Άνδρας και διακόσμηση σπιτιού: Γίνεται;

Αν αναρωτιέστε γιατί δύσκολα έρχεται δεύτερη φορά μία γυναίκα στο σπίτι σας, ίσως θα έπρεπε να ρίξετε μια ματιά γύρω σας. Τώρα, ακολουθήστε τις συμβουλές μας για εύκολη, οικονομική και… αρρενωπή ανανέωση.
Άνδρας και διακόσμηση σπιτιού: Γίνεται;
της Έλενας Μπούλια

Μπορεί οι λέξεις «ντεκόρ», «φόντο», «απόχρωση», «απλίκα» να μην συνηθίζονται στο λεξιλόγιό σας, όμως η ενασχόληση με την ανακαίνιση του σπιτιού μπορεί να εξίσου ανδρική υπόθεση όσο το «στήσιμο» ενός υπολογιστή ή η εγκατάσταση του Home Theater. Σκεφτείτε το και διαφορετικά, ποια γυναίκα δεν γοητεύτηκε από τον Έϊνταν (ένας από τους συντρόφους της Κάρι στο Sex & The City) όταν έμαθε πως είναι ξυλουργός που φτιάχνει έπιπλα και ποια δεν λατρεύει τα σπίτια που επιλέγει για να ζήσει ο Παπακαλιάτης σε κάθε του σίριαλ. Ο άνδρας που ασχολείται με το στιλ του σπιτιού του -και που ειλικρινά ενδιαφέρεται γι’αυτό- αποπνέει καλλιτεχνική ευαισθησία και μεράκι που υπονοεί πως και σε άλλους τομείς της ζωής του μπορεί να είναι εξίσου περιποιητικός. Και όχι, δεν είναι -απαραίτητα- γκέι.

Φυσικά, δεν γεννιέται ο καθένας με διακοσμητικές ανησυχίες. Ούτε είναι εύκολο να μετατρέψει κανείς ένα μουντό αστικό διαμέρισμα σε ένα ζεν περιβάλλον, όταν μάλιστα τα χρήματα που δύναται να ξοδέψει είναι περιορισμένα. Για να σας βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε έξυπνες και οικονομικές ιδέες, με πρακτικές και χρηστικές πληροφορίες που ακόμα και ο πιο ατζαμής άνδρας μπορεί να χρησιμοποιήσει για να δώσει άλλο στιλ και αέρα στο άχαρο, εργένικο σπίτι του.

Βήμα 1ο: Το ύφασμα
Το ύφασμα είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο σε ένα δωμάτιο. Είτε πρόκειται για το ύφασμα του καναπέ και της πολυθρόνας, είτε για μαξιλάρια, είτε για κουρτίνες, σεντόνια και ριχτάρια, το ύφασμα δημιουργεί ατμόσφαιρα με το χρώμα και την υφή του.

Τι θα κάνετε: Καταρχήν κρίνετε κατά πόσο τα υφάσματα του σπιτιού σας απαιτούν αλλαγές. Αν είναι λερωμένα και σκισμένα δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης. Αν είναι παλιομοδίτικα ή άκομψα έχετε την δυνατότητα είτε να τα αντικαταστήσετε με καινούργια είτε να τα καλύψετε με άλλα. Σε έναν καναπέ, για παράδειγμα, μπορείτε μεν να αλλάξετε ταπετσαρία που θα σας κοστίσει πολύ ακριβά, αλλά μπορείτε να στρώσετε ένα ή δύο πιο οικονομικά ριχτάρια. Ωστόσο, το ριχτάρι τσαλακώνεται, φεύγει από την θέση του και τελικά γίνεται σαν πατσαβούρι, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το χρώμα του να είναι άσχετο με αυτό του καναπέ. Συνεπώς, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτείτε την εκδοχή της αλλαγής ταπετσαρίας στον καναπέ -ή του ίδιου του καναπέ- η οποία θα σας κοστίσει από 300 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με το ύφασμα που θα επιλέξετε και φυσικά ανάλογα με το μέγεθος του καναπέ σας.

