5 σούπερ νηστίσιμα φαγάκια

Πέντε σούπερ νόστιμες συνταγές με θαλασσινά, ζυμαρικά και όσπρια, που θα κάνουν πεντανόστιμα της κυρίως γεύματά σας την περίοδο της Σαρακοστής.
5 σούπερ νηστίσιμα φαγάκια
Φρικασέ θαλασσινών
Υλικά:
1/4 φλ. ελαιόλαδο, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 3 καρότα κομμένα σε φέτες, 1 πράσο κομμένο σε φέτες, 1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη, 2 μαρούλια χοντροκομμένα, 3 σουπιές, 2 καλαμάρια, 6-8 γαρίδες, 1/2 ματσάκι άνηθο, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 2 μέτριες πατάτες, αλάτι, πιπέρι, 2 λεμόνια, 1/3 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Για το φρικασέ θαλασσινών, καθαρίζουμε τις σουπιές, αφαιρούμε το μελάνι και τις ψιλοκόβουμε σε μπουκιές. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Αφαιρούμε το κέλυφος από το σώμα της γαρίδας και το έντερο από τη ράχη. Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το πράσο και την καυτερή πιπεριά και τα αφήνουμε 3-4 λεπτά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το καρότο, τις σουπιές και το καλαμάρι. Τα αφήνουμε 5-6 λεπτά να σοταριστούν και προσθέτουμε το μαρούλι χοντροκομμένο. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και βάζουμε στη μέση της κατσαρόλας τις πατάτες ολόκληρες. Δένουμε σε ένα μπουκετάκι τα κοτσάνια άνηθο και μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο φαγητό να αρωματίσουμε. Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς να προσθέσουμε νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Το αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, οι σουπιές και τα καλαμάρια. Προσθέτουμε τις γαρίδες και σιγοβράζουμε 5 λεπτά. Αφαιρούμε το μπουκέτο με τα μυρωδικά. Στύβουμε σε ένα μπολάκι τα λεμόνια, ρίχνουμε το λάδι και χτυπάμε το λαδολέμονο. Βάζουμε σε ένα πιάτο τη βρασμένη πατάτα και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι καλά. Τη ρίχνουμε στο λαδολέμονο, και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Θα σχηματιστεί μία πυκνή κρέμα. Προσθέτουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα μας και αραιώνουμε το λαδολέμονο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα μας και ανακινούμε από τα χερούλια καλά να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Η συνταγή είναι από εδώ

Νηστίσιμα σουτζουκάκια με ρύζι
Υλικά:
Για τα σουτζουκάκια: 500 γρ. ρεβίθια, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη, ξύσμα από 1 λεμόνι, χυμό από ½ λεμόνι, 3 κρεμμύδια ξερά, 1 σκ. σκόρδο, 1 ματσάκι δυόσμο, 1 κ.σ. μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, 200 γρ. αλεύρι για το πανάρισμα
Για τη σάλτσα: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ξερό, 1 στικ κανέλας, 3 φύλλα δάφνης, 1 κ.γ. ξερή ρίγανη, 1 πιπεριά τσίλι αποξηραμένη, 1 σκ. σκόρδο, 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 3 ντομάτες, αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα: ρύζι μπασμάτι βρασμένο, θυμάρι, φρέσκια ρίγανη, 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Για τα νηστίσιμα σουτζουκάκια: Βάζουμε τα ρεβίθια σε μπολ με νερό και προσθέτουμε αλάτι. Τα μουλιάζουμε για 12 ώρες για να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με νερό, τα στεγνώνουμε και τα βάζουμε στον κάδο του πολυκοπτικού. Χτυπάμε καλά για να διαλυθούν αλλά όχι να λιώσουν. Τα μεταφέρουμε στο μπολ. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, μπέικιν πάουντερ, κύμινο, ξύσμα και χυμό από το λεμόνι, κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, σκόρδο τριμμένο, δυόσμο ψιλοκομμένο, μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Αλευρώνουμε προσεκτικά και τα ρίχνουμε σε δόσεις σε βαθύ τηγάνι με καυτό λάδι. Ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να πάρουν χρώμα. Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.
Για τη σάλτσα: Σε μία ρηχή κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, στικ κανέλας, φύλλα δάφνης, ξερή ρίγανη, πιπεριά τσίλι, σκόρδο ψιλοκομμένο, κρυσταλλική ζάχαρη, πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε. Ρίχνουμε ντομάτα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοψήνουμε για 10 λεπτά. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι, θυμάρι, φρέσκια ρίγανη και ελαιόλαδο.
Η συνταγή είναι από εδώ

