Rss - In2life.grΜεγέθυνσηΣμύκρινση
|
 

Φοιτητικό σπίτι: Επιπλώνοντας τα καλύτερά μας χρόνια

Δημοσίευση | 10 Σεπτεμβρίου 2008 - Παλαιότερο των 360 ημερών

της Έλενας Μπούλια

Συγχαρητήρια! Τα καταφέρατε! Όχι, δεν μιλάμε για την εισαγωγή σας σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή, αλλά για μία άλλη «εισαγωγή», αυτήν της πραγματικά ενήλικης ζωής που χαρακτηρίζεται -από τι άλλο;- από το ολόδικό σας σπίτι. Ένα σπίτι, κατά κανόνα κατά τι μεγαλύτερο από το παιδικό σας δωμάτιο και αρκετά μικρότερο από το πατρικό σας σπίτι, το οποίο όμως για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα φωλιάσει την καλύτερη (πιστέψτε μας είναι η καλύτερη) περίοδο της ζωής σας.

Αν έχετε ήδη βρει αυτό το σπίτι (εντάξει, ίσως να μην είναι αυτό που πάντα ονειρευόσασταν) το πιο δύσκολο κομμάτι έχει περάσει. Το επόμενο δύσκολο κομμάτι είναι η επίπλωση. Και εδώ είναι που θα πρέπει να δώσετε τη μεγάλη σας μάχη. Τα φοιτητικά σπίτια διακρίνονται για τον χαρακτήρα του προσωρινού. Δεν θα ζήσετε εκεί για πάντα, το σπίτι πιθανότατα δεν είναι καν δικό σας, και αυτό αυτόματα μεταφράζεται ως «απόβαση σαβούρας». Γονείς, θείοι και γιαγιάδες θα βρουν τώρα την ιδανική ευκαιρία να ξεφορτώσουν στο ωραίο σας σπιτάκι οτιδήποτε απλά λυπούνται να πετάξουν: μαρμάρινα τραπεζάκια, πλαστικές καρέκλες, σεμέν και παλιομοδίτικα βάζα. Γιατί να ξοδέψετε χρήματα όταν τα έχετε όλα έτοιμα;

Μην προκαταβάλλεστε αρνητικά. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα θέλετε τίποτα από αυτά. Σκεφτείτε, όμως, πρακτικά. Γλιτώνοντας κάποιο έξοδο π.χ. σε πιάτα, μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε με κάποια άλλη αγορά που θα θέλετε να κάνετε (π.χ. κάποιον πίνακα). Κρατήστε λοιπόν πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν προοπτικές ή που θα μπορούσατε να μεταποιήσετε. Όπως μία παμπάλαια πολυθρόνα, με παλιομοδίτικο ύφασμα, που αν αλλαχτεί ή αν καλυφθεί, μπορεί να μετατραπεί σε ένα πολύ ντιζαϊνάτο ρετρό διακοσμητικό στοιχείο.

Πριν επανέλθουμε στη διακόσμηση, αξίζει, ωστόσο, να προσέξετε κάποια άλλα σημαντικότερα πράγματα σχετικά με το σπίτι σας. Πριν ακόμα μετακομίσετε, επιβάλλεται να σκανάρετε εξονυχιστικά τοίχους και ταβάνια (για υγρασίες), πλακάκια (που τυχόν έχουν ξεκολλήσει), υδραυλικά (βεβαιωθείτε ότι όλα δουλεύουν σωστά και τσεκάρετε τον θερμοσίφωνα) και ηλεκτρολογικά (επίσης) με έμφαση στις πρίζες τηλεφώνου που θα πρέπει να είναι σχετικά καινούργιες για να μην έχετε πρόβλημα με το ADSL, ντουλάπια κουζίνας (ότι δεν είναι σάπια και δεν κρύβουν… τέρατα), κάγκελα μπαλκονιού (ότι δεν είναι υπό κατάρρευση), πατάρια (ποτέ δεν ξέρεις…) και κλειδαριές. Καλού κακού, βάλτε -μετά από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη- μία ασφαλείας, δεν θα σας κοστίσει πάνω από 50 με 60 ευρώ. Έχετε υπ’όψιν ότι αν κάτι από τα παραπάνω χρειάζεται επιδιόρθωση, αυτή θα πρέπει να γίνει από τον ιδιοκτήτη. Αν πάλι θέλετε να βάψετε το σπίτι ή θέλετε να προσθέσετε κάτι σχετικά μόνιμο (π.χ. ταπετσαρίες ή κλιματισμό) θα πρέπει να το συζητήσετε με τον ιδιοκτήτη. Τέλος, έχετε κάπου εύκαιρο το τηλέφωνο υδραυλικού και ηλεκτρολόγου (αχρείαστο να’ναι!).

