Τρόποι για να έχετε το σπίτι σας δροσερό

Ο υδράργυρος ανεβαίνει και το σπίτι σας μεταμορφώνεται σε θερμοκήπιο; Μην… σκάτε. «Δροσερές» συμβουλές και ιδέες κατά του καύσωνα.
Τρόποι για να έχετε το σπίτι σας δροσερό
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί ο καιρός να μας κάνει τερτίπια και να βγάζει αέρηδες και συννεφιές καλοκαιριάτικα, όμως μην γελιόμαστε. Όσοι έχουν μείνει έστω και για μερικές ημέρες στην Αθήνα το κατακαλόκαιρο το ξέρουν καλά: ο καύσωνας και γενικά η ζέστη δεν παλεύεται.

Τι να κάνουμε όμως που δεν έχουμε κλιματιστικό; Να καταλήξουμε σαν τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Λίτσης στο Σπιρτόκουτο; Σε καμία περίπτωση.

Ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές και ιδέες, μπορούμε να διατηρήσουμε και αυτό το «καυτό» καλοκαίρι το σπίτι (και τα νεύρα μας) cool!

Δροσιά χωρίς… πρόσθετα

* Εξοπλίστε τα μπαλκόνια που βλέπουν ανατολικά και δυτικά με τέντες. Επίσης, κρατήστε τα παντζούρια κλειστά τις μεσημεριανές ώρες. Ναι, το σπίτι θα είναι σκοτεινό, αλλά ακόμη κι αυτό από μόνο του θα συμβάλλει στην αίσθηση δροσιάς.
 
* Αερίστε τα δωμάτια αργά το απόγευμα ή, ακόμα καλύτερα, το βράδυ, μιας και τότε η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και θα ωφεληθείτε από τον διαμπερή αερισμό.

* Αν το σπίτι σας είναι διώροφο ή μεζονέτα, προσπαθήστε να περνάτε τις πιο ζεστές ώρες, από τις 12.00 έως τις 17.00, στον κάτω όροφο ή το χαμηλότερο πάτωμα. Ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον κρύο, οπότε μένει πάντα ψηλότερα. Συν τοις άλλοις, στα πατώματα που είναι πιο κοντά στην οροφή συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της ζέστης που περνά από αυτήν, αν δεν είναι καλά μονωμένη.

* Αποφύγετε τη δημιουργία υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους, αφήνοντας δουλειές όπως το μαγείρεμα, το πλύσιμο πιάτων και ρούχων και το ντους για μετά τη δύση του ήλιου. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τις κάνετε το μεσημέρι, χρησιμοποιήστε τον αποροφητήρα της κουζίνας ή –αν διαθέτετε– τον εξαερισμό του μπάνιου, τον οποίο θα πρέπει να θυμηθείτε να κλείσετε μόλις τελειώσετε, ώστε να μην βγάλει και τον δροσερό αέρα από το σπίτι.

* Βάψτε τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού σε ανοικτά χρώματα, ενώ αν είστε σε μονοκατοικία, προτιμήστε το λευκό για την ταράτσα.

* Αντικαταστήστε τις παραδοσιακές λάμπες με οικονομικούς λαμπτήρες ή ακόμα καλύτερα με φώτα τεχνολογίας LED. Παράγουν το ίδιο φως, καταναλώνοντας το ένα πέμπτο της ενέργειας και παράγοντας το ένα πέμπτο της θερμότητας.

* Αν έχετε κήπο, φυτέψτε φυτά που ανεβαίνουν ψηλά, όπως οι κληματαριές, ο κισσός, ή δέντρα που ψηλώνουν γρήγορα, σε σημείο όπου θα κάνουν σκιά στα παράθυρά σας, ιδιαίτερα αυτά που βλέπουν δυτικά και ανατολικά, και ξεχάστε για πάντα τα κλειστά παντζούρια και τα στόρια.

* Χρησιμοποιήστε τον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε κάτι ελαφρύ –ή ακόμα καλύτερα κάτι που μαγειρέψατε το προηγούμενο βράδυ. Εκλύει πολύ λιγότερη θερμότητα από τον ηλεκτρικό φούρνο.

Δροσιά οικονομικά και «πράσινα»

Επενδύστε σε έναν ανεμιστήρα οροφής. Είναι πολύ οικονομικότεροι και πολύ λιγότερο βλαβεροί για την υγεία και το περιβάλλον απ’ ό,τι το air condition, παρά το γεγονός ότι δεν κατεβάζουν τη θερμοκρασία του δωματίου αλλά περισσότερο μας δροσίζουν χάρη στο ότι εξατμίζουν τον ιδρώτα. Διαβάστε τα υπέρ και τα κατά τους σε σχέση με το A/C εδώ. Οι τιμές τους ξεκινούν από περίπου 23 ευρώ, και ανεβαίνουν, ανάλογα με το σχέδιο, το μοντέλο, την αποδοτικότητα και τα extras που θα επιλέξετε.

Ορθή χρήση του κλιματιστικού

Αν εν τέλει αποφασίσετε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο… αμήν και αγοράσετε κλιματιστικό, τουλάχιστον φροντίστε να το χρησιμοποιήσετε έξυπνα και οικονομικά:

* Εξασφαλίστε σκιά για την εξωτερική μονάδα του –τοποθετώντας το, για παράδειγμα, σε μπαλκόνι με τέντα– και αυξήστε έτσι την απόδοσή του κατά 5 έως 10%.

* Καθαρίζετε τα φίλτρα του air condition τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Η σκόνη που συσσωρεύεται πάνω τους μπορεί να μειώσει την αποδοτικότητα κατά 1% κάθε εβδομάδα.

* Επιλέξτε προσεκτικά το μέγεθος του air condition που θα τοποθετήσετε, ανάλογα με τα τετραγωνικά του δωματίου, τη θέση του και τις ανάγκες σας.

* Κλείστε το air condition όταν βγαίνετε από το δωμάτιο για περισσότερο από μία ώρα, και μην «δροσίζετε» δωμάτια τα οποία δεν χρησιμοποιείτε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v