Τα 10 κορυφαία κοσμήματα του κόσμου

Όταν ένα κόσμημα κοστίζει όσο ένα νησί στον Ειρηνικό, παύει να είναι κόσμημα. Μπορεί να είναι περιουσιακό στοιχείο, μπορεί να είναι ιδέα, μπορεί να είναι ένα άπιαστο όνειρο. Πάντως κόσμημα δεν είναι. Γι'αυτό μην απογοητευτείτε αν δε μπορείτε να αποκτήσετε ένα από τα 10 κορυφαία κοσμήματα του κόσμου.
Τα 10 κορυφαία κοσμήματα του κόσμου
Η λέξη ‘κόσμημα’ είναι τουλάχιστον ανεπαρκής όταν αναφερόμαστε σε ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι που ξεπερνά σε κόστος τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Και γιατί να κοστίζει τόσο; Η αλήθεια είναι ότι κανένας πολύτιμος λίθος δεν δημιουργείται όμοια με κάποιον άλλο. Κάθε διαμάντι, λοιπόν, είναι μοναδικό. Και η μοναδικότητα αυτή είναι που το κάνει περιζήτητο, συχνά αυτοσκοπό των μανιακών συλλεκτών πολύτιμων πετραδιών. Και οποιοσδήποτε συλλέκτης θα πλήρωνε για το πάθος του όσο-όσο.

Ο John King (ειδικός στους πολύτιμους λίθους, καθηγητής του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Αμερικής), λέει ότι τα τέσσερα C: carat, clarity, color, cut (= καράτι, διαύγεια, χρώμα, κοπή) αποτελούν τα βασικότερα κριτήρια κατά εκτίμηση ενός κοσμήματος. Ωστόσο, είναι ο μοναδικός συνδυασμός και των τεσσάρων αυτών κριτηρίων -π.χ. ένα φυσικό μπλε διαμάντι ή ένα τεράστιο σμαράγδι- που εκτινάσσουν την τιμή ενός κοσμήματος. Και αυτός ακριβώς ο σπάνιος συνδυασμός δικαιολογεί το ότι ένα βαθυκόκκινο ρουμπίνι μπορεί να ξεπεράσει σε κόστος ένα απλό λευκό διαμάντι, παρόλο που τα διαμάντια είναι λιγότερα.

Η τοποθεσία παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, αφού σε διαφορετικές χώρες οι καταναλωτές μπορεί να έχουν άλλα κριτήρια για την ποιότητα, άρα και το κόστος, ενός πολύτιμου λίθου. Οι Αμερικάνοι, για παράδειγμα, ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διαύγεια και την κοπή, οι Γάλλοι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο χρώμα. Σύμφωνα με τον αμερικανό κοσμηματοπώλη Benjamin Hackman, της Intercolor USA, είναι πολλοί αυτοί που θα προτιμούσαν να επενδύσουν σε ένα σπάνιο ροζ διαμάντι, παρά σε ένα διαυγέστατο λευκό. Άλλοι ψάχνουν απλά για το αυθεντικό, αυτό που χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί, κι ας μην στολίζεται από την πλέον πολύτιμη πέτρα.

Όταν πρόκειται για θέματα γούστου, η τελική απόφαση είναι καθαρά υποκειμενική. Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να επιλέξετε εσείς οι ίδιοι ποιο από τα παρακάτω κοσμήματα σας γοητεύει περισσότερο και, αν είστε τυχεροί, να το αποκτήσετε:

1. Chopard – Δαχτυλίδι με μπλε διαμάντι

Αξία: 11,017 εκατομ. ευρώ

Τα μπλε διαμάντια είναι από τα σπανιότερα των φυσικών, έγχρωμων πετραδιών. Αυτός είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο οβάλ διαμαντένιο δαχτυλίδι, με τους τριγωνικούς διαμαντένιους βραχίονες και την επιδιαμαντωμένη στεφάνη από λευκόχρυσο 18 καρατίων, κοστίζει όσο όχι μία αλλά πολλές περιουσίες. Αποτελεί σίγουρα μία πολύτιμη, μοναδική εναλλακτική στο τυπικό δαχτυλίδι αρραβώνων. Ποια γυναίκα θα μπορούσε να αρνηθεί μετά από αυτό;

