Πώς θα φτιάξεις brunch στο σπίτι

Οι βασικότερες και πιο λαχταριστές συνταγές για ένα καθωσπρέπει brunch στη γλυκιά (και αλμυρή) θαλπωρή του σπιτιού μας.
Πώς θα φτιάξεις brunch στο σπίτι
Δεν είναι μόδα, είναι πλέον συνήθεια. Το κυριακάτικο brunch έφερε στα τραπέζια των απανταχού μπραντσο-διευθύνσεων ξενύχτηδες, νεαροπαρέες, οικογένειες με παιδιά και όλους όσους θέλουν να φάνε κάτι μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού την Κυριακή.

Επειδή όμως είναι λογικό κάποια στιγμή να βαρεθήκατε να κάνετε κρατήσεις ή να βγαίνετε έξω κυριακάτικα μαζί με την κουτσή Μαρία, εναλλακτική υπάρχει και μπορεί κάλλιστα να στηθεί με κάθε επιτυχία στο σπίτι σας.

Με λίγη παραπάνω ώρα στην κουζίνα μπορείτε να ετοιμάσετε homemade brunch που θα κάνει καλεσμένους κι εσάς να γλύφετε τα δάχτυλά σας. Και τα δικά τους, όπως νιώθετε.

Καφές, smoothies και χυμοί

Βασικό συστατικό κάθε brunch που σέβεται τον εαυτό του. Γαλλικός ή κρύος καφές και φρέσκοι χυμοί φρούτων είτε σε απλή μορφή είτε ανάμεικτοι. Δείτε εδώ μερικές συνταγές για δροσερούς χυμούς.

Ξεχωριστή κατηγορία τα smoothies, για όσους θέλουν να ενισχύσουν κι άλλο την ποικιλία του brunch. Φτιάχνονται με φρούτα και γάλα ή γιαούρτι και είναι άκρως θρεπτικά και νόστιμα. Δείτε μερικές συνταγές εδώ.

Τα αυγά

Μεγάλο κεφάλαιο στο brunch τα αυγά. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι και σερβίρονται σε κάθε πιθανό και απίθανο συνδυασμό. Παρακάτω αναφέρουμε τους πιο… must.

* Αυγά Benedict. Το «κυρίως» πιάτο σε κάθε brunch. Απαιτεί χρόνο στην ετοιμασία, όμως δεν είναι τόσο σύνθετο όσο φαντάζεστε.

Υλικά (για 2 πλούσιες μερίδες): 4 αυγά μέτρια, 2 στρογγυλές φέτες ψωμιού, 100 γρ. σπανάκι baby, 6 τοματίνια κομμένα στη μέση, 4 φέτες ζαμπόν καπνιστό fouantre. Για την σάλτσα ολαντέζ: 1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί, 2 κρόκους, 1 κ.σ. νερό, 1 κ.σ. μουστάρδα, 100 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό, πιπέρι, θυμάρι

Εκτέλεση: Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό, ίσα ίσα να σιγοβράζει. Τοποθετούμε πλαστική μεμβράνη πάνω από 4 ράμεκιν (μικρά κεραμικά φορμάκια). Πιέζουμε με τα χέρια μας την μεμβράνη ώστε να απλωθεί στον πάτο. Σπάμε προσεκτικά 1 αυγό μέσα σε κάθε ράμεκιν. Τυλίγουμε προσεκτικά την μεμβράνη βγάζοντας τον αέρα δημιουργώντας σακουλάκια αυγού και κάνουμε κόμπο για να μην μας ανοίξουν. Βάζουμε προσεκτικά τα αυγά με την μεμβράνη στην κατσαρόλα Αφήνουμε 4 λεπτά να ποσαριστούν. Αφαιρούμε τα αυγά από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Το λαδώνουμε ελαφρά και φρυγανίζουμε τα ψωμάκια από τις δύο πλευρές. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το τηγάνι.

Για την σάλτσα: Στην κατσαρόλα που ήδη ποσάραμε τα αυγά βάζουμε από πάνω ένα μπολ χωρίς όμως ο πάτος του να ακουμπάει στο νερό. Δημιουργούμε δηλαδή ένα μπεν μαρί. Ρίχνουμε στο μπολ το ξίδι, τους κρόκους, το νερό και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε για 3-5 λεπτά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα μας. Προσέχουμε να ανακατεύουμε και τις άκρες για να μην ψηθεί το αυγό στα τοιχώματα του μπολ. Όταν το μείγμα μας έχει πήξει αρκετά και αφήνει σημάδια στη βάση του μπολ αφαιρούμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο στο μπολ ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός την ολλανδέζ μας. Προσέχουμε να απορροφηθεί το βούτυρο όσο ανακατεύουμε πριν ρίξουμε την υπόλοιπη ποσότητα γιατί αλλιώς η ολλανδέζ μας θα κόψει. Σε ένα πιάτο βάζουμε το σπανάκι, τα τοματίνια και τις φέτες από το ψωμί. Πάνω από το ψωμί μοιράζουμε τις φέτες του ζαμπόν και 2 αυγά ποσέ σε κάθε φέτα. Ρίχνουμε τη σάλτσα ολλανδέζ πάνω από τα αυγά. Προσθέτουμε πιπέρι και θυμάρι.

Συνταγή από εδώ

* Αυγά scrambled με καπνιστό σολομό. Εξίσου δημοφιλές μπραντσο-πιάτο με βάση τα αυγά και την αλμυρή προσθήκη καπνιστού σολομού.

