9 + 1 απίθανα πολυτελή jets

Αν ο Howard Hughes ζούσε σήμερα θα είχε πραγματικά ξετρελαθεί με τα τεχνολογικά και σχεδιαστικά θαύματα της αεροναυπηγικής. Τα 9(+1) ιδιωτικά αεροσκάφη που θα δείτε δημιουργήθηκαν για να μας θυμίσουν πόσο όμορφος είναι ο κόσμος όταν... κοιτάς από ψηλά.
9 + 1 απίθανα πολυτελή jets
Όταν κανείς έχει την οικονομική δυνατότητα να επιλέξει για τις μετακινήσεις των διακοπών του (αλλά και των επαγγελματικών του ταξιδιών) ανάμεσα στα πολυτελέστερα jets που κυκλοφορούν -ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν- στην αγορά, τότε… only the sky is the limit!

Μονοκινητήρια, zeppelin, πολυ-θέσια jets, αεροδυναμικά σκάφη και πολλά άλλα θαύματα της αεροναυπηγικής, που ξεχωρίζουν για την πολυτέλεια και τις επιδόσεις του, διεκδικούν μία θέση στις καρδιές και τις λίστες με τα αποκτήματα των επίδοξων κρoίσσων, και απλά επιτρέπουν στους υπόλοιπους από εμάς να τα θαυμάσουμε από… χαμηλά. Δείτε 9 + 1 από τα εντυπωσιακότερα.

Hawker Beechcraft Premier II

Η εταιρία Hawker Beechcraft, που από το 1930 μέχρι σήμερα είναι η πρώτη σε κατασκευή στρατιωτικών αεροσκαφών τόσο για στρατιωτικούς σκοπούς όσο και για κυβερνήσεις στον κόσμο, παρουσίασε πριν λίγο καιρό το Premier II, ένα υπερπολυτελές jet που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 4 άτομα. Δύναται να τα ταξιδέψει σε ύψος 45.000 ποδιών και σε απόσταση που μπορεί να φτάσει τα 1.500 ναυτικά μίλια, αποφεύγοντας την κίνηση των αεροδιαδρόμων και τις αναταράξεις του καιρού, με αποτέλεσμα να φτάνει στον προορισμό του ταχύτερα από κάθε άλλο, έχοντας κάψει λιγότερα καύσιμα και γλιτώνοντας σας χρόνο και χρήμα. Η δε καμπίνα του χαρακτηρίζεται από τα ευρύχωρα καθίσματα, τις πολυτελείς ανέσεις και το στυλ του εσωετρικού. Ενώ το εξελιγμένο σύστημα πίεσης του αέρα βοηθά στο να έχει ο επιβάτης το πλέον άνετο και ευχάριστο ταξίδι, ακόμα και στα 45.000 πόδια. Το Beechcraft Premier II αναμένεται στην αγορά μέσα στο 2010, αλλά για να το αποκτήσετε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κοντινότερο στην Ελλάδα αντιπρόσωπο που βρίσκεται στο Μιλάνο.

Cirrus The-Jet

Η εταιρία Cirrus ανακοίνωσε την κυκλοφορία του The-Jet, ενός επταθέσιου jet με μία μόνο μηχανή που δημιουργήθηκε με την ιδέα ότι θα πιλοτάρεται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Το The-Jet μπορεί να φτάσει σε ύψος άνω των 25.000 ποδιών και να διασχίσει τους ουρανούς με ταχύτητα έως 555 km/h φτάνοντας σε αποστάσεις έως τα 1.600 χλμ. μακριά. Η ιδέα των κατασκευαστών πάντως ήταν να δημιουργήσουν ένα απόλυτα προσωπικό αεροσκάφος, που θα κάνει τον ιδιοκτήτη όταν βρίσκεται στο πιλοτήριο ή την καμπίνα να νιώθει τόσο άνετος και ασφαλής, πραγματικά σαν στο σπίτι του. Αν, λοιπόν, θέλετε και εσείς το προσωπικό σας The-Jet δεν έχετε παρά να το παραγγείλετε από την αμερικάνικη εταιρία, δίνοντας μία προκαταβολή των 100.000 δολαρίων και περιμένοντας να το αποκτήσετε τελικά κάποια στιγμή μέσα στο 2011.

