@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Τα vegan γλυκά είναι πεντανόστιμα!

Κέικ σοκολάτας, αφράτα μπισκότα, ραβανί, cheesecake και σταφιδόπιτα. Όλα λαχταριστά και… όλα vegan.

Τα vegan γλυκά είναι πεντανόστιμα!

Vegan κέικ σοκολάτας
Υλικά:
130 γρ. ηλιέλαιο, 370 γρ. νερό, 350 γρ. ζάχαρη, 1 κ.σ. ξίδι, 6 κ.σ. κακάο, ½ κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ξύσμα από ένα πορτοκάλι, 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κ.γ. σόδα
Για το γλάσο: 80 γρ. κακάο, 220 γρ. ζάχαρη άχνη, 1 κ.σ. ηλιέλαιο, 120 γρ. χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, το νερό και τη ζάχαρη με ένα σύρμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξίδι, το κακάο, το αλάτι, τη βανίλια, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το αλεύρι, τη σόδα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα, 28 εκ., την οποία έχουμε λαδώσει ελαφρά με ηλιέλαιο και πασπαλίζουμε με λίγο κακάο. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέικ και να βγαίνει καθαρό. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για το γλάσο με τη βοήθεια ενός σύρματος. Όταν το κέικ είναι έτοιμο αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 5 λεπτά. Ξεφορμάρουμε το κέικ, το τοποθετούμε σε μια σχάρα, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και τέλος περιχύνουμε με το γλάσο και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ

Vegan μπισκότα με μαρμελάδα κράνο
Υλικά:
200 γρ. ταχίνι, 200 γρ. μαρμελάδα κράνο, 300-400 γρ. Φαρίνα, άχνη ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το ταχίνι, τη μαρμελάδα και τη φαρίνα. Ανακατεύουμε και πλάθουμε τα μπισκότα και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ανάλογα με την πυκνότητα της μαρμελάδας και του ταχινιού μπορεί να θέλει λίγο λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι. Προσθέτουμε μέχρι να πλάθονται στο χέρι χωρίς να κολλάνε. Πριν τα βάλουμε στο ταψί, τα βουτάμε στην άχνη ζάχαρη. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 175 βαθμούς.
Η συνταγή είναι από εδώ

Σταφιδόπιτα
Υλικά:
250 γραμ. μαργαρίνη, 450 γραμ. νερό, 300 γραμ. σταφίδες ανάμεικτες ξανθές και μαύρες, 2 κ..γλ. κοφτά κανέλα, 1 κ.γλ. κοφτό μοσχοκάρυδο, 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο, 400 γραμ. ζάχαρη, 400 γραμ αλεύρι, 1 κ.γλ. σόδα, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 200-250 γραμ. vegan σοκολάτα ψιλοκομμένη, 2 κ.γλ. σουσάμι
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη μαργαρίνη, το νερό, τις σταφίδες, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε ίσα που να κοχλάζει για 10΄από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε το σιρόπι μπαχαρικών να κρυώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε ταψί μακρόστενο, περίπου 20×30εκ. Ρίχνουμε στο σιρόπι το αλεύρι με τη σόδα και το ξύσμα. Ανακατεύουμε απαλά να ενωθεί το μείγμα. Δεν το δουλεύουμε πολύ. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, μπήγουμε τα κομμάτια σοκολάτας και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε για περίπου 55′. Αφήνουμε να κρυώσει καλά για να κόψουμε σε κομμάτια. Αχνίζουμε ελαφρά όταν κρυώσει.
Η συνταγή είναι από εδώ

Vegan cheesecake
Υλικά:
Για τη βάση: 1,5 φλ. αμύγδαλα, 1,5 φλ. χουρμάδες
Για τη γέμιση: 1,5 φλ. ωμά κάσιους, μουλιασμένα σε νερό για 6-8 ώρες, 1/3 φλ. λάδι καρύδας, λιωμένο, 1/2 φλ. γάλα καρύδας, 1/2 φλ. σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης, χυμός 1 λεμονιού
Για την επικάλυψη: 5 κ.σ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας , φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση:
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με τους ψιλοκομμένους χουρμάδες. Κατόπιν τοποθετούμε ένα τσέρκι σε μια πιατέλα, στρώνουμε το μείγμα αυτό πιέζοντας με τα δάχτυλα και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα μουλιασμένα κάσιους. Κατόπιν προσθέτουμε το λάδι και το γάλα καρύδας, το σιρόπι και το χυμό λεμονιού, ώσπου να ομογενοποιηθούν. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στην παγωμένη βάση. Βάζουμε στο ψυγείο ξανά. Την επόμενη μέρα απλώνουμε μαρμελάδα της αρεσκείας μας. Για να γίνει ωμοφαγικό, γαρνίρουμε τη γέμιση με φρούτα αντί για μαρμελάδα.
Η συνταγή είναι από εδώ

Vegan ραβανί
Υλικά:
1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 ½ φλ. ινδοκάρυδο, 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 1/2 φλ. σπορέλαιο ή βούτυρο καρύδας, 1 φλ. ζάχαρη, 1/2 φλ. γάλα καρύδας, ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι, 2 βανίλιες, 1/2 κ.γλ. σόδα, 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού φρέσκο, 1 φλ. τρούφα vegan πικρής σοκολάτας, έξτρα καρύδα και τρούφα για την επιφάνεια
Για το σιρόπι: 1 ½ φλ. ζάχαρη, 1 ½ φλ. νερό, φλούδα λεμονιού (το κίτρινο μόνο), σταγόνες λεμονιού
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε το νηστίσιμο ραβανί με καρύδα χωρίς αυγά, ανακατεύοντας σε μπολ τα στερεά υλικά (αλεύρι, καρύδα και μπέικιν πάουντερ). Στο μίξερ με σύρμα, χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει ζάχαρη και να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε το γάλα, το ξύσμα, την βανίλια και τέλος διαλύουμε τη σόδα στο πορτοκάλι. Το ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα στερεά υλικά. Προσθέτουμε την τρούφα και απαλά ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο μικρό ταψάκι 26 ή 28 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να εμφανιστούν τρυπούλες την επιφάνεια του.
Για το σιρόπιασμα: Βράζουμε το σιρόπι για 3 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Το αφήνουμε για 10΄στον πάγκο. Τρυπάμε με σουβλί την επιφάνεια του γλυκού. Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι λίγο λίγο το γλυκό και σιγά σιγά να το πιει όλο. Πασπαλίζουμε μπόλικη τριμμένη καρύδα και τρούφα, αφήνουμε να κρυώσει τελείως και έπειτα κόβουμε, ακόμα καλύτερα την επόμενη μέρα. Στο ψυγείο γίνεται ακόμα πιο ωραίο.
Η συνταγή είναι από εδώ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Η επανάσταση είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσουμε να κάνουμε πεντάλ, θα πέσουμε."

Φιντέλ Κάστρο

  • 1675 - Ιδρύεται στην Αγγλία το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς.
    1913 - Οι ελληνικές δυνάμεις θριαμβεύουν επί των βουλγαρικών στη Μάχη του Κιλκίς.
    1919 - Επαναστατικό κίνημα ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη, με αρχηγό τον στρατηγό Κεμάλ πασά.
    1979 - 85 αρχαία αντικείμενα, κυρίως κεραμικά, που κατασχέθηκαν από τη Βρετανία, επιστρέφονται στην Κύπρο.
    1941 - Ξεκινάει η "Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα", η γερμανική επίθεση στην ΕΣΣΔ.

© 2002-2018 MEDIA2DAY