@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Φτιάξτε μόνοι σας σπιτικά, αυθεντικά bagel

Για πρωινό ή για σνακ, τα bagel είναι σκέτη απόλαυση. Δείτε πώς θα φτιάξετε τα δικά σας, εύκολα και νόστιμα.

Φτιάξτε μόνοι σας σπιτικά, αυθεντικά bagel

Σίγουρα τα έχετε δοκιμάσει σε brunch. Είναι αφράτα, νόστιμα, και γεμίζονται με οτιδήποτε μπορείτε να σκεφτείτε.

Μήπως ήρθε η ώρα να τα φτιάξετε μόνοι σας;

Συνταγή για αυθεντικά bagel

Υλικά: 300 γρ. νερό, χλιαρό, 7 γρ. ξηρή μαγιά, 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη, 500 γρ. σκληρό αλεύρι, 1 κ.γ αλάτι, λίγο λάδι για άλειμμα, 1 κ.σ. σόδα μαγειρική, 1 ασπράδι για άλειμμα, σπόρους για διακόσμηση (σουσάμι λευκό, σουσάμι μαύρο, παπαρουνόσπορο)

Εκτέλεση: Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε για 5-6 λεπτά με τον γάντζο μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και λεία. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολ του οποίου έχουμε λαδώσει τα τοιχώματα και σκεπάζουμε με μία διάφανη μεμβράνη. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να φουσκώσει.

Μόλις ετοιμαστεί, αλευρώνουμε μία επιφάνεια εργασίας ρίχνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 10 ίσα μπαλάκια (85 γρ. το καθένα). Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι όλα είναι ίδια. Σε δύο ταψιά 25x35 εκ. τοποθετούμε λαδόκολλες των οποίων έχουμε αλευρώσει λίγο την επιφάνεια και βάζουμε τα μπαλάκια που έχουμε φτιάξει. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 30 λεπτά. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε το δάχτυλό μας, αφού το έχουμε αλευρώσει, και δημιουργούμε τρύπα στο κέντρο του bagel και στριφογυρίζοντας το δάχτυλό μας ανοίγουμε λίγο τη ζύμη προσέχοντας να μη ξεφουσκώσει πολύ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό και σε δυνατή φωτιά και το βράζουμε. Προσθέτουμε και τη σόδα για να το γίνει το νερό αλκαλικό. Τοποθετούμε 1-2 bagel τη φορά μέσα στην κατσαρόλα και τα βράζουμε για 1 λεπτό (αν θέλουμε να γίνουν πιο μαστιχωτά τα βράζουμε για 2') γυρνώντας τα στη μέση του χρόνου για να βράσουν και από τις δύο πλευρές . Χρησιμοποιώντας μία τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα bagel, τα στεγνώμουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί και τα τοποθετούμε πάλι στα ταψιά που τα είχαμε. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα bagel με το ασπράδι και τα πασπαλίζουμε από πάνω με τους σπόρους. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσουν. Μόλις ετοιμαστούν τα τοποθετούμε σε μία σχάρα για να κρυώσουν πριν τα φάμε.

Συνταγή από εδώ. 

Με «βάση» μας την παραπάνω συνταγή, μπορούμε να γεμίσουμε τα bagel μας με κάθε πιθανό – και απίθανο συνδυασμό. Για παράδειγμα:

* Με μοτσαρέλα μπουφάλα και ντομάτα

Υλικά: 200 γρ. μοτσαρέλα μπουφάλα σε φέτες, 2 ντομάτες σε φέτες, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 100 γρ. ρόκα

Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις φέτες μοτσαρέλας, τις ντομάτες σε φέτες, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Απλώνουμε τις φέτες της ντομάτας και της μοτσαρέλας εναλλάξ έτσι ώστε να επικαλύπτονται και λίγο στο μισό bagel. Βάζουμε και τη ρόκα επάνω, σκεπάζουμε με το άλλο μισό bagel και σερβίρουμε.

* Με σολομό και κρέμα τυριού (πηγή)  

Υλικά: 1 φλιτζάνι τυρί κρέμα, 1 κ.σ. μαγιονέζα, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, 4 φέτες καπνιστό σολομό,. 2 κ.σ. κάπαρη, 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού, φυλλαράκια άνηθου

Εκτέλεση: Κόβετε τα bagel στη μέση και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις φέτες σολομού και τις περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το τυρί κρέμα, ξύσμα λεμονιού, την μαγιονέζα και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να μαλακώσουν και να απλώνονται εύκολα. Με ένα κουτάλι απλώνουμε στο κάτω μισό κάθε bagel το ¼ της ποσότητας του μείγματος του τυριού. Βάζουμε 1 φέτα καπνιστού σολομού ομοιόμορφα πάνω από την κρέμα τυριού και πασπαλίζουμε με τα φυλλαράκια άνηθου και την κάπαρη. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μισά bagel και σερβίρουμε.

* Με αβοκάντο, φυστίκια Αιγίνης και μέλι (πηγή)

Υλικά: 3 κ.σ. τυρί κρέμα, ½ ώριμο αβοκάντο, σε φέτες, 2 κ.σ. φυστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα, 3-4 κ.σ. μέλι, Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Ψήνουμε το bagel και το ανοίγουμε στη μέση. Άλειβουμε κάθε φέτα με τυρί κρέμα και στη συνέχεια τοποθετούμε τις φέτες αβοκάντο, ρίχνουμε από πάνω τα φυστίκια, λίγο αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το μέλι και απολαμβάνουμε.

SPONSORED LINKS

"Μέσα σε κάθε κυνικό άτομο υπάρχει ένας απογοητευμένος ιδεαλιστής."

George Carlin

  • 1923 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, με κοινή δήλωσή τους, ανακοινώνουν ότι επήλθε συμφωνία εφ' όλων των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

© 2002-2018 MEDIA2DAY