Λαχταριστές συνταγές για νηστίσιμα brunch

Ποιος είπε ότι η νηστεία είναι γευστικά βαρετή; Σούπερ συνταγές για φανταστικά brunch που θα κάνουν τα Σ/Κ (τα δικά σας και των φίλων σας) πεντανόστιμα.
Λαχταριστές συνταγές για νηστίσιμα brunch
Vegan Pancakes

Υλικά:
1φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας, 1 κ.σ ξύδι λευκό, 1 κ.γλ. υγρή βανίλια, 1 φλ. αλεύρι για όλες χρήσεις ή αλεύρι χωρίς γλουτένη, 2 κ.γλ μπέικινκ πάουντερ χ.γ., 2 πρέζες αλάτι, 1 κ.σ ζάχαρη καρύδας ή άλλο γλυκαντικό, ελάχιστο βούτυρο καρύδας ή λάδι για το τηγάνι

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γάλα, το ξύδι, τη βανίλια, το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και με κουτάλι ανακατεύουμε τον χυλό μέχρι άπλα να ομογενοποιηθεί. Δεν θέλει πολύ ανακάτεμα.

Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και το λαδώνουμε, με λίγο χαρτί, με ελαιόλαδο ή βούτυρο καρύδας για περισσότερο άρωμα. Μόλις κάψει το τηγάνι, ρίχνουμε 1/4 φλ. χυλό για κάθε pancake. Ψήνουμε για 2 λεπτά από τη μια πλευρά, μέχρι να εμφανιστούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια. Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για περίπου ενάμισι λεπτό κι από την άλλη. Σερβίρουμε αμέσως με maple syrup και φρούτα ή με vegan μερέντα και φρούτα.
Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ταρτάκια βρόμης με στέβια

Υλικά:
Για τα ταρτάκια: 50 γρ. αλεύρι βρόμης (νιφάδες περασμένες στο μούλτι), 50 γρ. ινδοκάρυδο, 15 γρ. στέβια κρυσταλλική, 20 γρ. ηλιέλαιο, 40 γρ. νερό, ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ½ κ.γ. κανέλα
Για τη γέμιση: 3 κ.σ. κακάο, 3 κ.σ. στέβια κρυσταλλική, 100 γρ. νερό, 1 κ.σ. μπράντυ, 2 κ.σ. ταχίνι
Για τη διακόσμηση: 20 γρ. ινδοκάρυδο, 150 γρ. raspberries

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C στον αέρα. Βουτυρώνουμε 5 θήκες από την ειδική φόρμα για cupcakes. Βάζουμε όλα τα υλικά της βάσης σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα σιλικόνης και μοιράζουμε τη ζύμη στις θήκες. Πιέζουμε με τα δάχτυλα ώστε να πάει το μείγμα ομοιόμορφα στα τοιχώματα δημιουργώντας μια φωλιά. Ψήνουμε για 25 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε τις βάσεις να κρυώσουν καλά για 20 λεπτά.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Γεμίζουμε με τη γέμιση τα ταρτάκια και πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο. Βάζουμε τα ταρτάκια για 1 με 2 ώρες στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η γέμιση. Διακοσμούμε με raspberries και ινδοκάρυδο και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Κρύα σούπα ντομάτας και μπρουσκέτα με αβοκάντο και φρέσκο κόλιανδρο

Υλικά:
Για τη σούπα ντομάτας: 1 κιλό ντομάτες, 150 γρ. πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε τέταρτα, 150 γρ. αγγούρι καθαρισμένο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, 150 γρ. ελαιόλαδο, 25 γρ. ψωμί χωριάτικο, φρυγανισμένο, χωρίς κόρα, 10 γρ. ξίδι λευκό, μπαλσάμικο, 10 γρ. φύλλα βασιλικού, 10 γρ. αλάτι, 10 γρ. ζάχαρη, 25 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 750 γρ. ζωμός λαχανικών με βάση την ντομάτα

Για τις μπρουσκέτες: 4 φέτες ψωμί, πάχους 1 εκ., 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο, 50 γρ. ελαιόλαδο, 160 γρ. αβοκάντο, κομμένο σε μικρά καρέ, 60 γρ. πιπεριές φλωρίνης, κομμένες σε μικρά καρέ, 30 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο, 10 γρ. χυμό λάιμ, κόλιανδρος φρέσκος, ψιλοκομμένος, αλάτι

Εκτέλεση:
Για τη σούπα ντομάτας: Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και αλέθουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών που έχει βάση την ντομάτα, φρυγανισμένο ψωμί, βασιλικό, λευκό ξίδι και ζάχαρη και αλέθουμε ξανά. Καθώς δουλεύει το μπλέντερ προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο. Περνάμε τη σούπα από σήτα και προσθέτουμε αλάτι και ελαιόλαδο αν χρειάζεται. Ιδανικά προτού σερβίρουμε αφήνουμε τη σούπα στο ψυγείο για λίγες ώρες ώστε να αναδειχθεί περισσότερο γευστικά.

