Νόστιμες συνταγές για απολύτως αρχάριους

Η τέλεια ομελέτα, σούπερ πατάτες στον φούρνο και απλά μακαρόνια με σάλτσα που μπορείς να φτιάξεις ακόμα και αν δεν έχεις ξαναμπεί σε κουζίνα ποτέ.
Νόστιμες συνταγές για απολύτως αρχάριους
Δε θα σε ζαλίσουμε με περίεργους όρους τύπου σωτάρω, τσιγαρίζω, μαρινάρω (αν θέλεις να τα μάθεις και αυτά, έχουμε λεξικό εδώ) ούτε θα σε αγχώσουμε με συνταγές που περιλαμβάνουν οδηγίες του στιλ «βάζουμε τα υλικά στο multi» να τρέχεις να ψωνίζεις multi-α (πληθυντικός, το multi τα multiα, τι όχι;).

Αν το πήρες απόφαση να κάνεις μια σχετική οικονομία από τα delivery, και να ξεκινήσεις σιγά σιγά να μαγειρεύεις, τα πιάτα που ακολουθούν είναι ό,τι πρέπει: Φτιάχνονται πανεύκολα, κοστίζουν ελάχιστα, δεν θα σου φάνε τη μισή σου μέρα, και έχουν ελάχιστες πιθανότητες να βάλουν φωτιά στην κουζίνα σου. Ελπίζουμε.

Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα

Υλικά:
½ πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας σου, 1 χάρτινη συσκευασία συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κύβους ζωμού (επίσης της αρεσκείας σου), ρίγανη, πιπέρι, μπαχάρι, αλάτι

Εκτέλεση:
Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και περιμένουμε να βράσει (να κάνει μεγάλες μπουρμπουλήθρες και στην επιφάνεια, όχι μόνο κάτω). Μόλις βράσει, ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι, και έναν κύβο και περιμένουμε να διαλυθεί. Όταν διαλυθεί, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα αφήνουμε εκεί (χωρίς καπάκι στην κατσαρόλα) για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν.
(*) Δοκίμασε ένα, για να δεις αν είναι όσο μαλακό θέλεις, πριν τα βγάλεις.
Τα ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Για τη σάλτσα: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίχνουμε τον χυμό της ντομάτας, το ελαιόλαδο, τον δεύτερο κύβο. 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, και όσα μπαχαρικά θέλουμε (εκτός από τα παραπάνω, μπορείς να προσθέσεις κανέλα, μοσχοκάρυδο, τσίλι και αποξηραμένο κρεμμύδι). Σκεπάζουμε με το καπάκι, και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά (στο 4 αν η κουζίνα σου πάει μέχρι το 9, στο 1 αν έχει μέχρι το 3) για ένα μισάωρο, ανακατεύοντας συχνά.

Ομελέτα με ζαμπόν και τυρί

Υλικά:
3 αυγά, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγο τριμμένο τυρί, αλάτι, πιπέρι, και προαιρετικά ένα αλλαντικό της αρεσκείας σου (ζαμπόν, γαλοπούλα…)

Εκτέλεση:
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, και περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το λάδι, και το αφήνουμε να κάψει. Στο μεταξύ, χτυπάμε σε ένα βαθύ πιάτο το αυγά με ένα πιρούνι, και τους ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Αδειάζουμε το πιάτο στο τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 5, και αφήνουμε μέχρι να αρχίσουν να ασπρίζουν λίγο στην άκρη. Σπρώχνουμε την ασπρισμένη άκρη προς το κέντρο του τηγανιού, και το «υγρό» από πάνω μέρος έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργήσαμε. Ακούγεται περίπλοκο; Σε αυτό εδώ το βίντεο ο Άκης Πετρετζίκης θα σου δείξει πώς γίνεται. Στη συνέχεια, ρίχνουμε από πάνω το τριμμένο τυρί και το αλλαντικό μας, αν θέλουμε, αφήνουμε για 1-2 λεπτά, και σερβίρουμε.

Πατάτες ψητές στον φούρνο



Υλικά:
1 κιλό πατάτες, 2 λεμόνια, 1 ½ λίτρο νερό, 1-2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο ή ρίγανη, 2 σκ. Σκόρδο, 75 γρ. ελαιόλαδο, 30 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση:
Βάζουμε τον φούρνο να προθερμαίνετε στους 200 βαθμούς.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε 4 κομμάτια, ή αν είναι μικρές σε 2-3 κομμάτια. Χαράζουμε με το μαχαίρι κάθε κομμάτι πατάτας σε 2-3 σημεία. Ρίχνουμε τις πατάτες σε μία κατσαρόλα, στίβουμε από πάνω τους δύο λεμόνια, ρίχνουμε και τα λεμόνια στην κατσαρόλα, προσθέτουμε αλάτι και ενάμισι λίτρο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Από τη στιγμή που θα βράσει το νερό περιμένουμε ακριβώς 10 λεπτά, και μετά σβήνουμε το μάτι. Αδειάζουμε κατευθείαν την κατσαρόλα σε ένα σουρωτήρι, βγάζουμε τα λεμόνια και αφήνουμε τις πατάτες στο σουρωτήρι για 5 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βάζουμε ένα άδειο ταψί στον φούρνο να ζεσταθεί.

Βάζουμε τις πατάτες, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το σκόρδο, την πάπρικα, το σιμιγδάλι, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ. Κουνάμε το μπολ για να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε γρήγορα μέσα τις πατάτες. Τις απλώνουμε και βάζουμε κατευθείαν το ταψί στον φούρνο. Αφήνουμε να ψηθούν για μισή ώρα με σαράντα λεπτά, γυρνώντας τις κάθε 10 λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Φιλέτο κοτόπουλο με μουστάρδα και μέλι

Υλικά:
4 φιλέτα κοτόπουλο, ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. χυμό λεμόνι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σως μουστάρδας με μέλι:
2 κ.σ. μουστάρδα απαλή, 1,5 κ.σ. μέλι, 1 κ.γλ. μαγιονέζα, 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού, 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε πρώτα τη σως: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για να δέσει η σάλτσα

Για το κοτόπουλο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα του φούρνου. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, μουστάρδα, λεμόνι τα φιλέτα κοτόπουλου και από τις δύο πλευρές, τα αλατοπιπερώνουμε καλά, τα ακουμπάμε στη σχάρα και την τοποθετούμε σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου.

Στη βάση του φούρνου τοποθετούμε ένα ταψί, για να μαζέψει τυχόν υγρά από το ψήσιμο.
Ψήνουμε τα φιλέτα κοτόπουλου για 5-8 λεπτά από κάθε πλευρά. Για να δούμε αν είναι έτοιμα, κόβουμε ένα για να ελέγξουμε αν έχει ασπρίσει καλά ως το κέντρο του. Αν δούμε ροζ σημεία στο ψαχνό, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα περιχύνουμε με τη σως.

Η συνταγή είναι από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v