JetSuite

Η εταιρία JetSuite, που δημιουργήθηκε από τον Alex Wilcox, έναν από τους ιδρυτές της JetBlue Airways, πρωτοπορεί και συστήνει μία νέα, απλή και έξυπνη ιδέα στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών αεροσκαφών. Προτίθεται, λοιπόν, να πληρώνει τους ιδιοκτήτες αεροσκαφών 25.000 δολάρια τον μήνα για να ναυλώνει τα jets τους σε όλους που επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν χωρίς όμως να τα αγοράσουν. Εγγυάται, όμως, στους ιδιοκτήτες ότι θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν και οι ίδιοι ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα, η JetSuite, έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει 50 Phenom 100 πολύ ελαφριά jets και άλλα 50 Phenom αεροσκάφη για οικογενειακή χρήση, τα οποία θα μπορεί κανείς να νοικιάσει ανά πάσα στιγμή. Όλα αυτά βέβαια θα συμβούν στους αμερικανικούς αιθέρες, οπότε μόνο αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της JetSuite.

Gulfstream G650 Jet

To G650 είναι το τελευταίο απόκτημα στη συλλογή πολυτελών αεροσκαφών της αμερικανικής Gulfstream. To G650 μπορεί να καλύψει αποστάσεις μέχρι και 13.000χλμ. με ταχύτητα που μπορεί να φτάσει τα 982χλμ/ώρα. Στην υπερπολυτελή καμπίνα του με τα μεγάλα συγκριτικά παράθυρα και τα δερμάτινα άνετα καθίσματα, αεροσκάφος δύναται να φιλοξενήσει μέχρι 8 άτομα. Η Gulfstream δέχεται αυτή τη στιγμή παραγγελίες για να παραδώσει το τεράστιο αυτό αεροσκάφος στους τυχερούς που θα το αποκτήσουν μέσα στο 2012.

Eclipse A V-Tail concept

Αν πάλι προτιμάτε ένα πολύ μικρότερο και βολικότερο αεροσκάφος, το νέο Eclipse Concept Jet της καναδικής Eclipse Aviations είναι ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος με τουρμπίνες και ουρά σε σχήμα V. Δημιουργημένο και αυτό στα πλαίσια της Eclipse είναι πολύ ελαφρύ, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τέσσερις επιβάτες. Θα ταξιδεύει με 345 κόμβους, φτάνοντας τα 41.000 πόδια ύψος και θα μπορεί να καλύψει μία απόσταση 1.250 ναυτικών μιλίων. Εγγυάται δε μία άνετη πτήση για 27,5 συνεχείς ώρες. Ένα από τα αξιοσημείωτα στοιχεία του αεροδυναμικού σχεδιασμού του Concept Jet είναι τα σταθεροποιητικά του πτερύγια που περιλαμβάνουν μία υπερυψωμένη δεξαμενή βενζίνης και κάθετες επιφάνειες ουράς σε σχήμα V που δημιουργούν εξαιρετική αεροδυναμική, μειώνοντας το βάρος του αεροσκάφους και παρέχοντας τρομερά λειτουργικά προνόμια.

Aeroscraft ML866

Κάτι πραγματικά πρωτοποριακό έρχεται από την Aeros, τη νούμερο ένα εταιρία κατασκευής αεροσκαφών ελαφρύτερων και από τον αέρα στον κόσμο. Το Aeroscraft ML866 είναι ένα όχημα αέρος που λειτουργεί με τη βοήθεια της άνωσης, ενώ ξεχωρίζει για τον ισχυρό πηδαλιουχούμενο σκελετό του και την κίνησή του με πυρήνες αερίου. Το πολυτελέστατο αυτό αεροσκάφος εντυπωσιάζει με την ταχύτητά του που μπορεί να φτάσει τα 222χλμ/ώρα, ενώ νοικιάζοντάς το στην τιμή περιλαμβάνεται και η χρήση του αεροδρομίου. Πόσα άτομα μπορεί να φιλοξενήσει; Αρκεί να σας πούμε ότι η καμπίνα του έχει διάσταση 465 τ.μ. Ενδιαφέρεστε; Η εταιρία σκοπεύει να ξεκινήσει τις πτήσεις του Aeroscraft μέσα στο 2010.

