5 φοβερές συνταγές με λουκάνικα

Σε σπετζοφάι, σε πίτες σουφλέ, σε φρικασέ ή σε φουρνιστά μαγειρευτά, δείτε πέντε συνταγές για να απολαύσετε τα λουκάνικα στην πιο νόστιμη εκδοχή τους.
5 φοβερές συνταγές με λουκάνικα
Λουκανικόπιτα σουφλέ
Υλικά:
1 πακέτο κρουασανάκια ψημένα, 500 γραμ. χωριάτικα λουκάνικα (χωρίς το περίβλημα), 300 γραμ. κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε μικρά καρέ (ή κολοκύθι πράσινο), 4 τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 φλ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο, 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο, 3 φλ. γάλα φρέσκο, 1 φλ. κρέμα γάλακτος light, 5 μεγάλα αυγά, 2 φλ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη, φρεσκοτριμένο πιπέρι, αλάτι κατά βούληση, λίγο βούτυρο η ελαιόλαδο για το ταψί, πράσινη σαλάτα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Για τη λουκανικόπιτα, θα χρησιμοποιήσουμε ψημένα και κρύα κρουασάν. Τα ψιλοκόβουμε σε μικρά κομμάτια, σε μπουκιές. Τα αφήνουμε στον πάγκο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά, για να στεγνώσουν και να ξεραθούν ελαφρά. Τα κρουασάν της χθεσινής ημέρας είναι ιδανικά γι’ αυτήν τη συνταγή. Καθαρίζουμε τα λουκάνικα από το περίβλημα. Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία. Τα ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας να διαλυθούν σε κιμά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την κολοκύθα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθεί η κολοκύθα. Τρίβουμε λίγο πιπέρι. Τα βάζουμε σε μπολ και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. Αφού κρυώσουν λίγο, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το πεκορίνο τριμμένο, τη μισή γραβιέρα και μία δυο πρέζες μοσχοκάρυδο. Θα χρησιμοποιήσουμε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, διάστασης 30x20 εκατοστά. Αδειάζουμε τα υλικά στο πυρίμαχο σκεύος και τα στρώνουμε ώστε να είναι ομοιόμορφη η επιφάνειά τους. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά. Τα χτυπάμε με μίξερ χειρός ή σύρμα για 1-2 λεπτά, ώστε να αφρατέψουν, και προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τα υλικά στο ταψί με το μείγμα αυγό-γάλα. Μπορούμε να τα αφήσουμε για 15 λεπτά στον πάγκο και μετά να τα ψήσουμε. Ιδανικά όμως, για αφράτο αποτέλεσμα σας προτείνω να τα σκεπάζετε με μεμβράνη τροφίμων και να τα αφήνετε στο ψυγείο μερικές ώρες (από 2 ώρες έως και ολόκληρη τη νύχτα). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα και τα ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 40 λεπτά. Αφαιρούμε τη μεμβράνη. Προσθέτουμε την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα στην επιφάνεια. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 40 λεπτά, για να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε για 10 λεπτά στον πάγκο και σερβίρουμε πράσινη σαλάτα.
Η συνταγή είναι από εδώ

Σπετζοφάι
Υλικά:
2 λουκάνικα χωριάτικα, 8 πιπεριές πράσινες κέρατα ή πράσινες και κόκκινες, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 ντομάτα φρέσκια περασμένη στον τρίφτη, 2 κ.σ.ελαιόλαδο, 1 ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες, πλένουμε τις πιπεριές, τις ξεσποριάζουμε και κόβουμε σε παχιές ροδέλες, περίπου 2 δάχτυλα πλάτος. Σε βαθύ τηγάνι με καπάκι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα λουκάνικα να βγάλουν το λίπος τους για 3-4 λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε τις πιπεριές και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σοταριστούν για 5 λεπτά όλα τα υλικά μαζί. Προσθέτουμε το σκόρδο και την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 4 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε νεράκι και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο χαμηλό. Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί για μισή ώρα περίπου με κλειστό καπάκι.
Η συνταγή είναι από εδώ

