DIY κατασκευές και επιδιορθώσεις για το σπίτι σας

Μαστορέματα, οδηγίες για μικροεπισκευές και video tutorials για DIY κατασκευές ώστε να κάνετε μόνοι σας το σπίτι σας… καινούριο.
DIY κατασκευές και επιδιορθώσεις για το σπίτι σας
Τι κάνετε αν βρείτε στο σπίτι μια πρίζα που ξηλώνεται, μια βρύση που στάζει ή ένα καζανάκι που τρέχει; Πού θα απευθυνθείτε για να κρατήσετε καθαρό το κλιματιστικό σας ή για να αλλάξετε μια χαλασμένη κλειδαριά; Η πρώτη σκέψη είναι να βρούμε έναν ειδικό τεχνικό. Που όμως θα σας χρεώσει ένα σεβαστό ποσό για τις υπηρεσίες του, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις αποδεικνύονται απλούστατες.

Γιατί μπορούμε και μόνοι μας να κάνουμε πολλές από τις παραπάνω επιδιορθώσεις, καθώς και να επιδοθούμε σε μικρο-κατασκευές αν έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία. Γι’ αυτό, παρακάτω συγκεντρώνουμε video-οδηγίες για 13 διαφορετικά οικιακά μαστορέματα, για να πάτε σε άλλο επίπεδο την έννοια του σπιτικού do-it-yourself.

Πώς να επιδιορθώσετε/αντικαταστήσετε μια πρίζα
Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες, και κυρίως τους κανόνες ασφαλείας, καθώς με το ηλεκτρικό ρεύμα δεν παίζουμε, για να ελέγξετε την λειτουργία μιας πρίζας τύπου σούκο στο σπίτι σας.


Πώς να καθαρίσετε το air condition
Ο καθαρισμός των διάφορων μερών του κλιματιστικού σας είναι απαραίτητος, ώστε να συντηρηθεί σε καλή κατάσταση χειμώνα-καλοκαίρι, και τα παρακάτω video, καθώς και αυτό εδώ το αφιέρωμα με τις οδηγίες του in2life, θα σας καθοδηγήσουν βήμα-βήμα για να το κάνετε μόνοι σας.



Πώς να αλλάξετε μόνοι σας κλειδαριά
Εφόσον δεν πρόκειται για κλειδαριά ασφαλείας ή κάποιο περίπλοκο σύστημα, και απλώς θέλετε να αντικαταστήσετε τον αφαλό/κύλινδρο μιας συνηθισμένης κλειδαριάς, μπορείτε να το κάνετε όπως εδώ:


Πώς να επιδιορθώσετε το καζανάκι https://www.youtube.com/watch?v=19xoy9IkimI
Χάλασε το καζανάκι σας; Πιθανότατα υπάρχει πρόβλημα με το φλοτέρ, τη φούσκα ή τις «συνδέσεις» του με την ύδρευση. Δείτε στα παρακάτω video τα μέρη ενός συστήματος που ισχύει για όλα τα καζανάκια και πώς μπορείτε με λίγες κινήσεις να εντοπίσετε και να επιδιορθώσετε τις βλάβες με φθηνά ανταλλακτικά από καταστήματα υδραυλικών ειδών.



Πώς να καθαρίσετε και να ανανεώσετε τα χαλιά σας
Οδηγίες για να καθαρίσετε και να «τονώσετε» το χρώμα των χαλιών σας με σπιτικό διάλυμα, αποφεύγοντας να δώσετε τα χαλιά σας καθαριστήρια που θα σας στοιχίσουν ακριβά.


Πώς να καθαρίσετε το πληκτρολόγιό σας
Ιδού πώς θα απαλλαγείτε από τις σκόνες και τις ακαθαρσίες που συσσωρεύονται συνεχώς κάτω από τα κουμπιά του πληκτρολογίου σας.



Πώς να φτιάξετε μια βρύση που «χάνει» νερό ή «τρέχει»
Η μπαταρία της βρύσης σας είναι πολύ πιο εύκολο να ρυθμιστεί απ’ ό,τι νομίζατε. Δείτε πώς μπορείτε να επιδιορθώσετε μια βρύση που «χάνει» νερό.


Πώς να τοποθετήσετε ταπετσαρία
Θέλετε να δώσετε νέα πνοή στους τοίχους σας, χωρίς να πληρώσετε μια ταπετσαρία σε ειδικό τεχνικό; Δείτε πώς θα την τοποθετήσετε μόνοι σας, καθώς και όλα τα υλικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε.


Πώς να κάνετε σωστά εξαέρωση στα καλοριφέρ σας
Εργασία απαραίτητη κάθε χειμώνα στο σπίτι μας, κι όμως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε πώς γίνεται – ή έστω, πώς γίνεται σωστά. Δείτε στο παρακάτω video τις οδηγίες.


Ώρα για λίγες κατασκευές!
Πέρα από το να επιδιορθώνετε μόνοι σας, μπορείτε και να κατασκευάζετε μόνοι σας. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε οδηγίες, φωτογραφίες και video για ξύλινες κατασκευές που με λίγο παραπάνω μεράκι, και με τα κατάλληλα εργαλεία, μπορείτε να απολαύσετε χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα για έτοιμα προϊόντα. Τα Υλικά θα τα βρείτε σε πολυκαταστήματα ειδών για το σπίτι, όπως τα Praktiker, Ikea, Leroy Merlin κλπ.

