Επώνυμο shopping: Online αγορές για να βγείτε κερδισμένοι

Τα ξένα νομίσματα έχουν πάρει την κατιούσα και εμείς βρίσκουμε αγοραστικές ευκαιρίες on line. Γιατί κάποιοι μπορεί να θέλουν να είμαστε κορόϊδα, αλλά εμείς έχουμε ταχθεί να μείνουμε εντελώς (in) fashion και καθόλου victims.
Επώνυμο shopping: Online αγορές για να βγείτε κερδισμένοι
της Έλενας Μπούλια

Ένα από τα μεγάλα μου παράπονα όσον αφορά στην ελληνική αγορά, η οποία επεκτείνεται μεν φέρνοντας όλο και περισσότερες ξένες εταιρίες στα εγχώρια εδάφη, είναι τόσο η περιορισμένη γκάμα των προϊόντων όσο και οι υπερβολικά υψηλές τιμές. Με χαρά, παραδείγματος χάριν, υποδεχτήκαμε οι περισσότερες fashion lovers το opening της πρώτης μπουτίκ Marc Jacobs στο Golden Hall (μετά το εξαιρετικό κατάστημα Marc by Marc Jacobs στην Ξάνθου 3, στο Κολωνάκι), αλλά το χαμόγελό μας «κρέμασε» καθώς αντιληφθήκαμε ότι τα περισσότερα από τα προϊόντα στο κατάστημα ήταν (αρκετά) προηγούμενων σεζόν.

Η χαρά μας έγινε ακόμα μεγαλύτερη με το κατάστημα του Ted Baker, στο ίδιο εμπορικό: Εξαιρετικό interior design, εξυπηρετικότατο προσωπικό αλλά αρκετά τσουχτερές τιμές -κυρίως στα ανδρικά- που στις δύσκολες εποχές που διανύουμε είναι μάλλον απαγορευτικές για το μέσο πορτοφόλι. Κι όμως, έχοντας εικόνα από τα Ted Baker του Λονδίνου, για παράδειγμα, δεν θυμάμαι οι τιμές να ήταν τόσο υψηλές. Για να εξακριβώσω αν όντως υπάρχει κάποια αισθητή διαφορά, επισκέφθηκα το on-line κατάστημα του Ted Baker, το οποίο αναλαμβάνει αποστολές και στην Ελλάδα, και αναζήτησα ένα φόρεμα που είχα δοκιμάσει στο Ted Baker του Golden Hall αξίας 238 ευρώ. Φανταστείτε την έκπληξή μου, όταν συνειδητοποίησα πως παραγγέλνοντάς το ηλεκτρονικά από την Αγγλία, μαζί με τα έξοδα αποστολής, το ίδιο ακριβώς φόρεμα θα μου κόστιζε μόλις 140 ευρώ!

Η αφύπνιση του "fashion victim"
Ότι το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη πρωτοστατούν σε θέματα μόδας, πρωτοποριακών trends και κορυφαίων σχεδιαστών δεν είναι κάτι καινούργιο. Με το δολάριο όμως να έχει εδώ και καιρό γκρεμοτσακιστεί (αυτή τη στιγμή η αναλογία είναι 1 ευρώ ≈ 1,43 δολάρια) και την λίρα να βρίσκεται σχεδόν σε αντιστοιχία με το ευρώ (1 ευρώ ≈ 0,97 λίρες) το «καινούργιο» της υπόθεσης είναι το άνοιγμα μιας τεράστιας αγοράς ακριβών (μέχρι πρότινος) προϊόντων, καταστήματα των οποίων υπάρχουν μόνο στο εξωτερικό, τα οποία πλέον μπορούμε να αποκτήσουμε πολύ φθηνότερα με ένα «κλικ» στην οθόνη του υπολογιστή μας.