Για τις μπρουσκέτες: Με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο τρίβουμε το σκόρδο με την κομμένη πλευρά πάνω στις φέτες, ώστε να αφήσει το άρωμα του διακριτικά και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά αλατίζουμε και δοκιμάζουμε. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε και σπάμε το αβοκάντο. Διορθώνουμε αν χρειάζεται και μοιράζουμε το μείγμα του αβοκάντο σε κάθε φέτα φρυγανισμένου ψωμιού.
Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου

Πίτα με λαχανικά

Υλικά:
Για τη ζύμη: 1 1/2 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/2 κ.γ. φύλλα από φρέσκο θυμάρι, κομμένα, 1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι, τριμμένο, 1/4 φλ ελαιόλαδο, 3-4 κ.σ. κρύο νερό

Για τη γέμιση: 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, κομμένο, 1 μεγάλη πατάτα, σε κύβους, 1 φλ λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα στα 4, 3 φλ λευκά μανιτάρια, σε φέτες, 1 κ.γ. φύλλα φρέσκο θυμάρι, κομμένα, 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 1/2 φλ ζωμός λαχανικών ανάλατος, 1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι, τριμμένο, 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι, τριμμένο

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους ρίχνουμε το αλεύρι, τα φύλλα θυμάρι,το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, με ένα πιρούνι πολτοποιούμε τα υλικά και ζυμώνουμε με καθαρά χέρια. Προσθέτουμε το νερό, 1 κ.σ. τη φορά, και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μπάλα, που στέκεται χωρίς να αποκολλώνται κομμάτια. Τυλίγουμε τη ζύμη μας σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για τη γέμιση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε 2 λεπτά. Βάζουμε και τις πατάτες και τα λαχανάκια Βρυξελλών και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα για 1 λεπτό. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζωμό λαχανικών ανακατεύοντας συνεχώς με αναδευτήρα για να μη σχηματιστούν σβόλοι. Αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράσε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με αναδευτήρα, μέχρι να αρχίσει να δένει. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στα λαχανικά και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175C. Λαδώνουμε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος για πίτες και μεταφέρουμε στο σκεύος τα λαχανικά με τη σάλτσα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Απλώνουμε τη ζύμη πάνω από τα λαχανικά, αφήνοντας να προεξέχει 1/2 εκ. έξω από το χείλος του πυρίμαχου σκεύους. Tυλίγουμε τις άκρες της ζύμης που προεξέχουν στρίβοντας τες ελαφρά και τις πιέζουμε να σφραγίσει περιμετρικά η πίτα. Με ένα μαχαίρι κάνουμε 3-4 χαρακιές στη μέση της πίτας. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και τα λαχανικά να μαλακώσουν.
Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Σουβλάκι με τόφου και ανανά

Υλικά:
2 κ.σ. σόγια σως, 1 κ.γ. μηλόξυδο, 2 κ.σ. χυμός ανανά, 2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη, 2 σκ. Σκόρδο, ½ κ.γ. κουρκουμά, τριμμένο, 250 γρ. τόφου, 200 γρ. ανανά σε φέτες, κομπόστα, ξυλάκια για σουβλάκια
Για το σερβίρισμα: κόλιανδρος, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη σόγια σως, το μηλόξυδο, τον χυμό ανανά, το τζίντζερ, το σκόρδο κομμένο σε φέτες και τον κουρκουμά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Αφαιρούμε το έξτρα υγρό από το τόφου σκουπίζοντάς το με χαρτί κουζίνας και κόβουμε σε κύβους 2 εκ. Τους βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά. Μουλιάζουμε τα ξυλάκια σε άφθονο νερό μέχρι να τα χρειαστούμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στο γκριλ. Κόβουμε τον ανανά σε φέτες 1 εκ. πάχος και κάθε φέτα στα 4. Καρφώνουμε δυο κομμάτια του ανανά εναλλάξ με ένα κομμάτι τόφου στα ξυλάκια. Τα βάζουμε σε μία σχάρα πάνω σε ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια του ανανά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v