Η γεύση μας ξεκινά από… τα μαχαιροπίρουνα

Έρευνα που διεξήχθη στην Οξφόρδη δείχνει ότι η γαστρονομική μας εμπειρία επηρεάζεται σημαντικά από το βάρος, το σχήμα και το χρώμα των κουζινικών.
Η γεύση μας ξεκινά από… τα μαχαιροπίρουνα
Έρευνα που διεξήχθη από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Flavour, υποστηρίζει ότι η γεύση μας δεν έχει μόνο σχέση με την ποιότητα του φαγητού αλλά και με τα μαχαιροπίρουνα που χρησιμοποιούνται.

Περισσότεροι από 100 φοιτητές πήραν μέρος σε αυτήν την έρευνα, που χωρίστηκε σε τρία διαφορετικά πειράματα σχετικά με το χρώμα, βάρος και σχήμα των μαχαιροπίρουνων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος μας έχει βγάλει το πόρισμα του σχετικά με την τροφή μας, πριν ακόμα την δοκιμάσουμε.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι για παράδειγμα το χρώμα του κουταλιού κατά το σερβίρισμα γιαουρτιού, επηρεάζει την απόλαυση του. Έτσι η έρευνα βρήκε ότι οι δοκιμαστές θεώρησαν ότι το λευκό γιαούρτι που τρώγεται με λευκό κουτάλι είναι πιο γλυκό από όταν τρώγεται με μαύρο κουτάλι.

Επίσης οι δοκιμαστές φαίνεται να απόλαυσαν το φαγητό τους περισσότερο όταν τους δόθηκαν μαχαιροπίρουνα τα οποία παραδοσιακά σχετίζονται με το συγκεκριμένο φαγητό. Έτσι για παράδειγμα τα γλυκά θεωρήθηκαν πιο γλυκά, όταν σερβιρίστηκαν με μικρά κουτάλια.

«Το πώς βιώνουμε το φαγητό σχετίζεται με πολλές αισθήσεις, όπως την γεύση, την υφή, το άρωμα αλλά και το πώς προσλαμβάνεται από τα μάτια μας», τονίζουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Charles Spence και η Dr Vanessa Harrar που διεξήγαν την έρευνα.

«Τα ευρήματα αυτής της έρευνας μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που κάνουν δίαιτα ή όσους θέλουν να βελτιώσουν την γαστρονομική τους εμπειρία», καταλήγει ο Charles Spence.


Πηγή: bbc.co.uk

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v