@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Λαχταριστές και δροσερές συνταγές με γιαούρτι

Το απολαμβάνουμε συνήθως σκέτο, όμως όταν το γιαούρτι μπει στη μαγειρική κάνει νόστιμα θαύματα.

Λαχταριστές και δροσερές συνταγές με γιαούρτι

Αλμυρές και γλυκές, ιδού 4 νοστιμότατες συνταγές με δροσερό γιαουρτάκι.

Λαζάνια με ψητά λαχανικά και γιαούρτι



Υλικά: 250γρ. έτοιμα λαζάνια, 250γρ. κολοκυθάκια, 250γρ. μελιτζάνα, 1 πιπεριά κόκκινη (περίπου 300γρ.), 200γρ. μπρόκολο, 150γρ. πατάτα, 100γρ. κρεμμύδι φρέσκο, 1 κλωναράκι δεντρολίβανο, 4 φύλλα φασκόμηλο, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 3κ.σ. ελαιόλαδο, Αλάτι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού: 500γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 200γρ. γάλα, Αλάτι
Για το γαρνίρισμα: 80γρ. παρμεζάνα τριμμένη, 80γρ. πεκορίνο (όχι πολύ αλμυρό) τριμμένο

Εκτέλεση: Αφαιρούμε τις άκρες από τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες και την πιπεριά. Κόβουμε τα κολοκυθάκια κατά μήκος σε λωρίδες (όχι πολύ χοντρές). Κόβουμε την πιπεριά και τις μελιτζάνες σε φαρδιές λωρίδες 3-4 εκατοστών.

Σοτάρουμε τα λαχανικά σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Χωρίζουμε το μπρόκολο στα μπουκετάκια του και το βράζουμε σε λίγο νερό μέσα σε μια κατσαρόλα με καπάκι. Μετά από λίγα λεπτά το στραγγίζουμε (το χρώμα του θα πρέπει να είναι ζωντανό πράσινο) και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια 1εκ.

Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις πατάτες, το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και το φασκόμηλο. Δυναμώνουμε τη φωτιά για 1 λεπτό, ενώ παράλληλα αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ, αραιώνουμε το γιαούρτι με το γάλα και προσθέτουμε αλάτι. Αλείφουμε ένα ταψί 20x30εκ. με λίγο ελαιόλαδο και μερικές κουταλιές γιαούρτι.

Τοποθετούμε την πρώτη στρώση λαζάνια, καλύπτουμε με γιαούρτι και από πάνω βάζουμε μερικά από τα λαχανικά και λίγο από τα δύο τριμμένα τυριά. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να δημιουργηθούν τέσσερις στρώσεις και να τελειώσουν όλα τα υλικά. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180° C για περίπου 40 λεπτά. Πριν σερβίρουμε, αφήνουμε τα λαζάνια εκτός φούρνου για περίπου 15-20 λεπτά για να σφίξουν και να είναι πιο εύκολο να τα κόψουμε.

Συνταγή από εδώ.

Σαλάτα με κοτόπουλο και dressing από γιαούρτι



Υλικά: 1 στήθος κοτόπουλου, 2 καρότα, 1 πρέζα ίνες κρόκου Κοζάνης, ελαιόλαδο, αλάτι, πράσινη σαλάτα

Για το dressing: 2 κουταλιές σούπας γιαούρτι (αγελαδινό παραδοσιακό), 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού, 1 κ.γ. μέλι

Εκτέλεση: Βάζουμε το κοτόπουλο μαζί με τα καρότα (τα οποία έχουμε καθαρίσει και κόψει σε μεγάλα κομμάτια) σε λαδόκολλα, αλατίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Κλείνουμε την λαδόκολλα και καλύπτουμε με ασημόχαρτο.Ψήνουμε στο φούρνο για μιάμιση ώρα στους 220oC. Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης, ξανακλείνουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Σε μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού και το μέλι και ανακατεύουμε. Αφού ξεψαχνίσουμε το κοτόπουλο και το κόψουμε σε μικρά κομμάτια, στρώνουμε σε πιατέλα πρώτα την σαλάτα, βάζουμε από πάνω τα κομματάκια κοτόπουλου και γαρνίρουμε με το dressing.

Συνταγή από εδώ.

