Σούπερ κέικ κολοκύθας για να τιμήσετε το Halloween

Στο ερώτημα trick or treat απαντάμε φυσικά treat, που δεν είναι άλλο από υπέροχο κέικ κολοκύθας με μπαχαρικά.
Σούπερ κέικ κολοκύθας για να τιμήσετε το Halloween

της Αγάπης Μαργετίδη

Να το και το Halloween, καλώς μας ήρθε! Μπα, και τι δουλειά γυρεύει στη γλυκιά και περήφανη πατρίδα μας; Αμερικανάκια γίναμε; Έξω τα ξενόφερτα έθιμα, έξω! Δεν μπορείτε να φανταστείτε τα σχόλια που διάβασα σε ένα μαγειρικό blog που έδειχνε ένα αριστούργημα cake κολοκύθας με απίστευτα εντυπωσιακό ντεκόρ. Το τι της είπαν της «συναδέλφου», δεν λέγεται. Λόγια γεμάτα κακία και ακραίο εθνοκεντρισμό, στα όρια της βρισιάς. Το διαδίκτυο έχει φρακάρει από τους τζάμπα μάγκες και τους πικρόχολους σχολιαστές επί παντός του επιστητού. Η τοξικότητα με πνίγει και σας μιλώ ειλικρινά, ακόμα με εκπλήσσει η τόση κακεντρέχεια, δεν την χωνεύω με τίποτα.

Ωραία, ούτε εγώ γιορτάζω το Halloween, το Thanksgiving μου είναι παντελώς αδιάφορο, το ίδιο όμως μπορώ να πω και για τη δική μας Τσικνοπέμπτη. Αυτό δηλαδή με κάνει λιγότερο Ελληνίδα; Αφήστε τον κόσμο να χαίρεται με ό,τι του αρέσει, τι ζόρι τραβάτε δηλαδή;

Από πείσμα και μόνο, έφτιαξα ένα υπέροχα αρωματικό cake με κολοκύθα και θα το απολαύσω μέχρι το τελευταίο ψίχουλο. Εγώ θα σας πω πώς θα το φτιάξετε κι εσείς κάντε όπως νομίζετε. Στο κάτω-κάτω, είναι ένα cake που θα σας συντροφεύει για όλον τον χειμώνα. Έχει αρκετά μεγάλο μπελά, δεν σας το κρύβω, όμως το αποτέλεσμα είναι εξαίσιο. Στην κουζίνα σας γρήγορα, προλαβαίνετε ίσα-ίσα!


Cake κολοκύθας με μπαχαρικά

Πρώτη ετοιμάζουμε την κολοκύθα: Κόβουμε μια μετρίου μεγέθους κολοκύθα στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αλουμινόχαρτο και δύο λαδόκολλες και τοποθετούμε τα δύο μισά της κολοκύθας με το κομμένο μέρος προς τα κάτω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα για 45΄- 60΄, μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει εντελώς. Μόλις κρυώσει λίγο, πολτοποιούμε την ψίχα στο blender και κατόπιν την βάζουμε σε ψιλή σήτα που στερεώνουμε σε ένα μπολ, ούτως ώστε να μαζέψει το περίσσιο υγρό. Όσο περισσότερο την αφήσουμε, τόσο πιο πολύ υγρό θα φύγει. Το βέλτιστο είναι να αφήσουμε να στεγνώσει ο πουρές για μια νύχτα στο ψυγείο. Για το cake θα χρειαστούμε 1 1/3 φλ. τσ. πουρέ. Μοιράζουμε τον υπόλοιπο σε σακουλάκια συντήρησης τροφίμων και τα βάζουμε στην κατάψυξη.

