Οι καλύτερες συνταγές με κάστανα

Πεντανόστιμα μαγειρευτά με χοιρινό κρέας, παραδοσιακές πίτες και λαχταριστά γλυκίσματα απογειώνονται με την γεύση του κάστανου.
Οι καλύτερες συνταγές με κάστανα
Χοιρινό με κάστανα
Υλικά:
1 κιλό χοιρινό, 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ κιλό κάστανα, 1 λεμόνι, 1 κ.σ. αλεύρι, 1 φύλλο δάφνης, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το κρέας και τα κάστανα. Παίρνουμε μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό και βράζουμε τα κάστανα. Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε και το κρατάμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι και το πράσο και τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε μέσα το αλεύρι και αλατίζουμε. Ρίχνουμε το κρέας και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε 1 λεπτό και βάζουμε πιπέρι, τη δάφνη, λίγο νερό και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα κάστανα που τα έχουμε καθαρίσει και βράζουμε για 10-15 λεπτά ακόμη έως ότου δέσει η σάλτσα.
Η συνταγή είναι από εδώ

Κέικ κάστανο που δεν χρειάζεται ψήσιμο
Υλικά:
400 γρ. κάστανα βρασμένα, 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 100 γρ. βούτυρο, 100 γρ. κουβερτούρα 65% κακάο, 3 κ.σ. γάλα, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 2 κ.σ. κονιάκ, ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα, 100 γρ. λευκή κουβερτούρα λιωμένη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα multi χτυπάμε τα κάστανα με τη ζάχαρη να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπεν μαρί βάζουμε το βούτυρο, τη σοκολάτα και το γάλα να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια σάλτσα. Προσθέτουμε το κονιάκ, τη βανίλια και αφαιρούμε από τη φωτιά. Η σάλτσα μας θα σφίξει επειδή θα προσθέσουμε το αλκοόλ. Προσθέτουμε στο μείγμα μας τη σκόνη από τα κάστανα και τη ζάχαρη και ομογενοποιούμε. Σε μια φόρμα 10x20 εκ., που έχουμε καλύψει με μεμβράνη, περιχύνουμε το μείγμα μας και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 1 ώρα. Βγάζουμε από τη φόρμα και περιχύνουμε με τη λευκή σοκολάτα, τη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ

Κορμός κάστανο με σοκολάτα
Υλικά:
1000 γρ. κάστανα ακαθάριστα (θα μας δώσουν περίπου ½ κιλό βρασμένα, αποφλοιωμένα κάστανα, γιατί έχουν μεγάλη φύρα), 130 γρ. άχνη ζάχαρη, 125 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου, 125 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί, 200 γρ. γλυκό του κουταλιού κάστανο, στραγγισμένο, ή μαρόν γλασέ (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Χαράσσουμε τα κάστανα στο κάτω μέρος σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τα καθαρίζουμε. Έπειτα τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τη μισή ποσότητα της άχνης. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη άχνη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πουρέ κάστανου και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά. Αν θέλουμε να βάλουμε και γλυκό κάστανο ή μαρόν γλασέ, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μεγάλη λαδόκολλα και του δίνουμε μακρόστενο σχήμα. Τυλίγουμε τη λαδόκολλα σε ρολό και σφίγγουμε τις άκρες της. Βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες να σφίξει καλά και αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Με ένα μαχαίρι ή πιρούνι χαράσσουμε γραμμές στην επιφάνεια του κορμού έτσι ώστε να μοιάζει με κορμό δέντρου. Κόβουμε τις άκρες του κορμού λίγο λοξά και τις τοποθετούμε επάνω στον κορμό, για να θυμίζουν ρόζους και γαρνίρουμε αν θέλουμε με γλυκό του κουταλιού κάστανο ή μαρόν γλασέ. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ

Ψαρονέφρι με πουρέ κάστανου
Υλικά:
1 κιλό ψαρονέφρι (2 ή 3 μπαστούνια), 2 κ.σ ελαιόλαδο, 1/3 φλ. μαυροδάφνη, 1/4 φλ. βαλσαμικό ξύδι με μέλι, 1/4 φλ. κονιάκ, 1 φλ. ζωμό κότας ή κρέατος, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι, αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα και βερύκοκα)
Για τον πουρέ κάστανου: 1 κιλό κάστανα καθαρισμένα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και προβρασμένα κάστανα), 1 φλ. ζωμό κρέατος, 1 φλ. γάλα, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, αλάτι, 1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε πρώτα τα νεύρα από το κρέας. Με σπάγκο ψησίματος δένουμε κάθε ψαρονέφρι ανά 4 εκ., ανάλογα με το μέγεθός του. Αφού τα δέσουμε όλα, κόβουμε σε μενταγιόν (κομμάτια). Έτσι κάθε κομμάτι θα παραμείνει δεμένο και θα κρατήσει το σχήμα του (μενταγιόν) κατά το μαγείρεμα. Σε βαθύ τηγάνι που σκεπάζεται, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα μενταγιόν για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα. Σβήνουμε με το κρασί, το βαλσαμικό, και το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά για 2 λεπτά, και προσθέτουμε το ζωμό, και το θυμάρι. Γυρίζουμε το κρέας με τσιμπίδα, και αφήνουμε λίγα λεπτά να γλασάρει, και να πυκνώσει η σάλτσα. Είναι έτοιμη, όταν εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες.
Για τον πουρέ: Βράζουμε χαραγμένα τα κάστανα, για 10-15 λεπτά να ανοίξουν. Τα ξεφλουδίζουμε, και κρατάμε 1 κιλό καθαρή σάρκα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνουμε τα κάστανα, και τα ανακατεύουμε να βουτυρωθούν καλά. Προσθέτουμε το ζωμό και το γάλα. Τα σκεπάζουμε, και τα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά και να μαλακώσουν. Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και αλατίζουμε. Τα περνάμε από το μύλο του πουρέ. Γαρνίρουμε τον πουρέ σε φωλιά και από πάνω τοποθετούμε τα μενταγιόν. Περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα και τα φρούτα. Tip: Φτιάξτε τον πουρέ κάστανου, διατηρήστε τον ζεστό και τελευταία στιγμή, περάστε τον στον μύλο λαχανικών, αλλιώς αλέστε τον.
Η συνταγή είναι από εδώ

Κοτόπιτα με κάστανο
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο, 700 γρ. κοτόπουλο ψαχνό σε κύβους, 1 κούπα βρασμένα και κομμένα κάστανα, 1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι, λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο, 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, 1/2 κούπα ξανθή σταφίδα, 1 ποτηράκι λευκό κρασί, 1 αυγό, 1 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, κόκκινο πιπέρι, 1 φλιτζάνι σπορέλαιο για τα φύλλα
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το κοτόπουλο και το σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά τα κάστανα, τη σταφίδα, το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος. Εν τω μεταξύ στρώνουμε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα με ένα πινελάκι. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Στο τέλος χτυπάμε το αυγό με λίγο λάδι και αλείβουμε την επιφάνεια της πίτας. Τη χαράζουμε και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40΄ να ροδοκοκκινίσει.
Η συνταγή είναι από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v