Ελληνικό παγωτό γιαούρτι



Υλικά: 2 φλ. γάλα φρέσκο, 3 κεσεδάκια (x200 γραμ.) στραγγιστό γιαούρτι, 1/2 φλ. φυστίκια Aιγίνης (ωμή ψίχα), 1/2 φλ. Νερό, 1/2 φλ. Ζάχαρη, 1 φλ. θυμαρίσιο μέλι

Εκτέλεση: Αν έχουμε παγωτομηχανή το παγωτό γιαούρτι χτυπιέται και παγώνει συγχρόνως και το αποτέλεσμα είναι ένα απαλό και αφράτο παγωτό. Όταν δεν έχουμε παγωτομηχανή ακολουθούμε την παλιά μέθοδο: Παγώνουμε να σφίξει και αφρατεύουμε με μίξερ χειρός, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές τη διαδικασία μέχρι να επιτύχουμε απαλή υφή χωρίς κρυστάλλους.

Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μία κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε το μέλι. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Βράζουμε το γάλα σε κατσαρόλα. Το αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι, λίγο λίγο ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί. Προσθέτουμε και το κρύο πλέον σιρόπι. Ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μπολ με το μείγμα στην κατάψυξη μέχρι να αρχίσει να κάνει σώμα, να σφίξει. Τότε το χτυπάμε ξανά με μίξερ χειρός να αφρατέψει και να διαλυθούν οι κρύσταλλοι που σχηματίζονται από την ψύξη. Ξαναπαγώνουμε το μείγμα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 3-4 φορές ακόμα, να αφρατέψει καλά. Στο τελευταίο χτύπημα προσθέτουμε τα φιστίκια και ανακατεύουμε να πάνε παντού.Γαρνίρουμε με μέλι και φιστίκια Αιγίνης.

Συνταγή από εδώ.

Πανακότα με γιαούρτι



Υλικά: 500 ml κρέμα γάλακτος, 500 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι, 1/2 φλ. ζάχαρη, 7 φύλλα ζελατίνης (x 2 γραμ.), ξύσμα από 1 ακέρωτο βιολογικό πορτοκάλι, 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 μπαστουνάκι βανίλιας, γλυκό κουταλιού πορτοκάλι για το σερβίρισμα (ή άλλο γλυκό του κουταλιού)

Εκτέλεση: Βάζουµε πρώτα τη ζελατίνη σε µπολ και καλύπτουµε µε κρύο νερό. Αφήνουµε για 5΄-10΄ να µουλιάσει καλά και να φουσκώσει.Σε ένα µπολ βάζουµε το γιαούρτι και τη µισή κρέµα. Με σύρµα τα ανακατεύουµε να οµογενοποιηθούν. Βάζουµε σε κατσαρόλα την υπόλοιπη κρέµα, τη ζάχαρη, τη βανίλια (αφού τη σχίσουµε στη µέση κι αφαιρέσουµε τον καρπό της) και το ξύσµα κι ανακατεύουµε να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ζεσταθεί το µείγµα, χωρίς όµως να βράσει. Το αποσύρουµε από τη φωτιά.

Στραγγίζουµε καλά τις ζελατίνες και τις προσθέτουµε στο ζεστό µείγµα. Ανακατεύουµε πολύ καλά, να λιώσουν. Αφήνουµε το µείγµα για 10΄ να γίνει χλιαρό και το προσθέτουµε στο κρύο µείγµα γιαουρτιού και κρέµας λίγο λίγο και πάντα ανακατεύοντας µε σύρµα, να οµογενοποιηθεί. Το βάζουµε σε µια µεγάλη φόρµα για ζελέ ή σε 8 ατοµικά φορµάκια και το αφήνουµε στο ψυγείο να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί, για περίπου 3 ώρες. Αφού παγώσει, το ξεφορµάρουµε (βουτώντας τη φόρµα σε ζεστό νερό) και γαρνίρουµε την πανακότα µε γλυκό του κουταλιού.

Συνταγή από εδώ.

SPONSORED LINKS

"Η επανάσταση είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσουμε να κάνουμε πεντάλ, θα πέσουμε."

Φιντέλ Κάστρο

  • 1675 - Ιδρύεται στην Αγγλία το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς.
    1913 - Οι ελληνικές δυνάμεις θριαμβεύουν επί των βουλγαρικών στη Μάχη του Κιλκίς.
    1919 - Επαναστατικό κίνημα ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη, με αρχηγό τον στρατηγό Κεμάλ πασά.
    1979 - 85 αρχαία αντικείμενα, κυρίως κεραμικά, που κατασχέθηκαν από τη Βρετανία, επιστρέφονται στην Κύπρο.
    1941 - Ξεκινάει η "Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα", η γερμανική επίθεση στην ΕΣΣΔ.

© 2002-2018 MEDIA2DAY