Οι πιο λαχταριστές συνταγές με πατάτες

Η πατάτα αξίζει την αγάπη μας, αλλά και τους καλύτερους τρόπους να την μαγειρέψουμε για να την απολαύσουμε στα καλύτερά της.
Οι πιο λαχταριστές συνταγές με πατάτες
Ιδού πέντε ιδιαίτεροι τρόποι να απολαύσουμε την πατάτα, πέρα από τις κλασικές εκδοχές της τηγανητής και της φουρνιστής. Πάρτε ιδέες για νόστιμες πατατοσαλάτες, λαχταριστό πουρέ σε πίτα με κιμά, «μεθυσμένη» πατάτα φούρνου και άλλους τρόπους μαγειρέματος που θα σας κάνουν να αγαπήσετε την πατάτα ακόμα περισσότερο.

Πατατοσαλάτα με τόνο

Υλικά:
10 μέτριες πατάτες, 3 κ.σ. φύλλα πλατύφυλλο μαϊντανό, κομμένο, ¼ φλ. κόκκινο κρεμμύδι, τεμαχισμένο, ½ φλ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι και χοντροκομμένες, ½ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 1 κ.σ. κόκκινο ξύδι, ¼ κ.γ. αλάτι, ¼ κ.γ. πιπέρι, 160 γρ τόνος κονσέρβα, σε ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες με τη φλούδα και τις σκεπάζουμε με αλατισμένο νερό. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι οι πατάτες να τρυπιούνται εύκολα με ένα κοφτερό μαχαίρι. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε με κρυώσουν και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε. Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το κρεμμύδι, τις ελιές, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τον τόνο μαζί με το ελαιόλαδο της κονσέρβας του και ανακινούμε απαλά το μπολ να ενωθούν τα υλικά. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και στη συνέχεια σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Πατάτες φούρνου «μεθυσμένες» με μπύρα

Υλικά:
8 πατάτες, 1/3 φλ. ελαιόλαδο, 2 λεμόνια (χυμός), 2 κ.σ. μουστάρδα, 1 κουτάκι μπύρα, αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Για τις πατάτες μπύρας στο φούρνο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί, να γίνουν μία στρώση, και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα, λάδι και τον χυμό του λεμονιού. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, προσθέτουμε τη ρίγανη και τη μπύρα. Σκεπάζουμε τις πατάτες μπύρας με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 50 λεπτά, σκεπασμένες τις πατάτες φούρνου με μπύρα σε αλουμινόχαρτο. Μετά από τα 50 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μείνουν με το λάδι τους.
Η συνταγή είναι από εδώ

Πατάτες λιονέζ

Υλικά:
700 γρ. πατάτες, 2 κύβους κοτόπουλου, 2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες, 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη, 2 κ.γ. ζάχαρη, ελαιόλαδο, 100 γρ. παρμεζάνα, βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 1/2 ματσάκι φύλλα από θυμάρι, 1/2 λίτρο νερό ή ζωμό κοτόπουλο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό για να μη μαυρίσουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και βούτυρο. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε ζάχαρη, πιπέρι, αλάτι, θυμάρι και ρίγανη. Μπορούμε, για να τα βοηθήσουμε να καραμελώσουν, να ρίξουμε λίγο νεράκι και να ανακατεύουμε συνεχώς. Κόβουμε τις πατάτες οριζόντια σε λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο. Σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό, ρίχνουμε μέσα τον ζωμό, το σκόρδο, λίγο ρίγανη και το θυμάρι. Το βάζουμε να βράσει και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν οι ζωμοί. Ρίχνουμε μέσα στο ζουμί τις πατάτες και ανακατεύουμε. Βράζουμε για 4-5 λεπτά. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και απλώνουμε λαδόκολλα από πάνω. Πασπαλίζουμε τη λαδόκολλα με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι και θυμάρι. Σουρώνουμε τις πατάτες και απλώνουμε μία στρώση μέσα στο ταψάκι. Από πάνω, ρίχνουμε λίγα καραμελωμένα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Στο τέλος, ρίχνουμε από πάνω το ζουμί που μας έμεινε από τις πατάτες, παρμεζάνα, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, στους 180ο C. Στα τελευταία 10 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει η παρμεζάνα.
Η συνταγή είναι από εδώ

Πατάτες… σε pancakes

Υλικά:
2 πατάτες, 20 γρ. βούτυρο, πάπρικα, αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, πλένουμε και σκουπίζουμε τις πατάτες. Τις τρίβουμε στον τρίφτη, από την χοντρή πλευρά. Καίμε το μισό βούτυρο στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε την τριμμένη πατάτα, ανακατεύουμε καλά για να πάει παντού το βούτυρο και πιέζουμε δυνατά με τη σπάτουλα για να ενωθούν όλα μαζί. Μόλις η τηγανίτα ψηθεί (θα πάρει χρυσό χρώμα), σκεπάζουμε με ένα πιάτο και την αναποδογυρίζουμε. Ξαναρίχνουμε την τηγανίτα στο τηγάνι και την ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο και από την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε και για τη δεύτερη τηγανίτα τα ίδια βήματα. Πασπαλίζουμε με πάπρικα και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Πουρές πατάτας με κιμά (πίτα του βοσκού)

Υλικά:
Για τον κιμά: 500 γρ. κιμά αρνίσιο ή ανάμεικτο με μοσχαρίσιο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 μέτρια καρότα, 2 κλωναράκια σέλινο, 1 μέτριο πράσο, 3-4 κ.σ. αρακά, 3-4 κ.σ. καλαμπόκι, 200 ml. καλαμπόκι, 300 ml. ζωμό βοδινού, 1 κ.σ. πάστα τομάτας, 2 κ.σ. Worcestershire sause, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, ½ κ.σ. ζάχαρη, 1½ κ.γλ. κόρν φλάουρ, 1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο ή ξερό, 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι ή ξερό, 1 φύλλο δάφνης, μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι
Για τον Πουρέ: 1000 γρ. πατάτες, 2 κ.σ. βούτυρο, 150 ml. γάλα, ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, 1 κ.γλ. Worcestershire sause, αλάτι, 5-6 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και το σέλινο. Κόβουμε τα καρότα σε κύβους και το πράσο σε ροδέλες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σωτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει ομοιόμορφο καφέ χρώμα και προσθέτουμε την δάφνη και το πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύοντας για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τον ζωμό, την ζάχαρη, την πάστα τομάτας, την Worcestershire sause, το σέλινο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το πράσο, τον αρακά, το θυμάρι και το δενδρολίβανο. Σε χαμηλή φωτιά σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Σ' αυτό το σημείο βάζουμε και τις πατάτες να βράζουν για να ετοιμάσουμε τον πουρέ. Μόλις ο κιμάς μείνει με πολύ λίγα υγρά, προσθέτουμε το καλαμπόκι και το κόρν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C Κελσίου. Λιώνουμε τις πατάτες καυτές και προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, αλάτι, μοσχοκάρυδο και την Worcestershire sause. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε τον κιμά και τον στρώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε ομοιόμορφα με τον πουρέ, πολύ καλά, όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα. Προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε περίπου για 35 λεπτά στους 180°C Κελσίου. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 15 λεπτά και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v