Τι να μαγειρέψω που να αρέσει σε όλη την οικογένεια;

Δείτε πέντε συνταγές που συνδυάζουν νοστιμιά και υγιεινά υλικά, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Τι να μαγειρέψω που να αρέσει σε όλη την οικογένεια;
Λαζάνια με σπανάκι και φέτα
Υλικά:
300 γραμ. λαζάνια, 1/3 φλ. ελαιόλαδο, 4 πράσα, 4 φρέσκα κρεμμύδια, 1 ξερό κρεμμύδι, 1 κιλό σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο, 400 γραμ. φέτα, 2 ώριμες φρέσκες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, 1 λίτρο γάλα, 10 λιαστές ντομάτες, 1/2 ματσάκι άνηθο
Εκτέλεση:
Για τα λαζάνια με σπανάκι και φέτα, ξεκινάμε να φτιάξουμε πρώτα τη σάλτσα. Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τα λαχανικά μας, τα κόβουμε σε φέτες και το σπανάκι χοντροκομμένο. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (πλασοτέ) σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά, ώσπου να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το χοντροκομμένο σπανάκι και το μαραίνουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το γάλα κι αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 8-10 λεπτά, πάντα σε μέτρια φωτιά. Τέλος ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Κρατάμε 1 φλιτζάνι τρίμματα φέτας και την υπόλοιπη τη ρίχνουμε στο μείγμα που βράζει. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι, βάζουμε τον άνηθο και προσθέτουμε το ανάλογο αλάτι. Ετοιμάζουμε το ταψί και στρώνουμε τα λαζάνια με σπανάκι. Σε λαδωμένο μακρόστενο πυράντοχο σκεύος στρώνουμε μία στρώση λαζάνια. Περιχύνουμε με το 1/3 του μείγματος. Συνεχίζουμε με λαζάνια και το μείγμα μας σε δύο ακόμα στρώσεις. Τελειώνουμε περιχύνοντας με τις τριμμένες ντομάτες, πασπαλίζουμε την υπόλοιπη φέτα και περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 40 λεπτά, ώσπου να κάνει κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσουν τα λαζάνια για 10 λεπτά κι έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.
Η συνταγή είναι από εδώ

Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο
Υλικά:
Για τις πατάτες: 6 μεσαίες πατάτες, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι, θυμάρι φρέσκο
Για τη μαρινάδα: 3-4 σκ. σκόρδο, 1 κύβο κοτόπουλο, 1 κ.γ. ρίγανη ξερή, ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια, 50 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 200 γρ. νερό, φρέσκο θυμάρι, 40 γρ. μέλι, 60 γρ. μουστάρδα απαλή
Για το κοτόπουλο: 1 κοτόπουλο κομμένο σε 8 μερίδες
Για το σερβίρισμα: 1 κ.σ. γιαούρτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200°C στον αέρα. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τις σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Βάζουμε πιπέρι, αλάτι και θυμάρι φρέσκο. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Όταν είναι έτοιμες τις μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Για τη μαρινάδα, σε ένα μίξερ βάζουμε το σκόρδο, τον κύβο κοτόπουλο, τη ξερή ρίγανη, το ξύσμα και τον χυμό από 2 λεμόνια, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το νερό, μπόλικο θυμάρι, μέλι, μουστάρδα απαλή και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο και να ενωθούν τα υλικά.
Στη συνέχεια, βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ. Ρίχνουμε τη μαρινάδα μας από πάνω. Κάνουμε μασάζ στο κοτόπουλο έτσι ώστε να πάει παντού η μαρινάδα. Μπορούμε να το μαγειρέψουμε αμέσως ή να το κρατήσουμε μέχρι και 1 ½ μέρα στο ψυγείο. Όσο περισσότερο το αφήνουμε στη μαρινάδα τόσο πιο νόστιμο θα γίνει. Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω από τις πατάτες. Ρίχνουμε από πάνω όση μαρινάδα μας περίσσεψε και φροντίζουμε να πάει παντού. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 45 λεπτά με το αλουμινόχαρτο και για ακόμα 30-45 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο. Φροντίζουμε να ρίχνουμε μαρινάδα πάνω από το κοτόπουλο όσο το ψήνουμε. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε και σερβίρουμε με πατάτες και στραγγιστό γιαούρτι.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Σμυρναίικα σουτζουκάκια
Υλικά:
Για τα Σουτζουκάκια: 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 5-6 σκελίδες σκόρδο, 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμιού, 150 ml. κόκκινο κρασί, ½ κ.γλ κύμινο, ¼ κ.γλ κανέλα, ¼ κ.γλ μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι
Για την Σάλτσα: 500 γρ. ώριμες ντομάτες, 1 κρεμμύδι ξερό, 2 σκελίδες σκόρδο, 250 ml. κόκκινο κρασί, 1 κ.γλ τοματοπελτέ, 1 κ.σ. βούτυρο, 1 κ.γλ ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλα, 3-4 κόκκους μπαχάρι, 2-3 μοσχοκάρφια, ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, αλεύρι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα. Αφαιρούμε την κόρα και μουλιάζουμε το ψωμί σε κόκκινο κρασί, αφού μαλακώσει το στραγγίζουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε το πολτοποιημένο κρεμμύδι και ζυμώνουμε 1 λεπτό. Προσθέτουμε υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια ζυμώνουμε τον κιμά για τουλάχιστον 10 λεπτά. Σκεπάζουμε με σελοφάν και τον αφήνουμε στο ψυγείο περίπου 30 λεπτά. Ζυμώνουμε και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα πασπαλίζουμε ελαφρά με το κόρν φλάουρ ή το αλεύρι.
Για τη σάλτσα, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε πλάτια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, που θα χωρέσουν κατόπιν τα σουτζουκάκια, σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, με το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το κρασί, την ζάχαρη, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και λιγότερο από 1 φλυτζάνι νερό, ανάλογα τα υγρά που έχουν βγάλει οι ντομάτες. Βάζουμε την σάλτσα να σιγοβράζει. Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια σε ελαιόλαδο, ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές. Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια μέσα στην σάλτσα, που θα έχει πάρει βράση και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με πιλάφι ή πουρέ.
Η συνταγή είναι από εδώ