2. Garrard – Η καρδιά του Βασιλείου των Ρουμπινιών

Αξία: 9,5 εκατομ. ευρώ

Αυτό το βιρμανικό ρουμπίνι σε σχήμα καρδιάς, των 40.63 καρατίων, δεμένο σε ένα διαμαντένιο περιδέραιο 155 καρατίων, αποτελεί το σπουδαιότερο απόκτημα της αγγλικής συλλογής κοσμημάτων Garrard. Για όσους μάλιστα νιώθουν ότι κυλά βασιλικό αίμα στις φλέβες τους, το διαμαντένιο αυτό περιδέραιο μπορεί εύκολα να μετατραπεί και σε τιάρα. Η πέτρα, μάλιστα, συνοδεύεται από δύο εγγυήσεις ανεξάρτητων ελβετικών εργαστηρίων που επιβεβαιώνουν την σπανιότητά της. Θέλετε πραγματικά να την κάνετε να νιώσει σαν βασίλισσα; Μόλις βρήκατε τον τρόπο.

3. Neil Lane – Διαμαντένιο περιδέραιο
Αξία: 2,7 εκατομ. ευρώ

Ο οίκος Neil Lane, με έδρα το Λος Άντζελες, δανείζει, μεταξύ άλλων, κοσμήματα σε πολλούς από τους κορυφαίους star για την βραδιά των Όσκαρ. Κρίνοντας από την ασύγκριτη ομορφιά του, αυτό το διαμαντένιο περιδέραιο των 140 καρατίων, και ένα από τα ακριβότερα κομμάτια της συλλογής Lane, έρχεται σίγουρα τρίτο στη λίστα των σπουδαιότερων κοσμημάτων του κόσμου. Δεμένο με πλατίνα, αποτελείται από έξι σειρές διαμαντιών, των οποίων η κοπή περιλαμβάνει σχήμα από αχλάδι, μαξιλάρι και δάκρυ. Το δάκρυ ειδικά για όσους θέλουν τόσο πολύ αλλά αδυνατούν να το αποκτήσουν.

4. De Beers – Περιδέραιο Μαρία Αντουανέτα

Αξία: 2,5 εκατομ. ευρώ

Η γαλλίδα βασίλισσα που ταυτίστηκε με την υπερβολή είναι σίγουρο πως θα ενέκρινε αμέσως αυτό το περιδέραιο, δεμένο με πλατίνα και διακοσμημένο με ένα λευκό διαμάντι σε σχήμα αχλαδιού των 8,05 καρατίων, δύο κίτρινα οβάλ διαμάντια (των 7,06 και 5,24 καρατίων αντίστοιχα) και με άλλο ένα σε τόνο βαθύ ροζ του 1,84 καρατιού. Γι'αυτό, άλλωστε, του δόθηκε το όνομά της. Συνολικά το κομμάτι αυτό περιλαμβάνει 181,1 καράτια. Ένα λιτό, καθημερινό κόσμημα, δηλαδή.

5. H. Stern –Περιδέραιο Αφροδίτη

Αξία: 2,14 εκατομ. ευρώ

Αυτό το βαρύ περιδέραιο σε σχήμα Υ προβάλει με καμάρι 14 καράτια διαμαντιών, δεμένα σε επιβλητικό χρυσό 18 καρατίων καθώς και ένα εντυπωσιακό 14κορφο αστέρι στο κούμπωμά του. Τα 16 διαμάντια που περιβάλλουν το περιδέραιο είναι κομμένα σε διαφορετικά σχήματα, τετράγωνα, τριγωνικά και οβάλ, για ποικιλία. Όσοι, λοιπόν, κουραστήκατε με τα μονότονα μεγάλα διαμάντια, μόλις βρήκατε αυτό που θέλετε.

