"Ο Έλληνας καταναλωτής είναι πλέον on-line"

Ποιες είναι οι ευκαιρίες και ποιες οι... κακοτοπιές των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα; Ο κ. Γ. Παλιεράκης της Ricardo.gr εξηγεί την αξία των e-shops και ερμηνεύει την αλματώδη αύξηση της προτίμησης των Ελλήνω καταναλωτών προς αυτά.
Ο Έλληνας καταναλωτής είναι πλέον on-line
Αν οι χειμερινές εκπτώσεις το απέδειξαν, όλο και περισσότεροι καταναλωτές το επιβεβαιώνουν. Είναι η εποχή των on line αγορών. Οι παλαιότερες επιφυλάξεις του Έλληνα καταναλωτή φαίνεται να κάμπτονται με μεγάλο σύμμαχο τη διαφορά τιμών και την εξοικονόμηση χρόνου. Όλο και μεγαλύτερη μερίδα καταναλωτών επιλέγει στο διαδίκτυο είτε τις δημοπρασίες είτε τις απλές αγοραπωλησίες.

Ο κ. Γιώργος Παλιεράκης, διευθυντής marketing της Ricardo.gr της ελληνικής πύλης ηλεκτρονικών αγοραπωλησιών και δημοπρασιών, εξηγεί ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέχουμε και πώς διασφαλίζεται η ποιότητα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

κ. Παλιεράκη, πως βλέπετε σήμερα την εξέλιξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα;

Οι επίσημοι ελληνικοί δείκτες που αφορούν τη διείσδυση του Internet και του on line shopping & spending παρουσιάζουν μια σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Η εξέλιξη αυτή είναι σίγουρα πολύ ενθαρρυντική αλλά και ενδεικτική των μεγάλων περιθωρίων ανάπτυξης που έχει η αγορά, λαμβάνοντας υπόψη και τα παραδείγματα των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης. Ο Έλληνας καταναλωτής είναι πλέον on-line καθημερινά, και για αρκετή ώρα εκπαιδεύεται και εξοικειώνεται με το μέσο. Από την άλλη πλευρά, αναζητά νέες επιλογές και ελληνοποιημένες εφαρμογές, έτσι ώστε να αξιοποιεί επαρκώς τις δυνατότητες και τα οφέλη που προσφέρει το internet στην καθημερινότητά του.

Παλαιότερα οι συναλλαγές μέσω του διαδικτύου προκαλούσαν επιφυλάξεις. Έχει γίνει ο Έλληνας καταναλωτής πιο τολμηρός;

Ο ταχύτατος ρυθμός ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι σταδιακά τα δεδομένα αλλάζουν και ο κόσμος στρέφεται προς τις online αγορές. Ωστόσο εκτιμάται ότι χρειάζεται επιπρόσθετη εκπαίδευση των χρηστών για σωστή και ασφαλή εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων του διαδικτύου. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι οφείλουμε να κατευθύνουμε τους χρήστες μας στο λειτουργικό περιβάλλον των ηλεκτρονικών αγορών και να συμβάλουμε πρακτικά στο να εξαλείψουμε την επιφυλακτικότητα του κόσμου απέναντι στις συναλλαγές μέσω internet.

Παράλληλα σκοπός μας σε αυτόν τον δυναμικό χώρο είναι να προσφέρουμε στους έλληνες ένα δοκιμασμένο προϊόν για αγοραπωλησίες και δημοπρασίες μέσω διαδικτύου, το οποίο περιλαμβάνει αποκλειστικές και μακροχρόνιες συνεργασίες με γνωστούς οργανισμούς του κλάδου για ασφαλείς πληρωμές αλλά και κρυπτογραφήσεις των προσωπικών δεδομένων.