Γεμιστά φιλέτα κοτόπουλου με μπρόκολο και τσένταρ
Υλικά:
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο (170 – 200 γρ. / φιλέτο), 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, ½ κ.γ. λευκό πιπέρι, ½ κ.γ. κάρυ σκόνη, ½ κ.γ. σκόρδο σκόνη, ¼ κ.γ. αλάτι, 1 φλ. μπρόκολο, ψιλοκομμένο, ½ φλ. τυρί τσένταρ, τριμμένο, ½ φλ. ζωμό κότας
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε κάθε στήθος κοτόπουλου, ώστε να ανοίξει στη μέση σαν πεταλούδα. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, το λευκό πιπέρι, το κάρυ, το σκόρδο και το αλάτι και πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το μείγμα. Σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύουμε το μπρόκολο και το τυρί τσένταρ και μοιράζουμε τη γέμιση στο κέντρο κάθε φιλέτου. Σφραγίζουμε κάθε φιλέτο με 2-3 οδοντογλυφίδες, για να μη φύγει η γέμιση κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Τοποθετούμε τα φιλέτα κοτόπουλου σε ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε το ζωμό κότας. Σκεπάζουμε το σκεύος χαλαρά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 C. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, περιχύνουμε τα φιλέτα κοτόπουλου με τους χυμούς από το σκεύος και ψήνουμε χωρίς αλουμινόχαρτο για 10 λεπτά ακόμη, μέχρι τα υγρά από το κρέας να είναι καθαρά. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ

Μακαρονάδα με κεφτεδάκια και κόκκινη σάλτσα
Υλικά:
400 γρ. σπαγκέτι, 2 φέτες ψωμί για τοστ, 100 γρ. γάλα, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 750 γρ. κιμά (μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό), 100 γρ. τυρί τριμμένο, 400 γρ. ζωμό κρέατος, 800 γρ. σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, 1 ματσάκι μαϊντανό τριμμένο, λίγη τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Βάζουμε το ψωμί μέσα στο γάλα να μουλιάσει. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε τον κιμά μαζί με το σκόρδο, το τσιγαρισμένο κρεμμύδι, το τυρί, το ψωμί που έχουμε στύψει, αλάτι και πιπέρι και δουλεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Με αυτό πλάθουμε 20 κεφτεδάκια. Παίρνουμε μία κατσαρόλα, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κεφτεδάκια. Ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και σκεπάζουμε. Αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμα τα κεφτεδάκια και να έχει στύψει η σάλτσα. Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα γαρνίρουμε από πάνω με τη σάλτσα με τα κεφτεδάκια, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και παρμεζάνα.
Η συνταγή είναι από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v