Η γλώσσα του τετράποδου σώματος

Πόσο καλά μπορείτε να αποκωδικοποιήσετε τις συμπεριφορές των κατοικιδίων σας και τι ακριβώς σημαίνει η γλώσσα του σώματός τους; Ενας ενδεικτικός οδηγός απαραίτητος για τη συμβίωσή σας με σκυλιά και γατιά, αλλά και για τα... κακά συναπαντήματα.
Η γλώσσα του τετράποδου σώματος
Πόσο καλά γνωρίζετε τις σωματικές αντιδράσεις των ζώων και τα μηνύματα που στέλνουν σε φίλους και εχθρούς;

Οι περισσότεροι από μας νομίζουμε ότι κατέχουμε τα μυστικά της γλώσσας του σώματος των τετράποδων- ειδικά να παλαιότερα έτυχε να ζούμε με σκυλιά. «Ακου με που σού λέω. Έχω μεγαλώσει με σκυλιά εγώ», είναι η συνηθισμένη ατάκα του απανταχού "γνώστη".

Αν και αρκετές από τις συμπεριφορές των ζώων έχουν όντως κοινά χαρακτηριστικά, είναι δύσκολο να μιλήσουμε για κινησιολογικό «κώδικα». Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια τα οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε για να έχουμε μια ιδέα για τις διαθέσεις του τετράποδου που έχουμε απέναντί μας.

Αρκετοί από όσους είναι γονείς θα σκεφτούν μια χρησιμότητα μεγαλύτερη από αυτή της… φιλοζωίας στο να καταλάβουν τη γλώσσα του σώματος των ζώων και ειδικότερα των σκυλιών: Ναι, «το σκυλάκι κάνει γαβ γαβ», είναι «καλό», και «το αγαπάμε». Αλλά θα πρέπει επίσης να ξέρουμε ότι κάποιες φορές «είναι θυμωμένο τώρα γιατί θέλει τη μαμά του και δεν τη βρίσκει».

Στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου θα δούμε ορισμένες από τις δημοφιλέστερες συμπεριφορές των σκυλιών και των γατών, ενώ θα επανέλθουμε με περισσότερα κατοικίδια.

Σκυλιά

Φιλικότητα: Κεφάλι ψηλά, χαλαρωμένοι μύες στη μουσούδα στόμα ανοιχτό, έντονο λαχάνιασμα. Ορθάνοιχτα και φωτεινά μάτια, αυτιά χαλαρά και ουρά πεσμένη ή ελαφρά κουνιστή. Η στάση του σώματος πρέπει να είναι επίσης χαλαρή και το βάρος να κατανέμεται σε όλα τα πόδια. Όταν το ζώο είναι εξαιρετικά ενθουσιασμένο, είναι πιθανό να χοροπηδά και να κουνά έντονα την ουρά του.

Φόβος: Χαμηλωμένο ή αποστραμμένο κεφάλι, επαναλαμβανόμενο γλείψιμο των χειλιών και τράβηγμα των χειλιών προς τα πίσω είναι τα συνηθέστερα σημάδια ότι το σκυλί αισθάνεται φοβισμένο. Ένα σκυλί σε τέτοια συναισθηματική κατάσταση, θα σας κοιτά με το κεφάλι χαμηλωμένο ή πλαγίως γερτό έτσι ώστε να βλέπετε αρκετό από το «ασπράδι» των ματιών. Τα αυτιά τους θα βρίσκονται κολλητά στο κεφάλι του, η ουρά ανάμεσα στα σκέλια, η πλάτη του θα είναι κυρτωμένη και τα πόδια του λυγισμένα. Σε περιπτώσεις που ο φόβος οδηγεί στη δήλωση υποταγής του σκυλιού, θα το δείτε ξαπλωμένο ανάσκελα με την κοιλιά του σε κοινή θέα.

Επιθετικότητα: Το σκυλί που είναι έτοιμο να επιτεθεί θα στέκεται πιθανότατα στα ακροδάκτυλά του, με μια ελαφρά κλίση προς τα εμπρός και θα δείχνει τα δόντια του. Το βλέμμα του θα είναι επίμονο και τα μάτια είτε ορθάνοιχτα, είτε μισόκλειστά, ενώ τα αυτιά του θα είναι σηκωμένα και με μικρή κλίση προς τα εμπρός. Η ουρά θα είναι άκαμπτη πιθανότατα παράλληλη με το έδαφος. Οι τρίχες στη ράχη του (ανάμεσα στους ώμους) θα είναι ορθωμένες και οι κινήσεις του θα είναι σύντομες και αργές.

Γάτες

Όταν οι γάτες είναι ήρεμες και χαδιάρες θα τις βρείτε συχνά ανάσκελα να δείχνουν την κοιλιά τους- κάτι που αποφεύγουν να κάνουν αφού δεν τους αρέσει να εκθέτουν τα ζωτικά όργανά τους. Ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρά τους αργά τα μάτια τους είναι μισόκλειστα.

Οι μαλάξεις με τα πατουσάκια τους- αντανακλαστικό από την εποχή που θήλαζαν- και το γουργουρητό- αδιάψευστος μάρτυρας- συμπληρώνουν την εικόνα της γάτας που βρίσκεται σε αγαπησιάρικο mood. Αν η ουρά είναι κάθετα σηκωμένη επάνω, τα χάδια και η προσοχή είναι αυτό που θα την έκανε πιο ευτυχισμένη.

Αντίθετα, το συσπειρωμένο της σώμα, τα αυτιά πίσω κολλημένα στο κεφάλι και οι ανασηκωμένες τρίχες στην πλάτη δείχνουν θυμό και μας λένε ότι το ζώο δεν είναι στην καλύτερη φάση για αγκαλιές και χάδια.

Το έντονο βλέμμα σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση δείχνει την ετοιμότητά της να… αναλάβει δράση, ενώ η ουρά που κουνιέται νευρικά δείχνει ότι είναι εκνευρισμένες ή/ και αναποφάσιστες. Αν τα αυτιά τους είναι χαμηλωμένα πλάγια, σημαίνει ότι προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει, ποια είναι η δική σας διάθεσή απέναντί τους ή εν πάση περιπτώσει επιχειρούν να αποσαφηνίσουν κάτι. Το γρήγορο γλείψιμο των χειλιών είναι σημάδι ότι αισθάνονται άβολα ή ότι είναι άρρωστες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v