Αρχιτεκτονική: Οκτώ περίεργα κτίρια από όλον τον κόσμο

Όταν οι αρχιτέκτονες του κόσμου έχουν κέφια, τα αποτελέσματα ποικίλλουν και συνήθως εκπλήσσουν. Από τη γιγαντιαία γυάλινη πυραμίδα στην Βόρεια Κορέα, μέχρι το κτίριο- τσάντα στο Ohio των ΗΠΑ, ρίχνουμε μια φωτογραφική ματιά σε οκτώ κτίρια, κανονικές… υπερπαραγωγές.
Αρχιτεκτονική: Οκτώ περίεργα κτίρια από όλον τον κόσμο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Υπάρχουν κτίρια των οποίων η αρχιτεκτονική είναι μνημειώδης, κτίρια άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία, οικοδομήματα τόσο κιτς που δεν θα μπορούσες ποτέ να πιστέψεις ότι θα μπορούσαν να σχεδιαστούν - πόσο μάλλον να χτιστούν (έχουμε και στην Ελλάδα τέτοια) και αρχιτεκτονικές δημιουργίες τόσο αλλόκοτες, που δύσκολα θα μπορούσες να τις χαρακτηρίσεις «κτίρια». Δημιουργίες που σχεδιάστηκαν για να μοιάζουν με κάτι άλλο. Οι δημιουργίες αυτές βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορες χώρες του κόσμου και προκαλούν αναμφίβολα αρχιτεκτονικό, αλλά και τουριστικό ενδιαφέρον. Δείτε τις πιο χαρακτηριστικές.

Ryugyong Hotel - Βόρεια Κορέα
 
Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί έδρα των Illuminati, αν κρίνουμε από την πυραμιδοειδή του εμφάνιση και την δομή του. Το ξενοδοχείο - φάντασμα της Βόρειας Κορέας, το οποίο εδώ και τρεις δεκαετίες δεν έχει ανοίξει ακόμα τις πύλες του στο κοινό (αναμένεται να το κάνει μέσα στο 2013), αποτελείται από τρεις πτέρυγες, και έχει ύψος 330 μέτρα. Οι πλευρές του συγκλίνουν σε ένα κοινό σημείο για να σχηματίσουν μια πυραμίδα, ενώ το κτίσμα ολοκληρώνεται με έναν κόλουρο κώνο πλάτους σαράντα μέτρων, αποτελούμενο από οκτώ ορόφους.

Indira Gandhi Planetarium - Ινδία

Όχι, το εν λόγω κτίριο δεν βρίσκεται σε κάποιον άλλο πλανήτη, αλλά στην Γη και συγκεκριμένα στην πόλη Lucknow της Ινδίας. Το πλανητάριο άνοιξε το 2003 και η δομή του μιμείται αυτή του Κρόνου με μια μεγάλη σφαίρα διαμέτρου 21 μέτρων στο κέντρο του και μια σειρά από δακτύλιους σε αποχρώσεις του καφέ, του πορτοκαλί και του κίτρινου. Το γιατί πήρε το όνομά του από την πρώην Πρωθυπουργό της Ινδίας παραμένει προς το παρόν άγνωστο.

Κτίριο Chang – Ταϋλάνδη
 
Δεν χρειάζεται να μιλάτε άπταιστα την ντόπια γλώσσα για να καταλάβετε πως «Chang» σημαίνει ελέφαντας και πως το εν λόγω κτίριο δεν χρειάζεται να… αποδείξει ότι δεν είναι. Το ορόσημο αυτό της Μπανγκόκ άνοιξε το 1977 και περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο γραφεία και πολυτελή ρετιρέ, τα οποία βρίσκονται στον τελευταίο όροφο. Τα μάτια και οι κίτρινοι «χαυλιόδοντες» προσθέτουν στο κτίριο καρτουνίστικο χαρακτήρα, όμως ο συμβολισμός για τους πολίτες της Ταϋλάνδης κάθε άλλο παρά χιουμοριστικός είναι: ο ελέφαντας αποτελεί σύμβολο υπεράσπισης στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Γραφεία Longaberger Basket Company – ΗΠΑ

