Έξυπνες συνταγές με παξιμάδια

Δείτε πώς θα φτιάξετε μόνοι σας κρητικά παξιμάδια, και πώς θα τα συνδυάσετε με άλλα ελληνικά υλικά για να δημιουργήσετε χορταστικές σαλάτες.
Έξυπνες συνταγές με παξιμάδια
Μια υπέροχη κρητική συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας παξιμάδια και κριθαροκουλούρες, και ιδέες για να τα συνδυάσετε με λαχανικά και να φτιάξετε πεντανόστιμες και άκρως ελληνικές σαλάτες.

Κρίθινο παξιμάδι (κρητικές κριθαροκουλούρες)
Υλικά:
4 κούπες αλεύρι κρίθινο ολικής άλεσης (με το πίτουρό του), 2 κούπες σταρένιο ολικής άλεσης, 3 κούπες άσπρο για όλες τις χρήσεις και 2 κουταλιές για τη μαγιά, ¾ ως 1,5 κούπα λάδι (δείτε παρατηρήσεις), 3 κούπες νερό περίπου (μισή κούπα πάει στη μαγιά), 1 κοφτή κουταλιά αλάτι, 1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη ή μέλι, 60-80 γρ. μαγιά νωπή ή αντίστοιχη ξηρή (ή προζύμι)
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη νωπή μαγιά σε μισή κούπα χλιαρό νερό και προσθέτουμε τις 2 κουταλιές άσπρο αλεύρι και ζάχαρη όση πιάσουν τα δάχτυλα μας (όπως όταν αλατίζουμε) ανακατεύουμε να γίνει χυλός και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Σε λεκάνη ζυμώματος βάζουμε τα αλεύρια (εκτός από μια κούπα από το λευκό), το αλάτι τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε και ανοίγουμε μια λακουβίτσα όπου ρίχνουμε το χυλό της μαγιάς το λάδι και το υπόλοιπο νερό πάλι χλιαρό. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το τελευταίο άσπρο αλεύρι ώστε να έχουμε μια ζύμη όχι πολύ σφικτή αλλά να ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης και να μη κολλά στα χέρια. Αν βάλουμε μέλι το διαλύουμε στο νερό. Αφήνουμε να ανεβεί. Ξαναζυμώνουμε να κατεβεί η ζύμη. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης, τα ζυμώνουμε σε επιφάνεια ζυμώματος και πλάθουμε κουλουράκια μεγαλούτσικα (η ζύμη τους άψητη να είανι από 150 ως 200 γραμμάρια). Αν τα κάνουμε κουλούρες, τις χαράζουμε στη μέση με κοφτερό μαχαιράκι. Δεν είναι ανάγκη να κοπούν εντελώς. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένα ταψάκια ή στρωμένα με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε να ανεβούν πάλι. Τα ψήνουμε σε 170-180 βαθμούς περίπου μια ώρα. Αφήνουμε να κρυώσουν τόσο, όσο να μπορούμε να τα πιάνουμε, και τα χωρίζουμε εκεί που τα έχουμε χαράξει. Τα απλώνουμε σε ταψιά. Τα ξαναφουρνίζουμε στους 100 βαθμούς ως ότου «παξιμαδιαστούν» - θέλουν αρκετή ώρα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που δεν θα τα πιάσει υγρασία.
Η συνταγή είναι από εδώ

Σαλάτα με ντοματίνια, παξιμάδι και τυρί
Υλικά (για 2 σαλάτες):
800γρ. ντοματίνια κομμένα στα δύο, 80γρ. κρητικά παξιμάδια ολικής, κομμένα σε κομματάκια, 2 κουταλιές κάπαρη στραγγισμένο, 80γρ. αναρή αλατισμένη (κυπριακό τυρί), σπασμένη με το πιρούνι, 60γρ. τυρί φέτα, σπασμένη με το πιρούνι, 4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
Για τη σως: 60γρ. ελαιόλαδο, 20γρ. ξύδι, αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια, τα παξιμάδια και την κάπαρη. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε την αναρή με τη φέτα και σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της σος μέχρι να ενωθούν. Ανακατεύουμε τη σος με το μείγμα «ντοματίνια, κάπαρη και παξιμάδι» και μοιράζουμε σε δύο μπολ. Μοιράζουμε το μείγμα τυριών πάνω στις σαλάτες και διακοσμούμε με ένα κλωναράκι ρίγανης. Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή είναι από εδώ

