Μικροί χώροι: Tips για να ζείτε άνετα σε 40 τετραγωνικά

Χωράει μια ολόκληρη ζωή μέσα σε σαράντα τετραγωνικά; Πολύ πιο άνετα απ' όσο φαντάζεστε. Δείτε μερικές απλές ιδέες και πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εκμεταλλευτείτε όσο το δυνατόν καλύτερα τον ελάχιστο χώρο που έχετε στη διάθεσή σας, και να τον κάνετε να δείχνει μεγαλύτερος.
«Ακόμη κι αν το σπίτι σου έχει χίλια δωμάτια, σε ένα κοιμάσαι κάθε βράδυ» λέει ένα παλιό κινέζικο ρητό, που θέλει, βέβαια, να καταδείξει το περιττό του πλεονασμού υλικών αγαθών, ισχύει, όμως, και στην κυριολεκτική του εκδοχή. Πέραν του γεγονότος ότι μερικά επιπλέον τετραγωνικά στο σπίτι «παγώνουν» το χώρο χωρίς να χρησιμεύουν πρακτικά σε τίποτα, οι μικροί χώροι έχουν κι άλλα πλεονεκτήματα, πέρα από τη ζεστασιά και τη θαλπωρή την οποία προσφέρουν. Σκεφθείτε το: πόσος χρόνος χρειάζεται για να τακτοποιήσετε δύο δωμάτια, και πόσος για να τακτοποιήσετε επτά; Όταν ζεις σε ένα σπίτι 40 τετραγωνικών περνάς περισσότερο χρόνο να το χαίρεσαι και λιγότερο να το καθαρίζεις – μαζεύεις – διακοσμείς.

Εξάλλου, είναι πρακτικά αδύνατον να χάσεις κάτι –ή κάποιον– σε ένα τόσο μικρό σπίτι. Δε θα περάσετε ποτέ τρεις ώρες να ψάχνετε ένα σκουλαρίκι, ή δέκα λεπτά να φωνάζετε κάποιον, που δε σας ακούει γιατί βρίσκεται στην άλλη άκρη του σπιτιού. Όλοι, και όλα, είναι σε απόσταση βολής –έτσι δεν αισθάνεστε και ποτέ μοναξιά. Για να μη μιλήσουμε για την απίστευτη οικονομία που σας προσφέρει το μικρό σας κουκλόσπιτο: λιγότερα έπιπλα, λιγότερα φώτα, μικρότεροι λογαριασμοί, λιγότερα απορρυπαντικά για να το καθαρίσετε, λιγότερη εφορία…

Αν όλα τα παραπάνω δεν κατάφεραν να σας πείσουν, και συνεχίζετε να πιστεύετε ότι 40 τετραγωνικά είναι υπερβολικά λίγα για να χωρέσουν όλη σας τη ζωή, ιδού μερικές ιδέες που θα σας αποδείξουν πως, καλή διάθεση και φαντασία να υπάρχει, και… όλοι οι καλοί χωράνε. Τους κακούς (συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών σκέψεων και αυτών που θα σας πουν ότι το να ζεις σε βίλα είναι απόδειξη κοινωνικού status και υπεροχής) αφήστε τους απ’ έξω.

Το σαλόνι: Τα μικρά χαμηλά τραπεζάκια με κηροπήγια και περιοδικά παρατημένα επάνω τους που συνοδεύουν τους καναπέδες στις καταχωρήσεις των περιοδικών μπορεί να είναι πολύ χαριτωμένα αλλά καταλαμβάνουν περιττό χώρο, χωρίς να χρησιμεύουν σε κάτι. Αντ’ αυτών, προτιμήστε ένα μεσαίου μεγέθους τραπέζι τραπεζαρίας, από εκείνα των οποίων οι πλαϊνές πλευρές διπλώνουν ή αφαιρούνται, ελευθερώνοντας χώρο όταν δεν τις χρειάζεστε (θα τα βρείτε σε καταστήματα όπως το Praktiker ή το Ikea). Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνετε χώρο από την κουζίνα και λύνετε το πρόβλημα της τραπεζαρίας που, ως δωμάτιο ή μέρος του σαλονιού, μένει ούτως ή άλλως αχρησιμοποίητη όλη την υπόλοιπη μέρα.

Οι καναπέδες που ανοίγουν και μεταμορφώνονται σε κρεβάτια αποτελούν καταπληκτική λύση, αν θέλετε να φιλοξενήσετε κάποιον –κι αφήστε τους άλλους να τακτοποιούν τον «ξενώνα» που χρησιμοποιούν μια φορά το δίμηνο. Ακόμη καλύτερη είναι η λύση του καναπέ – κρεβάτι που όχι μόνο ανοίγει, αλλά διαθέτει και αποθηκευτικό χώρο στο κάτω μέρος του, επιτρέποντάς σας να φυλάξετε εκεί σεντόνια, πετσέτες, ρούχα ή ό,τι άλλο δε χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση. Εξαιρετική αποθηκευτική λύση αποτελούν και τα μεγάλα χρωματιστά κουτιά από σκληρό χαρτόνι που θα βρείτε στο Ikea, το πάνω μέρος των οποίων μπορεί να χρησιμεύσει και σαν τραπεζάκι –για τα κεράκια και τα περιοδικά που ζηλεύετε στις καταχωρήσεις των περιοδικών. Μια μεγάλη βιβλιοθήκη, που πιάνει έναν ολόκληρο τοίχο, μπορεί να είναι πανέμορφη, καταλαμβάνει όμως υπερβολικά πολύ χώρο και γεμίζει οπτικά το δωμάτιο με τον όγκο της. Αντ’ αυτής, προτιμήστε μικρότερες, κρεμαστές που θα αφήσουν ελεύθερο χώρο για έπιπλα στο κάτω μέρος τους.