DIY «ράχη» εξοικονόμησης χώρου
Με μερικά κομμάτια κόντρα πλακέ και λίγο μαστόρεμα για την προσαρμογή ραφιών, θα έχετε δίπλα από το κρεβάτι σας μια ωραιότατη «ραφιέρα» τοίχου.
Θα χρειαστείτε:
Κόντρα πλακέ πάνελ για τον τοίχο (σε μέγεθος της επιλογής σας), πηχάκια πλάτης από ξύλο πεύκου, σφιγκτήρες, ράφια από κόντρα πλακέ με μήκος όσο το πλάτος του πάνελ. Δείτε ενδεικτικές διαστάσεις των υλικών που προτείνει το Praktiker (με ενδεικτικό κόστος υλικών 20€), εδώ.  
Οι οδηγίες:
Στερεώνετε το πάνελ από κόντρα πλακέ στον τοίχο με τα ξύλινα πηχάκια πλάτης. Σημειώνετε στην πλάκα του κόντρα πλακέ τις θέσεις των ραφιών. Ανοίγετε τρύπες (ιδανικά πρώτα από μπροστά και μετά τις φρεζάρετε από το πίσω μέρος για να αποφύγετε σχισίματα) και στερεώνετε τα ράφια στις θέσεις τους με σφιγκτήρες. Ολοκληρώνετε τα τρυπήματα και βιδώνετε. Δείτε αναλυτικές οδηγίες και περισσότερες ιδέες για εξοικονόμηση χώρου στο υπνοδωμάτιο εδώ.  

Ξύλινα ράφια από παλιά συρτάρια
Έχετε παλιά συρτάρια για… πέταμα; Μπορείτε να τα κόψετε και να τα προσαρμόσετε στον τοίχο, διαμορφώνοντας μια σύνθεση ραφιών, ιδιαίτερα χρήσιμη για το καθιστικό σας.
Θα χρειαστείτε:
Παλιά συρτάρια, ξυλόκολλα-ξυλόστοκο, αστάρι (χρώμα για να τα βάψετε και διαφανές βερνίκι για τα ξύλινα πόμολα), γυαλόχαρτο και κατσαβίδι-πινέλο-εργαλείο κοπής.
Οι οδηγίες: Στο video που ακολουθεί…


Ράφια-κρεμαστός κήπος για γλάστρες
Η χρηστική ιδέα που εντοπίσαμε στις DIY προτάσεις των καταστημάτων Praktiker είναι στην ουσία ένα κρεμαστό ράφι με τέσσερις πάτους, με διαφράγματα από ακρυλικό γυαλί (προαιρετικά, για πιο μοντέρνα εμφάνιση). Αν θέλετε να αποφύγετε τον εξτρά κόπο προσθήκης των γυάλινων επιφανειών, μπορείτε απλώς να τοποθετήσετε όμορφες γλάστρες στα ράφια.
Θα χρειαστείτε:
-MDF ξύλο στα εξής κομμάτια – πίσω τοίχωμα 1330x452x19mm, 2 πλευρές ίδιων διαστάσεων με την παραπάνω, 4 ράφια 452x150x19mm, 4 διαφράγματα 451x127x5mm ακρυλικό γυαλί, 2 αναρτήσεις διαμέτρου 30mm, περίπου 24 ξυλόβιδες 4x45mm.
-Γυαλόχαρτο κόκκωση 120-240, μέτρο, μολύβι, γόμα, ξύστρα, σιλικόνη ή κόλλα, πλάκα MDF 650-400mm, ξυλόστοκο ή σιδηρόστοκο, μεσαίας πυκνότητας ινοσανίδα MDF 19mm, ακρυλικό γυαλί 5mm
Οι οδηγίες: Εδώ θα δείτε αναλυτικά τα εργαλεία και την διαχείριση που χρειάζονται και στο παρακάτω video οπτικές οδηγίες με υπότιτλους για σίγουρη επιτυχία.


Πέργκολα για τον κήπο ή τη βεράντα
Για το τέλος αφήσαμε μια ιδιαίτερα απαιτητική και μεγάλη κατασκευή για προχωρημένους: Θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας μια ωραιότατη πέργκολα για να αναδείξετε τον κήπο σας και να αποκτήσετε μια σκιερή γωνία; Ακολουθήστε την παρακάτω «DIY συνταγή» και θυμηθείτε πως θα χρειαστείτε βοήθεια από τουλάχιστον δύο φίλους σας για να φτιάξετε και να στήσετε την κατασκευή.
Θα χρειαστείτε:
4 δοκάρια 2,4 μέτρων, 2 δοκάρια 3 μέτρων, 4 κιονόκρανα, 4 καρφωτές βάσεις, 6 φορούσια και 2 μεταλλικές ράβδους, μεταλλικές γωνιές, μεταλλικούς συνδέσμους, σπάγκο, τεντόπανο, πασαλάκια, ξυλόβιδες, και από εργαλεία: μέτρο, σφυρί, βαριοπούλα, ηλεκτρικό κατσαβίδι.
Οι οδηγίες: Στο video που ακολουθεί


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v