Κατοικίδια στο κρεβάτι: Αυτά ή εσείς;

Όσο πολύ κι αν αγαπάμε το κατοικίδιό μας, οι κτηνίατροι συμβουλεύουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να του επιτρέπουμε να κοιμάται μαζί μας στο κρεβάτι. Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις και πώς θα το πείσουμε να επιστρέψει στο κρεβάτι του;
Κατοικίδια στο κρεβάτι: Αυτά ή εσείς;
Η λαϊκή παροιμία «δώσε θάρρος στον χωριάτη…» θα μπορούσε κάλλιστα να παραφραστεί σε «δώσε θάρρος στο σκυλί…» στην περίπτωση όσων κάθε βράδυ κοιμούνται αγκαλιά με τους χνουδωτούς τους φίλους. Η δικαιολογία τους έχει πλέον καταντήσει κλισέ: Μα αυτό δεν είναι σκυλί, είναι άνθρωπος! Δεν γνωρίζουμε, ωστόσο, πολλούς ανθρώπους που μαδάνε ασταμάτητα, που τους τρέχουν σάλια και γρατζουνούν με τα νύχια τους τα έπιπλα.

Αν τα παραπάνω σας ακούγονται υπερβολές, πριν κοιμηθείτε αγκαλιά με τον Αζόρ απόψε, ρίξτε μια ματιά στις συμβουλές των ειδικών του ιατρικού site Pets WebMD σχετικά με το κατά πόσο πρέπει ή δεν πρέπει να κοιμόμαστε με τα κατοικίδιά μας.

Ποιοι κοιμούνται με τα κατοικίδιά τους;
Από έρευνα που πραγματοποίησε η Αμερικανική Ένωση Προϊόντων για Κατοικίδια, βρέθηκε ότι -στην Αμερική τουλάχιστον- σχεδόν τα μισά οικόσιτα σκυλιά κοιμούνται στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη τους. Ως προς το ποια είναι αυτά τα σκυλιά, η έρευνα βρήκε ότι προτιμούν να κοιμούνται με τους ιδιοκτήτες τους το 62% από τα μικρού μεγέθους σκυλιά, 41% από τα μεσαίου μεγέθους και 32% από τα μεγάλα σκυλιά. Όσο για τις γάτες, 62% από αυτές κοιμούνται με τους ενήλικες ιδιοκτήτες τους, ενώ ένα 13% προτιμά να κοιμάται με τα παιδιά της οικογένειας.

Είναι υγιές να κοιμόμαστε με τα κατοικίδιά μας;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Pets WebMD και τον αλλεργιολόγο Derek Darmin, όταν κοιμούνται, τα άτομα τα οποία πάσχουν από αλλεργίες εξαιτίας των ζώων ή από άσθμα, δεν θα πρέπει, όχι μόνο στο ίδιο κρεβάτι, αλλά ούτε στο ίδιο δωμάτιο να αφήνουν τα ζωάκια τους. Διαφορετικά, θα πρέπει αυτά τα άτομα να λαμβάνουν, ακόμα και πριν πέσουν για ύπνο, φαρμακευτική θεραπεία κατάλληλη για αλλεργίες.

Κατοικίδια που ροχαλίζουν, κλωτσούν και μονοπωλούν τα σκεπάσματα
Δεν είναι, όμως, μόνο οι αλλεργίες το πρόβλημα. Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Αντιμετώπισης Προβλημάτων Ύπνου της Mayo Clinic, σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς του Κέντρου έχουν σκύλο ή γάτα και 53% από αυτούς δήλωσαν ότι τα κατοικίδιά τους ενοχλούν, με διάφορους τρόπους, τον ύπνο τους. Συμβουλεύουν, λοιπόν, οι ειδικοί τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας να βγάζουν έξω από το δωμάτιο τα κατοικίδιά τους όταν κοιμούνται.

