Τι να μαγειρέψω το Σ/Κ για όλη την εβδομάδα;

Απλές συνταγές και σούπερ ιδέες για να φτιάξετε σε λίγες ώρες το Σαββατοκύριακο όλα τα φαγητά που θα τρώτε την υπόλοιπη εβδομάδα.
Τι να μαγειρέψω το Σ/Κ για όλη την εβδομάδα;
Είναι που είναι πειρασμός τα delivery από μόνα τους, έχεις κι έναν λόγο παραπάνω να υποκύψεις όταν γυρνάς μες στα μαύρα σκοτάδια μετά από 567 ώρες δουλειάς (έτσι μοιάζουν, δεν υπερβάλλουμε) και σιγά μην έχεις κουράγια να κάτσεις να μαγειρέψεις. Υπάρχει, όμως, σωτηρία: Λέγεται «αφιερώνω μερικές ώρες το Σαββατοκύριακο, και φτιάχνω το φαγητό όλης της εβδομάδας, αποθηκεύω στην κατάψυξη και δεν ξανασκοτίζομαι για τις επόμενες έξι μέρες». Ακούγεται δύσκολο; Κι όμως, δεν είναι. Ιδού πώς θα το κάνετε.

(*) Οι μερίδες έχουν υπολογιστεί για ένα άτομο, αν μαγειρεύετε για περισσότερους, αυξάνετε αναλόγως.

Βήμα 1ο: Οι προμήθειες

Αντί να τρέχετε μεσοβδόμαδα να προλάβετε ανοιχτό το super market, «στοκάρετε» ό,τι θα χρειαστείτε μέσα στην εβδομάδα το πρωί του Σαββάτου: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά για τις σαλάτες σας, αυγά, ζυμαρικά, ρύζι, τυρί-γαλοπούλα-ψωμί για τα τοστάκια σας, γιαούρτια, κοτόπουλο, κιμά και δυο-τρεις μερίδες από ό,τι κρέας προτιμάτε φτάνουν και περισσεύουν. Εξετάστε, επίσης, το ενδεχόμενο των έτοιμων κομμένων σαλατών, αν είστε τόσο τεμπέληδες ταλαίπωροι εργαζόμενοι όσο εμείς. Είναι σίγουρα πιο ακριβές, αλλά σωτήριες τη στιγμή που σκέφτεστε «ποιος πλένει και ψιλοκόβει λάχανα τώρα, θα θέλει και ο νεροχύτης καθάρισμα μετά, ας παραγγείλω δυο σουβλάκια».

Βήμα 2ο: Οι βάσεις

Για να αποφύγετε την (πάντα υπαρκτή) πιθανότητα να βαρεθείτε να τρώτε το ίδιο φαγητό δυο-τρεις φορές την εβδομάδα, προτιμήστε αντί για ένα σουφλέ, πχ, ή μια καρμπονάρα, να βράσετε απλώς μεγάλες ποσότητες μακαρονιών και ρυζιού, τις οποίες θα μπορείτε να συνδυάζετε με το κοτόπουλο ή το κρέας σας, ή με μια έτοιμη σάλτσα που φτιάχνεται σε 5 λεπτά. Τα μακαρόνια, επίσης, γίνονται ωραιότατη βάση για μια χορταστική μακαρονοσαλάτα –με τόνο, ντοματίνια, κάπαρη, ελιές, μαγιονέζα και λοιπά καλούδια που δε χρειάζονται μαγείρεμα, μόνο ανακάτεμα.

Βήμα 3ο: Η πρωτεΐνη

Επειδή δε φροντίζουμε μόνο για την οικονομία, αλλά και για τη σιλουέτα και την υγεία σας, το σημαντικότερο κομμάτι των εβδομαδιαίων γευμάτων σας θα το αναλύσουμε λίγο παραπάνω, με μερικές συγκεκριμένες ιδέες:

- Ψητό κοτόπουλο: Δύο φιλέτα στη σχάρα, που θα τα συνδυάσετε με το ρύζι σας (δείτε εδώ πώς θα τα ψήσετε τέλεια και εδώ ιδέες για να τα μαρινάρετε, αν νιώθετε ακόμα πιο μερακλής). Επίσης, ένα κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες (εδώ η τέλεια συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη) βγάζει άνετα δύο ημερών γεύματα –με τις πατάτες να «παίζουν» πασπαρτού και σε άλλα φαγητά, για να σπάτε τη μονοτονία.

- Μπιφτέκια: Θα τα συνοδεύσετε με τις προαναφερθείσες πατάτες, ή με το ρύζι σας. Θα τα φτιάξετε με ό,τι κιμά προτιμάτε –εδώ βρήκαμε μια τέλεια συνταγή για μπιφτέκια από κιμά κοτόπουλου, κι εδώ μια πρωτότυπη παραλλαγή με θυμάρι και τζίντζερ

- Μοσχαράκι: Συνδυάζεται τέλεια τόσο με τα μακαρόνια όσο και με το ρύζι, και γίνεται όσο απλό ή όσο περίπλοκο προτιμάτε: Ωραιότατο μαμαδίσιο κοκκινιστό (δείτε τη συνταγή εδώ), γκουρμέ αλλά όχι ιδιαίτερα δύσκολο στην παρασκευή του με λευκή σάλτσα και μανιτάρια (συνταγή εδώ) ή χορταστικό και χειμωνιάτικο, στην κατσαρόλα με λαχανικά (συνταγή εδώ).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v