Ακόμα και αυτοί που είναι διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές- είτε αυτές περιλαμβάνουν ανταλλαγές, είτε αγοραπωλησίες- αισθάνονται απροστάτευτοι έναντι μιας τυχόν βλάβης του προϊόντος που παραλαμβάνουν. «Όταν ψωνίζω από ένα μαγαζί μπορώ να το γυρίσω πίσω», λένε. Στις αγορές ηλεκτρονικών καταστημάτων όπως το Ricardo, πως διασφαλίζεται η ποιότητα του παραλαμβανόμενου προϊόντος;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποτελεί κανόνας πλέον για κάθε ενεργό χρήστη του διαδικτύου να αποφεύγει sites που δεν έχει ξανακούσει, sites που δεν παρέχουν κανένα στοιχείο επικοινωνίας, ιδιοκτησίας και υποστήριξης, και τα όποια δεν έχουν πιστοποιημένα συστήματα ασφάλειας. Η συντριπτική πλειονότητα των απατών προέρχεται από άγνωστα και περιθωριακά sites που με δόλωμα μια απίθανη τιμή περιμένουν τους αδαείς. Στην πράξη τα γνωστά sites, όπως η ricardo.gr, που δραστηριοποιούνται με απόλυτη επιτυχία εδώ και χρόνια, ανάμεσα σε εκατομμύρια μέλη, δεν αποτελούν κίνδυνο για τους χρήστες, αλλά αντίθετα μια ευκαιρία να επιλέξουν μέσα από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων αυτό που αναζητούν, σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Βασικός στόχος της ricardo.gr είναι μέσα από μια σειρά ενεργειών που υλοποιούνται για την διασφάλιση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται, να χτιστεί μια κοινότητα που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μελών. Καταρχήν για να συμμετέχει ένας χρήστης στη διαδικασία αγοραπωλησίας/ δημοπρασίας δεν αρκεί η εγγραφή του ως μέλος, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα. Το δεύτερο και σημαντικότερο βήμα είναι να εισάγει τον κωδικό ενεργοποίησής του, τον οποίο θα λάβει ταχυδρομικώς μετά την εγγραφή του στη διεύθυνση που έχει δηλώσει.

Μόνο τότε το μέλος είναι έτοιμο να δραστηριοποιηθεί στην πλατφόρμα μας. Έτσι, απομονώνουμε εξ’ αρχής άτομα τα οποία δήλωσαν ψευδή στοιχεία. Επιπλέον, σημαντικό βήμα στη διαδικασία χρήσης της πλατφόρμας αποτελεί το σύστημα αξιολόγησης. Η λειτουργία του είναι πολύ απλή: αφού ολοκληρωθεί μια συναλλαγή, ο αγοραστής και ο πωλητής αξιολογούν ο ένας τον άλλο. Οι αξιολογήσεις αυτές είναι ορατές από όλους τους επισκέπτες.

Έτσι δημιουργείται ουσιαστικά ένα προφίλ για το κάθε μέλος σχετικά με το πόσο αξιόπιστο είναι, ενώ στην περίπτωση που ένα μέλος λάβει πάνω από δύο αρνητικές αξιολογήσεις, αποκλείεται από το σύστημα. Τέλος, υπάρχει το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών, το οποίο ελέγχει καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα ύποπτες προσφορές και μέλη που πιθανόν να κάνουν κακή χρήση της ιστοσελίδας μας. Ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται μέσα από ειδικά αυτοματοποιημένα εργαλεία που δημιουργήθηκαν και χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στα Ευρωπαϊκά site μας με μεγάλη επιτυχία.

Τι πλεονεκτήματα εκτιμάτε πως έχουν οι ηλεκτρονικές αγορές έναντι των «παραδοσιακών»;

Η πραγματοποίηση αγορών μέσω διαδικτύου εμπεριέχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών καταστημάτων και ιδιαίτερα όταν αυτές γίνονται μέσα από μια πλατφόρμα με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η ricardo.gr. Μιλάμε δηλαδή για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που λειτουργεί «24/7», στην ελληνική γλώσσα, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων μέσα από 28 βασικές κατηγορίες και πάνω από 3000 υποκατηγορίες. Και όλα αυτά συνδυάζονται με το πλεονέκτημα του να μπορεί κανείς να υλοποιεί αγορές από τον προσωπικό του υπολογιστή, ανεξάρτητα απ’ το εάν βρίσκεται στο γραφείο, το σπίτι, εάν ζει σε μεγάλη αστική πόλη ή σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας, όπου να επισημάνουμε ότι οι επιλογές μέσα από τα συμβατικά καταστήματα είναι σαφώς λιγότερες. Για αυτόν τον λόγο η πλατφόρμα μέσου του συστήματος αναζήτησης, επιτρέπει στον χρήστη να ξεχωρίσει προϊόντα που τον ενδιαφέρουν στην περιοχή που τον εξυπηρετεί.

Εσείς, έχετε ψωνίσει κάτι από την Ricardo;

Η αλήθεια είναι ότι και εγώ προσωπικά αλλά και η οικογένεια μου έχουμε πλέον εθιστεί στην χρήση της Ricardo.gr. Από τη μια είμαστε σε επιφυλακή γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να επωφεληθούμε από μοναδικές προσφορές μέσα από αποκλειστικές συνεργασίες που η τιμή εκκίνησής τους πολλές φορές δεν ξεπερνά το 1 ευρώ. Από την άλλη, η σημαντικότερη καινοτομία είναι ότι μας δίνεται η ευκαιρία να πουλήσουμε αντικείμενα που πλέον δεν χρησιμοποιούμε, ή ακόμα που κατασκευάζουμε οι ίδιοι στον ελεύθερο χρόνο μας (π.χ. κοσμήματα) και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε ένα extra εισόδημα.

Δ.Γλ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v