Λουκάνικα με πουρέ και καραμελωμένα κρεμμύδια
Υλικά:
Για τον πουρέ: 1 κιλό πατάτες, 50 γρ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, 150 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
Για τα κρεμμύδια: 4 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, 2 πρέζες ζάχαρη, 30 γρ. βούτυρο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 50 γρ. ξίδι μπαλσάμικο, 100-150 ml νερό
Για τα λουκάνικα: 40 γρ. βούτυρο, 40 γρ. αλεύρι, 500 ml νερό, 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο, 4 μικρά λουκάνικα χωριάτικα
Εκτέλεση:
Για τον πουρέ: Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους 5 εκ. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε νερό, αρκετό αλάτι και τις πατάτες και τις βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, έως ότου μαλακώσουν. Μόλις ετοιμαστούν, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε για 5 λεπτά στο σουρωτήρι, έως ότου φύγει όλη η υγρασία. Τοποθετούμε τις πατάτες σε μια σήτα ή μύλο για πουρέ και την κρέμα γάλακτος. Με τη βοήθεια μιας πλαστικής χούφτας περνάμε τις πατάτες, έτσι ώστε ο πουρές να γίνει λείος. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε μέσα τον πουρέ και ανακατεύουμε με μία κουτάλα για 1-2 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να αποκτήσει ακόμα πιο λεία υφή και αλατοπιπερώνουμε.
Για τα κρεμμύδια: Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά καραμελώνουμε τα κρεμμύδια με τη ζάχαρη και το μπαλσάμικο. Προσθέτουμε και το βούτυρο, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και 100-150 ml νερό και τα αφήνουμε 20 λεπτά να καραμελώσουν. Μόλις είναι έτοιμα τα αφήνουμε στην άκρη.
Για τα λουκάνικα: Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το λουκάνικο. Μόλις πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι, τον ζωμό και το νερό και ανακατεύουμε ξανά. Τέλος στήνουμε το πιάτο βάζοντας τον πουρέ στο κάτω μέρος και από πάνω τα λουκάνικα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τη σάλτσα.
Η συνταγή είναι από εδώ

Λουκάνικα χωριάτικα φρικασέ
Υλικά:
λουκάνικο χωριάτικο, 4 μαρούλια, χόρτα της αρεσκείας μας, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, άνηθο ψιλοκομμένο, 1 λίτρο ζωμό κρέατος, 3/4 φλυτζανιού κρασί λευκό, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, χυμό 2 λεμονιών
Εκτέλεση:
Χοντροκόβουμε τα μαρούλια και τα υπόλοιπα χορταρικά και τα ζεματάμε σε άφθονο καυτό νερό για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα λουκάνικά μέχρι να πιάσουν κρούστα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα χορταρικά και τον άνιθο. Προσθέτουμε το ζωμό, (αν χρειαστει προσθέτουμε ελάχιστο νερό) αλατοπίπερο και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθούν τα υγρά του και να δέσει η σάλτσα του. Τέλος προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών.
Η συνταγή είναι από εδώ

Λουκάνικα με πατάτες φούρνου και σάλτσα μουστάρδας
Υλικά:
1 πακέτο χωριάτικα λουκάνικα, 5 μεγάλες πατάτες βραστές, 2 κρεμμύδια, 2 κ.γ. πολτό σκόρδου, 4 κ.σ. μουστάρδα με μέλι, ελαιόλαδο, 1 κλωναράκι δεντρολίβανο, ανθό αλατιού
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα λουκάνικα και τις πατάτες σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε πολύ λεπτές φέτες και τα ρίχνουμε ανάμεσα στα λουκάνικα και τις πατάτες. Ψήνουμε στους 200οC για 20 λεπτά. Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με 4 κ.σ. νερό και τον πολτό σκόρδου, προσθέτουμε τα φύλλα από το δεντρολίβανο και περιχύνουμε με το μείγμα αυτό τα μισοψημένα λουκάνικα. Ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη στο γκριλ.
Η συνταγή είναι από εδώ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v