Εκπτώσεις 2008: Τα SOS για έξυπνες αγορές

Πριν τρέξετε στα μαγαζιά για τα... απαραίτητα και μη, ρίξτε μια ματιά σχετικά με το τι πρέπει να (θυμηθούμε ότι) προσέχουμε, τι να αποφύγουμε και πώς θα επιτύχετε έξυπνες αγορές και value for money ακόμα (ή μάλλον κυρίως) και στις εκπτώσεις.
Εκπτώσεις 2008: Τα SOS για έξυπνες αγορές
Είναι ίσως η πρώτη χρονιά που ακούω τόσο πολλούς να προτίθενται να δαπανήσουν το διασωθέν δώρο Χριστουγέννων κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, που ξεκινούν επισήμως σήμερα. Το αξιοσημείωτο των δηλώσεων είναι κατ’αρχάς ότι αρκετοί κατάφεραν να διασώσουν τον 13o μισθό (πράγματι εντυπωσιακό) και κατά δεύτερον, ότι αρκετοί από εμάς φαίνεται πως αποκτούν καταναλωτική συνείδηση και σπεύδουν να επωφεληθούν των ευκαιριών.

Μπορεί να μην διακρινόμαστε, όπως οι Αγγλοσάξωνες, για την μεθοδική κατανάλωση και το κυνήγι των ευκαιριών, μπορεί να μην διαθέτουμε την ιδιοσυγκρασία των Ανατολιτών και την κουλτούρα του παζαριού, μπορεί να μην είμαστε καν Αμερικανοί, που συρρέουν αλαφιασμένοι στα πολυκαταστήματα με το λάκτισμα των εκπτώσεων, αλλά τις εκπτώσεις τις περιμένουμε. Καλό θα ήταν να τις εκμεταλλευτούμε κιόλας.

Ήδη οι πρώτες ενδείξεις προθέσεων των εμπόρων είναι ενθαρρυντικές σε ότι αφορά το ύψος των ποσοστών μείωσης των τιμών (κάποιοι μιλούν και για 60% κάτω), ενώ αρκετοί εξ ευτών προχώρησαν στο αδόκιμο πλήν αποτελεσματικό κόλπο «κράτησης» εμπορευμάτων. Δηλαδή, «κρατάτε» το προϊόν πριν αρχίσουν οι εκπτώσεις, αποφεύγοντας την περίπτωση να μην βρείτε το πολυπόθητο, ας πούμε, ζευγάρι παπούτσια, αλλά το πληρώνετε μόλις αρχίσουν με τιμή έκπτωσης. Όσοι δεν το πήρατε χαμπάρι, λάβετε υπόψη την πρακτική αυτή για τον Ιούλιο και τις θερινές εκπτώσεις.

Προ των πυλών των καταστημάτων τώρα, και παρά την έξαψη της «έξυπνης» αγοράς, οφείλετε να σκεφτείτε λίγο και να υπολογίσετε σωστά, ώστε να αποδειχθείτε όντως έξυπνοι και ωφελημένοι.

Μακριά από μας οι νουθεσίες τύπου «αγοράζουμε μόνον ό,τι έχουμε πραγματική ανάγκη». Όλοι ξέρουμε ότι η παρεκτροπή έχει τη χάρη της. Ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα ή ένα ζευγάρι γόβες ίσως να μην είναι ανελαστική ανάγκη, αλλά μπορούν να τονώσουν την αυτοπεποίθησή μας ή να μας δώσουν την αίσθηση της πολυτέλειας, που σε τελική ανάλυση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Ξέρω άνθρωπο (γυναίκα εν προκειμένω) που μετά την αγορά του «τέλειου» ζευγαριού παπουτσιών, πριν τα φορέσει τα βάζει στο κομοδίνο της για κανά δυό βράδια για να τα «χαζεύει». Συνήθως τα φοράει σπανίως, μιας και οι γόβες «υπερπαραγωγή» δεν είναι και για καθημερινή χρήση, αλλά δεν έχει μετανιώσει ποτέ για την αγορά της. Για να μην μιλήσω για εκείνη τη φίλη, που διαθέτει πάνω από 80 ζευγάρια παπούτσια!

Όλα τα παραπάνω υπερκαταναλωτικά ισχύουν βεβαίως για όσους δεν τους κυνηγάνε (ακόμη) οι τράπεζες. Όλοι οι υπόλοιποι οφείλουμε να είμαστε λίγο πιο εγκρατείς.
Ετσι, πρέπει να καταρτίσουμε τη γνωστή λίστα με τα πρέπει και τα θέλω των αγορών μας, να κάνουμε την απαραίτητη έρευνα αγοράς
, ώστε να μην βρεθούμε με παλτώ των 500 ευρώ ενώ το ίδιο (ή και καλύτερο) θα μπορούσαμε να το αποκτήσουμε με 300 ευρώ, κτ.λ.