Μπορείτε να πάρετε μία ιδέα από σχέδια και τιμές στα καταστήματα Χυτήρογλου, τα οποία αυτές τις μέρες γιορτάζουν τα 90 τους χρόνια προσφέροντας καλύτερες τιμές, και στα καταστήματα Fab by Stamatopoulos. Στα ίδια καταστήματα θα βρείτε άλλωστε υφάσματα και για άλλα μέρη του σπιτιού –π.χ. κουρτίνες, ριχτάρια, καλύμματα για μαξιλάρια. Επιπλέον, για όμορφα μαξιλάρια, σεντόνια και ριχτάρια σε υπέροχα χρώματα και προσιτές τιμές αλλά και τραπεζομάντηλα και πετσέτες μπορείτε να επισκεφθείτε το -ηλεκτρονικό ή μη- κατάστημα www.ZaraHome.com.

Βήμα 2ο: Οι τοίχοι
Καταρχήν κατεβάστε, αν υπάρχουν, όλα τα παλιά πόστερ με αφίσες του Star Wars και του Κουρδιστού Πορτοκαλιού. Αν οι τοίχοι θέλουν βάψιμο είναι το πρώτο που έχετε να κάνετε, επιλέγοντας χρώματα που να σχετίζονται με τα έπιπλα και τις λοιπές αποχρώσεις του σπιτιού. Ένα πολύ ανοιχτό γκρι, σε αντιδιαστολή με έναν βαθύ κόκκινο ή κίτρινο τοίχο θα δημιουργούσε αυτόματα ζεστασιά σε ένα ανδρικό σπίτι. Χρώματα και αποχρώσεις θα βρείτε στις ιστοσελίδες των εταιριών Vitex και Vivechrom.

Τι θα κάνετε: Όταν τελειώσετε με το βάψιμο σκεφτείτε πλέον τι θα κρεμάσετε στους τοίχους. Προτιμάτε κάποιο έργο τέχνης ή ένα κολλάζ με φωτογραφίες δικών σαν ανθρώπων; Ένας καθρέφτης ή διάφορα διακοσμητικά (π.χ. παλιό δίσκοι LP ή drams) μπορούν να προσθέσουν στοιχεία του προσωπικού σας στιλ. Ακόμα, μία πρωτότυπη ιδέα είναι να καλύψετε μέρος κάποιου τοίχου σας με μεγάλους χάρτες –όπως στην φωτογραφία. Ειδικά αν αγαπάτε τα ταξίδια, τι θα μπορούσε να είναι πιο αντιπροσωπευτικό; Στα καταστήματα Bizart ή στα καταστήματα Afisorama έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε εκατοντάδες πίνακες – αντίγραφα γνωστών Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, με τιμές που ξεκινούν 70 ευρώ για ένα μικρό κάδρο και μπορούν να φτάσουν τα 500 ευρώ για έναν πολύ μεγαλύτερο πίνακα.

Βήμα 3ο: Οι επιφάνειες
Τα τραπέζια, ένα πάσο ή ένα μπαρ είναι κυρίαρχα έπιπλα μέσα σε ένα σπίτι, από αυτά που δύσκολα αλλάζει κανείς. Γι’αυτό επιλέξτε τα σοφά. Το ασφαλέστερο υλικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις επιφάνειες του σπιτιού σας είναι το ξύλο. Το απλό, ακατέργαστο ξύλο, σε αποχρώσεις του καφέ, ακόμα κι όταν πρόκειται για ένα πολύ παλιό, ίσως και φθαρμένο έπιπλο, έχει την μαγικό ιδιότητα να δημιουργεί την ζεστασιά ενός σαλέ στο βουνό. Αν τα ξύλινα έπιπλά σας, όμως, δεν είναι όπως ακριβώς τα φαντάζεστε, μπορείτε είτε να τα φτιάξετε (να τα ξύσετε και να τα βάψετε από την αρχή) είτε να τα αντικαταστήσετε με καινούργια. Ακόμα, όμως, κι αν αποφασίσετε να αγοράσετε καινούργια, παραμείνετε στην πρόταση του ξύλου –αντί για γυαλί ή μέταλλο. Είναι υλικό διαχρονικό, κλασικό που δύσκολο θα γίνει ποτέ ντεμοντέ.

