Να βάλω γκαζόν;

Για να μην λέτε μετά πώς «για όλα φταίει το γκαζόν» δείτε τι θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψη πριν γεμίσετε την αυλή σας πράσινο.
Να βάλω γκαζόν;
Είναι εύκολο στη σπορά (ή την αγορά) και προσφέρει ένα όμορφο αποτέλεσμα για το μάτι τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το γκαζόν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε μεγάλες ή μικρές αυλές, όμως τι θα πρέπει να προσέξετε πριν επενδύσετε σε αυτό;

Ερώτημα πρώτο: η χρήση του χώρου στον οποίο θα το βάλετε. Γιατί θα τον χρησιμοποιήσετε; Για να το χαζεύετε απλά; Για να παίζουν τα πιτσιρίκια μπάλα; Για να παίζετε εσείς μπάλα; Για να παίζετε γκολφ; Θα το πατάτε συχνά;

Αν το θέλετε για να το… χαζεύετε, τότε προτιμήστε κάτι άλλο με την ίδια όψη π.χ. τριφύλλι. Έτσι θα γλιτώσετε την κατανάλωση νερού η οποία, όπως θα δούμε παρακάτω, κοστίζει αρκετά για να το διατηρήσετε φουντωτό και πράσινο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το τριφύλλι δε θέλει πολύ νερό, όμως αν πατηθεί συνεχόμενα και… επίμονα (βλ. πιτσιρίκια) συχνά καταστρέφεται μιας και η ανθεκτικότητά του δεν είναι μεγάλη.

Το γκαζόν από την άλλη αντέχει στη μεγάλη χρήση και μπορεί είτε να ανανεωθεί είτε μέσω σποράς – αγοράζετε σπόρια και τα σπέρνετε – ή με αντικατάσταση αν επιλέξετε να βάλετε τον λεγόμενο χλοοτάπητα, ήτοι έτοιμο γκαζόν με χώμα που έρχεται σε ρολό.

Η σπορά είναι σίγουρα πιο οικονομική λύση, χρειάζεται όμως υπομονή και ιδιαίτερη προσοχή, αφού το γκαζόν δεν θα πρέπει να πατηθεί για αρκετό διάστημα μέχρι να φυτρώσει ικανοποιητικά.

Το αρνητικό του γκαζόν; Η κατανάλωση νερού φυσικά. Για ένα «καλό» γκαζόν που να δείχνει (και να νιώθει) ωραίο στο μάτι, με αυτόματο πότισμα, τους καλοκαιρινούς μήνες η κατανάλωση νερού είναι 2-3 κυβικά την ημέρα σε έκταση 100 τετραγωνικών. Ακούσαμε ένα «άουτς»;

Ναι, η ΕΥΔΑΠ θα τρίβει τα χέρια της αν έχετε μεγάλη έκταση με γκαζόν στο σπίτι τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν από την άλλη έχετε μικρό χώρο που θέλετε να καλύψετε, τότε το γκαζόν δεν ενδείκνυται και μπορείτε κάλλιστα να βάλετε ταπεινό και οικονομικό τριφυλλάκι.

Εν ολίγοις, τα «θέλω» σας θα κρίνουν αν θα πάρετε ή όχι γκαζόν: Θέλετε απλά να μη φαίνεται λάσπη στην αυλή σας όταν βρέχει; Βάλτε τριφύλλι. Θέλετε έναν πράσινο χώρο για να παίζουν τα πιτσιρίκια; Βάλτε γκαζόν.

Ένας ακόμα παράγοντας που θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψη είναι τα έξοδα για τη συντήρησή του. Το καλοκαίρι θα χρειαστεί να το κουρεύετε περίπου μια φορά την εβδομάδα. Θα το κάνετε ο ίδιος; Τότε πρέπει να αγοράσετε χλοοκοπτική μηχανή γκαζόν και να το κουρεύετε κάθε δέκα περίπου ημέρες το καλοκαίρι και μια φορά τον μήνα περίπου το χειμώνα εκτός και αν θέλετε να γίνει… δασάκι με πάσης φύσεως κατοίκους ευπρόσδεκτους ή μη (π.χ. φίδια).

Ένα άλλο κόστος είναι το αυτόματο πότισμα. Αν δεν σας είναι πρόβλημα να το ποτίζετε εσείς τότε καλώς, αν όμως βαριέστε αφόρητα τότε θα πρέπει αν δεν εξετάζετε την επίσκεψη κηπουρού να εγκαταστήσετε αυτόματο πότισμα με μπεκ, το κόστος του οποίου εξαρτάται από την έκταση του κήπου (αριθμός μπεκ και διαρρύθμισή τους) και τη μελέτη του αρμόδιου γεωπόνου.

Γενικά, η προσθήκη μεγάλης έκτασης γκαζόν χωρίς αυτόματο πότισμα είναι ταλαιπωρία, αφού θα πρέπει να ποτίζετε τις ώρες της ημέρας που δεν έχει ήλιο. Από την άλλη το αυτόματο πότισμα δεν είναι πανάκεια, ιδιαίτερα αν το σπίτι σας είναι σε μέρος όπου λυσσομανάει ο άνεμος (μα η αλήθεια σώζει): ο αέρας που φυσάει θα καθορίζει πού θα πάει το νερό. Ακόμα ένα μειονέκτημα του γκαζόν λοιπόν σε περιοχές με πολύ ισχυρούς ανέμους.

Τέλος, λάβετε υπόψη τον παράγοντα κατοικίδια. Γάτες και σκύλοι αν… ξαλαφρώνουν με το νούμερο 1 στην έκταση που έχετε φυτέψει το πιθανότερο είναι ότι θα το κάψουν.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v