Πώς να βάψετε τα παλιά σας έπιπλα ΙΚΕΑ

Βήμα προς βήμα οδηγίες και συμβουλές για να μεταμορφώσετε τα έπιπλα με γυαλιστερή επιφάνεια και να τους δώσετε την δική σας χρωματική πινελιά.
Πώς να βάψετε τα παλιά σας έπιπλα ΙΚΕΑ
Τα έπιπλα από τη γνωστή σκανδιναβική αλυσίδα αποτελούν τη συχνότερη οικονομική λύση για το σπίτι μας, αλλά ο μινιμαλισμός και η τυποποίηση που τα διακρίνει αφήνει συχνά τον χώρο μας «απρόσωπο». Αν κι εσείς έχετε σκεφτεί να βάλετε τις προσωπικές σας πινελιές στα ξύλινα έπιπλα ΙΚΕΑ ή/και να τα ζωντανέψετε βάφοντας σε διαφορετικές αποχρώσεις ακόμη και τις δύσκολες επιφάνειες από μελαμίνη, δείτε πώς θα τα καταφέρετε.

*Συναρμολογημένα ή όχι;
Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν θα πρέπει να βάψετε ένα έπιπλο όταν αυτό είναι πλήρως συναρμολογημένο ή όταν είναι σε κομμάτια. Και οι δύο τρόπο είναι εφικτοί – και οι δύο τρόποι έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Σε γενικές γραμμές όμως, είναι προτιμότερο να γίνει σε αποσυναρμολογημένα έπιπλα. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να στεγνώσει κάθε πλευρά των κομματιών και να συνεχίσετε στην επόμενη, αλλά θα έχετε πιο ομογενές αποτέλεσμα χωρίς "άτσαλες" πινελιές. Αν το έπιπλο είναι ήδη συναρμολογημένο και ανησυχείτε ότι μπορεί σημεία του να καταστραφούν ξεβιδώνοντας και επανατοποθετώντας βίδες και καρφιά, βάψτε το όπως είναι.



*Τι προετοιμασία χρειάζεται;
Τα περισσότερα έπιπλα ΙΚΕΑ έχουν φινίρισμα από μελαμίνη και λούστρο, που δεν επιτρέπουν στη νέα βαφή να «καθίσει» σωστά και να απορροφηθεί. Γι’ αυτό και χρειάζεται μια μικρή προετοιμασία πριν το βάψιμο: Θα χρειαστεί είτε να περάσετε τις γυαλιστερές επιφάνειες με γυαλόχαρτο, είτε με primer (είτε και με τα δύο). Primer είναι το αστάρι ένα κολλώδες υλικό που μπορείτε να περάσετε πάνω από την επιφάνεια (θα βρείτε αστάρια σε οποιοδήποτε κατάστημα χρωμάτων και βαφών) και έχει την ιδιότητα να κάνει την επιφάνεια απορροφητική, άρα να δέχεται πιο εύκολα και την νέα βαφή.

Τα περισσότερα αστάρια είναι λευκά, επομένως ιδανικά αν σκοπεύετε να βάψετε το έπιπλο σε ανοιχτές αποχρώσεις στη συνέχεια. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε πιο σκούρα χρώματα, θα χρειαστεί να περάσετε επιπλέον στρώσεις αστάρι ή να «πειράξετε» το χρώμα του ώστε να έχετε ένα γκρίζο υλικό που θα κάνει στη συνέχεια πιο εύκολο το έργο σας. Προτιμήστε να περάσετε το αστάρι με ρολό βαψίματος αντί για πινέλο για να αποφύγετε άτσαλες πινελιές. Αφού εφαρμόσετε το αστάρι, περάστε την επιφάνεια άλλη μία φορά με εξαιρετική προσοχή και πολύ απαλά με γυαλόχαρτο για να αφαιρεθούν τυχόν εξογκώματα, χωρίς όμως να αφαιρέσετε τη στρώση από αστάρι.



Πώς θα βάψω το ξύλο;
Ήρθε επιτέλους η ώρα να βάψετε το έπιπλο στο χρώμα της επιλογής σας. Συμβουλευτείτε το χρωματοπωλείο για το ιδανικό είδος βαφής για το ξύλο σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κουτιού για τον χρόνο αναμονής μεταξύ πρώτου και δεύτερου χεριού (δύο περάσματα είναι απαραίτητα για καλό αποτέλεσμα) και για την συμβατότητα της βαφής με το primer. Μείνετε πιστοί στους χρόνους αναμονής ώστε να στεγνώσει σωστά και να μην βγαίνει εύκολα η βαφή – αυτό μπορεί να σημαίνει αρκετές ημέρες αναμονής μέχρι να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το έπιπλο - εξαρτάται από την υγρασία της ατμόσφαιρας όπου στεγνώνει η βαφή. Χρησιμοποιήστε μίνι ρολό βαψίματος ή, αν έχετε, πιστόλι βαφής.



Δείτε περισσότερες ιδέες για να βάψετε ή και να περάσετε με ταπετσαρία τα έπιπλα ΙΚΕΑ εδώ.  

Πηγή 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v