Απίθανες, εύκολες συνταγές με πατάτες

Στον φούρνο, στο τηγάνι, στην κατσαρόλα, με αυγά, μόνες τους, με μπέικον… Πέντε τέλειες συνταγές για πατάτες με κάθε τρόπο.
Απίθανες, εύκολες συνταγές με πατάτες
Πατάτες φούρνου με τυριά

Υλικά:
2 μεγάλες πατάτες με τη φλούδα τους, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 100 γρ. μπέικον σε φέτες, 100 γρ. τυρί κρέμα, 100 γρ. γκούντα σε φέτες, 130 γρ. τσένταρ τριμμένο, 1-2 κ.σ. θυμάρι, 100 γρ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα:
100 γρ. γιαούρτι, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, θυμάρι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες. Τις κόβουμε στη μέση και χαράζουμε τη σάρκα τους με ένα μαχαίρι χωρίς να φτάσουμε μέχρι τη φλούδα τους.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε πάνω τις πατάτες. Βάζουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τις αλείφουμε με τα χέρια μας ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους και να πάει το ελαιόλαδο μέσα στις χαρακιές. Γυρνάμε τις πατάτες ώστε η κομμένη επιφάνεια να ακουμπάει στη λαδόκολλα και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, χωρίς ελαιόλαδο, να κάψει. Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια 1 εκ. και το βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό. Μεταφέρουμε το μπέικον σε ένα μπολ και προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τη γκούντα, τα 100 γρ. τσένταρ, πιπέρι και το θυμάρι.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και γυρίζουμε τις πατάτες με τη φλούδα προς τα κάτω.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τη σάρκα της πατάτας, γύρω γύρω από τη φλούδα χωρίς όμως να την κόψουμε.

Με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα της πατάτας, τη βάζουμε στο μπολ με τη γέμιση και ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι. Γεμίζουμε τις πατάτες με ένα κουτάλι της σούπας μέχρι να τελειώσει όλη η γέμιση. Κόβουμε το βούτυρο σε τέσσερα κομμάτια και βάζουμε ένα πάνω από κάθε πατάτα. Προσθέτουμε 30 γρ. τσένταρ, πιπέρι και βάζουμε στον φούρνο για 10-15 λεπτά. Σερβίρουμε με το γιαούρτι, το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και το θυμάρι.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Ισπανική ομελέτα με πατάτες

Υλικά:
4 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες, ¾ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, 10 αβγά, αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα πυρίμαχο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις πατάτες και τις τηγανίζουμε για 10 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς τες συχνά για να μην κολλήσουν και να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το τηγάνισμα, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά και τα χτυπάμε με αναδευτήρα, μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170C στο γκριλ.

Μεταφέρουμε τις πατάτες με τα κρεμμύδια και το ελαιόλαδο σε ένα άλλο μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά να κρυώσουν. Λαδώνουμε καλά τη βάση και τις πλευρές του τηγανιού με ελαιόλαδο από τις πατάτες. Ρίχνουμε το μείγμα από τις πατάτες στο μπολ με τα αβγά και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε ¼ κ.γ. αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίχνουμε το μείγμα πατάτας-αβγού στο λαδωμένο τηγάνι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα αβγά να αρχίσουν να πήζουν.

Μεταφέρουμε το τηγάνι στο πάνω ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήνουμε την ομελέτα στο γκριλ μέχρι τα αβγά να πήξουν. Με ένα μαχαίρι ελέγχουμε εάν έχε ψηθεί η ομελέτα στη μέση, την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Πατατόπιτα με πράσο και γραβιέρα

Υλικά:
3 κ.σ. βούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 μικρά πράσα ψιλοκομμένα (το τρυφερό μέρος μόνο), 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 250 ml κρέμα γάλακτος, 10 μέτριες πατάτες, 2 πρέζες μοσχοκάρυδο, 1½ φλ. τριμμένη γραβιέρα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 250 ml ζωμός κότας, 2 κ.σ. αλεύρι

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε να φτιάξουμε την πατατόπιπτα με γραβιέρα, καθαρίζοντας και πλένοντας πρώτα τις πατάτες. Τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Ζεσταίνουμε το λάδι και τη μία κ.σ. βούτυρο και προσθέτουμε το πράσο και το κρεμμύδι. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαραθούν και να γλυκάνουν για 5′- 6′.

