Φθινοπωρινές τάσεις διακόσμησης: Ακόμα πιο κοντά στη φύση

Ανακυκλώσιμα υλικά από γυαλί και ξύλο, μπαρόκ διάθεση και ευμεγέθη αξεσουάρ, έμφαση στο γκρι του ατσαλιού αλλά και στο προσωπικό μας γούστο, είναι κάποιες από τις τάσεις που θα υποστηρίξουν αυτό το φθινόπωρο οι διακοσμητές εσωτερικού χώρου.
Όσο κι αν αρνούμαστε ακόμα να το παραδεχτούμε, το Φθινόπωρο πλησιάζει και σύντομα το μέχρι τώρα καλοκαιρινό σπίτι μας, με τις ανοιχτές βεράντες, τα γυμνά πλακάκια και τα ελαφριά στρωσίδια, θα χρειαστεί, όπως και εμείς, τα φθινοπωρινά του αξεσουάρ που θα το μετατρέψουν σε μία ζεστή, ευχάριστη αγκαλιά τόσο για εμάς όσο και για τον χειμώνα που σιγά-σιγά θα αρχίσει να υποδέχεται.

Και, επειδή, η μόδα έχει και στην εσωτερική διακόσμηση τον τελευταίο λόγο, ανατρέξαμε στις πλέον ενημερωμένες πηγές και αναζητήσαμε τις πιο up-to-date τάσεις της σεζόν που με μερικά απλά (και οικονομικά βήματα) θα φέρουν έναν πιο… φθινοπωρινό αέρα αλλαγής στους αγαπημένους μας χώρους.

Πρώτη από όλες, η τάση που τον τελευταίο καιρό κατακτά τις καρδιές και τη συνείδηση των περισσότερων διακοσμητών είναι η… πράσινη. Go Green ή Go Eco είναι κάποια από τα μοτίβα που ξεχωρίζουν όλο και περισσότερο στα πλέον ενημερωμένα στιλιστικά σπίτια, που επιλέγουν για τη διακόσμησή τους ανακυκλωμένα ή ανακυκλώσιμα υλικά, φυσικής ή οργανικής προέλευσης, χαρίζοντας στο χώρο στιλ και ομορφιά.

Έτσι, αξεσουάρ από ξύλο (όπως το ρολόι τοίχου της φωτογραφίας) ή ανακυκλωμένο γυαλί, σε μοντέρνα σχέδια και χρώματα είναι πάντα ευπρόσδεκτα στη φθινοπωρινή διακόσμηση. Το δέρμα, άλλωστε, συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του, θα σας συστήναμε ωστόσο να το προτιμήσετε στην printed εκδοχή του, με τυπωμένα σχέδια δηλαδή, και ως επένδυση σε μοντέρνα έπιπλα.

Η πλεονεξία είναι μία ακόμα τάση που δείχνει πως θα κυριαρχήσει το φετινό φθινόπωρο στις ιδέες των διακοσμητών. Στη διακόσμηση, λοιπόν, φέτος το πολύ δεν θα είναι ποτέ αρκετό. Οι διακοσμητές προτείνουν περισσότερη ζεστασιά στα χρώματα (με το πορτοκαλί και το φούξια να κυριαρχούν τόσο σε τοίχους όσο και σε υφάσματα), περισσότερη πολυτέλεια στα αξεσουάρ και περισσότερη κομψότητα στο στιλ.

Απομακρύνονται, λοιπόν, αυτό το Φθινόπωρο από τις προσταγές του μινιμαλισμού και κατευθύνονται προς μία πιο εκμοντερνισμένη εκδοχή του μπαρόκ (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καθρέφτης της φωτογραφίας). Το φούξια, όπως είπαμε, έχει την τιμητική του, καθώς θα το δούμε σε υπερμεγέθεις λάμπες, βάζα, καθρέφτες και άλλα διακοσμητικά αξεσουάρ. Παράλληλα, οι διακοσμητές προτείνουν περισσότερες αντιθέσεις τόσο στο χρώμα (π.χ. τιρκουάζ με σοκολατί) όσο και στα υλικά (π.χ. ξύλο με ατσάλι).

Μιλώντας για χρώματα και υλικά, χαρακτηριστική διακοσμητική τάση του φθινοπώρου δείχνει πως θα είναι και το γκρι. Σε όλες του τις εκδοχές. Το γκρι της πέτρας, σε διακοσμητικά αξεσουάρ, αλλά και το πιο απαλό μεταλλικό γκρι που συναντάμε σε διάφορους τόνους στο ασήμι, στον χαλκό και στην πλατίνα. Χαρακτηριστικό δείγμα της συγκεκριμένης τάσης είναι το διακοσμητικό γλυπτό της φωτογραφίας, από γκρι καλώδιο σε σχήμα κρεσέντο. Το γκρι μπορείτε, ωστόσο, να το εντάξετε και στα υφάσματα του σπιτιού, σε σεντόνια και πετσέτες. Συνδυασμένο, μάλιστα, με πορτοκαλί ή πράσινες-λαδί αποχρώσεις, προσδίδει στον χώρο απόλυτη κομψότητα.

Τέλος, οι διακοσμητές αυτό το φθινόπωρο καινοτομούν προτείνοντάς μας να γίνουμε πιο… εκλεκτικοί. Η Coco Chanel είπε κάποτε «Η μόδα δεν είναι κάτι που υπάρχει μόνο στα φορέματα. Η μόδα βρίσκεται στον ουρανό, βρίσκεται στους δρόμους, βρίσκεται στον τρόπο που ζούμε.» Αποφύγετε, λοιπόν, τα πολύ «στημένα» ή «θεματικά» δωμάτια. Χρησιμοποιήστε πρωτότυπα αξεσουάρ που ταιριάζουν απόλυτα στο στιλ σας για να εντυπωσιάσετε και να τέρψετε τα βλέμματα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ξύλινο σεντούκι της φωτογραφίας, με τη χρυσή πατίνα και τα διακοσμητικά πουλάκια, που θα έδειχνε υπέροχο πάνω στο τζάκι, στο σαλόνι.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v