Βιβλιοθήκες: Το... καμάρι του σπιτιού

Αγαπάμε τις βιβλιοθήκες γιατί είναι χρηστικές και κομψές. Γεμίζουν με τα αγαπημένα μας βιβλία, cd, φωτογραφίες και διακοσμητικά ενώ αντανακλούν μία χρωματιστή πολυμορφία. Πώς, όμως, θα επιλέξουμε αυτήν που ταιριάζει στο δικό μας χώρο;
Βιβλιοθήκες: Το... καμάρι του σπιτιού
Η αγορά της κατάλληλης βιβλιοθήκης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι βρίσκονται στη διαδικασία διακόσμησης ενός νέου σπιτιού ή ανακαίνισης ενός χώρου σε γραφείο. Μία βιβλιοθήκη πρέπει να συνδυάζει έναν αριθμό παραμέτρων. Πρέπει πρώτα από όλα να είναι χρηστική, να εξυπηρετεί δηλαδή τον βασικό σκοπό ύπαρξής της: να φιλοξενεί βιβλία. Πρέπει να χωράει, ενδεχομένως και να εφαρμόζει, στις διαστάσεις που θέλουμε να αφιερώσουμε σε αυτήν. Πρέπει να είναι γερή, να αντέχει όσο το δυνατό μεγαλύτερο βάρος και να μην διαλύεται κάθε φορά που θα χρειαστεί να την μετακινήσουμε. Και, last but not least, πρέπει να ταιριάζει στιλιστικά στον υπόλοιπο χώρο που θα τοποθετηθεί και με τα υπόλοιπα έπιπλα.

Αναγνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι να βρούμε την τέλεια βιβλιοθήκη, ανατρέξαμε σε ιδέες και λύσεις διακόσμησης, σε καταλόγους καταστημάτων που ειδικεύονται στην οργάνωση χώρου, και σας προτείνουμε όλα τα πιθανά μεγέθη και σχέδια. Σίγουρα ανάμεσα σε όλα αυτά θα βρείτε την ιδανική βιβλιοθήκη για εσάς.

Περιορισμένος χώρος:

* Φτάστε «ψηλά»: Αν το δωμάτιο στο οποίο θέλετε να τοποθετήσετε τη βιβλιοθήκη σας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, άρα δε χωράει ένα έπιπλο που θα καταλάβει πολλά τετραγωνικά, η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το πλάτος του τοίχου, που υπολογίζατε να χρειαστείτε, μέχρι το ταβάνι. Στα καταστήματα Neoset αλλά και στο IKEA έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε την προσωπική σας βιβλιοθήκη με μεμονωμένα ράφια και κομμάτια που συνδέονται ανάλογα με τις ανάγκες σας. Για να φτάνετε τα βιβλία στα πολύ ψηλά ράφια χρησιμοποιήστε απλά μία σκαλίτσα.

* Ενσωματώστε την: Μία άλλη καλή ιδέα για περιορισμένους χώρους είναι οι εντοιχισμένες βιβλιοθήκες. Ενσωματωμένες στον τοίχο δείχνουν πολύ πιο κομψές και ταιριαστές με τον υπόλοιπο χώρο. Αν πάλι στο σπίτι σας δεν είχατε προβλέψει μία τέτοια σύνθεση, μπορείτε -εφόσον σας περισσεύει κάποια εντοιχισμένη ντουλάπα- να τις αφαιρέσετε τα φύλλα και να τοποθετήσετε στη θέση τους τζαμωτές πόρτες, ενώ στο εσωτερικό μπορείτε να την επενδύσετε με ράφια. Έτσι έχετε φτιάξει μόνοι σας και με ελάχιστο κόστος μία ιδανική βιβλιοθήκη.

* Απλώστε την: Αν η ιδέα του ταβανιού δεν σας βολεύει, τότε σκεφτείτε την εναλλακτική του να αφιερώσετε έναν ολόκληρο τοίχο στα βιβλία και τα διακοσμητικά σας. Αυτό βέβαια θα καταλάβει πολύ μεγαλύτερο χώρο, βοηθάει όμως όσους έχουν πραγματικά πολλά πράγματα να τοποθετήσουν στην βιβλιοθήκη τους. Όμορφες επιτοίχιες βιβλιοθήκες βρήκαμε στα καταστήματα Νέο Κατοικείν (φωτό).

* Στριμώξτε την: Μία «άχρηστη» γωνία μπορεί να χρησιμεύσει ιδανικά ως βιβλιοθήκη. Το μόνο που χρειάζεται είναι καρφώσετε ράφια στους τοίχους, στο ύψος που εσείς επιθυμείτε, έτσι ώστε να σχηματίζουν γωνία και να δείχνουν ενιαία. Θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο από το να αγοράζατε ένα ολόκληρο έπιπλο, ενώ η γωνία εκείνη θα αποκτήσει ξαφνικά δική της προσωπικότητα. Όμορφα ράφια σε διάφορα στυλ μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα Bo Concept, ενώ για πιο οικονομικές λύσεις υπάρχει πάντα το ΙΚΕΑ.

