DIY έπιπλα: 8 videos μάς δείχνουν τον τρόπο

Από απλές κορνίζες και σκαμπό μέχρι τραπέζια και πάγκους για τον κήπο, συγκεντρώνουμε οκτώ video tutorials που μας μαθαίνουν να κατασκευάζουμε μόνοι μας τα έπιπλα μας, με οδηγίες για αρχάριους και προχωρημένους. Είστε έτοιμοι για μαστορέματα;
DIY έπιπλα: 8 videos μάς δείχνουν τον τρόπο
του Γιώργου Κόκουβα

Ώρα για μαστορέματα: Είτε πιάνουν τα χέρια σας είτε όχι, υπάρχει τρόπος (έστω, και λίγος κόπος) να φτιάξετε μόνοι σας τα δικά σας έπιπλα, από μικρά ραφάκια και σκαμπό μέχρι ολόκληρα τραπέζια ή πάγκους για τον κήπο ή τη βεράντα σας.

Στα video που ακολουθούν, θα βρείτε βήμα προς βήμα οδηγίες, για να φτιάξετε «σπιτικά» έπιπλα. Στα πλέον απλά εξ αυτών, το μόνο που θα χρειαστείτε είναι υλικά, εξαρτήματα ή συρτάρια που δεν χρειάζεστε, και τα κλασικά εργαλεία. Για τους πιο «προχωρημένους», τα videos για τα do it yourself τραπέζια και τα πιο ογκώδη έπιπλα θα απαιτήσουν πιο εξειδικευμένα εργαλεία μαστορέματος. Αν ήδη ασχολείστε με την «τέχνη», θα τα έχετε ήδη στην εργαλειοθήκη σας. Αν πάλι θέλετε να αρχίσετε να ασχολείστε σοβαρά με το αντικείμενο, δεν είναι κακή ιδέα να τα αγοράσετε – μια επένδυση που θα έχει σίγουρη απόσβεση, την οποία θα απολαμβάνετε κάθε μέρα, μέσα στο σπίτι σας. Έτοιμοι να στρωθείτε στη δουλειά;

*Κορνίζες και πλαίσια
Ξεκινάμε από τις πιο «ανώδυνες» χειροτεχνίες, οι οποίες θα στολίσουν το δωμάτιο ή το σαλόνι σας με φωτογραφίες ή πίνακες. Για μικρές φωτογραφίες, στο πρώτο video θα δείτε πως μπορείτε με οικονομικά, απλά υλικά, όπως σκληρό χαρτόνι, κόλλα και διακοσμητικό χαρτί, να φτιάξετε ένα όμορφο πλαίσιο για να «ντύσετε» τα αγαπημένα σας στιγμιότυπα.



Για μεγαλύτερα μεγέθη και πιο στιβαρά υλικά, δείτε στο παρακάτω tutorial με κάθε λεπτομέρεια πώς θα κατασκευάσετε ένα ξύλινο κάδρο – μην σας τρομάζουν οι ξυλουργικοί πάγκοι κοπής – αρκεί να προμηθευτείτε εξ αρχής τα κομμάτια ξύλου που χρειάζεστε στις σωστές αναλογίες. Δείτε στο video τι θα χρειαστείτε και πώς θα τα καταφέρετε.



*Σκαμπό για παιδιά
Ώρα να βάλετε και τα παιδιά σας στο παιχνίδι. Φροντίστε κατ’ αρχήν να τα ενημερώσετε για την τήρηση στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας και στην συνέχεια, καθίστε μαζί τους για να κατασκευάσετε μαζί απλά αλλά χρηστικά και χαριτωμένα πτυσσόμενα καρεκλάκια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν είτε στο σπίτι είτε στο camping. Αυτό που θα χρειαστείτε, όπως θα δείτε, είναι πλαστικούς σωλήνες PVC μικρής διαμέτρου, ενώσεις για τις γωνίες τους και ένα εργαλείο για να τα τρυπήσετε και να τα ενώσετε. Το μόνο που μένει είναι να διαλέξετε με τα παιδιά ένα ωραίο σχέδιο ή το αγαπημένο τους χρώμα σε καραβόπανο ή κάποιο άλλο ανθεκτικό ύφασμα, και είστε έτοιμοι:



*Επιδαπέδια ράφια


Έχετε παλιά συρτάρια που δεν χρειάζεστε, τα οποία τα χαίρεται ο σκόρος σε αποθήκες, μαζί με το παλιό σας γραφείο; Μπορείτε κάλλιστα να τα μετατρέψετε σε ράφια, τοποθετώντας τα επιδέξια το ένα πλάι ή πάνω στο άλλο σε όρθια θέση, αφού αφαιρέσετε κάποια κομμάτια τους, όπως θα δείτε στις οδηγίες του παραπάνω video. Και το κόστος, μηδενικό.

*Ασυνήθιστα ράφια


Ακόμη πιο εύκολα, και ακόμη πιο ευφάνταστα, τα πιο «προχωρημένα» pop ράφια που θα δείτε στο παραπάνω video δεν είναι παρά καλάθια από χρωματιστό πλαστικό ή από μπαμπού. Το καλάθι που δεν χρειάζεται πλέον το παιδί σας για να στοιβάζει τα παιχνίδια του ή το παλιό καλάθι για τα άπλυτα, μπορούν πανεύκολα, με ειδικές υποδοχές ή μερικά καρφάκια να μετατραπούν σε εναλλακτικά βαθουλωτά ράφια για το δωμάτιό σας. Δείτε στο παραπάνω video τον τρόπο, και αντλήστε έμπνευση για να μετατρέψετε και άλλα αξεσουάρ ή έπιπλα σε κάτι που έχετε περισσότερο ανάγκη.

*Ξύλινο τραπέζι για τον κήπο
Περνάμε στα πιο απαιτητικά projects, στα οποία πιθανώς θα χρειαστείτε περισσότερα χέρια βοηθείας από φίλους ή πιο εξειδικευμένα εργαλεία, όπως ηλεκτρικό κόπτη και ηλεκτρικό κατσαβίδι. Παρακολουθήστε εδώ τον ειδικό να το κατασκευάζει βήμα προς βήμα και φτιάξτε κι εσείς ένα τραπέζι, ιδανικό για εξωτερικούς χώρους.

*Coffee table
Στην ίδια σειρά video tutorials, παρακολουθήστε τον τεχνίτη να στήνει ένα τραπέζι γενικής χρήσης για το σπίτι, που μπορεί να σας κουράσει τα χέρια, αλλά στην συνέχεια… θα σας τα λύσει. 

*Παγκάκι

Μερικά μεγάλα κομμάτια ξύλο, επιδέξιες ενώσεις και… εγένετο πάγκος, ιδανικός για τον κήπο ή το μπαλκόνι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v