Τι θα κάνετε: Για τα ξύλινα έπιπλα που ήδη έχετε και θέλετε να ανανεώσετε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα ξύσετε και να τα ξαναβάψετε στο χρώμα που προτιμάτε. Για να το κάνετε αυτό μπορείτε είτε να πάρετε ιδέες από το παρακάτω video είτε να απευθυνθείτε σε καταστήματα όπως το Praktiker ή το Leroy Merlin, όπου θα βρείτε τα απαραίτητα υλικά και το προσωπικό που θα σας δώσει συμβουλές. Και κάπως έτσι θα βγάλετε τον Έινταν από μέσα σας.



Εναλλακτικά, πολλά καταστήματα επίπλων αυτές τις μέρες -π.χ. τα καταστήματα ENTOS και Chesterfield- κάνουν αυτές τις μέρες εξαιρετικές προσφορές, ενώ στις εκπτώσεις αναμένεται να ρίξουν πολύ τις τιμές τους. Επισκεφθείτε, εξάλλου τα πολύ νεανικά καταστήματα Homad και La maison coloniale ή, αν είστε λάτρεις του κλασικού, κάντε μια βόλτα στα παλιατζίδικα της πλατείας Αβησσυνίας, στο Μοναστηράκι για σπάνια κομμάτια που με μία μικρή μεταποίηση –ίσως και από εσάς- μπορούν να μοιάσουν καινούργια.

Βήμα 4ο: Τα διακοσμητικά
Η τέχνη είναι εντελώς υποκειμενική και κανείς δε μπορεί να σας κατηγορήσει αν θέλετε να διακοσμήσετε μια γωνία του σπιτιού με άδεια γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών, τα οποία θα χρησιμεύσουν ως βάζα. Αν σε εσάς αυτή η εικόνα αρέσει, τότε δεν θα δώσετε λογαριασμό σε κανέναν. Προσοχή, όμως: Μην επιχειρήσετε να πλασάρετε ως τέχνη τις σκονισμένες στοίβες περιοδικών ερωτικού περιεχομένου, εφημερίδων, DVDs και άδειων πακέτων τσιγάρων –κανείς δεν θα το εκτιμήσει. Αν η φαντασία σας σε θέματα τέχνης και διακόσμησης περιορίζεται στο μίνιμαλ, μαύρο γυάλινο τασάκι, καταστήματα όπως τα παρακάτω μπορούν να σας δώσουν έξυπνες και οικονομικές λύσεις. Να θυμάστε πάντα, όμως, τον χρυσό κανόνα της σύγχρονης διακόσμησης: More is less.

Τι θα κάνετε: Μία καλή ιδέα για να διακοσμήσετε διάφορες γωνιές του σπιτιού, αν τα οικονομικά σας είναι περιορισμένα, είναι να «κλέψετε» αντίκες από σπίτια στενών συγγενών. Για παράδειγμα, το παλιό γραμμόφωνο στο σπίτι των γονιών σας ή ένα πολύ παλιό ασημένιο κηροπήγιο ή ένα λαμπατέρ, από το σπίτι του παππού και της γιαγιάς, τα οποία έχει ακουμπήσει το μαγικό ραβδάκι της πατίνας του χρόνου, μπορούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις αν τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία. Ακόμα, όμορφα διακοσμητικά μπορείτε να αγοράζετε από διάφορα ταξίδια σας στο εξωτερικό και να τα τοποθετείτε μετά σε περίοπτες θέσεις, ώστε να λειτουργούν και ως αναμνηστικά. Δύσκολα, πάντως, μπορεί ένας άνδρας να επιλέξει με επιτυχία διακοσμητικά από π.χ. ένα κατάστημα με είδη δώρων, οπότε αφήστε καλύτερα αυτή την δουλειά για άλλους –ή για άλλες.

