Τα φυτά της άνοιξης… στο μπαλκόνι σου

Τα πιο ανοιξιάτικα λουλούδια και τα εποχικά μυρωδικά και λαχανικά για να φυτέψετε στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας αυτή την εποχή.
Τα φυτά της άνοιξης… στο μπαλκόνι σου
Η εποχή των χρωμάτων, της αφύπνισης της φύσης, των αρωμάτων από λουλούδια και των ανοιξιάτικων γεύσεων είναι εδώ. Αν θέλετε να βάλετε για τα καλά την άνοιξη στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να αρχίσετε από το μπαλκόνι ή τον κήπο σας. Τι φυτεύουμε όμως αυτόν τον καιρό;

Τι να φυτέψω;

Στις αρχές της άνοιξης, καλό είναι να φυτέψετε λουλούδια που μπορούν να επιβιώσουν ακόμη κι αν η θερμοκρασία ξαναπέσει για μικρό διάστημα – δεν είναι λίγες οι φορές που ο χειμώνας έχει μερικές «αναλαμπές» μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

Τα εποχικά άνθη και τα φυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε από ένα φυτώριο είτε έτοιμα ανθισμένα, είτε σε σπόρους – θυμηθείτε όμως ότι μετά τη σπορά θα πρέπει να περιμένετε περίπου ένα με ενάμιση μήνα για να τα δείτε ανθισμένα. Μην επιλέξετε βολβούς αν θέλετε άμεσα αποτελέσματα, καθώς αν θέλατε φυτά από βολβούς την άνοιξη, θα έπρεπε να τα προμηθευτείτε από το φθινόπωρο. Αντίστοιχα, τώρα, προμηθευόμαστε βολβούς για το φθινόπωρο.

Τα εποχικά λουλούδια



Βιολέτες, ίριδες, κατιφέδες, πανσέδες, νεραγκούλες, νάρκισσοι, λίλιουμ, γαρδένιες, γαρύφαλλα, μπουκαμβίλιες, γιασεμί, καμπανούλες, πελαργόνια και μαργαρίτες είναι μερικά από τα πιο όμορφα ανοιξιάτικα λουλούδια. Αν πάρετε μια ποικιλία λουλουδιών, φυτέψτε τα σταδιακά, ανά λίγες ημέρες, για να έχετε σταδιακή ανθοφορία και να υπάρχουν εναλλαγές χρωμάτων και σχημάτων όσο περνά ο καιρός. Τα λουλούδια με τα πιο έντονα χρώματα τοποθετήστε τα στα σημεία που τα βλέπει περισσότερο ο ήλιος. Επίσης, φυτέψτε τα πιο ψηλά άνθη πίσω και τα πιο χαμηλά μπροστά, αν τα τοποθετήσετε στο ίδιο παρτέρι. Τοποθετήστε λίπασμα ή κομπόστ στο χώμα, για να κρατήσουν τα φυτά περισσότερο ακόμα και στις ζέστες του καλοκαιριού.

Και από λαχανικά;



Τα λουλούδια μας χαρίζουν το χρώμα και το άρωμά τους, αλλά τα λαχανικά δίνουν τη φρεσκάδα και τη γεύση τους, γι’ αυτό δεν είναι κακή ιδέα να δημιουργήσετε ένα μίνι… μποστανάκι στον κήπο ή τη βεράντα σας. Τον Απρίλιο, μπορείτε να φυτέψετε φασολάκια, μελιτζάνες, ντομάτες, καλαμπόκι και να μεταφυτεύσετε αγγουράκια, πράσα, καρότα, πιπεριές ή πράσα. Το καθένα από τα παραπάνω λαχανικά από τη στιγμή της σποράς έχει τη δική του πορεία βλάστησης και στη συνέχεια ωρίμανσης – κατά μέσο όρο, όμως, θα απολαύσετε τους πρώτους καρπούς μετά από δύο με τρεις μήνες.

Μυρωδικά στη βεράντα σας



Αυτή η εποχή είναι ό,τι πρέπει για να φυτέψετε μυρωδικά και βότανα σε γλαστρούλες στη βεράντα σας, και να έχετε φρέσκα υλικά για να κάνετε πιο νόστιμα τα φαγητά σας. Ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, ο δυόσμος, το θυμάρι, το κόλιανδρο, το κρεμμυδάκι, το λεμονόχορτο, ο μαϊντανός, η μέντα, το σέλινο και η ρίγανη είναι από τα κλασικά μυρωδικά, η καλλιέργεια των οποίων καλό θα είναι να ξεκινά την άνοιξη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v