Τα «κατά» του on-line shopping από καταστήματα του εξωτερικού δεν είναι λίγα, αλλά σίγουρα υπερισχύουν τα «υπέρ». Το θέμα της ασφάλειας, για παράδειγμα, είναι το πρώτο που συγκρατεί πολλούς από το να δώσουν τον αριθμό της πιστωτικής τους κάρτας σε ένα ξένο (άγνωστο ενδεχομένως σε αυτούς) κατάστημα. Εφόσον, όμως, το κατάστημα που θα επιλέξετε ανήκει σε μία σοβαρή εταιρία ή αλυσίδα και διαθέτει κάποιες πιστοποιήσεις, και εφόσον διαβάσετε τι να προσέχετε όταν ψωνίζετε on-line, δεν διατρέχετε κανέναν απολύτως κίνδυνο. Άλλωστε, μπορείτε αν θέλετε να προμηθευτείτε μία προπληρωμένη κάρτα και να αποφύγετε εντελώς τον κίνδυνο της υπερχρέωσης του λογαριασμού σας.

Ένα ακόμα «πρόβλημα» έχει να κάνει με τα μεγέθη, τα οποία δεν είναι απαραίτητα αντίστοιχα με τα ελληνικά. Στα περισσότερα sites ωστόσο θα βρείτε το λεγόμενο size guide, το οποίο σας βοηθάει να βρείτε ακριβώς το μέγεθός σας, αν μετρήσετε με μεζούρα τις διαστάσεις σας. Αν το κατάστημα από το οποίο θέλετε να ψωνίσετε υπάρχει και στην Ελλάδα (όπως το Ted Baker που αναφέραμε παραπάνω), επισκεφθείτε το, δοκιμάστε το ρούχο που θέλετε, βρείτε το νούμερο που σας ταιριάζει και μετά προχωρήστε στην παραγγελία σας on-line. Αν, τέλος, συνεχίζετε να έχετε αμφιβολίες είτε προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με το customer service του ηλεκτρονικού καταστήματος και να ζητήσετε διευκρινίσεις ή μην προχωρήσετε στην αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος.

Τέλος, διαβάστε προσεκτικά και την παραμικρή λεπτομέρεια που αναφέρεται στο site, τόσο σχετικά με το προϊόν που θέλετε να αγοράσετε όσο και με την πολιτική αποστολών στην Ελλάδα. Συνυπολογίστε το κόστος των μεταφορικών και ελέγξτε αν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής ή αλλαγής του προϊόντος, με ταυτόχρονη επιστροφή των χρημάτων σας στην πιστωτική σας κάρτα. Άπαξ και δώσετε σημασία στα παραπάνω, το e-shopping θα σας φανεί παιχνιδάκι, η τεράστια γκάμα σε ρούχα και αξεσουάρ θα σας θαμπώσει, ενώ οι τιμές -και ειδικότερα οι εκπληκτικές προσφορές και εκπτώσεις που γίνονται από εδώ και πέρα στο εξωτερικό- πραγματικά θα σας ξετρελάνει!

Οι 10 πιο αγαπημένες μας διευθύνσεις
On-line καταστήματα, του εξωτερικού εν προκειμένω, θα δείτε να διαφημίζονται παντού. Δεν έχουν, όμως, όλα την δυνατότητα να εκτελέσουν αποστολές και στην Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που πολλές από εμάς αντιλαμβανόμαστε όταν ήδη έχουμε προχωρήσει στην παραγγελία του προϊόντος που μας ενδιαφέρει. Παρακάτω ακολουθούν 10 διευθύνσεις καταστημάτων που de facto αποστέλλουν και στην Ελλάδα (τις έχουμε «τιμήσει» και εμείς), οι περισσότερες εκ των οποίων εκπροσωπούν καταστήματα αποκλειστικά του εξωτερικού, με αποτέλεσμα αυτό που θα αγοράσετε να είναι κάτι πραγματικά μοναδικό (τουλάχιστον σε μία ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων). Είστε έτοιμες;

www.tedbaker.com Ανδρικά και γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ. Οι εκπτώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε κάποια είδη φτάνοντας το -50%. Η αποστολή του προϊόντος που θα αγοράσετε θα κάνει 1-2 μέρες αν επιλέξετε το express delivery (κόστος 22,5 ευρώ) ή 5-7 μέρες αν επιλέξετε το standard delivery (κόστος 16,7 ευρώ).

