Πώς να βάλετε τάξη στο καθιστικό σας

Τακτοποιήστε το χάος του καθιστικού σας, που φιλοξενεί την καθημερινότητα όλων των μελών της οικογένειας – αλλά και των δεκάδων διάσπαρτων αντικειμένων τους- ακολουθώντας απλά tips για να «ανασάνει» ο αγαπημένος χώρος για όλες τις ώρες. 
Πώς να βάλετε τάξη στο καθιστικό σας
Κάθε δωμάτιο του σπιτιού έχει την δική του ιδιαίτερη χρήση. Στην κουζίνα, το φαγητό. Στο υπνοδωμάτιο, ο ύπνος –εντάξει, και όχι μόνο. Στο μπάνιο, η καθαριότητα. Και στο καθιστικό… τα πάντα. Θα φάμε πρόχειρα μπροστά στην τηλεόραση, θα μας πάρει ο ύπνος στον καναπέ, τα παιδιά θα παίζουν στο χαλί και όλες οι δραστηριότητες της ημέρας θα κάνουν το «πέρασμά» τους από το «οικογενειακό δωμάτιο». 
Αποτέλεσμα της… δημοτικότητας του καθιστικού είναι συνήθως ένας σωρός από άχρηστα αντικείμενα, ρούχα στοιβαγμένα σε πολυθρόνες, ξεχασμένα περιοδικά, παιδικά παιχνίδια, τρίχες από κατοικίδια και μικροαντικείμενα όλων των μελών της οικογένειας, που έχετε πλέον ξεχάσει την χρησιμότητά τους. Λίγη τάξη είναι απαραίτητη, δεν νομίζετε; Ακολουθούν πέντε τρόποι να «αποσυμφορήσετε» το χάος του καθιστικού ώστε πλέον να μην σκοντάφτετε συνεχώς μέχρι να βρείτε τον δρόμο από τον καναπέ μέχρι το τραπεζάκι με το τηλεκοντρόλ.

*Ξεφορτωθείτε ό,τι μπορείτε
Δείτε το σαν ένα… extreme makeover. Αντί να σπαταλάτε φαιά ουσία σκεπτόμενοι πώς θα στριμώξετε άλλο ένα έπιπλο στο ήδη φορτωμένο καθιστικό σας, ξεφορτωθείτε και εκείνα που πλέον σας είναι εν πολλοίς άχρηστα. Δεν είναι λίγες οι τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις που θα χαρούν πολύ με μια τέτοια απόφασή σας, ενώ θα δείτε επιτέλους και το καθιστικό σας να «ανακουφίζεται» από την πληθωρικότητα. Βοηθητικά τραπεζάκια που δεν βοηθούν πια, ένας παλιός διθέσιος καναπές που δεν θέλατε να αποχωριστείτε αλλά… αποσυντίθεται σε μια χρήσιμη γωνιά είναι μια καλή αρχή για να δώσετε μια ανάσα στον χώρο. 

*Αξιοποιήστε τους τέσσερις τοίχους
Και συνεχίζουμε με την αποσυμφόρηση του δωματίου, στην οποία οι τοίχοι μπορούν να βοηθήσουν πολύ: Επενδύστε σε αρκετά ράφια, τα οποία θα φροντίσουν  για την «οριζόντια» αποθήκευση αντικειμένων, βιβλίων, συσκευών κλπ, ενώ θα «ντύσουν» και τους άδειους τοίχους, συμβάλλοντας στην πιο ισορροπημένη διακόσμηση του καθιστικού. 

*Διαίρει και βασίλευε
Δεν αναφερόμαστε στην κατάκτηση ενός έθνους, αλλά στο κατόρθωμα να ταξινομήσετε κατάλληλα όλα σας τα αντικείμενα, ώστε να καθίσετε ως «βασιλιάδες» στο τακτοποιημένο σας καθιστικό. Ξεκινήστε από το τραπεζάκι σας: Κάτι μας λέει ότι έχετε πολύ καιρό να δείτε την επιφάνειά του, επομένως ξεκινήστε αμέσως να ξεδιαλέγετε τα αντικείμενα που την σκεπάζουν. Περιοδικά και εφημερίδες πηγαίνουν σε ειδικές θήκες –ή στα σκουπίδια αν δεν είστε από εκείνους που… κρατάνε αρχείο, DVD και CD, οι άδειες θήκες των οποίων καραδοκούν κάτω απ’ το τραπέζι, κουπόνια, κάρτες, χρησιμοποιημένα εισιτήρια… Δεν χρειάζεται να πούμε άλλα, όλα αυτά πρέπει να φύγουν. Και τα υπόλοιπα πρέπει να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν: Τα ρούχα και οι πεταμένες κάλτσες στα δωμάτια των ιδιοκτητών τους, οι κούπες στην κουζίνα, τα παιχνίδια στο παιδικό δωμάτιο, τα παλτά στις κρεμάστρες και η αίσθηση της βολικότητας στην καθημερινότητά σας.

*(Μην) κάνετε συμβιβασμούς
Αν μένετε μόνοι, η τακτοποίηση ενός δωματίου είναι εύκολη υπόθεση: Ξέρετε πολύ καλά τι χρειάζεστε και τι μπορείτε να πετάξετε. Τώρα όμως που το καθιστικό φιλοξενεί αντικείμενα όλων των συγκατοίκων/μελών της οικογένειάς σας, πρέπει να ρωτάτε τίνος είναι το κάθε ξεχασμένο αντικείμενο, αν το χρειάζεται και αν μπορείτε να το ξεφορτωθείτε. Μια πρώτη λύση είναι να ζητήσετε από τον καθένα να συγκεντρώσει και να ξεχωρίσει τα προσωπικά του αντικείμενα. Αν το αυτί τους δεν ιδρώσει, προειδοποιήστε για «επιχείρηση-σκούπα». Κι αν και πάλι η κατάσταση δεν αλλάξει στο καθιστικό, πραγματοποιήστε την: Ακόμη κι αν οι συγκάτοικοί σας κρατούν τα παλιά τηλεοπτικά περιοδικά, γιατί «όλο και κάπου θα χρειαστούν», δεν τους ενδιέφεραν τελικά αρκετά ώστε να τα περισώσουν στην πρώτη σας προειδοποίηση. 

*«Χτίστε» την αποθήκη σας
Αν έχετε αρκετό διαθέσιμο χώρο, για παράδειγμα ένα επιπλέον δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείτε ή υπόγειο/αποθηκούλα/πατάρι, τα πράγματα είναι εύκολα. Αρκεί να τακτοποιήσετε και να οργανώσετε ανάλογα τον χώρο, ώστε να γίνει η αποθήκη όπου θα τοποθετήσετε όσα δεν χρειάζεστε άμεσα – εκείνα τα παλιά έπιπλα ή το ποδήλατο γυμναστικής που κάνει καριέρα καλόγερου ή τα χειμωνιάτικα ρούχα κ.ο.κ. Αν πάλι δεν υπάρχει διαθέσιμα δωμάτιο, μπορείτε να «δουλέψετε» με ό,τι έχετε: Έπιπλα με αποθηκευτικούς χώρους, ευρύχωρες ντουλάπες, εντοιχισμένες κοιλότητες και πολλά ακόμη tips που θα βρείτε σε παλιότερο δημοσίευμά μας μπορούν να σας φανούν χρήσιμα. 

Επιμέλεια: Γ. Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v