Υλικά (για 2 μερίδες): 75 γρ. κρέμα γάλακτος, 4 αυγά, 1 κ.σ. βούτυρο, αλάτι , πιπέρι, ½ ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, μπριός, 150 γρ. με καπνιστό σολομό σε φέτες, φρέσκο πιπέρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι ή ένα σύρμα. Όταν βράσει η κρέμα (όταν βγάλει φουσκάλες), ρίχνουμε τα αυγά μέσα στο τηγάνι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ή μαρίζ για τα επόμενα 2 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά (προσοχή να μην τα παραψήσουμε). Θέλουμε να μοιάζουν λίγο άψητα όταν τα βγάλουμε από τη φωτιά. Στο τέλος προσθέτουμε, εκτός φωτιάς, το βούτυρο, σχινόπρασο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Σερβίρουμε με τα φρυγανισμένα brioche και τον σολομό. Πασπαλίζουμε με λίγο σχινόπρασο, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Συνταγή από εδώ.

Η Croque Madame

Η σούπερ χορταστική «τραγανή κυρία» των Γάλλων «πατάει» πάνω στον εξίσου χορταστικό «κύριο» Croque Monsieur για ένα ακόμα πιο ενισχυμένο σε γεύση πιάτο.

Υλικά: Για την μπεσαμέλ: 40 γρ. βούτυρο, 40 γρ. αλεύρι, 1 κ.γ. αγγλική μουστάρδα, 300 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, πιπέρι, αλάτι, ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

Για τα τοστ: 8 φέτες σπιτικό ψωμί του τοστ, 40 γρ. βούτυρο, θυμάρι, πιπέρι, 200 γρ. γκούντα τριμμένο, 4 φέτες ζαμπόν, 8 αυγά ποσέ ή τηγανητά

Εκτέλεση:

Για την μπεσαμέλ: Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Με το που λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός. Προσθέτουμε την αγγλική μουστάρδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα μας σε τρεις δόσεις (100 ml τη φορά) και φροντίζουμε να ανακατέψουμε πολύ καλά μετά από κάθε δόση. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πιπέρι, το αλάτι, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη όταν να βγουν οι πρώτες φουσκάλες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στη μπεσαμέλ. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 2 ώρες.

Για τα Croque Madame:

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 20 γρ. από το βούτυρο. Μόλις λιώσει, βάζουμε τις 2 φέτες από το ψωμί του τοστ μας στο τηγάνι, μαζί με λίγο θυμάρι. Με το που πάρουν χρώμα, γυρίζουμε από την άλλη μεριά. Μόλις είναι έτοιμες, αφαιρούμε από το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε για τις υπόλοιπες φέτες (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα βούτυρο). Στην συνέχεια βάζουμε 1 κ.σ. από την μπεσαμέλ μας σε κάθε φέτα ψωμιού και την απλώνουμε. Ρίχνουμε από 25 γρ. τριμμένο τυρί σε κάθε φέτα και στις 4 φέτες προσθέτουμε και ζαμπόν. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, ρίχνουμε  λίγο φρέσκο θυμάρι από πάνω και λίγο πιπέρι. Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ωραίο  χρώμα. Αφαιρούμε από τον φούρνο και βάζουμε πάνω από τις 4 φέτες που έχουν ζαμπόν τις φέτες που έχουν τυρί και μπεσαμέλ. Σερβίρουμε απλώνοντας πάνω σε πιάτο ή ξύλο κοπής λίγη ρόκα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε από πάνω τις φέτες ψωμιού μας (τοστ μας). Μέχρι σε αυτό το σημείο η συνταγή λέγετε croque monsieur. Τέλος προσθέτουμε από δύο αυγά ποσέ ή τηγανητά αυγά σε κάθε τοστ και είμαστε να απολαύσουμε τα Croque Madame μας.

Συνταγή από εδώ.

Οι pancakes

Α-πα-ραί-τη-τες. Οι τηγανίτες είναι καταλυτικές για την επιτυχία ενός brunch και «παίζουν» σε δεκάδες εκδοχές. Εμείς θα ετοιμάσουμε τις κλασικές, Πασοκικές, με μέλι και κανέλα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις σερβίρετε με σιρόπι σφενδάμου.

Υλικά: 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 1 αυγό, 50 ml σπορέλαιο, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κ.γ. σόδα, 1 κ.σ. βούτυρο, σιρόπι σφενδάμου ή μέλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ, βάζουμε το γιαούρτι, το αυγό, το σπορέλαιο, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, και 50 γρ. ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Προσθέτουμε το αλεύρι και 1 κ.γ. σόδα και ανακατεύουμε με το σύρμα ίσα ίσα να αναμειχθούν. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 30 εκ. σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και δεν μαγειρεύουμε σε υψηλή φωτιά για να μην μας καούν τα pancakes. Bάζουμε στο τηγάνι 3 γεμάτες κουταλιές από τη ζύμη μας αφήνοντας κενό μεταξύ τους αφού θα απλώσουν καθώς μαγειρεύονται.

Ελέγχουμε τις άκρες και όταν τα pancakes μας καραμελώσουν από τη μία πλευρά (αυτό θα το καταλάβουμε όταν ξεκολλάει από τον πάτο του τηγανιού), με τη βοήθεια μίας μεταλλικής σπάτουλας τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Θα χρειαστούμε 2-3 λεπτά για την κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε τα έτοιμα pancakes σε ένα πιάτο και προσθέτουμε σιρόπι σφενδάμου, μέλι ή toppings της αρεσκείας μας. Σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας για να μην μας καεί η επόμενη δόση από τα pancakes μας. Προσθέτουμε βούτυρο στο τηγάνι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε μια στοίβα από pancakes.

Συνταγή από εδώ.

Καλή όρεξη!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v