Rss - In2life.grΜεγέθυνσηΣμύκρινση
|
 

Χρώματα στο σπίτι: Βάψτε τη... διάθεσή σας

Δημοσίευση | 12 Ιουνίου 2007 - Παλαιότερο των 360 ημερών

Σκεφτήκατε ποτέ πως η διάθεσή σας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε; Κι ακόμη περισσότερο, πως μπορείτε να διαμορφώσετε τον κάθε χώρο του σπιτιού έτσι ώστε να δημιουργεί κάθε φορά την επιθυμητή αίσθηση –χαλαρή στο υπνοδωμάτιο, ζωηρή και οικεία στο σαλόνι, γεμάτη ενέργεια στην κουζίνα;

Όχι, δε θα σας μιλήσουμε κι εμείς για τη γυάλα με το χρυσόψαρο που αν την τοποθετήσετε στην πάνω αριστερή γωνία του δωματίου δίπλα σε 37 φρεσκοκομμένες ορχιδέες, σύμφωνα με το Feng Shui, θα φέρει χαρά και αρμονία στο χώρο. Υπάρχει ένας πολύ πιο απλός, και σίγουρα πιο ρεαλιστικός, τρόπος διαμόρφωσης των χώρων του σπιτιού ανάλογα με την αίσθηση που θέλουμε να δημιουργούν.

Η συνταγή είναι παλιά και δοκιμασμένη –οι ρίζες της μάλιστα, σύμφωνα με το βιβλίο ”The Power of Color” του Dr. Morton Walker, φτάνουν μέχρι τους αρχαίους Αιγύπτιους και τους Ινδιάνους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένα χρώματα για να θεραπεύουν διαφορετικές αρρώστιες.

Ξεχάστε, λοιπόν, ό,τι ξέρατε για τυχερά πέταλα, καθρέφτες απέναντι από τα παράθυρα και παράξενες συσκευές ”καθαρισμού ενέργειας”. Το μυστικό για την καλή διάθεση –όπως και για την ενέργεια, την ηρεμία ή την έμπνευση– που θέλετε να έχετε τις ώρες που περνάτε μέσα στο σπίτι βρίσκεται στους ”υποτιμημένους” μέχρι στιγμής τοίχους και στα χρώματα που θα τους δώσετε –αλλά και σε αυτά που θα επιλέξετε για τη γενικότερη διακόσμηση των χώρων.

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα χρώματα επιδρούν σε μεγάλο βαθμό τόσο στην ψυχολογία μας, όσο και σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, όπως η πέψη ή η κυκλοφορία του αίματος. Ακούγεται απίστευτο; Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Το κόκκινο της ενέργειας
Σύμφωνα με έρευνες, το κόκκινο χρώμα αυξάνει την αρτηριακή πίεση και, συνεπώς, την ενέργειά μας. Είναι το πλέον κατάλληλο χρώμα για χώρους στους οποίους πραγματοποιείται έντονη κίνηση, όπως το χωλ, οι σκάλες, το δωμάτιο γυμναστικής ή η κουζίνα.

Επειδή, όμως, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα και στρες, καλό είναι να χρησιμοποιείται με μέτρο, σε ορισμένα μόνο σημεία αυτών των χώρων, και να αποφεύγεται εντελώς σε δωμάτια που προορίζονται για χαλάρωση, όπως η κρεβατοκάμαρα.

Ένα χρώμα που διατηρεί τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου, μετριάζοντας τα αρνητικά χαρακτηριστικά του, είναι η τερακότα.

Το ροζ της αγάπης
Οι συγγραφείς των βιβλίων που πραγματεύονται τις ψυχολογικές επιδράσεις των χρωμάτων λένε χαριτολογώντας ότι ”είναι σχεδόν αδύνατον να τσακωθείς μέσα σε ένα ροζ δωμάτιο”. Πράγματι, το χρώμα που συμβολίζει τη φιλία δε θα μπορούσε παρά να δημιουργεί αισθήματα γαλήνης, χαλάρωσης και ισορροπίας.

Θεωρείται, μάλιστα, ότι χαλαρώνει τους μύες και κατευνάζει τα πνεύματα. Παρ’ όλα αυτά, η υπερβολή στη χρήση του μπορεί να φτάσει τις επιδράσεις αυτές στα άκρα, προκαλώντας ατονία και έλλειψη ενέργειας, ενώ το πολύ έντονο ροζ μπορεί να είναι κουραστικό για τα μάτια.

Το ζεστό πορτοκαλί
Η προτίμηση που δείχνουν πολλά café και εστιατόρια στο συγκεκριμένο χρώμα δεν είναι τυχαία. Το πορτοκαλί θεωρείται ότι ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και ανοίγει την όρεξη.

Αν κάνετε συνεχώς δίαιτες, μη βάψετε την κουζίνα σας πορτοκαλί. Από την άλλη βέβαια, αν τελικά το κάνετε, θα έχετε μία πολύ καλή δικαιολογία για να παρεκτραπείτε –θα λέτε ότι φταίει το χρώμα του τοίχου και όχι η αδυναμία του χαρακτήρα σας.

Κατά τα άλλα, το πορτοκαλί έχει μόνο θετικές ιδιότητες: ενεργεί ως ισχυρότατο αντικαταθλιπτικό, αυξάνει την αυτοπεποίθησή σας, δημιουργεί την αίσθηση ζέστης στο χώρο και βοηθά την εγκεφαλική δραστηριότητα –αποτελεί, επομένως, ιδανική επιλογή για το εφηβικό δωμάτιο ή για το γραφείο.

Για την κρεβατοκάμαρα προτιμήστε τις πιο απαλές αποχρώσεις του, όπως το ροδακινί, που προσφέρει αίσθηση χαλάρωσης.

Δημοσίευση | 12 Ιουνίου 2007

SPONSORED LINKS