Διακόσμηση σπιτιού: Τάσεις και... προτάσεις

Η Άνοιξη αποτελεί την ιδανική εποχή ανανέωσης τόσο για εμάς όσο και για τους χώρους στους οποίους κινούμαστε. Μάθετε τις φετινές τάσεις διακόσμησης και δείτε ενδιαφέρουσες σχετικές προτάσεις.

Οι βιτρίνες έχουν, εδώ και καιρό, πλημμυρίσει με τις καινούργιες ανοιξιάτικες-καλοκαιρινές συλλογές από ρούχα και παπούτσια και οσονούπω θα τις επισκεφτείτε για να κάνετε τα ανοιξιάτικα ψώνια σας και να ανανεώσετε την γκαρνταρόμπα σας. Το σπίτι σας όμως το σκεφτήκατε; Δε νομίζετε πως χρειάζεται και αυτό μία ανανέωση;

Η καλοκαιρία και οι ηλιόλουστες μέρες μας δημιούργησαν τη διάθεση να αναζητήσουμε τις πιο φρέσκες ιδέες των διακοσμητών εσωτερικών χώρων για την Άνοιξη 2007. Συμβουλευτήκαμε, λοιπόν, τα καλύτερα ξένα περιοδικά και portals για το σπίτι, συγκεντρώσαμε τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις και σας τις παραθέτουμε! Πραγματικά δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε!

Η Άνοιξη είναι μία ιδανική εποχή για αλλαγές και ανανέωση. Ο γαλανός ουρανός και οι ανθισμένοι κήποι μας προκαλούν να ανοίξουμε τις καρδιές μας και το σπίτι μας. Πριν όμως βιαστούμε να τρέξουμε στα μαγαζιά για τα πρώτα ψώνια, καλό είναι να ακολουθήσουμε κάποια βήματα προετοιμασίας.

Καταρχήν, φωτίστε το σπίτι σας. Αφαιρέστε τα χαλιά, κυρίως τα πολύ χοντρά και ζεστά, και, αν επιμένετε, στρώστε κάποια λεπτότερα, βαμβακερά ταπέτα. Μαζέψτε όλα τα βαριά υφάσματα από βελούδο ή μαλλί σε καναπέδες, πολυθρόνες και κουρτίνες και αντικαταστήστε τα με πιο λεπτά και ανάλαφρα. Προτιμήστε δηλαδή υφάσματα από βαμβάκι, λινό ή μετάξι. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα σεντόνια και τα παπλώματα που σιγά-σιγά θα αντικατασταθούν από λεπτότερα σκεπάσματα και ριχτάρια.

Αλλάξτε τη θέση των επίπλων σας. Αν μέχρι χθες ήταν στραμμένα προς το τζάκι, σήμερα στρέψτε τα προς κάποιο φωτεινό μπαλκόνι ή την ανθισμένη βεράντα σας. Όσο για τζάκι, που ήρθε η ώρα του να καθαριστεί, μπορεί τώρα να φιλοξενήσει μία σύνθεση από λουλούδια ή από κεριά μπλεγμένα σε κλαδιά δέντρων.

Μαζέψτε τα χειμωνιάτικα διακοσμητικά και μπιμπελό. Βάλτε στη θέση τους πιο χρωματιστά, πιο φωτεινά, πιο χαρούμενα. Προτιμήστε διακοσμητικά από κρύσταλλο και φυσητό γυαλί, που από τη φύση τους μπορούν να διαχέουν το φως στο χώρο. Επιβάλλεται, επίσης, να αντικαταστήσετε τα ψεύτικα, υφασμάτινα λουλούδια και φυτά σας με όσο περισσότερα φρέσκα, ζωντανά λουλούδια, που θα γεμίσουν το σπίτι χρώματα και αρώματα.

Δημιουργήστε έναν ευχάριστο εξωτερικό χώρο, μία βεράντα ή έναν κηπάκο με τον οποίο θα μπορείτε να ασχολείστε σε καθημερινή βάση. Βάλτε αναπαυτικά έπιπλα κήπου, μεγάλες πήλινες γλάστρες και δάδες για φως. Ασχοληθείτε με την κηπουρική φυτεύοντας λουλούδια και δεντράκια. Θα σας κάνουν να νιώσετε τόσο υπερήφανοι όταν αρχίσουν να μεγαλώνουν!

