Σούπερ αμαρτωλές συνταγές με σοκολάτα

Δεν θα απολαύσετε μόνο το να τις φάτε, όπως συνήθως, αλλά και το να τις φτιάξετε. Κυρίες και κύριοι, συνταγές-θεραπεία για τη σοκολατομανία.
Σούπερ αμαρτωλές συνταγές με σοκολάτα
Γκοφρέτες με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο

Υλικά:
180 γρ. μπισκότα τύπου digestive, 250 γρ. βούτυρο γάλακτος σε κύβους, 220 γρ. καστανή ζάχαρη, 120 γρ. γάλα, 65 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 180 γρ. κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια, 170 γρ. κουβερτούρα γάλακτος κομμένη σε μικρά κομματάκια, 160 γρ. φιστικοβούτυρο, 50 αλμυρά κρακεράκια (περίπου 2x5 εκ.), 100 γρ. λευκή κουβερτούρα για διακόσμηση

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μούλτι τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ (που μπορούμε να το τοποθετήσουμε στα μικροκύματα) προσθέτουμε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, το γάλα, την κρυσταλλική ζάχαρη, την μαύρη κουβερτούρα και τα τριμμένα μπισκότα. Καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το τοποθετούμε στα μικροκύματα για 3 λεπτά, στα 800 Watt. Αν δεν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων τοποθετούμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Στη συνέχεια, αυξάνουμε λίγο τη θερμοκρασία και βράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και ανακατεύουμε πολύ καλά με μία σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί η σοκολάτα.

Απλώνουμε μεμβράνη σε ένα ταψάκι 20x25 εκ. Στρώνουμε από πάνω μία στρώση από τα κρακεράκια, μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Αν χρειαστεί σπάμε και μερικά για να βάλουμε σε τυχόν κενά του ταψιού. Από πάνω ρίχνουμε το μισό από το ζεστό μείγμα με τη σοκολάτα και απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα. Από πάνω βάζουμε άλλη μια στρώση από τα κρακεράκια, πιέζοντας καλά. Με προσοχή ρίχνουμε το άλλο μισό μείγμα με τη σοκολάτα και απλώνουμε με την σπάτουλα. Από πάνω κάνουμε μια τρίτη στρώση με τα υπόλοιπα κρακεράκια.

Σε ένα άλλο μπολ (που μπορούμε να το τοποθετήσουμε στα μικροκύματα) προσθέτουμε τη σοκολάτα γάλακτος και το φιστικοβούτυρο. Καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το τοποθετούμε στα μικροκύματα για 1,5 λεπτό, στα 800 Watt. Αν δεν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων τοποθετούμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα μέχρι να λιώσει και γίνει ένα ωραίο μείγμα. Όταν είναι έτοιμο, το ρίχνουμε πάνω από την τελευταία στρώση κράκερ και απλώνουμε καλά.

Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε ένα μπολ, τυλιγμένο με μεμβράνη, στον φούρνο μικροκυμάτων για 1-2 λεπτά (φροντίζουμε ανά 20 δευτερόλεπτα να την ελέγχουμε γιατί μπορεί να μας καεί) ή σε μπεν μαρί. Όταν είναι έτοιμη τη βάζουμε σε κορνέ.

Πάνω στην τελευταία στρώση του ταψιού, κάνουμε γραμμές με τη λευκή σοκολάτα, παράλληλες με την μικρή πλευρά του ταψιού. Με ένα μαχαίρι ή με ένα ξυλάκι για σουβλάκια τραβάμε κάθετες γραμμές ώστε να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο (ψαροκόκκαλο) πάνω στο γλυκό μας.

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο και το αφήνουμε για τουλάχιστον 4 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά. Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε σε κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Vegan τρουφάκια χωρίς ζάχαρη

Υλικά:
1 φλ. χουρμάδες ξηρούς χωρίς κουκούτσι, 1 φλ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι, ½ φλ. καρύδια, ½ φλ. κάσιους ωμά (ή αμύγδαλα ωμά), 2 κ.σ. κακάο άγλυκο καλής ποιότητας, 2 πρέζες αλάτι, 2 κ.σ. βούτυρο καρύδας λιωμένο (ή αμυγδάλου), 1 κ.σ. γάλα καρύδας (ή γάλα αμυγδάλου ή χυμό πορτοκάλι), λίγες σταγόνες υγρή βανίλια (ή έλαιο αμυγδάλου, πορτοκαλιού κλπ)

Για την επικάλυψη:
Κακάο, καρύδα, αλεσμένοι ξηροί καρποί, ή λιωμένη σοκολάτα vegan

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα δαμάσκηνα, τους χουρμάδες, τα καρύδια και τα κάσιους στο μπλέντερ. Τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Παίρνουμε μικρές κουταλιές από το μείγμα και πλάθουμε σε σχήμα τρούφας, στρογγυλό. Ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί. Αφού τα τελειώσουμε όλα, τα κυλάμε σε οποία επικάλυψη μας αρέσει ή σε λιωμένη σοκολάτα. Διατηρούμε τα τρουφάκια σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Τούρτα με πτι-μπερ και σοκολάτα

Υλικά:
300 γρ. μπισκότα πτι-μπερ (περίπου), 1 κιλό γάλα φρέσκο, πλήρες + 300 γρ. επιπλέον για τα μπισκότα, 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 200 γρ. ζάχαρη, 4 αυγά, 30 γρ. βούτυρο αγελάδας, 150 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και τα αυγά και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να προκύψει ένας χυλός. Ζεσταίνουμε το 1 κιλό γάλα σε μια κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει, το αποσύρουμε και αδειάζουμε το 1/3 στο μπολ με τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα αυτό πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά και μόλις βράσει και πήξει το μείγμα, το αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και τη λιωμένη σοκολάτα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια ομοιογενής σοκολατένια κρέμα.