[Δείτε βίντεο με το Aeroscraft ML866]


Strato Cruiser

Ο art director Tino Schaedler και ο Michael J Brown δημιούργησαν το Strato Cruiser, ένα πραγματικό ιπτάμενο παλάτι για… über-rich ενδιαφερόμενους, ένα, όπως λένε και οι ίδιοι «lifestyle zeppelin». Το υπερ-λουξ αυτό αεροσκάφος που θα κινείται με ήλιον θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα γκουρμέ εστιατόριο, μία αίθουσα σπα, μία πισίνα, έναν μόνιμο DJ, μία βιβλιοθήκη και κάποια μικρά ιδιωτικά γραφεία για συνέδρια. Ενώ η θέα από τα τεράστια παράθυρα του αεροσκάφους, κάποια εκ των οποίων θα είναι τοποθετημένα στο πάτωμα, θα συνεπάρει τους ταξιδιώτες. Το Strato Cruiser θα συνδυάζει δηλαδή την εμπειρία μίας πολυτελούς αέριας κρουαζιέρας, με τα φουτουριστικά οράματα του Richard Branson για ταξίδια στο διάστημα. Συγκλονιστικό; Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Piper Matrix

Πίσω στα… συμβατά αεροσκάφη, το Matrix της εταιρίας Piper είναι ένα νέο εξαθέσιο αεροσκάφος με καμπίνα, με εμβολοφόρο κινητήρα 350 αλόγων και ταχύτητα που μπορεί να φτάσει τους 215 κόμβους. Ενώ τα καύσιμά του είναι αρκετά για να ταξιδέψουν τον ιδιοκτήτη του σε απόσταση μέχρι και 1.345 ναυτικά μίλια, στο μάξιμουμ του ύψους του αεροσκάφους που είναι τα 25.000 πόδια. Βουλιάξτε στις στιλάτες πολυθρόνες του, απλωθείτε και χαλαρώστε. Τα 486.000 ευρώ που θα έχετε δώσει για να το αποκτήσετε, πραγματικά θα αξίζουν τον κόπο όταν θα απολαμβάνετε την πτήση σας πάνω από κάποιον ωκεανό.

Cessna SkyCatcher Plane

Ό,τι πιο ελαφρύ, άνετο και εύκολο στο πιλοτάρισμα έχει να προσφέρει η σύγχρονη αεροναυπηγική, θα το βρείτε στο SkyCatcher της εταιρίας Cessna, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2009. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό και ελαφρύ αεροσκάφος, μοιάζει άλλωστε με ελικόπτερο, που περιλαμβάνει ένα γυάλινο πιλοτήριο Garmin (για όσους γνωρίζουν) και έναν κινητήρα Teledyne Continental που μπορεί να σας ταξιδέψει με 118 κόμβους στα 470 ναυτικά μίλια. Στις άνετες δερμάτινες θέσεις του, μπροστά από το πιλοτήριο, μπορεί να φιλοξενήσει δύο άτομα με τις αποσκευές τους. Η δε πολύ προσιτή τιμή του είναι στα 70.000 ευρώ.


Και κάτι πραγματικά πρωτοποριακό…


HyFish jet

Όχι, δεν πρόκειται για πραγματικό αεροσκάφος, με την έννοια ότι δε μπορεί ακόμα να επανδρωθεί. Πρόκειται, όμως, για μία πραγματικά πρωτοποριακή ιδέα που υλοποιήθηκε από έξι αεροναυπηγικές εταιρίες από τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, αλλά και με την πολύτιμη βοήθεια επιστημόνων του Ινστιτούτο Τεχνικής Θερμοδυναμικής της Στουτγάρδης DLR. To HyFish jet, λοιπόν, είναι το πρώτο jet που κινείται αποκλειστικά με ενέργεια υδρογόνου.

Η ενέργεια αυτή ίσως να μη φτάνει για να υποστηρίξει εμπορικά αεροσκάφη αλλά μπορεί σίγουρα να χρησιμοποιηθεί σε τηλεκατευθυνόμενα ή «εντοπιστικά» αεροπλάνα, ή ακόμα και να συνδυαστεί με τη συμβατική τεχνολογία και να δημιουργηθούν έτσι διθέσια αεροσκάφη που θα καταναλώνουν πολύ λιγότερα καύσιμα αλλά θα μπορούν να κινούνται με ταχύτητα που να φτάνει τα 900χλμ/ώρα. Και οικολογικό και γρήγορο δηλαδή!

[Δείτε βίντεο με το HyFish jet]


Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v