Όσον αφορά τις πιο διακοσμητικές προτάσεις, οι ειδικοί ”διατάζουν” φέτος να γεμίσουμε το σπίτι μας με χρώματα! Η έλλειψη χρώματος ή τα θολά χρώματα στο σπίτι δείχνουν έλλειψη ενδιαφέροντος στη διακόσμηση, λένε οι διακοσμητές. Αποδεσμευτείτε, λοιπόν, από την ασφαλή λύση του άσπρου, του μπεζ και του γκρι. Βάψτε τα ντουλάπια της κουζίνας σας στο χρώμα του πράσινου μήλου, που δένει πολύ με τα έπιπλα από φυσικό ξύλο. Εναλλακτικά, προτιμήστε το φούξια ή το πορτοκαλο-κόκκινο. Η κουζίνα συμβαίνει να είναι ο χώρος του σπιτιού που καταλήγουμε να καθόμαστε πιο συχνά, γι’αυτό απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Πρέπει, δε, οι χρωματικές μας επιλογές να σχετίζονται με αυτές του υπόλοιπου σπιτιού. Ενδιαφέρουσες προτάσεις για την κουζίνα σας θα βρείτε στα καταστήματα Ανδρεάδης home stores, Σπίτι Palladium και Leroy-Merlin, το οποίο πρόκειται να ανοίξει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.

Στην κρεβατοκάμαρα, η μόδα τείνει σε κρεβάτια από σκούρο ξύλο και δέρμα. Για την Άνοιξη διαλέξτε μαλακά υφάσματα από μετάξι και γνήσιο βαμβάκι. Πολλά πολλά μαξιλάρια και εμπριμέ χρώματα. Οι τοίχοι εδώ μπορούν να ”ντυθούν” με λουλουδένιες ταπετσαρίες ή λαμπερά χρώματα όπως το απαλό ροζ ή γαλάζιο, το γυαλιστερό άσπρο και το απαλό μπεζ-καφέ του αμύγδαλου. Για τους πιο τολμηρούς, μερικοί τόνοι από φούξια θα ”ζωντανέψουν” το χώρο. Καταστήματα όπως το Bed and Bath αλλά και το Zara Home διαθέτουν ό,τι πιο μοντέρνο σε είδη κρεβατοκάμαρας (και μπάνιου).

Στο σαλόνι και το καθιστικό, οι τάσεις ακολουθούν τα πιο 70’s και early 80’s σχέδια. Διαλέξτε καναπέδες με έντονες γωνίες αλλά μαλακά μαξιλάρια, σε άσπρο, μαύρο ή σχέδια με πολύχρωμους ομόκεντρους κύκλους. Συνδυάστε τους με κόκκινες δερμάτινες πολυθρόνες τύπου μπρεζέρα, αλλά κρατήστε τα δερμάτινα έπιπλα σας τύπου chesterfield, αφού είναι διαχρονικά και παραμένουν πάντα στη μόδα. Ο σκοπός της αντίκας άλλωστε είναι να βρίσκεται πάντα ”εκεί”.

Αφήστε και εδώ περιθώριο για χρωματικές εκκεντρικότητες. Οι επιρροές από ανατολική Ευρώπη, Κίνα και Ρωσία φέτος είναι έντονες. Διαλέξτε λοιπόν και εδώ κόκκινους και ροζ χρωματισμούς ή ταπετσαρίες με ασπρόμαυρες οριζόντιες ρίγες που θα μεγαλώσουν το χώρο αισθητά. Προσθέστε στα χαμηλά τραπεζάκια σας πολύχρωμα βάζα από φυσητό γυαλί και γεμίστε τα με λουλούδια ή τοποθετήστε μεγάλα επιτραπέζια βάζα στις ελεύθερες γωνίες. Προτάσεις και λύσεις για το σαλόνι, το καθιστικό, αλλά και το υπόλοιπο σπίτι θα βρείτε στα καταστήματα Χυτήρογλου, Riza και φυσικά στο Notos Galleries Home.

Τέλος, οι νέες τάσεις τονίζουν πως όπως και να αποφασίσετε τελικά να επιπλώσετε, να βάψετε και να ανακαινίσετε το σπίτι σας, κάντε ένα οικολογικό statement με αναφορές στη φύση. Συμπεριλάβετε στην παλέτα σας το πράσινο, το γαλάζιο και το καφέ και επιλέξτε για τα έπιπλά σας δυνατά υλικά από ξύλο, δέρμα, πέτρα και μάρμαρο. Γιατί πάνω από όλα οφείλουμε να είμαστε περιβαλλοντολογικά ευαισθητοποιημένοι!

Έλενα Μπούλια

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v