Εσωτερικός φωτισμός: Συμβουλές... εκ των έσω

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον εσωτερικό φωτισμό του σπιτιού και πώς μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να αναδείξουμε το κάθε δωμάτιο; Ποιές επιλογές έχουμε όσον αφορά τις αγορές; Απαντήσεις που… διαφωτίζουν.
Εσωτερικός φωτισμός: Συμβουλές... εκ των έσω
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί να ξοδεύουμε αρκετό χρόνο (και χρήματα) για την διακόσμηση του σπιτιού μας, όμως ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που αναδεικνύει το κάθε δωμάτιο ξεχωριστά και αρκετές φορές αμελούμε είναι ο φωτισμός του. «Ένας σωστά οργανωμένος εσωτερικός φωτισμός βελτιώνει τη λειτουργία και την αισθητική του σπιτιού», λέει η κ. Μαριάννα Μπαλοδήμα, Αρχιτέκτονας και σημειώνει: «Κάθε χώρος μπορεί να φωτιστεί από διαφορετικές παροχές, όπως από την οροφή, με κρεμαστά φωτιστικά και με φωτιστικά τοίχου. Σε χώρους μάλιστα όπου οι χρήσεις είναι πολλαπλές χρειάζονται περισσότεροι τρόποι φωτισμού, ώστε να έχουμε περιθώριο επιλογής. Το πώς θα γίνει αυτή η επιλογή εξαρτάται από τον χαρακτήρα και το αποτέλεσμα το οποίο θέλουμε να δώσουμε σε κάθε χώρο». Ποιες είναι όμως οι επιλογές που έχουμε;

Φωτισμός από ψευδοροφή. H αναρτημένη ψευδοροφή λειτουργεί ως έμμεσο φωτιστικό, το οποίο δίνει στο χώρο μας διάχυτο φως. Γίνεται συνήθως με σποτ ή κρυφό φωτισμό, όπως αυτός του φθορίου και μπορεί να ντιμαριστεί έτσι ώστε να μπορούμε να αυξομειώνουμε την ένταση της φωτεινής δέσμης, δίνοντας μια διαφορετική αίσθηση στον χώρο. Δείτε εδώ μερικές επιλογές φωτισμού ψευδοροφής με σποτ.

Κορνίζες φωτισμού. Χωρίζονται σε κορνίζες φωτισμού προς τα κάτω και προς τα πάνω. Οι κορνίζες φωτισμού προς τα κάτω τοποθετούνται κατά κύριο λόγο πάνω από οριζόντια επίπεδα εργασίας, παρέχοντας άμεσο φωτισμό, όπως για παράδειγμα στον πάγκο της κουζίνας ή πάνω από τον καθρέφτη του νιπτήρα. Οι κορνίζες φωτισμού προς τα πάνω τώρα, κατευθύνουν το φως προς την οροφή με λυχνία φθορισμού, φωτίζοντας τον χώρο ομοιόμορφα.

Οπτικές ίνες. Χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στις οροφές και δημιουργούν έναν έναστρο ουρανό, ο οποίος ταιριάζει πολύ σε υπνοδωμάτια ή wc. Πρόκειται για πολύ μικρές ίνες σαν την μύτη της καρφίτσας, οι οποίες τρυπούν την ψευδοροφή και δημιουργούν μια όμορφη… ουράνια ατμόσφαιρα στο δωμάτιο. Το σημαντικότερό τους πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να «διαμελίσουν» μια φωτεινή πηγή σε μεγάλο αριθμό φωτεινών σημείων. Δείτε εδώ μερικά παραδείγματα αντίστοιχων οπτικών ινών. 

Φωτισμός τοίχου. Περιλαμβάνει λυχνίες φθορισμού, οι οποίες αναδεικνύουν ιδιαίτερα τον τοίχο του δωματίου και συνήθως προσαρμόζονται στην οροφή σε μικρή απόσταση από τον τοίχο. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει απλίκες, οι οποίες δημιουργούν διακοσμητικές φωτοσκιάσεις στους τοίχους. Δείτε εδώ και εδώ μερικά παραδείγματα απλικών.

Στο δια ταύτα λοιπόν, όσον αφορά τα δωμάτια του σπιτιού μας, μπορούμε να τα φωτίσουμε ως εξής:

* Στο σαλόνι ιδανικά για κρυφό φωτισμό, με τον οποίο δημιουργείται ρομαντική ατμόσφαιρα, ή για ενίσχυση της φωτιστικής διάθεσης του χώρου, για να «σπάει» o επίπεδος φωτισμός του κεντρικού λαμπτήρα, είναι τα φωτιστικά δαπέδου και οι απλίκες. Επίσης, χρησιμοποιώντας ψευδοροφή με σποτ μπορούμε να αναδείξουμε κάποιον πίνακα, μια κουρτίνα ή ένα ωραίο έπιπλο στον χώρο. Στην τραπεζαρία κρίνεται απαραίτητο να τοποθετήσουμε ένα κρεμαστό φως ώστε να έχουμε τον απαραίτητο φωτισμό κατά τη διάρκεια του γεύματος.

* Στους διαδρόμους μπορούμε να τοποθετήσουμε πλαφονιέρα (δείτε εδώ μερικές), ώστε να διαχέεται ομοιόμορφα το φως σε όλον τον διάδρομο, ενώ στο κλιμακοστάσιο μπορούμε να τοποθετήσουμε απλίκες στον τοίχο.

* Στην κουζίνα, η κορνίζα φωτισμού προς τα κάτω είναι ιδανική επιλογή για τον πάγκο, ενώ για τον υπόλοιπο χώρο συνίσταται η τοποθέτηση ψευδοροφής με σποτ ή κρεμαστού φωτιστικού στον χώρο που βρίσκεται το τραπέζι.

* Στα υπνοδωμάτια, ο έναστρος ουρανός που δημιουργούν οι οπτικές ίνες είναι μια καλή επιλογή, όπως επίσης και χρήση απλικών και πλαφονιέρας ή σποτ τα οποία ντιμαρίζουμε για να έχουμε έναν πιο όμορφο και ατμοσφαιρικό φωτισμό.

* Στο μπάνιο τέλος, οι κορνίζες φωτισμού προς τα κάτω είναι ιδανικές για τον νιπτήρα ώστε να μας διευκολύνουν στις… συναναστροφές μας με τον καθρέφτη, ενώ μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε φωτισμό ψευδοροφής πάνω από την ντουζιέρα βάζοντας ειδικά στεγανά σποτ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v