Δώρα για μαμάδες

Μπορεί να είναι (και αυτή) κακοχαρακτηρισμένη, αλλά δεν παύει να αποτελεί αφορμή για εκδηλώσεις αγάπης που μέσα στο χρόνο μπορεί και να ξεχνάμε. Μια μίνι αναδρομή στην ιστορία της γιορτής και λίγες προτάσεις για να συνοδέψετε την τρυφερότητά σας.
Δώρα για μαμάδες

Η ”Γιορτή της Μητέρας”, αν και επικράτησε ως ”συγγενής” αυτής του Αγίου Βαλεντίνου και δέχτηκε αρκετά πυρά περί της εμπορευματοποίησής της, δεν είναι νέα. Η αρχαιοελληνική προσέγγιση της γιορτής της μητέρας αφορούσε τον εορτασμό της Γαίας και, όπως όλες σχεδόν οι ανοιξιάτικες γιορτές, ήταν ένας λαϊκός ύμνος στη ”γέννηση” της νέας σοδειάς.

Από την ”Mothering Sunday” της Αγγλίας του 17ου αιώνα η εξέλιξη της γιορτής περιλαμβάνει την εξάπλωση του χριστιανισμού και την μετονομασία της σε ”γιορτή της Μητέρας Εκκλησίας”. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο των αμερικανών (οι άλλες θρησκείες δεν έχουν ”εκκλησία”) οδήγησε στον εκφυλισμό του εορτασμού της Μητέρας εκκλησίας και στην καθιέρωση της επίσημης ”ημέρα της Μητέρας”, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη- ημερομηνία που υιοθετήθηκε από τις περισσότερες χώρες.

Τα αρχικά συμβολικά λουλούδια μετεξελίχθηκαν σε γλάστρες και σε εντυπωσιακές ανθοδέσμες. Σήμερα, τα λουλούδια που αποστέλλονται παγκοσμίως για τη γιορτή της μητέρας αποτελούν περίπου το 25% των συνολικών αποστολών λουλουδιών σε ολόκληρο το έτος!

Η περί ης ο λόγος γιορτή όμως είναι προ των πυλών και όσοι εξ υμών θέλετε να κάνετε ένα δώρο στο σημαντικότερο των προγόνων σας πρέπει να... αναλάβετε δράση, αφού η Κυριακή ζυγώνει.

Δύο εξειδικευμένοι δικτυακοί τόποι το flowernet.gr και το interflora.gr σας επιτρέπουν να κανονίσετε τΗν αποστολή του δώρου ή των δώρων σας με το πάτημα κουμπιών (επειδή εκτός από κόρες και γιοι, είμαστε και πολυάσχολοι).

Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες (δείτε στη δεξιά στήλη ”Σχετικά links”) και επιλέξτε από τις έτοιμες προτάσεις των e-ανθωπωλείων ή δημιουργήστε τις δικές σας ανάλογα με τον χαρακτήρα του αγαπημένου προσώπου.

Θέλετε εναλλακτική πρόταση; Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και το εξαιρετικό πωλητήριό του στην οδό Κυδαθηναίων 14 στην Πλάκα περιμένουν για να σας προτείνουν καλόγουστες δημιουργίες που θα σας παραπέμψουν ευθέως στην παιδική σας ηλικία. Τότε, που το σημαντικότερο δώρο που μπορούσαμε να ”αγοράσουμε” για τη μητέρα μας ήταν μια ζωγραφιά που της φτιάχναμε, ίσως και λίγο στα πεταχτά...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v