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ψηθεί για 1′. Ανακατεύοντας πάντα προσθέτουμε την κρέμα κρέμα γάλακτος και το ζωμό. Αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου πήξει. Αλατοπιπερώνουμε την κρέμα και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

Βουτυρώνουμε μακρόστενο ή οβάλ πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε μια κουτάλα σάλτσα στο πυρίμαχο. Κάνουμε μια στρώση τις μισές πατάτες. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και τα μισά πράσο – κρεμμύδι. Κάνουμε στρώση τις υπόλοιπες μισές πατάτες, από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη γραβιέρα και τα υπόλοιπά πράσο κρεμμύδι. Από πάνω περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος.

Αλείφουμε με λίγο λάδι το αλουμινόχαρτο (πλευρά που ακουμπάει στην κρέμα). Σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθούς C στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 40′ επιπλέον να ροδίσει και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Ελέγχουμε αν ψήθηκαν καλά μπήγοντας μαχαίρι στο κέντρο. Αφού ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει 15′-20′ και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Χωριάτικες πατάτες με ντομάτα και φέτα

Υλικά:
5 μεγάλες πατάτες, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 6 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες, 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%, 200 γρ. φέτα τριμμένη από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη, 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο, αλάτι, πιπέρι, 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 30′ περίπου, να μαλακώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς με αντιστάσεις και λαδώνουμε καλά ένα πυρέξ μεσαίου μεγέθους (με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο). Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τα τυριά, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Στρώνουμε ομοιόμορφα στο πυρέξ τις μισές πατάτες, εναλλάσσοντάς τες με φέτες ντομάτας. Πασπαλίζουμε με το μισό κρεμμύδι και αδειάζουμε τη μισή ποσότητα του μίγματος γιαουρτιού-τυριών. Συνεχίζουμε με ακόμα μία στρώση πατάτες, τις οποίες εναλλάσσουμε και πάλι με τις φέτες ντομάτας. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κρεμμύδι και απλώνουμε την υπόλοιπη ποσότητα του μίγματος γιαουρτιού-τυριών. Ψήνουμε τις πατάτες για 10′ και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50′ με 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.
Τη συνταγή εντοπίσαμε εδώ

Pancakes πατάτας με αυγά και μπέικον

Υλικά:
600 γρ. πατάτες βρασμένες, αλάτι, πιπέρι, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 3 κρόκοι από μέτρια αυγά, 3 αυγά μέτρια, 1 κ.σ. φύλλα δυόσμου, 1 κ.σ. ρίγανη φρέσκια, 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο, 1 κ.σ. φύλλα βασιλικού, 65 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 3 ασπράδια από μέτρια αυγά, 2 κ.σ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα:
2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 λουκάνικο Φρανκφούρτης, 2 φέτες μπέικον, 50 γρ. τοματίνια, 2 αυγά, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. θυμάρι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες και τις σπάμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τους τρεις κρόκους, τα 3 αυγά, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά.

Χτυπάμε τα ασπράδια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μαρέγκα. Την προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο και 1 κ.γ. βούτυρο. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε λίγο από το μείγμα και το βάζουμε στο τηγάνι. Συνολικά βάζουμε 4 κουταλιές, φροντίζοντας να έχουν απόσταση τα pancakes μεταξύ τους. Αφήνουμε να ψηθούν 2 λεπτά από τη μία πλευρά και στη συνέχεια τα γυρίζουμε από την άλλη μέχρι να ψηθούν. Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και σκουπίζουμε το τηγάνι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το μείγμα. Η συνταγή βγάζει 18-20 pancakes.

Για το σερβίρισμα:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το λουκάνικο στη μέση, εγκάρσια και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τις φέτες μπέικον και αφήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Προσθέτουμε τα τοματίνια, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και σιγοψήνουμε μέχρι να είναι έτοιμα τα αυγά. Αφαιρούμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με τα pancakes, θυμάρι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v