Είναι «αρρώστια» η αγάπη για τις γάτες;

Αν νομίζετε ότι η προτίμησή σας στις γάτες οφείλεται σε αισθητικούς λόγους και μόνο, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Έρευνα δείχνει ότι ένα παράσιτο που ζει στις γάτες, έχει την ιδιότητα να κάνει τα οικιακά αιλουροειδή ακαταμάχητα ελκυστικά.
Είναι «αρρώστια» η αγάπη για τις γάτες;
Λατρεύετε τις γάτες επειδή είναι πανέμορφες και γουργουρίζουν; Μήπως επειδή θαυμάζετε την ανεξαρτησία του χαρακτήρα τους; Ή μήπως επειδή έχετε μολυνθεί από ένα παράσιτο που επηρεάζει τον εγκέφαλό σας;

Όσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό, το ερώτημα θέτει νέα έρευνα που βρήκε ότι το παράσιτο τοξόπλασμα (Toxoplasma gondii), το οποίο ζει στις γάτες, έχει την ιδιότητα να κάνει τα οικιακά αιλουροειδή ακαταμάχητα ελκυστικά στα θηράματά τους. Μάλιστα, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το συγκεκριμένο παράσιτο μπορεί να αλλοιώσει την προσωπικότητα των ανθρώπων που έχει μολύνει, ενώ η παρουσία του έχει συσχετιστεί με τη σχιζοφρένεια.

Το τοξόπλασμα είναι περισσότερο γνωστό ως η αίτια για την ασθένεια τοξοπλάσμωση. Ωστόσο, η πλειονότητα των φορέων του δεν εκδηλώνει συμπτώματα, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό του οργανισμού μας το κρατάει αδρανοποιημένο. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες ομάδες, όπως οι έγκυοι και οι πάσχοντες από AIDS, είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στο παράσιτο, το οποίο μεταδίδεται ως επί το πλείστον μέσω της κατανάλωσης ωμού ή μισοψημένου χοιρινού κρέατος, αλλά και από την άμμο της γάτας.

Το τοξόπλασμα εμφανίζει την ιδιαιτερότητα να μπορεί να επιβιώσει σε οποιοδήποτε θηλαστικό, παρ’ όλα αυτά αναπαράγεται μόνο στις γάτες.

Στην τελευταία έρευνα, επιστήμονες του Stanford's Patrick House μελέτησαν την αντίδραση ποντικιών σε ούρα γάτας. Διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά αντί να δημιουργήσει φόβο στα πειραματόζωα που είχαν εμβολιαστεί με το παράσιτο, τους προκαλούσε μοιραία έλξη (αυτό ίσχυε μόνο για τις γάτες και όχι για τους άλλους φυσικούς θηρευτές τους). Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι το τοξόπλασμα αυξάνει κατά 15% τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο των ποντικιών. Τα επιστημονικά δεδομένα, όμως, δεν σταματούν εδώ…

Αν και η έρευνα παραμένει σε πρωταρχικά στάδια, υπάρχουν ενδείξεις ότι το τοξόπλασμα μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητα των ανθρώπων. Μία πρόσφατη μελέτη στο Μεξικό διαπίστωσε ότι άτομα με σχιζοφρένεια (μία διαταραχή που συνδέεται με αυξημένη ποσότητα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο) είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν με το παράσιτο. Επιπλέον, επιστήμονες έχουν συσχετίσει το τοξόπλασμα με διακυμάνσεις στην ανθρώπινη προσωπικότητα. Μία μεγάλη έρευνα βρήκε ότι γυναίκες-φορείς του παρασίτου ήταν πιο φιλικές συγκριτικά με τις υπόλοιπες, ενώ αντίστοιχα οι άντρες ήταν πιο καχύποπτοι και αντικοινωνικοί.

Επομένως, φταίει το τοξόπλασμα για όλους αυτούς που καθαρίζουν αγόγγυστα και αδιαμαρτύρητα τους καναπέδες από τα νέφη τρίχας που αφήνει πίσω του το συμπαθές κατοικίδιο; Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν αποδείξεις για άμεσο συσχετισμό του παρασίτου με τη... γατοφιλία, ωστόσο μία έρευνα εντόπισε σύνδεση μεταξύ της παρουσίας του τοξοπλάσματος με ψυχαναγκαστικές διαταραχές, μεταξύ των οποίων είναι και η μανιακή ενασχόληση με τα ζώα.

Όσο για όλους εμάς που τυγχάνουμε υπερήφανοι ιδιοκτήτες γάτας, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μας αρέσει γιατί είναι ένα από τα πιο γοητευτικά πλάσματα της φύσης.

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v