* Ταιριάξτε την: Αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος μία καλή λύση είναι πάντα το «2 σε 1». Δεν χρειάζεστε και τραπεζάκι τηλεόρασης αλλά και βιβλιοθήκη. Στην ίδια σύνθεση μπορείτε να τα έχετε όλα. Απλά επιλέξτε μία βιβλιοθήκη που θα στερεώνεται καλά στον τοίχο και θα έχει ένα μεγάλο χώρο στη μέση για να τοποθετηθεί η τηλεόραση. Καλό είναι κάτω από το ράφι της τηλεόρασης να υπάρχουν ακόμα ράφια για το DVD player ή οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα συνδέεται με την τηλεόρασή σας, ενώ φροντίστε να υπάρχει η δυνατότητα κάποια τρύπας ή εξοχής, από όπου θα περνάνε τη καλώδια των συσκευών προς τις πρίζες. Τέτοιες συνθέσεις θα βρείτε στα καταστήματα Bo Concept αλλά και στα καταστήματα Neoset.

* Τα μικρά «μπουκάλια»: Ένας ακόμα ανεκμετάλλευτος χώρος του σπιτιού που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βιβλιοθήκη είναι το κομμάτι του τοίχου κάτω από τα παράθυρα. Επιλέξτε μία κοντή βιβλιοθήκη που θα φτάνει μέχρι το ύψος των παραθύρων, ή αγοράστε δύο ή τρία ράφια που μπορούν τοποθετηθούν εκεί. Προσέξτε όμως να μην είναι πολύ φαρδιά για να μην «πέφτετε» επάνω τους. Τέτοιες χαμηλές συνθέσεις θα βρείτε στα καταστήματα «Η γάτα που τη λένε Uccello» (Μπότσαρη 1-3, Γλυφάδα τηλ. 210 89 81 931. Καλλιρρόης 38, τηλ. 210 92 48 522 και στο πολυκατάστημα Notos Galleries Home).

Άπλετος χώρος:

* Βιβλιοθήκη-Διαχωριστικό: Αν ο χώρος σας είναι μεγάλος και αναζητάτε στιλιστικές λύσεις για να ταιριάξετε την ιδανική βιβλιοθήκη, μία καλή ιδέα είναι να χωρίσετε αυτόν τον χώρο στα δύο, τοποθετώντας στο επιθυμητό ύψος του χωρίσματος δύο συνθέσεις βιβλιοθηκών (τη μία απέναντι από την άλλη) που θα μοιάζουν με νοητό τοίχο. Αυτές οι συνθέσεις πρέπει να αποτελούνται μόνο από ράφια και όχι από πλάτη για να μπορεί να ανατρέχει κανείς στα βιβλία, ή να κοιτάζει τα διακοσμητικά, και από τις δύο τους πλευρές. Ανάμεσά τους θα δημιουργείται ένα πέρασμα που θα οδηγεί σε ένα άλλο τμήμα του χώρου, π.χ. στην τραπεζαρία. Αν και μικρή, η βιβλιοθήκη των καταστημάτων Bo Conept στη φωτογραφία θα μπορούσε να χρησιμεύσει για αυτή την ιδέα.

* Μία γωνίτσα μελέτης: Για αυτή την ιδέα απαιτείται ένας συγκεκριμένος χώρος. Ένας χώρος που θα διαθέτει ένα παράθυρο «χωμένο» ουσιαστικά ανάμεσα σε δύο τοίχους ή κολώνες, έτσι ώστε να σχηματίζεται ένα ανεκμετάλλευτο Π. Στην μία πλευρά του Π μπορείτε να τοποθετήσετε μία επιτοίχια βιβλιοθήκη, ενώ κάτω από το παράθυρο να υπάρχει μία άλλη χαμηλότερη που θα ενώνει τις δύο πλευρές του Π. Πάνω σε αυτήν μπορείτε να τοποθετήσετε μαξιλάρια ή ένα μικρό στρωματάκι και να κάθεστε να διαβάζετε. Πολύ χαριτωμένο;

* Εμφάνιση: Αν το μέγεθος δεν σας προβληματίζει και αναζητάτε μόνο την εμφάνιση τα πράγματα είναι πιο απλά. Αρκεί να επιλέξετε μία βιβλιοθήκη που θα ταιριάζει στιλιστικά στον υπόλοιπο χώρο. Εντυπωσιακές βιβλιοθήκες, σε έθνικ στυλ βρήκαμε στα καταστήματα La Maison Coloniale (φωτό).

* Έτοιμη ή Φτιαχτή: Το καλό με τις βιβλιοθήκες, εφόσον δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί, είναι ότι ακόμα και αν δεν βρείτε αυτήν ακριβώς που θέλετε μπορείτε να τη φτιάξετε. Μπορείτε, επίσης, να έχετε αυτήν που θέλετε αλλά να την τροποποιήσετε (λίγο ή πολύ). Βιβλιοθήκες πολλών δυνατοτήτων βρήκαμε, μεταξύ άλλων, και στα καταστήματα Παρουσίαση.

Αν έχετε κέφι και όρεξη οι εναλλακτικές είναι αμέτρητες.
 
Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v