Μπορούν τα κατοικίδια να βοηθήσουν τον ύπνο μας;
Άτομα, ωστόσο, που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου μπορούν κάλλιστα να έχουν κατοικίδια στο κρεβάτι τους, όπως υποστηρίζει η Lisa Shives, υπεύθυνη γιατρός του ανωτέρω Κέντρου της Mayo Clinic. «Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία όταν έχουμε ένα κατοικίδιο» και προσθέτει πως «κάποιοι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ηρεμία με έναν σκύλο στο κρεβάτι τους».

Τι γίνεται, όμως, με το σεξ;
Εύλογα, τότε, προκύπτει το ερώτημα: Δεν επηρεάζει ένας σκύλος στο κρεβάτι την σεξουαλική μας ζωή; Σύμβουλοι γάμου, οι οποίοι αναφέρονται στο δημοσίευμα του Pets WebMD, λένε πως αυτό εξαρτάται: «Πολλά ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν ζωάκια στο κρεβάτι τους και κοιμούνται μαζί τους.» Και όταν αυτά τα ζευγάρια θέλουν να… έρθουν πιο κοντά; «Κάποια ζευγάρια απλά βγάζουν το σκυλί έξω από το δωμάτιο γιατί δεν θέλουν να έχουν ‘θεατές’. Άλλα ζευγάρια απλά δίνουν ένα παιχνίδι στο ζωάκι τους για να απασχολείται. Ενώ κάποιοι άλλοι δεν ενοχλούνται καν, ακόμα κι αν το ζωάκι παραμείνει στο κρεβάτι.» Σε κάθε περίπτωση, λένε οι σύμβουλοι γάμου, πρέπει και οι δύο να νιώθουν άνετα με την παρουσία ενός σκύλου ή μιας γάτας μέσα στο δωμάτιο ενώ κάνουν σεξ. Και φυσικά, το κατοικίδιο δεν θα πρέπει να μπαίνει ανάμεσα στο ζευγάρι όταν εκείνοι κοιμούνται, για να μπορούν να αγκαλιάζονται ανενόχλητοι –τονίζουν, δε, ότι αυτό είναι πιο σημαντικό και από το ίδιο το σεξ.

Διώχνοντας την γάτα από το κρεβάτι
Ωστόσο, ακόμα κι αν έχετε πάρει απόφαση να διώξετε το κατοικίδιο από το κρεβάτι σας, σύντομα θα καταλάβετε ότι δεν είναι εύκολο. Ειδικά αν το κατοικίδιο αυτό είναι γάτα. Οι ειδικοί του δημοσιεύματος προειδοποιούν: Αν δεν θέλετε να κοιμάστε για πάντα αγκαλιά με την γάτα σας, μην την αφήσετε ποτέ μέσα στην κρεβατοκάμαρα όταν εσείς κοιμάστε. Για τις γάτες ισχύει το «όλα ή τίποτα», οπότε η πόρτα σας θα είναι πάντα ανοιχτή ή πάντα κλειστή. Και τονίζουν ότι οι γάτες μπορεί να επιδείξουν πολύ κακή συμπεριφορά αν τις διώξετε από τα «εδάφη τους».

Διώχνοντας τον σκύλο από το κρεβάτι
Η Victoria Stilwell, η οποία θεωρείται αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια σκύλων στην Αμερική, λέει πως αν ο σκύλος μας έχει καλή συμπεριφορά μπορούμε να του επιτρέπουμε να κοιμάται στο κρεβάτι μας. Για τον σκύλο, μάλιστα, αυτό είναι μεγάλη τιμή. «Τα σκυλιά κοιμούνται μόνο με ανθρώπους ή με άλλα σκυλιά που εμπιστεύονται», λέει η Stilwell. Τονίζει, ωστόσο, ότι στα επιθετικά ή αυταρχικά σκυλιά δεν θα πρέπει να δύνεται τέτοια πρόσβαση. Και συμβουλεύει, για να καταφέρει κανείς να κατεβάσει ένα σκυλί από το κρεβάτι, να του αφήσει μερικά παιχνίδια στο πάτωμα για να του προσελκύσει το ενδιαφέρον. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά σταδιακά θα πετύχει. Αρκεί να διατηρεί κανείς την προσοχή του σκύλου στο πάτωμα.

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v