Η εταιρεία Longaberger δηλώνει περήφανη για τα καλάθια που παράγει. Το αποτέλεσμα της… περηφάνιας της δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο από είναι ένα γιγαντιαίο κτίριο – καλάθι για να στεγάσει τα γραφεία της. Ή μήπως θα μπορούσε;

Ξενοδοχείο Tianzi – Κίνα

Αν οι κινέζικες θεότητες εξακολουθούν να έχουν εξουσία, τότε οι επισκέπτες του ξενοδοχείου Tianzi στην επαρχία Hebei της Κίνας είναι σίγουρο πως θα καλοπεράσουν. Στην πρόσοψη του κτιρίου δεσπόζουν οι γιγαντιαίες μορφές των Fu, Lu και Shou, των τριών θεών της καλοτυχίας, της ευημερίας και τις μακροζωίας. Ο Shou μάλιστα, ο γεράκος με την λευκή γενειάδα, «υποδέχεται» τους επισκέπτες μέσω μιας πόρτας χτισμένης στο δεξί του πόδι. Στο δεξί του χέρι κρατά ένα ροδάκινο, το οποίο στη πραγματικότητα είναι μια σουίτα, ενώ σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, το ξενοδοχείο θεωρείται το Μεγαλύτερο «εικονικό» Κτίριο.

Η Βιβλιοθήκη της Λευκορωσίας

Ποιος είπε ότι η γνώση δεν είναι… γκλαμ; Σχεδιασμένο ώστε να μοιάζει με ένα τεράστιο διαμάντι, το κτίριο της Βιβλιοθήκης της Λευκορωσίας καλύπτεται από υαλοπίνακες έτσι ώστε κάτω από το φως της ημέρας να λάμπει σαν ένα γιγαντιαίο μονόπετρο. Για να παραμείνει η λάμψη του και κατά την διάρκεια της νύχτας, τεχνικοί έχουν εγκαταστήσει παραπάνω από τέσσερεις χιλιάδες λαμπάκια LED στο εξωτερικό του.

Το μουσείο Guggenheim στο Bilbao

Το μουσείο μοντέρνας τέχνης άνοιξε το 1997 και είναι ένα από τα τέσσερα μουσεία του Ιδρύματος Guggenheim. Σχεδιασμένο από τον Frank Gehry, είναι από τα πιο διάσημα μοντέρνα κτίρια στον κόσμο, έγινε σήμα κατατεθέν της πόλης και της έδωσε τέτοια ώθηση που δημιούργησε από μόνο του οικονομική ανάπτυξη. Μάλιστα, ο όρος Gugenheim effect αναφέρεται σε αυτό το αποτέλεσμα που μια κατασκευή μπορεί να έχει στην οικονομική ανάδειξη μιας πόλης. Στον εξωτερικό του χώρο δεσπόζει η τεράστια σιδερένια αράχνη της Bourgeois.

Γραφεία Aldar Properties – Άμπου Ντάμπι

Η νεόκτιστη έδρα της Aldar Properties αποτελεί τον πρώτο… στρογγυλό ουρανοξύστη στον κόσμο. Το ασυνήθιστο σχήμα του κτιρίου επιτεύχθηκε με τη χρήση διαγώνιου πλέγματος από χάλυβα το οποίο είναι γνωστό ως diagrid, ενώ το φουτουριστικό κτίριο έχει ύψος 110 μέτρα, 23 ορόφους και επιφάνεια περίπου 62 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Στο εσωτερικό του υπάρχουν δώδεκα ανελκυστήρες υψηλής ταχύτητας, δύο καφέ, αίθουσες προσευχής, γυμναστήρια ανδρών και γυμναστήρια γυναικών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v