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι, σάλτσα ντομάτα, ελιές και κάππαρη
Υλικά:
Για τα καλαμάρια: 600 γρ. καλαμάρι, καθαρισμένο (6-8 καλαμάρια), γέμιση με πλιγούρι, 700 γρ. ντομάτες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια, 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο, 80 γρ. ελιές καλαμών, κομμένες σε λεπτές φέτες, 50 γρ. κάππαρη, 80 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι
Για τη γέμιση: 600 γρ. πλιγούρι, βρασμένο, 100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο, 100 γρ. πιπεριές κόκκινες ψητές, ψιλοκομμένες, 20 γρ. δυόσμο ψιλοκομμένο, αλάτι
Εκτέλεση:
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά για να φτιάξουμε τη γέμιση. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με τη γέμιση του πλιγουριού. Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες, ώστε να μη χυθεί η γέμιση. Τοποθετούμε τα καλαμάρια σ’ ένα ταψί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C, μέχρι να ψηθούν τα καλαμάρια, για 15 λεπτά περίπου.
Η συνταγή είναι από εδώ

Λαζανάκι με χταπόδι και ελιές
Υλικά:
500 γρ. λαζανάκι, 1 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες, 400 γρ. ντομάτες κονκασέ, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, φρέσκα φύλλα βασιλικού και μέντας ή 1 κ.γ. αποξηραμένα μυρωδικά, 1 μήλο, καθαρισμένο, χωρίς κουκούτσια, τεμαχισμένο, 150 γρ. μαύρες ελιές, 25 γρ. κάπαρη, 75 ml. κόκκινο κρασί, αλάτι, κατά βούληση, πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ολόκληρο το χταπόδι και αρκετό νερό ώστε να το καλύπτει και βράζουμε για 20 λεπτά. Στραγγίζουμε το χταπόδι και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, το κόβουμε σε κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το τεμαχισμένο χταπόδι, τις ντομάτες κονκασέ, τον πελτέ ντομάτας, τα μυρωδικά, το μήλο, τις ελιές, την κάπαρη και τη μισή ποσότητα κρασιού και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ακόμη. Σε μια κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε το λαζανάκι και το μαγειρεύουμε αλ ντέντε, 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά, τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ

Κριθαράκι με καραβίδες και ταχίνι
Υλικά:
12 καραβίδες καθαρισμένες, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 σέλερι κομμένο σε κυβάκια, 1 καρότο ψιλοκομμένο, 4 φλιτζάνια κριθαράκι, 1/2 φλιτζάνι ταχίνι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε φαρδιά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά με το σκόρδο για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τις καραβίδες και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να ροδίσουμε. Τις μεταφέρουμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά. Συμπληρώνουμε 10 φλιτζάνια νερό, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Αλατοπιπερώνουμε και δυο λεπτά πριν το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τις καραβίδες. Σε μπολ αναμειγνύουμε το ταχίνι με 3 κ.σ. νερό. Παίρνουμε λίγο από το ζουμάκι του φαγητού και το προσθέτουμε στο αραιωμένο ταχίνι. Ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να σταθεί. Προσθέτουμε το ταχίνι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Προαιρετικά γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Η συνταγή είναι από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v