Βήμα 5ο: Εκφραστείτε ελεύθερα
Ή σχεδόν ελεύθερα, αν υπάρχει κίνδυνος να το παρακάνετε. Μην αφήσετε τους παραπάνω κανόνες να καταπατήσουν το προσωπικό σας στιλ, τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας. Αν, για παράδειγμα, λατρεύετε τον μοντελισμό, αφιερώστε όσο χώρο σας είναι απαραίτητος για τα πολύτιμα μοντέλα σας. Αν είστε high-tech τύποι, μην περιορίσετε τις ηλεκτρονικές συσκευές αλλά τα ενοχλητικά καλώδια που μπερδεύονται στα πόδια και μαζεύουν σκόνη. Αν, πάλι, είστε λάτρεις των κοκτέιλ, αφιερώστε μία γωνία του σπιτιού που θα λειτουργήσει σαν μπαρ και συγκεντρώστε εκεί όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ του σωστού μπάρμαν. Εκθέτοντας τα αγαπημένα σας αντικείμενα σε εμφανείς χώρους του σπιτιού σας αποκαλύπτετε στοιχεία του χαρακτήρα σας που μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο συζήτησης όταν ένα ενδιαφέρον πρόσωπο σας επισκεφθεί.

Τι θα κάνετε: Ή, πιο σωστά, πού θα τα βάλετε; Βοηθητικά τραπεζάκια με δύο «ορόφους» είναι ό,τι πρέπει για να τοποθετήσετε -στον κάτω όροφο- κάποια από τα αντικείμενα που αγαπάτε. Διαφορετικά, μία μεγάλη βιβλιοθήκη ή μία γωνία στην οποία θα τοποθετήσετε εσείς κάποια ράφια μπορούν να χρησιμεύσουν ως προθήκες. Τέλος, ένας ακόμα χώρος όπου μπορείτε να εκθέσετε και να «χωρέσετε» τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας είναι το γραφείο σας, γιατί θα σας φτιάχνουν την διάθεση όταν θα δουλεύετε ενώ στον χώρο αυτόν είναι μάλλον απίθανο να ενοχληθούν ή να ενοχλήσουν τυχόν επισκέπτες στο σπίτι σας.

Βήμα 6ο: Σημασία στην λεπτομέρεια
Μπορεί οι άνδρες να μην φημίζονται για το γούστο και την καλλιτεχνική τους άποψη, όμως είναι γνωστοί «μαστροχαλαστές» και ως τέτοιος έχετε τώρα την κατάλληλη ευκαιρία να φτιάξετε μόνος σας πράγματα που δεν χρειάζεται να αγοράσετε έτοιμα. Για παράδειγμα, τα πόμολα στα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου είναι από τα πράγματα που μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα, πιο εμπνευσμένα. Φωτιστικά που κρέμονται από το ταβάνι είναι απαράδεκτο να μην έχουν τοποθετηθεί καλά σε ένα ανδρικό σπίτι. Τα κουρτινόξυλα και τα στόρια, η επιλογή και η τοποθέτησή τους δηλαδή, επιβάλλεται να είναι δική σας δουλειά. Άλλωστε, κάθε γυναίκα θαυμάζει τους άνδρες που «πιάνουν τα χέρια τους» και θα ενθουσιαστεί όταν ανακαλύψει πως γνώρισε έναν άνδρα που θα της διορθώνει μικροπροβλήματα στο δικό της ή στο κοινό σας σπίτι.

Τι θα κάνετε: Η επιλογή ιδιαίτερων πόμολων αντί για τα ήδη υπάρχοντα είναι μία καλή αρχή. Στην φωτογραφία βλέπετε φελλούς από μπουκάλι κρασιού, αντί για πόμολα. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας πανεύκολα, ενώ ακόμα πιο κομψοί είναι οι φελλοί σαμπάνιας. Εναλλακτικά, μεγάλη ποικιλία από πόμολα και είδη κιγκελαρίας θα βρείτε στα καταστήματα της οδού Βύσσης -κάθετα στην Αθήνας- στο κέντρο της Αθήνας (δείτε εδώ). Ακόμα, λεπτομέρεια -που θα έκλεβε, ωστόσο, την παράσταση σε ένα σπίτι- θα ήταν να φτιάξετε μια εγκατάσταση με μικρά φωτάκια, την οποία μπορείτε να τοποθετήσετε σε κάποιον τοίχο, ή να κολλήσετε πάνω του μία ενδιαφέρουσα ταπετσαρία. Για να βρείτε ηλεκτρονικά φωτάκια που μπορούν να τοποθετηθούν ως διακοσμητικά επισκεφθείτε το online κατάστημα ηλεκτρονικών Αλιφραγκής, ενώ για ταπετσαρία, κάποιες από τις καλύτερες επιλογές της αγοράς θα βρείτε στην εταιρία Carteco.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v