Στα διαδικαστικά τώρα, οι καταναλωτικές οργανώσεις τονίζουν ότι οι έμποροι υποχρεούνται να αναγράφουν την αρχική τιμή και την τελική μετά την έκπτωση, να προβαίνουν σε αλλαγές προϊόντων (στην πράξη ωστόσο, οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ΔΕΝ γίνονται αλλαγές, οπότε καλού-κακού βεβαιωθείτε είτε για το προιόν είτε γαι τη δυνατότητα αλλαγής), ενώ τέλος συστήνουν το 1520 (γραμμή καταγγελιών του Υπ. Ανάπτυξης) σε περίπτωση που γίνετε θύμα κακής εμπορικής πρακτικής.

Οι πρώτες μέρες των εκπτώσεων, αν και παραδοσιακά είχαν δοκιμαστικό χαρακτήρα ώστε να διαμορφωθεί το ποσοστό της έκπτωσης που θα κάνουν τα καταστήματα, τελικώς τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι οι έμποροι δεν διάγουν δοκιμαστική περίοδο και συνήθως εξαντλούν από την αρχή της περιόδου το περιθώριο που έχουν να ρίξουν τις τιμές.

Βεβαίως, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου στα τελευταία πλέον εμπορεύματα γίνονται υπερβάσεις, με προσφορές μεγάλων ποσοστών εκπτώσεως, προκειμένου να «φύγει» ότι έχει απομείνει, αλλά υποθέτουμε ότι δεν θα περιμένετε έως τότε για να αγοράσετε αυτά που θεωρείτε αναγκαία ή επιθυμητά.

Η αρχή που διέπει (ή που θα έπρεπε να διέπει) τις σωστές αγορές συνοψίζεται στο αγγλοσαξωνικό value for money, το οποίο φυσικά ισχύει και για την περίοδο των εκπτώσεων. Οπότε θα ήταν φρόνιμο να μην παρασυρθείτε από το 50% επί της αρχικής τιμής και να αποκτήσετε κάτι το οποίο δεν σας κάνει, δεν θα φορέσετε ή χρησιμοποιήσετε ποτέ ή τέλος πάντων σας είναι εντελώς άχρηστο.

Περιττό δε να τονίσουμε ότι, όπως σε κάθε συναλλαγή, έτσι και στις εκπτώσεις οφείλουμε να έχουμε το νού μας για τους επιτήδειους που παραπλανούν με πλασματικές εκπτώσεις τιμών ή με το «επαναλανσάρισμα» παλαιότερων εμπορευμάτων. Το κυνήγι της ευκαιρίας δεν είναι δα τόσο περιπετειώδες, αλλά περισσότερο διασκεδαστικό και πρακτικά ωφέλιμο για την τσέπη σας.

Ήδη, τα μεγάλα καταστήματα καλλυντικών έχουν ξεκινήσει εκπτώσεις για μεγάλη γκάμα καλλυντικών προϊόντων. Επειδή οι θεαματικά μειωμένες τιμές προσφέρονται για μικρό χρονικό διάστημα, θα ήταν καλό να σπεύσετε να προμηθευτείτε προιόντα σύντομα.

Στον τομέα της ένδυσης, πέρα από τα αναγκαία εποχικά ρούχα (τα οποία προσφέρονται συνήθως με μεγάλη έκπτωση) καλό θα ήταν να προγραμματίσετε αγορές κλασσικών και ακριβότερων ρούχων. Αρκετές αλυσίδες ένδυσης και πολυκαταστήματα (Attica, Notos Galleries, Vardas κ.α.) πέραν του ποσοστού έκπτωσης που προσφέρουν αυτή την περίοδο, διαθέτουν και πρόγραμμα άτοκων δόσεων, γεγονός που αν εκμεταλλευτείτε σωστά θα ευνοήσει τον προυπολογισμό σας αλλά και την ντουλάπα σας.

Αρκετά επίσης conceptual (οι μπουτίκ είναι passé) καταστήματα, προσφέρουν υψηλά ποσοστά έκπτωσης (άνω του 50%....) δεδομένου ότι τα prime fashion ρούχα που φιλοξενούν δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να παραμείνουν στο ράφι για την επόμενη σεζόν.

Πέραν των προσωπικών ειδών, οι εκπτώσεις επεκτείνονται σε διάφορους χώρους που μέχρι πρότινος απουσίαζαν ή διέθεταν πενιχρή παρουσία. Ηδη οι μεγάλες αλυσίδες επίπλωσης έχουν προαναγγείλει σημαντικές εκπτώσεις αλλά και προσφορές σε συγκεκριμένα είδη. Η αλυσίδα Entos υποδέχεται τις εκπτώσεις με 50%.

Εκπτώσεις αλλά και ειδικές προσφορές αναμένονται και από τις αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ιδίως σε παλαιότερα μοντέλα συσκευών ενώ παραδοσιακά μεγάλες εκπτώσεις αναμένεται να προσφέρουν οι εταιρίες οικιακού εξοπλισμού και λευκών ειδών (Εpavlis, Notos Galleries κ.α).

Πέννυ Κούτρα
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v