Γεμίζοντας το σπίτι
Σχετικά με την επίπλωση του νέου σας σπιτιού έχετε να σκεφτείτε τόσο τα ίδια τα έπιπλα όσο και τις ηλεκτρικές συσκευές. Και θα σας συνιστούσαμε να ξεκινήσετε από τα δεύτερα, αφού ένα ψυγείο, ένα κουζινάκι και ένα πλυντήριο ρούχων είναι άκρως απαραίτητα.

Οι ηλεκτρικές συσκευές είναι από τα πολύ καλοδεχούμενα «δώρα» συγγενών και φίλων, πολύ απλά γιατί δεν έχει και μεγάλη σημασία αν θα ταιριάζουν στο χώρο, ή αν θα σας αρέσουν. Μην αρνηθείτε, λοιπόν, τυχόν φουρνάκια, τηλεοράσεις, τοστιέρες, πλυντηριάκια κλπ γιατί όταν θα τα χρειαστείτε και θα πρέπει να τα αγοράσετε θα το μετανιώνετε. Εναλλακτικά, αν δεν βρείτε νονούς τέτοιων δώρων, κάποια καταστήματα ηλεκτρικών έχουν αυτές τις μέρες πολύ καλές προσφορές σε φοιτητικά πακέτα. Συγκεκριμένα:

* Ηλεκτρονική: Δύο φοιτητικά πακέτα για να διαλέξετε αυτό που προτιμάτε.
Φοιτητικό πακέτο 1: Ψυγείο Fidji FDJ 260 (199 ευρώ), μικρή κουζίνα Ariete Mirage M3DG 37 LT (135 ευρώ), Τηλεόραση Samsung 2032 MW (279 ευρώ). Σύνολο: 613 ευρώ.
Φοιτητικό πακέτο 2: Ψυγείο Pitsos KTC 1401S (169 ευρώ), μικρή κουζίνα DAVO 3503 Avant (99 ευρώ), TV IQ CTV-1437 (69 ευρώ). Σύνολο: 337 ευρώ.
Επίσης, στο site της Ηλεκτρονικής θα βρείτε πολύ χαμηλότερες τιμές από τα καταστήματα.

* Ράδιο Κορασίδη: Καλές προσφορές και σε άτοκες δόσεις από 9 ευρώ το μήνα.
Φοιτητικό πακέτο 1: Μικρό ψυγείο Whirlpool με φουρνάκι Fancy στα 299 ευρώ (ή 9 ευρώ τον μήνα) και δώρο ένα ασύρματο τηλέφωνο. Τα παραπάνω μαζί με λάπτοπ HP στα 797 ευρώ (ή 21 ευρώ τον μήνα).
Φοιτητικό πακέτο 2: Μικρό ψυγείο Pitsos, φουρνάκι Fancy και πλυντήριο ρούχων Haier στα 499 ευρώ (ή 13,20 ευρώ τον μήνα) και δώρο ένας φούρνος μικροκυμάτων. Τα παραπάνω με λάπτοπ HP στα 999 ευρώ (ή 26,30 ευρώ τον μήνα).
Φοιτητικό πακέτο 3: Πλυντήριο ρούχων Vokson, ψυγείο Vokson, κουζίνα Pitsos και τηλεόραση TFT 15’’ Nordmende στα 999 ευρώ (ή 26,30 ευρώ τον μήνα) και δώρο σετ μικροσυσκευών. Τα παραπάνω μαζί με λάπτοπ HP στα 1.498 ευρώ (ή 39,50 ευρώ τον μήνα).

Επίσης, τα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρικών αυτές τις μέρες έχουν προσφορές στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Δημοσίευση | 10 Σεπτεμβρίου 2008

SPONSORED LINKS