Κρητικός ντάκος
Υλικά:
1 ντάκο ή κριθαροκουλούρα κομμένη στη μέση, ή παξιμάδι, 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, ½ φρέσκο κρεμμυδάκι, 1 κ.γ. ξίδι λευκό ή μηλόξιδο, 1 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι, 1 πρέζα αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο βασιλικό (1 κ.σ.) ψιλοκομμένο, λίγο θυμάρι φρέσκο, κρίταμο ή άλλο τουρσί, ελαιόλαδο, σπτικό τυρί κρέμα ή τριμμένη φέτα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Σε δύο πιάτα βάζουμε τα δύο κομμάτια του ντάκου με την εξωτερική πλευρά του προς τα κάτω. Τη μισή ντομάτα την τρίβουμε στον τρίφτη μέσα σε ένα μπολ και την άλλη μισή την κόβουμε σε κυβάκια. Με την τριμμένη ντομάτα θα φτιάξουμε ένα μείγμα με το οποίο θα βρέξουμε τον ντάκο. Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη ντομάτα προσθέτουμε το ξίδι, τη ζάχαρη (ή το μέλι), το αλάτι, το πιπέρι, τον ψιλοκομμένο βασιλικό και το ψιλοκομμένο θυμάρι και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Η ζάχαρη ή το μέλι και το αλάτι ισορροπούν την οξύτητα της ντομάτας για αυτό και είναι απαραίτητα. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στον ντάκο και από πάνω λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την κομμένη σε κύβους υπόλοιπη ντομάτα με το ζουμί που προέκυψε από την κοπή της. Τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Σερβίρεται με τυρί κρέμα ή τριμμένη φέτα, κρίταμο ή κάπαρη, λίγο ελαιόλαδο από πάνω και λίγο πιπέρι.
Η συνταγή είναι από εδώ

Φασολάκια με φέτα, μπέικον και παξιμάδι
Υλικά:
500 γρ. φασολάκια, βρασμένα, 60 γρ. παξιμάδια, 20 γρ. δυόσμος φρέσκος, χοντροκομμένος, 180 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση, 100 γρ. φέτα, τριμμένη στο χέρι, 60 γρ. μπέικον, κομμένο σε καρέ, 30 γρ. ξίδι μπαλσάμικο, 80 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι
Εκτέλεση:
Σ’ ένα μπολ με νερό, βουτάμε το κάθε παξιμάδι, βυθίζοντάς το καλά και το μεταφέρουμε σ’ ένα πιάτο όπου το περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ξύδι μπαλσάμικο. Αλατίζουμε επίσης. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 10 γρ. από το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να πάρει καλό χρώμα και να γίνει τραγανό. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το μπέικον μαζί με το περιεχόμενο του τηγανιού. Αν θέλουμε, σουρώνουμε το μπέικον και το προσθέτουμε χωρίς τα έλαια του τηγανιού. Αλατίζουμε, δοκιμάζουμε και σερβίρουμε. Μπορείτε να δοκιμάσετε την ίδια συνταγή αντικαθιστώντας τα φασολάκια με κολοκυθάκια ή μελιτζάνες.
Η συνταγή είναι από εδώ

Χωριάτικη σαλάτα με μαστέλο και παξιμάδια
Υλικά:
8 κριθαρένια παξιμάδια με ελαιόλαδο για το σερβίρισμα, 6 ντομάτες, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, 3 πράσινες πιπεριές κέρατα, 4-5 κ. γλ. φύλλα φρέσκου βασιλικού, 200 γρ. μαστέλο, 1 ματσάκι ρόκα, 12 καπαρόφυλλα, 8 αγγουράκια κάπαρης, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ.ξίδι μπαλσάμικο, αλάτι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τη ρόκα. Βάζουμε σε ένα μπολ τα ψιλοκομμένα σαλατικά, αλατίζουμε και προσθέτουμε τα καπαρόφυλλα, το φρέσκο βασιλικό, το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο. Κόβουμε το τυρί σε φέτες και κάθε φέτα σε λεπτές λωρίδες. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στο φούρνο. Βάζουμε το ψημένο τυρί και τα αγγουράκια κάπαρης επάνω στη σαλάτα και σερβίρουμε πάνω στα παξιμάδια.
Η συνταγή είναι από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v