www.karenmillen.com Aποκλειστικά γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ. Σε κάποια είδη οι εκπτώσεις φτάνουν το -70%. Η αποστολή του προϊόντος που θα αγοράσετε θα κάνει μέχρι 7 ημέρες και το κόστος για την Ελλάδα φτάνει τα 25 ευρώ.

www.allsaintsshop.co.uk Ανδρικά και γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ, αλλά και είδη δώρων και για το σπίτι. Η έκπτωση σε επιλεγμένα είδη φτάνει το -50%. Η αποστολή του προϊόντος στην Ελλάδα θα κάνει 5 με 7 μέρες και είναι εντελώς δωρεάν για αγορές άνω των 200 λιρών (ενώ για μικρότερο ποσό το έξοδο μεταφοράς είναι 20 λίρες).

www.office.co.uk Ανδρικά και γυναικεία υποδήματα και αξεσουάρ. Στις μάρκες των αθλητικών περιλαμβάνονται: Fred Perry, Converse, Onitsuka, Nike, Adidas και Vans. Η έκπτωση σε επιλεγμένα είδη φτάνει το -70%. Η αποστολή του προϊόντος θα κάνει 5 με 7 μέρες και το κόστος είναι 15,68 ευρώ.

www.prada.com Τα Prada τα γνωρίζετε. Στην Ελλάδα, από το on-line κατάστημά τους μπορείτε να παραγγείλετε τσάντες, αποσκευές και ταξιδιωτικά είδη, ανδρικά και γυναικεία πορτοφόλια και παπούτσια, ζώνες, είδη δώρου και γυαλιά ηλίου, όλα σε πολύ καλύτερες τιμές από αυτές που θα βρείτε στα καταστήματα. Η αποστολή του προϊόντος σας θα γίνει σε μία περίπου εβδομάδα με επιπλέον κόστος 20 ευρώ.

www.burberry.com Και αυτά τα γνωρίζετε. Από το on-line κατάστημά τους μπορείτε να αγοράσετε γυναικεία, ανδρικά, παιδικά, αξεσουάρ και είδη δώρου, σε πολύ καλύτερες τιμές από τα καταστήματα. Η αποστολή του προϊόντος σας θα κάνει 3 με 5 εργάσιμες ημέρες και το επιπλέον κόστος είναι 20,90 ευρώ.

www.longchamp.com Καταστήματα Longchamp υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά το καλό με την on-line αγορά από το site είναι ότι μπορείτε να φτιάξετε την τσάντα σας όπως ακριβώς την θέλετε, επιλέγοντας το μέγεθος, το χρώμα και κάποιες άλλες λεπτομέρειες. Το maximum που μπορεί να κάνει για να σας αποσταλεί το προϊόν σας είναι 3 εβδομάδες και το κόστος αποστολής στην Ελλάδα είναι 16 ευρώ.

www.pickyourshoes.com Τεράστια ποικιλία σε αθλητικά παπούτσια σε σχέδια που υπάρχουν αλλά κυρίως που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά και πολύ καλές τιμές (σε δολάρια) και προσφορές. Η αποστολή του προϊόντος σας θα κάνει περίπου μία εβδομάδα και το κόστος είναι 25 ευρώ για το πρώτο ζευγάρι και 3,5 ευρώ για κάθε επιπλέον.

www.yoox.com Εδώ πραγματικά θα χαθείτε. Ανδρικά, γυναικεία, παιδικά και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει το μυαλό σας από αμέτρητες μάρκες και σχεδιαστές στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Η standard αποστολή θα κάνει 5 με 6 εργάσιμες μέρες και έχει επιπλέον κόστος 8 ευρώ, ενώ η express θα κάνει 1 με 3 εργάσιμες και έχει κόστος 25 ευρώ.

www.harrods.com Το highlight του λονδρέζικου shopping στην πόρτα σας. Απλά τα πάντα με ένα κλικ (και με πολλές προσφορές). Η αποστολή του προϊόντος που θα αγοράσετε θα πραγματοποιηθεί μέσα σε 3 με 4 εργάσιμες ημέρες, ενώ το κόστος αποστολής θα εξαρτηθεί από το βάρος του προϊόντος. Στο site θα δείτε αναλυτικά τις τιμές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v