Tips
-Η κολοκύθα θα βγάλει πολύ νερό κατά το ψήσιμο, γι’ αυτό προσέξτε πολύ να μην καείτε όταν θα βγάλετε το ταψί από τον φούρνο.
-Με την τεσσάρων κιλών κολοκύθα που είχα, αφού πήρα την απαιτούμενη ποσότητα για το cake, μου περίσσεψε αρκετή για μία σούπα. Μπορείτε επίσης να ψήσετε 2 κολοκύθες συγχρόνως, για να έχετε μεγάλο απόθεμα, μιας και σκοπεύω να σας δείξω πολλά πράγματα τους επόμενους μήνες.
-Σε κάποιες συνταγές είδα ότι χρησιμοποιούν την κολοκύθα ωμή, τριμμένη στον τρίφτη. Μην το κάνετε, το γλυκό όχι μόνον δεν θα είναι τόσο νόστιμο, αλλά συν τοις άλλοις κινδυνεύει να πανιάσει από το πολύ νερό της κολοκύθας.
-Θα βρείτε σε κάποια σουπερμάρκετ καθαρισμένη και κομμένη νωπή κολοκύθα. Την έχω δοκιμάσει και είναι καλή. Θα ψήσετε τα κομμάτια πάλι με τον ίδιο τρόπο, για λιγότερη όμως ώρα και θα στραγγίξετε τον πουρέ όπως σας περιγράφω πιο πάνω. Στην Αμερική ελάχιστοι χρησιμοποιούν φρέσκια κολοκύθα, αγοράζουν συνήθως έτοιμο πουρέ σε κονσέρβα, τι Αμερικάνοι θάταν άλλωστε! Ακόμη όμως κι αν τον βρίσκαμε εδώ (πράγμα που ίσως και να ισχύει, δεν έχω ψάξει να δω αν υπάρχει), δεν θα τον χρησιμοποιούσα σε καμία περίπτωση, λόγω των συντηρητικών που σίγουρα θα έχει. Άλλωστε δεν είναι καθόλου δύσκολη δουλειά, ίσως λίγο μπελαλίδικη, όμως τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει το φρέσκο υλικό, ελπίζω να συμφωνείτε.

Κατόπιν ασχολούμαστε με το μίγμα των μπαχαρικών:
2 κ.γλ. τριμμένη κανέλλα
2 κ.γλ. τριμμένο ginger
½ κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
½ κ.γλ. τριμμένο μπαχάρι
¼ κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
¼ κ.γλ. τριμμένο μαύρο πιπέρι
¼ κ.γλ. τριμμένο αστεροειδή γλυκάνισο

Όλα τα πιο πάνω μπαχαρικά θα τα βρείτε τριμμένα σε καλά μπαχαράδικα. Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι το μόνο που δεν θα βρείτε τριμμένο. Θα το τρίψετε είτε στο multi, είτε στο γουδί και μετά θα το περάσετε απαραιτήτως από ψιλή σήτα για να απομακρύνετε τα πιο σκληρά κομματάκια που θα μείνουν.

Tips
-Οι πιο πάνω ποσότητες αρκούν για το σημερινό cake. Σας συνιστώ να τις πολλαπλασιάσετε και να φυλάξετε το μίγμα των μπαχαρικών για όλα τα χειμωνιάτικα γλυκά σας: cakes, μηλόπιτες, μπισκότα, κρέμες, μαρμελάδες, μους, κ.λπ. Αν ανακατέψετε λίγο μίγμα με μέλι και το βάλετε πάνω από ένα μπολ με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς, έχετε ένα υγιεινό πρωινό ή επιδόρπιο στο πι και φι.
-Ο πιο πάνω συνδυασμός μπορεί να αλλάξει σύμφωνα με τα γούστα σας. Φτιάξτε διάφορες παραλλαγές, με περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα από κάποια μπαχαρικά, παραλείποντας κάποια, προσθέτοντας κάποια άλλα, π.χ. κάρδαμο. Το παιχνίδι με τα μπαχαρικά είναι μεγάλη διασκέδαση.
-Φυλάξτε τα μίγματά σας σε πολύ καλά κλεισμένα βαζάκια, για να διατηρήσουν την ευωδιά τους για πολύ καιρό.

Τρίτη δουλειά είναι να φτιάξουμε τη ζύμη του cake:
Στον κάδο του mixer χτυπάμε με το φτερό 1 φλ. τσ. μαλακωμένο βούτυρο με ¾ - 1 φλ. τσ. λευκή ζάχαρη και ¼ φλ. τσ. καστανή ζάχαρη (προσωπικά δεν μου αρέσουν τα πολύ γλυκά cakes, γι’ αυτό προτείνω τα ¾ φλ. τσ. λευκής ζάχαρης, εάν όμως εσείς τα προτιμάτε πιο γλυκά, βάλτε 1 ολόκληρο φλ. τσ.). Χτυπάμε πολλή ώρα (τουλάχιστον 15΄) το βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψει το βούτυρο. Κατά διαστήματα σπρώχνουμε το μίγμα από τα τοιχώματα προς το κέντρο του κάδου.

