Ποιο κατοικίδιο μου ταιριάζει;

Θέλετε να αποκτήσετε κατοικίδιο, αλλά δεν ξέρετε ποιο; Ιδού οι οκτώ βασικές ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσετε προτού βάλετε το νέο σας φιλαράκι στο σπίτι σας.
Ποιο κατοικίδιο μου ταιριάζει;
Γάτα ή σκύλο; Κουνελάκι ή χάμστερ; Μήπως πιο safe επιλογές, όπως παπαγαλάκι ή χρυσόψαρο; Αν σκέφτεστε να βάλετε ένα νέο φιλαράκι στο σπίτι σας και δεν ξέρετε τι να επιλέξετε, δείτε προσεκτικά τις παρακάτω ερωτήσεις, απαντήστε ειλικρινά και θα έχετε μία σαφή εικόνα για το τι σας ταιριάζει.

Τι χώρο διαθέτετε;
Οι σκύλοι για παράδειγμα χρειάζονται κατά κανόνα περισσότερη σωματική άσκηση, οπότε αν έχετε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα χωρίς μεγάλη βεράντα ή κήπο, δεν θα ήταν πολύ ευτυχισμένοι σε αυτόν τον χώρο. Την ίδια ανάγκη για εξωτερικό χώρο, αν και σε μικρότερο βαθμό, έχουν κατοικίδια όπως οι γάτες και τα κουνέλια. Αντίθετα, μικρά κατοικίδια, τρωκτικά, ψαράκια ή παπαγάλοι θα περνούσαν καλύτερα μαζί σας.

Πόσο αθλητικοί τύποι είστε;
Οι σκύλοι απολαμβάνουν τις μεγάλες βόλτες – ανάλογα πάντα την φυλή τους – ενώ μικρότερα κατοικίδια, όπως οι γάτες, αρκούνται και με παιχνίδι στο σπίτι.

Πόσο ελεύθερο χρόνο έχετε;
Όλα τα κατοικίδια απολαμβάνουν την ανθρώπινη παρέα, αλλά κάποια από αυτά χρειάζονται πιο συχνή επαφή μαζί σας – ένας σκύλος για παράδειγμα θα νιώσει ανησυχία και μοναξιά αν λείψετε πάνω από τέσσερις ώρες. Στον χρόνο που πρέπει να διαθέσετε, συνυπολογίστε βόλτες, εκπαίδευση, παιχνίδι, τάισμα, επισκέψεις στον κτηνίατρο και καθαρισμό του χώρου.

Πόσα χρήματα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε;
Δεν μιλάμε για το κόστος απόκτησης ενός κατοικιδίου – αυτό άλλωστε μπορεί να είναι μηδενικό, αν επιλέξετε τον δρόμο μιας φιλοζωικής οργάνωσης. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε στην άκρη ένα budget για το φαγητό, τα παιχνίδια, τον κτηνίατρο, τα αξεσουάρ και τις αναπόφευκτες ζημιές που πιθανόν να προξενήσει στο σπίτι ένα ζώο. Σίγουρα για παράδειγμα ένα ζωηρό, αθλητικό σκυλί θέλει μεγαλύτερο ποσό μηνιαίως σε σχέση με ένα… χρυσόψαρο.

Είστε διατεθειμένοι να διαβάσετε;
Η απόκτηση ενός κατοικιδίου δεν είναι «πλάκα». Για να γνωρίζετε καλύτερα το πώς θα το φροντίσετε, πώς θα το εκπαιδεύσετε, πώς θα το προστατεύσετε και θα το κρατήσετε υγιές και ευτυχισμένο, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο σε έρευνα και μελέτη – βιβλία, forum, άρθρα ειδικών – ώστε να αποκτήσετε τις απαραίτητες γνώσεις.

Με ποιον ζείτε στο σπίτι και πώς σκέφτεστε το μέλλον σας;
Αν για παράδειγμα έχετε συγκάτοικο που είναι αλλεργικός στις γάτες ή πρόκειται σύντομα να συζήσετε με τον σύντροφό σας, που δεν τα πάει καλά με τους σκύλους, να αποκτήσετε παιδιά κ.ο.κ., θα πρέπει να σκεφτείτε καλά την επιλογή σας ή να συζητήσετε μαζί τους.

Έχετε κάποιον άνθρωπο της εμπιστοσύνης σας για βοήθεια;
Πιθανότατα θα χρειαστεί αρκετές φορές να ταξιδέψετε και να μην μπορείτε να πάρετε μαζί σας το κατοικίδιό σας. Δεν υπάρχουν πάντα χρήματα για ξενοδοχεία ζώων και παρόμοιες υπηρεσίες, γι’ αυτό θα πρέπει να σκεφτείτε αν έχετε φίλους ή δικούς σας ανθρώπους που θα μπορούσαν να το κρατήσουν για όσο λείπετε.

Αν σκοπεύετε να υιοθετήσετε σκύλο, ποιες είναι οι ανάγκες σας από αυτόν και ποιες οι δικές του;
Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές φυλές και –χοντρικά- τρεις κατηγορίες μεγέθους τους (μικρά, μεσαία και μεγάλα), καθένα από τα οποία έχει τις δικές του ανάγκες σε βόλτες, μέγεθος χώρου, παιχνίδι, φαγητό κ.ο.κ. Αντίστοιχα, κι εσείς θα πρέπει να σκεφτείτε τις δικές σας ιδιαίτερες ανάγκες – αν για παράδειγμα επιθυμείτε να έχετε έναν σκύλο-φύλακα, μία συντροφιά για τα παιδιά, έναν μικρό σκύλο που ταξιδεύει εύκολα μαζί σας. Μάθετε περισσότερα για τα χαρακτηριστικά κάθε φυλής σκύλου εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v