Το ιδανικό γλυκό για Thanksgiving ή… Friendsgiving

Αυτή η τάρτα με καρύδια πεκάν και σοκολάτα είναι το ιδανικό γλυκό, είτε γιορτάζετε Thanksgiving, είτε ασπάζεστε τη νέα τάση του… Friendsgiving.
Το ιδανικό γλυκό για Thanksgiving ή… Friendsgiving

της Αγάπης Μαργετίδη

Η Γιορτή των Ευχαριστιών, που γιορτάζεται κάθε τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, έχει τις ρίζες της στους πρώτους αποίκους που έφτασαν στην Αμερική και ευχαρίστησαν τον Θεό για την ασφαλή άφιξή τους και για τα αγαθά που τους παρείχε η νέα ήπειρος. Πέρα από την εν πολλοίς δικαιολογημένη αμφισβήτησή της γιορτής από διάφορα κινήματα και γηγενείς κοινότητες λόγω της αποδεδειγμένης πλέον εξόντωσης των Ινδιάνων από τους αποίκους για την κατάκτηση της γης από την «ανώτερη» λευκή φυλή, τελευταία έχει κάνει την εμφάνισή της μια νέα μίνι επανάσταση, το Friendsgiving αντί του Thanksgiving.

Τι είναι το καινούργιο αυτό φρούτο και από πού προέρχεται; Θα σας τα πω εν τάχει. Για να βρεθούν μαζί τα μέλη των οικογενειών γύρω από το γιορταστικό τραπέζι, απαιτούνται στις περισσότερες περιπτώσεις ουρές στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς κι ατέλειωτα μίλια στους αχανείς αυτοκινητοδρόμους. Αν έχει και κακοκαιρία, ζήτω που καήκανε. Άντε και φτάσανε συν γυναιξί και τέκνοις στο πατρικό σπίτι με την αγχωμένη μαμά που προσπαθεί να χωρέσει τη γαλοπούλα στον φούρνο. Άντε και κάθισαν στο στολισμένο τραπέζι. Εδώ αρχίζουν τα δράματα. Ένα στραβό βλέμμα της πετυχημένης businesswoman προς τον ονειροπόλο καλλιτέχνη άφραγκο αδελφό της. Η μεγάλη κόρη που χώρισε για τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια ρίχνει τη δηλητηριώδη ατάκα της στην πρόωρα γερασμένη μικρή της αδελφή με τον άχρηστο σύζυγο και τα γκρινιάρικα παιδιά τους. Η επαναστατημένη έφηβη που κοροϊδεύει τον χαρτογιακά πατέρα της και την ταχτοποιημένη αλλά τόσο βαρετή ζωούλα που τους προσφέρει.

Θέλετε κι άλλα τέτοια σενάρια; Μπα, μπήκαμε στο νόημα. Άστο καλύτερα, φέτος θα μαζευτούμε μόνο φίλοι, συμφοιτητές και εραστές στο απείρως χαλαρότερο Friendsgiving. Το μαγείρεμα θα είναι διασκέδαση και θα φάμε όποια ώρα μας καπνίσει. Ούτε θείοι γεροντοπαλλήκαρα που σου κουνάνε το δάχτυλο, ούτε ξαδέλφια που θέλουν ντε και σώνει να σε μυήσουν στη σαϊεντολογία, ούτε μωρά που κλαίνε ασταμάτητα.

Το μενού βεβαίως θα έχει λίγο απ’ όλα. Θα ικανοποιηθούν άπαντες, οι vegans, οι vegetarians, οι gluten-free και οι sugar-free, οι alcohol-free. Το επιδόρπιο όμως θα είναι πατροπαράδοτο, όλα κι όλα. Pecan pie θα έχει, εμπλουτισμένη με άφθονη σοκολάτα.


Pecan pie (τάρτα με καρύδια πεκάν) με σοκολάτα

Βουτυρώνουμε ελαφρά μια ταρτιέρα διαμέτρου περίπου 28 εκ. και στρώνουμε στον πάτο και τα τοιχώματα ζύμη για τάρτες κουρού. Τρυπάμε με πηρούνι την επιφάνεια. Τοποθετούμε κυκλικά σε όλη την επιφάνεια του πάτου καρύδια πεκάν σε μονή στρώση (θα χρειαστούμε περίπου 100 γρ.) και διάσπαρτα 150 γρ. σταγόνες κουβερτούρας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα 3 αυγά και προσθέτουμε 1 συσκευασία σιρόπι σφενδάμου (maple syrup), 100 γρ. καστανή ζάχαρη, 1 καλή πρέζα αλάτι και 60 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο που έχουμε λιώσει είτε στον φούρνο μικροκυμάτων, είτε στο μάτι της κουζίνας. Μόλις ανακατευτούν καλά τα υλικά, αδειάζουμε το μίγμα με προσοχή πάνω στα καρύδια και τη σοκολάτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και της κάτω αντίστασης για περίπου 40΄- 50΄. Η τάρτα τρώγεται ζεστή και συνοδεύεται από παγωτό βανίλια ή ελαφριά άγλυκη chantilly, προαιρετικά πασπαλισμένα με νιφάδες σοκολάτας.

Tips
-Οι σταγόνες της κουβερτούρας είναι προτιμότερο να είναι από μαύρη σοκολάτα γιατί η σοκολάτα γάλακτος είναι πολύ γλυκιά.
-Η παραδοσιακή pecan pie όπως την φτιάχνουν στον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει σιρόπι από καλαμπόκι (corn syrup), πράγμα λογικό, αφού το καλαμπόκι αφθονεί στην περιοχή. Δεν βρήκα όμως και το αντικατέστησα με το πολύ νόστιμο Καναδέζικο maple syrup. Το βρίσκουμε εύκολα στα σουπερμάρκετ σε γυάλινη συσκευασία με το χαρακτηριστικό φύλλο του σφενδάμου. Η ποσότητα μίας συσκευασίας των 250 γρ. είναι ακριβώς αυτή που χρειαζόμαστε για την τάρτα.
-Μπορείτε να ψήσετε την τάρτα αρκετές ώρες πριν, ακόμη και την προηγουμένη και να την ζεστάνετε πριν την σερβίρετε, πάντα στον συμβατικό φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία (100 - 120ο C).
-Μην επιχειρήσετε να φάτε αυτή την τάρτα μετά από ένα πλούσιο γεύμα γιατί θα σας κάτσει στο στομάχι. Με τον πρωινό ή απογευματινό καφέ όμως, είναι τέλεια. Τώρα, πώς την καταφέρνουν οι Αμερικάνοι μετά τη γαλοπούλα, τη γέμιση, τις γλυκοπατάτες κι όλα τα άλλα ενός τυπικού γεύματος της Ημέρας των Ευχαριστιών, απορώ και εξίσταμαι.

Έχει όμως ο καιρός γυρίσματα κι όσοι γλύτωσαν από το Thanksgiving θα πάρουν βαθιά ανάσα, θα οπλιστούν με άπειρη υπομονή και θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με την αγαπημένη δυστοπική τους οικογένεια. Happy Friendsgiving!

Σημ.: Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, γεγονότα ή καταστάσεις είναι τυχαία και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική οικογένεια…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v