Ο διάδρομος: Ποτέ, μα ποτέ, μην τον αφήνετε ανεκμετάλλευτο. Είναι το ιδανικό σημείο για να μπουν οι (εντοιχισμένες, εννοείται) ντουλάπες που θα καταλάμβαναν ζωτικό χώρο στην κρεβατοκάμαρα. Επίσης, τοποθετήστε στους τοίχους του πολλά μικρά ραφάκια, τα οποία θα φιλοξενήσουν τα βιβλία ή τα διακοσμητικά σας –πέρα από οικονομία χώρου θα σας προσφέρουν και πρωτότυπη διακόσμηση. Οι μεγάλοι καθρέφτες στους τοίχους φωτίζουν το χώρο και τον κάνουν να μοιάζει μεγαλύτερος. Επιλέξτε, επίσης, ένα ζωηρό χρώμα για τους τοίχους του, προκειμένου να φωτίσει και να δείξει μεγαλύτερος, ιδιαίτερα αν είναι πολύ στενός ή σκοτεινός –ή και τα δύο.

Η κουζίνα: Όλα εξαρτώνται από το πόσο μικρή είναι. Σε πολλά μικρά σπίτια είναι αρκετά ευρύχωρη, ώστε να επιτρέπει την τοποθέτηση ενός τραπεζιού –και να σας απαλλάσσει έτσι από την καθημερινή μεταφορά πιάτων από και προς το σαλόνι– ενώ σε άλλα καταλαμβάνει μόλις 2 τετραγωνικά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να τοποθετήσετε έναν ξύλινο πάγκο με συρόμενο τραπέζι, το οποίο, όταν δε το χρησιμοποιείτε, εξαφανίζεται κάτω από αυτόν –ζητήστε το στο Praktiker. Πολύ καλή ιδέα, επίσης, είναι τα μικρά ψυγεία, με ύψος περίπου 1 μέτρο, το πάνω μέρος των οποίων μπορεί να χρησιμεύσει και σαν πάγκος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πλυντήριο ρούχων τοποθετείται εδώ, για να εξοικονομήσουμε χώρο από το μπάνιο. Τέλος, μην υποτιμάτε τα ψηλότερα σημεία των τοίχων σας: τοποθετήστε μεγάλα ράφια, που θα λύσουν το πρόβλημα της αποθήκευσης όλων των οικιακών σκευών, ή κρεμαστράκια από το Ikea, στα οποία θα στηρίξετε τηγάνια, σουρωτήρια, κουτάλες και λοιπά χρηστικά αντικείμενα, δίνοντας χαρακτήρα στη διακόσμηση της κουζίνας και εξοικονομώντας χώρο.

Το μπάνιο: Κι εδώ το μυστικό βρίσκεται στα ράφια: όσο περισσότερα, τόσο μεγαλύτερος ο χώρος που μένει ελεύθερος. Τοποθετήστε ράφια ή ντουλάπια σε όσα σημεία χρειάζεστε –ακόμη κι αν χρειαστεί να πατήσετε σε καρέκλα για να φτάσετε τα ψηλότερα. Αν είστε διατεθειμένοι να απαρνηθείτε τα… βασιλικά αφρόλουτρα, η ντουζιέρα μπορεί να αποδειχθεί πολύ πρακτική, αφού καταλαμβάνει λιγότερο χώρο. Αν όχι, επιλέξτε μια μπανιέρα μικρότερων διαστάσεων. Τοποθετήστε τις κρεμάστρες για πετσέτες και μπουρνούζια στο πίσω μέρος της πόρτας, για να αφήσετε ελεύθερο χώρο στους τοίχους. Στο ίδιο σημείο, ή σε κάποιο ανεκμετάλλευτο τοίχο, μπορούν να τοποθετηθούν και οι –πλαστικές ή υφασμάτινες– θήκες για τα ρούχα, που θα αντικαταστήσουν τον ογκώδη κάδο για τα άπλυτα.

Η κρεβατοκάμαρα: Το έπιπλο της τηλεόρασης μπορεί να αντικατασταθεί από τις βάσεις τοίχου, στις οποίες μπορείτε να τοποθετήσετε τις συσκευές ήχου και εικόνας (τηλεόραση, DVD, στερεοφωνικό), εκμεταλλευόμενοι τις γωνίες που συνήθως μένουν ανεκμετάλλευτες. Επίσης, αν η κρεβατοκάμαρα είναι αρκετά ευρύχωρη, μπορείτε να τοποθετήσετε εδώ ένα μικρό γραφείο που θα φιλοξενήσει τον υπολογιστή ή τη μελέτη των παιδιών. Αξιοποιήστε το χώρο κάτω από το κρεβάτι, «κρύβοντας» εκεί βαλίτσες ή κουτιά, στα οποία θα αποθηκεύσετε ρούχα, βιβλία, περιοδικά ή οτιδήποτε άλλο δε χρησιμοποιείτε καθημερινά. Εξαιρετική οικονομία χώρου προσφέρει και ο καθρέφτης που τοποθετείται στο εσωτερικό της πόρτας της ντουλάπας –αφήνοντας τους τοίχους ελεύθερους για –τι άλλο;- ράφια και βιβλιοθήκες.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v