Να γιατί το να έχεις σκύλο μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

Ιδού δέκα επιστημονικά τεκμηριωμένοι λόγοι που το να έχεις για σύντροφο έναν σκύλο σου αλλάζει τη ζωή προς το καλύτερο.
Να γιατί το να έχεις σκύλο μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή
Σε κάνει να γελάς
Σύμφωνα με μελέτες, όσοι έχουν σκύλο, γελούν περισσότερο στην καθημερινότητά τους, σε σύγκριση με όσους έχουν άλλο κατοικίδιο ή με όσους δεν έχουν καθόλου.

Έχεις έναν πιστό σύντροφο
Οι κατοικίδιοι σκύλοι έχουν εξελιχθεί από τους λύκους, γι’ αυτό και έχουν διατηρήσει το ένστικτο της πίστης στην αγέλη τους. Ένας κατοικίδιος σκύλος βλέπει τον άνθρωπό του σαν μέλος της αγέλης του, γι’ αυτό και αναπτύσσει την ίδια σχέση πίστης και λατρείας που θα ανέπτυσσε και με τα αδέρφια του.

Σε κάνει πιο κοινωνικό
Οι καθημερινές βόλτες με τον σκύλο, που τις έχει ανάγκη, γίνονται αφορμή για γνωριμίες με άλλους «ιδιοκτήτες» κατοικιδίων. Το πώς αυξάνονται οι κοινωνικές επαφές με άλλους… σκυλογονείς, πιστοποιεί και αυτή εδώ η έρευνα των Πανεπιστημίων του Λίβερπουλ και του Μπρίστολ. 

Σε κρατά πιο υγιή
Σε έρευνα, διαπιστώθηκε πως όταν σε ένα σπίτι ζει σκύλος, αλλάζει η ισορροπία βακτηρίων και μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα να προστατεύεται ο οργανισμός των ενοίκων – και ιδίως των μικρών παιδιών – από αλλεργιογόνα. Με άλλα λόγια, τα παιδιά προστατεύονται από την ανάπτυξη άσθματος και αλλεργιών, όταν συγκατοικούν με σκύλο.

Σε κρατά σε φόρμα
Μελετητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν βρήκαν ότι το 60% όσων έχουν σκύλο και τον βγάζουν για τακτικές βόλτες, είναι σα να κάνουν όλη την σωματική άσκηση που χρειάζονται ημερησίως, χωρίς καν να πάνε στο γυμναστήριο. 

Μπορεί να σου σώσει τη ζωή
Οι σκύλοι έχουν ένα ιδιαίτερο ένστικτο, που ακόμα μελετάται από την επιστήμη, χάρη στο οποίο μπορούν να προειδοποιήσουν γαυγίζοντας, όταν αισθάνονται ότι κάποιος άνθρωπος μπορεί να πάθει κρίση επιληψίας – ακόμα και 15 λεπτά πριν αυτή συμβεί. Δεν είναι όμως μόνο αυτό: Δείτε εδώ μερικές ακόμα υπερηρωικές πράξεις σκύλων.  

Δίνει νέο νόημα στη ζωή σου
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, που αποκτούν συντροφιά και έναν λόγο να σηκώνονται κάθε μέρα από το κρεβάτι. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, άτομα τρίτης ηλικίας που έχουν σκύλο, δηλώνουν πιο ευχαριστημένοι από την κοινωνική τους ζωή και την σωματική και συναισθηματική τους κατάσταση. 

Σου δίνει αυτοπεποίθηση
Σε άλλη έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν το προφίλ ιδιοκτητών σκύλων πριν τους αποκτήσουν και δέκα μήνες μετά. Τα ευρήματά τους; Όσοι έχουν σκύλο, έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και λιγότερο φόβο στην καθημερινότητά τους – κυρίως φόβο μήπως πέσουν θύμα εγκληματικής πράξης. 

Σε κάνει ευτυχισμένο
Απλώς και μόνο μια ματιά ή μια αγκαλιά από τον τετράποδο φίλο σου μπορεί να προκαλέσει την έκκριση της οξυτοκίνης, ορμόνης που σε κάνει να νιώθεις ευφορία. Σε έρευνα, άτομα που έρχονται συχνά σε οπτική επαφή με τον σκύλο τους, αποδείχτηκε ότι έχουν αυξημένα επίπεδα οξυτοκίνης. 

Bonus: Κάνεις εσύ τη ζωή του καλύτερη
Υπάρχουν εκατοντάδες αδέσποτα σκυλάκια που χρειάζονται φροντίδα και σπίτι. Είναι καλύτερα και για αυτούς και για σένα, αν επιλέξεις κάποιο από αυτά για σύντροφό σου. Δες εδώ πώς μπορείς να υιοθετήσεις ζωάκι

Πηγή
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v