6. Chopard – Σμαραγδένιο δαχτυλίδι

Αξία: 1,44 εκατομ. ευρώ

Ανάμεσα στα υπερπολυτελή ρολόγια και κοσμήματα της συλλογής του δημιουργικότατου οίκου Chopard ξεχωρίζουν κάποια πραγματικά πολύτιμα κομμάτια. Το συγκεκριμένο περίβλεπτο δαχτυλίδι-κοκτέιλ, όμως, με τους διαμαντένιους βραχίονες σε σχήμα μισοφέγγαρου που υποστηρίζουν ένα μονόπετρο σμαράγδι των 33.02 καρατίων, το οποίο περιβάλλεται από μία στεφάνη με διαμάντια δεμένα σε πλατίνα, επισκιάζει τους ανταγωνιστές του. Για εσάς που αναζητάτε κάτι πραγματικά ξεχωριστό…

7. Tiffany – Δαχτυλίδι με κίτρινο διαμάντι Novo

Αξία: 915 χιλ. ευρώ

Από όλα τα κομμάτια που μπορεί κανείς να βρει μέσα στο περίφημο μπλε κουτάκι του αγαπημένου οίκου, αυτό το δαχτυλίδι με το κίτρινο διαμάντι των 25.27 καρατίων, δεμένο σε πλατίνα και κίτρινο χρυσό, είναι το ακριβότερο. Η ομορφιά και το κόστος του κάνουν πολλά από τα κορίτσια που σκοπεύουν να παντρευτούν να χάνουν τις αισθήσεις τους κοιτάζοντάς το και τους μέλλοντες συζύγους τους να ανατριχιάζουν. Κι αν δυσκολεύεστε να ταξιδέψετε στο κεντρικό κατάστημα του οίκου στη Νέα Υόρκη για να το αποκτήσετε, ο εξυπηρετικότατος ηλεκτρονικός κατάλογος του Tiffany κάνει τις παραγγελίες από το σπίτι παιχνιδάκι! (Συμβουλή: Κρύψτε της άμεσα την πιστωτική σας κάρτα!)

8. Van Cleef & Arpels – Περιδέραιο Φερμουάρ

Αξία: 813 χιλ. ευρώ

Το περιδέραιο αυτό έχει το όνομα αλλά και τη χάρη. Όχι μόνο περιβάλλεται από 50 καράτια διαμαντιών δεμένα σε λευκόχρυσο 18 καρατίων, αλλά και κουμπώνει πραγματικά σαν φερμουάρ με αποτέλεσμα να μετατρέπεται εύκολα σε βραχιόλι. Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να δημιουργηθεί αυτό το πρωτότυπο, ευφυέστατο κομμάτι; Περισσότερες από 600 ώρες. Και πόσες ώρες (μάλλον χρόνια) εργασίας απαιτούνται για να το αποκτήσετε;

9. Oscar Heyman – Ζαφειρένιο δαχτυλίδι

Αξία: 677 χιλ. ευρώ

Ο νεοϋορκέζος δημιουργός κοσμημάτων Oscar Heyman είναι γνωστός για τα πρωτοποριακά σχέδια του, όπως το περίφημο διαμαντένιο μενταγιόν σε σχήμα ποτήρι μαρτίνι των 270 χιλ. ευρώ. Αυτή τη φορά, όμως, υπερέβαλλε εαυτόν με το συγκεκριμένο δαχτυλίδι που κοσμείται από ένα ζαφείρι 43 καρατίων εξαιρετικού χρώματος και διαύγειας. Σκεφτείτε το λίγο καλύτερα, θα ταιριάζει άψογα με τα τζιν παντελόνια σας!

10. Bulgari – Περιδέραιο από ζαφείρια και διαμάντια Elisia

Αξία: 220 χιλ. ευρώ

Από την πρόσφατη συλλογή Elisia αυτό το μοναδικό οβάλ περιδέραιο από διαμάντια που ενώνονται αλυσιδωτά με υπέροχα μπλε ζαφείρια, καταλήγοντας σε ένα εκπληκτικό δάκρυ από ζαφείρια και διαμάντια στο κέντρο, πραγματικά κλέβει την παράσταση. Αποτελείται δε από τουλάχιστον 24 καράτια. Αν θέλετε να την «δέσετε» κοντά σας, μόλις βρήκατε την κατάλληλη «αλυσίδα». Δεν θα σας το αρνηθεί ποτέ.


E. M.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v