες Delsey και άλλων λιγότερο γνωστών εταιριών.

Αξίζει / Δεν αξίζει: Ως προς τα παραπάνω, ναι αξίζει να πάει κανείς μια βόλτα. Για γυναικεία δεν θα έλεγα ότι αξίζει, γιατί λίγα από αυτά είναι σε αξιόλογη έκπτωση. Τα περισσότερα είναι καινούργια σχέδια στις ίδιες τιμές με αυτές των καταστημάτων Fokas στο κέντρο της Αθήνας.

Lakis Gavalas.Stock Place
(Λ. Κατσώνη 17, Λυκόβρυση, τηλ. 210 2847884, ώρες λειτουργίας: Καθημερινές: 12.00 – 20.00 και Σάββατο: 10.00 – 15.00)
Το ανακαλύψαμε πρόσφατα και πραγματικά μας εξέπληξε το πόσο προσιτή μπορεί να είναι η μόδα αν… το ψάχνεις. Βέβαια, και σ’αυτή την περίπτωση μιλάμε για ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ προηγούμενων σεζόν. Αλλά όταν αυτά ακούν στα ονόματα: Burberry, D&G, Moschino, Richmond, Frankie Morello, Blugirl, Dior, DSquared, Guru, Jean Paul Gaultier, Sonia Rykiel κ.α. και η έκπτωση είναι -75% σε όλα ανεξαιρέτως, ε, τότε μπορούμε να είμαστε λιγότερο απαιτητικοί.

Τι είδαμε: Περισσότερα γυναικεία και λιγότερα ανδρικά casual αλλά και αμπιγιέ, εποχιακά ως επί το πλείστον, μεγάλη ποικιλία σε τζιν αλλά και σε πανωφόρια. Ενδεικτικά, μάλλινο/κασμιρένιο παλτό Burberry στα 200 περίπου ευρώ με την έκπτωση, υπέροχα φορέματα Thomas Burberry επίσης στα 200 ευρώ, γόβες D&G και Moschino με 60 έως 70 ευρώ, σακάκια ανδρικά D&G με 150 ευρώ. Και παρόλο που κάποια από τα σχέδια είναι αρκετά εξεζητημένα για να τα αγοράσει κανείς χωρίς να διστάσει, στην πλειοψηφία τους είναι κλασικά σχέδια των παραπάνω εταιριών που δύσκολα μπορούν να χαρακτηριστούν «ντεμοντέ».

Αξίζει / Δεν αξίζει: Αξίζει αν το μέγεθός σας είναι small, medium ή large (το πολύ), καθώς δύσκολα θα βρείτε μεγαλύτερα μεγέθη και αν είστε αποφασισμένοι πως αυτό που θα βρείτε και θα σας αρέσει θα τα πάρετε εκείνη την ημέρα, καθώς το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το ξαναβρείτε (κατά κανόνα υπάρχει ένα προϊόν από κάθε σχέδιο και νούμερο). Σε κάθε περίπτωση, δύσκολα θα βγείτε με άδεια χέρια από το συγκεκριμένο stock (σημ. δεν έχει παιδικά).