Ακουμπάμε ένα μικρό παραλληλόγραμμο τσέρκι διαστάσεων 20 x 15 εκ. σε μια πιατέλα. Βουτάμε ένα-ένα μερικά μπισκότα στα 300 γρ. γάλα και τα στρώνουμε στον πάτο από το τσέρκι, καλύπτοντάς τον ολόκληρο. Αν το τσέρκι μας έχει τις σωστές διαστάσεις, θα χωρέσουν ακριβώς 9 μπισκότα, αλλιώς κόβουμε κάποια για να καλύψουμε τυχόν κενά. Από πάνω απλώνουμε το 1/3 της ζεστής κρέμας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές και τελειώνουμε με μπισκότα. Συνολικά, δηλαδή, η τούρτα μας θα έχει τέσσερις στρώσεις μπισκότων και τρεις κρέμας.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί καλά η κρέμα. Ξεφορμάρουμε ζεσταίνοντας το τσέρκι με πιστολάκι μαλλιών και τραβώντας το προς τα πάνω.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου

Εύκολο κέικ σοκολάτα, με βουτυρόκρεμα σοκολάτα-πορτοκάλι

Υλικά:
Για το κέικ:
220 γρ ζάχαρη λευκή, 170 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 50 γρ κακάο σε σκόνη (όχι ρόφημα σοκολάτας), 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, 220 γρ βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου, σε κομματάκια, 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη βουτυρόκρεμα:
250 γρ ζάχαρη άχνη, 100 γρ Χωριό βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου, σε κομματάκια, 1 ½ κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού (από ένα μικρό πορτοκάλι περίπου), 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού (από ένα μικρό πορτοκάλι περίπου), 50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα, χοντροκομμένη

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C στον αέρα. Ετοιμάζουμε δυο στρογγυλές φόρμες κέικ (των 18 εκ.) με αποσπώμενο πάτο, λαδώνοντάς τις ελαφρά και στρώνοντάς τις με δυο δίσκους λαδόκολλας που θα έχουμε κόψει στη διάμετρό τους.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε με σύρμα έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν καλά και να σπάσουν τυχόν σβόλοι. Προσθέτουμε το βούτυρο αγελάδος μοιράζοντας εδώ κι εκεί τα κομματάκια, και τα αυγά. Χτυπάμε στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα, αυξάνοντάς την όσο ενσωματώνονται τα υλικά, φτάνοντας σε μέτρια προς υψηλή. Σταματάμε στα 2-3 λεπτά, όταν το μείγμα έχει αρχίσει να ανοίγει στο χρώμα και να φαίνεται πιο αφράτο.

Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες προσέχοντας να είναι ίσες οι ποσότητες. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά, ή μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο και των δυο κέικ καθαρή ή με στεγνά ψίχουλα. Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν λίγο, ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

Για να φτιάξουμε τη βουτυρόκρεμα, προσθέτουμε στον καθαρό κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και το βούτυρο. Χτυπάμε στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα αυξάνοντας σιγά-σιγά. Προσθέτουμε το ξύσμα και μια κουταλιά από το χυμό. Ανάλογα πόσο πηχτό είναι το μείγμα (το θέλουμε να “στέκεται” αλλά να είναι αφράτο και μαλακό) προσθέτουμε αν χρειαστεί και τη δεύτερη κουταλιά χυμό. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Σε ένα πυρίμαχο μπολάκι λιώνουμε τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Τη βάζουμε για διαστήματα των 20 δευτερολέπτων, όχι περισσότερο, γιατί η σοκολάτα καίγεται εύκολα. Ανακατεύουμε στο ενδιάμεσο καλά και συνεχίζουμε μέχρι να λιώσει εντελώς.

Με το μίξερ να λειτουργεί σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά η βουτυρόκρεμα (γύρω στα 5 λεπτά).

Όταν έχουν κρυώσει εντελώς τα κέικ, βάζουμε το ένα ανάποδα σε μια πιατέλα. Απλώνουμε το ένα τρίτο της βουτυρόκρεμας. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κέικ, κανονικά αυτή τη φορά. Απλώνουμε τη μισή από τη βουτυρόκρεμα που μας έχει μείνει. Την υπόλοιπη την απλώνουμε προσεχτικά στα πλαϊνά του κέικ μας.

Τη συνταγή εντοπίσαμε εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v