Όση ώρα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, αναμιγνύουμε σε 2 ξεχωριστά μπολ τα στερεά και τα υγρά υλικά. Στερεά: Κοσκινίζουμε 2 ¼ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 2 κ.γλ. baking powder, 1 κ.γλ. baking soda, 1 πρέζα αλάτι και 4 κ.γλ. από το μίγμα των μπαχαρικών (το υπόλοιπο θα το χρειαστούμε για την επικάλυψη του cake). Υγρά: Μετράμε ¾ φλ. τσ. ξινόγαλο (buttermilk) και το ανακατεύουμε με το σύρμα με 1 1/3 φλ. τσ. πουρέ κολοκύθας.

Όταν χτυπηθούν καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε ένα-ένα 3 μεγάλα αυγά και χτυπάμε ίσα-ίσα να ανακατευτούν τα αυγά. Σ’ αυτό το στάδιο το μίγμα θα δείχνει «κομμένο». Στην χαμηλότερη ταχύτητα του mixer αρχίζουμε να ενσωματώνουμε σταδιακά και εναλλάξ (σε 3 δόσεις) τα στερεά και τα υγρά υλικά, αρχίζοντας και τελειώνοντας με τα στερεά. Σταματάμε το mixer και δίνουμε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα με την σπάτουλα σιλικόνης για να είμαστε σίγουροι ότι το μίγμα είναι απολύτως ομοιογενές. Ρίχνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα του cake με τρύπα στη μέση, διαμέτρου περίπου 26 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C για περίπου 45΄. Το cake δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στεγνώσει, γι’ αυτό αρχίζουμε να δοκιμάζουμε με τη γνωστή μέθοδο του μαχαιριού λίγο νωρίτερα. Ναι μεν το μαχαίρι δεν πρέπει να έχει άψητη ζύμη επάνω του, όμως δεν θα πρέπει να βγαίνει εντελώς στεγνό. Βγάζουμε το cake από τον φούρνο, το αφήνουμε για 15΄ μέσα στην φόρμα, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.

Τέλος, ετοιμάζουμε την επικάλυψη, χτυπώντας στο mixer για αρκετή ώρα με το σύρμα ¾ φλ. τσ. μαλακωμένο βούτυρο με 1 συσκευασία των 220 γρ. mascarpone και το υπόλοιπο μίγμα των μπαχαρικών. Μόλις το μίγμα βουτύρου-τυριού αφρατέψει, προσθέτουμε σταδιακά 1 ½ - 2 φλ. τσ. ζάχαρη άχνη (και πάλι, η προσωπική μου προτίμηση είναι για όχι πολύ γλυκιά επικάλυψη, γι’ αυτό έβαλα μόνο την μικρότερη προτεινόμενη ποσότητα. Καλό θα είναι να δοκιμάζετε και να σταματήσετε να προσθέτετε ζάχαρη όταν το αποτέλεσμα σας ικανοποιήσει). Με μία σπάτουλα σκεπάζετε το cake με την επικάλυψη και με την πλάτη ενός κουταλιού σχηματίζετε κυκλικά «βουναλάκια». Επιτέλους το γλυκό είναι έτοιμο για να το απολαύσετε. Λόγω της βουτυρένιας επικάλυψης, το διατηρείτε στο ψυγείο και φέρνετε σε θερμοκρασία δωματίου όσα κομμάτια θα φάτε κάθε φορά. Μπορείτε επίσης να του δώσετε ένα πολύ ελαφρύ ζέσταμα στον φούρνο μικροκυμάτων της τάξεως των 10 δευτερολέπτων.

Tips
-Ανάλογα με τη θερμοκρασία στην κουζίνα σας, ενδέχεται το μίγμα της επικάλυψης να δείχνει «κομμένο» γιατί το βούτυρο θα παραμένει λίγο πιο κρύο. Μην απογοητευτείτε, απλώς είτε χτυπήστε στο τέλος την επικάλυψη για λίγο με το ραβδομπλέντερ, είτε ζεστάνετέ το για ελάχιστα δευτερόλεπτα στα μικροκύματα και θα έχετε ένα απόλυτα ομοιογενές και αφράτο μίγμα.
-Μπορείτε να αντικαταστήσετε το mascarpone με τυρί Philadelphia. To mascarpone είναι όμως πιο νόστιμο.
-Αντί για τη λίαν θερμιδοφόρο επικάλυψη, φτιάξτε μια ελαφριά chantilly, χτυπώντας παγωμένη crème fraîche με το μίγμα των μπαχαρικών και ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη και σερβίρετέ την σε ξεχωριστό μπολ.

Εσείς πώς θα γιορτάσετε το Halloween; Τι θα διαλέξετε, trick or treat; Καλά, καλά, σταματάω, μην φωνάζετε!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v