Stock καταστήματα στην Ελευθερίου Βενιζέλου, Ν. Σμύρνη
Απλωμένα σε έναν ολόκληρο δρόμο, τα «στοκατζίδικα» της Ελευθερίου Βενιζέλου απαιτούν χρόνο και όρεξη για περπάτημα για να τα γυρίσετε. Ξεκινώντας από το τέρμα της Ελευθερίου Βενιζέλου, για την ακρίβεια από την Τερψιθέας, τα πιο αξιόλογα από αυτά έχουν ως εξής:
* Harley Davidson και Converse stock: Για τζιν, τζάκετς, t-shirts και τα αγαπημένα μας παπούτσια, σε έκπτωση από -30% έως -50%.
* Reebok: Τα γνωστά αθλητικά είδη σε έκπτωση έως -50%.
* Salomon: Τα περίφημα μπουφάν και παπούτσια για extreme καταστάσεις σε πολύ συμφέρουσες τιμές.
* Nike outlet: Με παλαιότερα μοντέλα σε ρούχα και παπούτσια σε έκπτωση έως -50%.
* Puma: Αθλητικά παπούτσια παλαιότερων σεζόν με 20 ευρώ.
* Αεράκης: Συμφέρουσες τιμές στα πολυτελή εσώρουχα και πολλά σετ σε προσφορά με 30 ευρώ.
* Admiral Stock: Εδώ κι αν θα βρείτε φθηνά αθλητικά (2 ζεύγη με 20 ευρώ, ενδεικτικά).
* Μούγερ stock: Χαμηλότερες τιμές έως -30% στα εξαιρετικά παιδικά παπούτσια.
* All About Shoes: Η γνωστή αλυσίδα με τα επώνυμα παπούτσια παλαιότερων σεζόν σε πολύ χαμηλότερες τιμές.
* Stock Shop: Ανδρικά και γυναικεία νεανικά από εταιρίες όπως Miss Sixty, Nolita, Custo Bercelona κ.α. και σε τεράστια ποικιλία, όλα -50%.
* Stock Kookai, Bostonians, Lacoste: Εξαιρετικές προσφορές στις γνωστές μάρκες (αυτήν την περίοδο το πιο ακριβό ρούχο κοστίζει 29 ευρώ).
* Grant: Παιδικά ρούχα σε τιμές πρατηρίου.
* Bournazos Stock: Τα επώνυμα παπούτσια σχεδόν στην μισή τιμή.
* Sergio Tacchini: Η γνωστή φίρμα με τεράστια έκπτωση στα είδη της.
* Marko Rousso stock: Φίρμες όπως D&G, DKNY, Trussardi, Calvin Klein κ.α. με έκπτωση έως -50%.
* Zilly Outlet: Τα γνωστά ρούχα με έκπτωση -50%.
* Anna Riska Stock: Όλα τα προϊόντα της προηγούμενης σεζόν με έκπτωση -50%.
* Lussile Stock: Ισχύει ό,τι και παραπάνω
* Smart Outlet: Προϊόντα των εταιριών Tommy Hilfiger, Nautica, Timberland, Marlboro Classics κ.α. με σημαντική έκπτωση και σε μεγάλη ποικιλία.

Συμπερασματικά:
Στα outlets συνήθως βρίσκει κανείς ένα σχέδιο ή ένα νούμερο από ένα σχέδιο, με αποτέλεσμα αν τα μεγέθη που φοράτε είναι ακραία (πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά) να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να δυσκολευτείτε να βρείτε κάτι για εσάς. Ευχάριστη έκπληξη για τον καταναλωτή, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι στα περισσότερα από αυτά, πέρα από τις έτσι κι αλλιώς χαμηλές τιμές, γίνονται κατά καιρούς επιπλέον προσφορές σε συγκεκριμένα και διαφορετική είδη κάθε φορά. Την ημέρα, π.χ. που είχαμε επισκεφθεί το Factory Outlet υπήρχε επιπλέον έκπτωση στα τζιν Diesel. Οπότε αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε κάποια πραγματικά σημαντική προσφορά.

Ακόμα, πριν φτάσετε στο ταμείο με το προϊόν που αγοράσατε ελέγξτε το για τυχόν ελάττωμα ή φθορά. Σκεφτείτε ότι πρόκειται για ρούχα που στην πλειοψηφία τους έχουν «ξεμείνει» στα καταστήματα και έπειτα ήρθαν στο outlet -κάποιος λόγος, λοιπόν, θα υπάρχει- και για ρούχα που έχουν δοκιμαστεί πολύ περισσότερες φορές από ένα ρούχο νέας κολεξιόν, άρα πιθανόν να έχουν φθαρεί από το «βάλε-βγάλε». Τέλος, στα outlets ψωνίστε έξυπνα. Μην προτιμάτε εκκεντρικά είδη που ήταν στην μόδα πέρσι και πιθανόν να αργήσουν να ξαναέρθουν. Προτιμήστε κλασικά σχέδια και είδη, π.χ. ένα τζιν, ένα απλό μπουφάν, πουκάμισα για την δουλειά, και όχι φαντεζί φορέματα ή δερμάτινα παπούτσια που ίσως έχουν ανοίξει από τις πολλές δοκιμές. Τέλος, μην «παραμυθιάζεστε» από το γεγονός ότι επειδή ένα προϊόν είναι «μάρκα» σε πολύ καλή τιμή επιβάλλεται να το πάρετε. Σκεφτείτε ότι είναι απλά ένα ρούχο που μετρά ήδη έναν (ή παραπάνω) χρόνο ζωής σε μία κρεμάστρα επειδή δεν επιλέχθηκε ακόμα από κάποιον άλλον.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v